ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παρέμβαση συνδικάτων κατά της καρκινογόνας καύσης από την ΑΓΕΤ

Να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και πετ κοκ από την «ΑΓΕΤ - Ηρακλής», αλλά και να μην γίνει η παραγωγή χιλιάδων τόνων SRF/RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας που θα καίγονται στις βιομηχανίες, απαίτησαν από την περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησής τους στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναπτύσσοντας την επερώτηση, ο Τάσος Τσιαπλές επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνέχισε, παρά τους «λεονταρισμούς», εφαρμόζει και σ' αυτό το θέμα τούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος στην υγεία και στο καθαρό περιβάλλον.

Ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι θα κάνει συγκεκριμένα για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ, αν θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, απαλείφοντας κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού πετ κοκ και για να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην «ΑΓΕΤ - Ηρακλής».

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκαναν εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστές από τη Μαγνησία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας από την περιφερειακή αρχή να πάρει σαφή θέση κατά της καρκινογόνας καύσης. Στην ομιλία του ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι όποιοι έλεγχοι και μετρήσεις γίνονται με βάση το νομικό πλαίσιο, τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εγκρίνει από το 2013 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προστατεύουν τα κέρδη της βιομηχανίας. Η αστική "νομιμότητα" και η "ευρωπαϊκή πρακτική" χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική σε βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου».

Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη επανέλαβε τις γενικότητες περί «ανάγκης ελέγχων» κ.λπ., χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας των ερωτημάτων που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και των αιτημάτων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων. Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, δήλωσε ότι η περιφέρεια αίρει την παλιότερη απόφασή της υπέρ της καύσης RDF - σ' αυτό συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - χωρίς όμως να εξηγήσει τι θα γίνει πρακτικά από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος.

Ανατίναξαν ΑΤΜ στο Μενίδι

Αγνωστοι δράστες, χτες στις 4.30 τα ξημερώματα, ανατίναξαν μηχάνημα ΑΤΜ, που βρίσκεται στην οδό Φιλαδελφείας, στο Μενίδι, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα που υπήρχαν σε αυτό. Οι δράστες αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή, ενώ σημειώνεται ότι προκάλεσαν την έκρηξη πιθανότατα με διοχέτευση αερίου.

Μηνύσεις Στουρνάρα κατά των προστατευόμενων μαρτύρων

Μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση «Νovartis» υπέβαλε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας υπέβαλε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τις αξιόποινες πράξεις της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως αυτές προβλέπονται και τιμωρούνται αντιστοίχως από τα άρθρα 224, 229 και 363 του Ποινικού Κώδικα, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για τις ψευδείς καταθέσεις αυτών ενώπιον της εισαγγελέα Εφετών Αθηνών αρμόδιας για τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπέβαλε επίσης ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθ' ύλην αρμόδιου για την εποπτεία των εισαγγελέων Διαφθοράς, αίτηση - αναφορά όπου του εκθέτει ότι η πράξη της εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, με την οποία επέτρεψε στους ανωτέρω μάρτυρες να καταθέσουν ανωνύμως, και η έγκρισή της από τον ως άνω ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, είναι αμφότερες άκυρες, ως αντίθετες προς την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επεισόδιο χωρίς προσπάθεια εμβολισμού

Επεισόδιο χωρίς να υπάρξει προσπάθεια εμβολισμού από τουρκικό σκάφος, σημειώθηκε χτες στη Χίο, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα. Πιο συγκεκριμένα, χτες το πρωί, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, με αλλοδαπούς επιβάτες η οποία έπλεε με κατεύθυνση τις ακτές της Χίου. Στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα βρισκόταν σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου. Με την είσοδο της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτέλεσαν τα δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο στο μεταξύ είχε μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρέμενε κοντά στο περιστατικό, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Συνολικά διασώθηκαν 53 αλλοδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

Μπογιές στο τουρκικό προξενείο

Στο τουρκικό προξενείο, που βρίσκεται στο Ψυχικό, πέταξε μπογιές χτες ο «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα, πέταξαν μπογιές στο κτίριο, χωρίς να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η Αστυνομία πραγματοποίησε τέσσερις προσαγωγές.

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά σε περιοχές της Αττικής και ειδικότερα σε Εξάρχεια, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Μεταξουργείο, Γκάζι, Κολωνάκι, Αγιο Δημήτριο, Νέα Σμύρνη, Δάφνη, Γλυφάδα, Ελληνικό, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Κορυδαλλό, Καλλιθέα και Μαρούσι, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Επειτα από αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν 8 άτομα, από τα οποία 5 Αλβανοί και 2 Ελληνες, καθώς και ένας ακόμη Ελληνας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχηγός του κυκλώματος ήταν 35χρονος Αλβανός, ο οποίος καθοδηγούσε με εντολές και οδηγίες τα μέλη της σπείρας, τους προμήθευε τα ναρκωτικά, μέσω των άμεσων συνεργατών του, αποθήκευε τις ποσότητες των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους απόκρυψης, ενώ εισέπραττε και διαχειριζόταν τα χρήματα που προέρχονταν από την πώλησή τους.

Σημαντικό ρόλο είχαν επίσης δύο ακόμη μέλη της, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός, οι οποίοι παραλάμβαναν την κοκαΐνη από τον αρχηγό και την παρέδιδαν σε άλλα μέλη της συμμορίας, που είχαν αναλάβει ρόλο διακινητών. Οι ίδιοι διαβίβαζαν τις εντολές του 35χρονου και εισέπρατταν μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την πώληση της κοκαΐνης.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Ανδ. Μαρτίνης

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του άλλοτε επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη για την υπόθεση των «δωρεάν νοσηλίων» σε δημόσια πρόσωπα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», αποφάσισε προχτές το Συμβούλιο Εφετών.

Με το βούλευμά του, το συμβούλιο παραπέμπει τον Ανδ. Μαρτίνη να δικαστεί για απιστία κατ' εξακολούθηση, που αφορά την προνομιακή μεταχείριση στις τιμές νοσηλίων που παρείχε σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα, όπως καλλιτέχνες κ.λπ., την περίοδο 2007 έως 2010.

Η τακτική του Ανδ. Μαρτίνη φέρεται να ζημίωσε το νοσηλευτικό ίδρυμα κατά 1.741.242 ευρώ. Ο 76χρονος φέρεται, την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», να εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε δημόσια πρόσωπα, χωρίς οικονομικά προβλήματα, σχεδόν το σύνολο του κόστους δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων.

Η παραπομπή του Ανδ. Μαρτίνη αφορά 51 περιπτώσεις που, κατά την έρευνα που διενέργησαν οι εισαγγελείς, αποτελούν τις πλέον κραυγαλέες από λίστα 8.100 ασθενών που φέρονται να ευεργετήθηκαν παράτυπα. Η ανακριτική έρευνα επικεντρώθηκε στις νοσηλείες που άρχιζαν περίπου από τις 3.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό των 51 επίδικων νοσηλίων φτάνει τα 2.650.662 ευρώ, από τα οποία το «Ερρίκος Ντυνάν» εισέπραξε μόλις 909.420 ευρώ.

Ο Ανδ. Μαρτίνης πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για τη δικογραφία που αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την υπόθεση δωροδοκίας 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, προκειμένου η γερμανική εταιρεία «Hospitalia International» να προμηθεύσει με εξοπλισμό το νοσοκομείο.

Επιχείρηση εντοπισμού μεταναστών

Επιχείρηση για τον εντοπισμό τριών Σύρων και ενός Ιρακινού πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σε δασώδη περιοχή της Ζίτσας, ανάμεσα από τα χωριά Ριάχοβο και Ιερομνήμη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τέσσερις πρόσφυγες έχασαν μέσα στη νύχτα τον προσανατολισμό τους και κάλεσαν το 112 για βοήθεια. Αμέσως κινήθηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας και λίγο μετά τις 8 το πρωί τούς εντόπισαν. Ο ένας από τους τέσσερις πρόσφυγες ήταν τραυματισμένος στο πόδι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ