ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Βάσιμη η ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χθεσινή συνάντηση
Από τη χθεσινή συνάντηση
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μας δόθηκε, για μια ακόμα φορά, η δυνατότητα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, παράλληλα με τις ανησυχίες μας για τις συνολικές εξελίξεις. Το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Θα πρέπει να φύγουν οι κατοχικές δυνάμεις, να φύγει ο στρατός κατοχής. Θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, να γυρίσουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να παλεύει και να στέκεται αλληλέγγυο με την πάλη του κυπριακού λαού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι χρειάζεται μια Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς τοποτηρητές και επικυρίαρχους, χωρίς προστάτες, με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να καθορίζουν ειρηνικά και αρμονικά τις ζωές τους, για την ευημερία του ίδιου του κυπριακού λαού, των λαών γενικότερα της περιοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό: «Εχουμε εκφράσει επανειλημμένα, εκφράσαμε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ανησυχίες μας και τις επιφυλάξεις μας για όλες τις εξελίξεις και από αυτήν την άποψη θα πρέπει να βρισκόμαστε και στην Ελλάδα σε ετοιμότητα, αλλά και ο κυπριακός λαός να παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Εχουμε πείρα και από το παρελθόν. Αρα οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες, αυτές εκφράσαμε και θα πρέπει ακόμα πιο στενά να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα για να δοθεί «δυναμική» στη διευθέτηση

Μια ακόμα επίσκεψη πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης. Συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχους του υπουργείου, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί και με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

Οπως ανακοινώθηκε, στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων που εγκαινιάσθηκαν μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου στις 11 Φλεβάρη. Η ανακοίνωση είναι στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» και προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη, με δική τους νομοθεσία».

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σε ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυναμική στις συνομιλίες, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πρώτο την επιστροφή των Βαρωσίων, της συνοικίας της Αμμοχώστου που έχει ερημώσει μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής μίλησε και στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον (CSIS) και είχε συναντήσεις στο Κογκρέσο.

Στα κατεχόμενα, ιδιαίτερη ενόχληση στην τουρκοκυπριακή ηγεσία προκάλεσε η πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατά την οποία ο Ν. Αναστασιάδης του εξέθεσε τις αποκλείνουσες απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με την κοινή ανακοίνωση. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, επισκέφτηκε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Κύπρο ο Στέφαν Φούλε, επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και την Τρίτη ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν.

Συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον τούρκικο ΣΕΒ

Τον πρόεδρο του Τουρκικού Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου «TUSIAD» Muharrem Yilmaz και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι αντιθέσεις είναι αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης. Ωστόσο, ο Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ανοιχτή εδώ και 25 χρόνια και είναι μια γέφυρα που τη διατηρούμε ανοιχτή ανεξάρτητα από τις μεταπτώσεις στο πολιτικό περιβάλλον στη δική μας χώρα και στη δική τους (...) Και αυτή η υπεραξία αμοιβαίου συμφέροντος που δημιουργείται είναι χρήσιμη και για τους πολιτικούς, για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των θεμάτων που υπάρχουν μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μέσα στην ευρωπαϊκή προοπτική, μέσα στη Μεσογειακή Λεκάνη, είναι στρατηγικά επιβεβλημένη για το συμφέρον και των δυο μας».

Από την πλευρά του, ο M. Yilmaz ανέφερε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα «έχει κυρίως το νόημα της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας μου, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επίλυση του οποίου προσπαθούμε να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας». Αναφορικά με το ζήτημα του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «είναι ένα ευρύ θέμα που περιλαμβάνει πάρα πολλά θέματα. Και ως εκ τούτου, κάποια πράγματα εννοούνται».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ιταλία

Διεθνιστική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, στη Ρώμη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. Θα συμμετάσχει το ΚΚΕ, με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή. Θα συμμετάσχει επίσης εκπρόσωπος από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας.

Παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος την Πέμπτη 10/4

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2014, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10/4 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52).

Συναντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα έχει τις παρακάτω συναντήσεις:

  • Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ανδριανό, προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 7/4, στις 5 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι).
  • Με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τη Δευτέρα 7/4, στις 12.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org