ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Συζήτηση με εργαζόμενους στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στο κέντρο της Αθήνας

Με εργαζόμενους στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ («ΠΛΕΥΣΗ», «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», «MOSAIC», Μονάδα street work του «Εξέλιξης») που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας συναντήθηκε και συζήτησε, χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

«Το ΚΚΕ στηρίζει την προσπάθεια που αναπτύσσει το ΚΕΘΕΑ στην πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και κατορθώνουν να την κερδίσουν», σημείωσε, και ανέδειξε κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συζητήσεων που είχε με τους εργαζόμενους τρεις βασικές πλευρές:

  • Την ανάγκη για άμεση οικονομική στήριξη και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ και να μπορέσουν άμεσα να επεκταθούν.
  • Την ανάγκη αντίδρασης στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών, της «μείωσης της βλάβης», που αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την οποία ταυτίστηκε και ο Δήμος Αθηναίων μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις. «Η πολιτική αυτή, τόνισε, έχει αποτύχει. Τα υποκατάστατα στα νοσοκομεία δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, δεν αντιμετώπισε την πιάτσα, ούτε το ναρκω-εμπόριο». Υπενθυμίζεται ότι και η δημοτική αρχή στην Αθήνα και οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν ταχθεί υπέρ της μεταφοράς των προγραμμάτων υποκατάστασης στα νοσοκομεία, ενώ η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση τη λειτουργία «κέντρων υγιεινής χρήσης», δηλαδή χώρους όπου θα μπορούσαν οι χρήστες να κάνουν νόμιμη χρήση ναρκωτικών. Το παραπάνω εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά μετά την έγκαιρη και ισχυρή παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
  • Την ανάγκη ύπαρξης πλαισίου συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το ΚΕΘΕΑ ώστε να αξιοποιηθούν οι δομές σ' ένα πρόγραμμα παναθηναϊκού σχεδιασμού, για στήριξη των δομών πρόληψης, για στήριξη και επέκταση των θεραπευτικών κοινοτήτων, για ενημέρωση σε μεγάλη έκταση όλων των ηλικιών της νεολαίας απέναντι στην πολιτική χορήγησης υποκατάστατων, νομιμοποίησης της χρήσης και στο διαχωρισμό ουσιών. «Είναι μια πολιτική - υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός - που στηρίζεται από τα άλλα κόμματα και δυναμιτίζει τη στάση του λαού και της νεολαίας στο "όχι" που πρέπει να πουν απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά».

Να σημειωθεί ότι τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, τα οποία υπολειτουργούν στα 4 από τα 7 δημοτικά διαμερίσματα, είναι υποστελεχωμένα, με 24 εργαζόμενους, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και τα αιτήματα για συστηματικές παρεμβάσεις στα σχολεία και αλλού διαρκώς να αυξάνονται και να μένουν ανικανοποίητα για ευνόητους λόγους.

Ενδεικτικά της αντιδραστικής πολιτικής που εκφράζει η απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων είναι όσα έχουν ακουστεί για το ζήτημα των ναρκωτικών - θέμα το οποίο έχει συζητηθεί μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - όπως, να πωλούνται ναρκωτικά στα σούπερ μάρκετ με υψηλό ΦΠΑ(!) ή ανοιχτή διαφήμιση των ναρκω-φεστιβάλ. «Πρόκειται για αντιλήψεις που έχουν στόχο την απενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι σ' ένα πρόβλημα κρίσιμο, που δεν περιορίζεται στο να διώξουμε τις πιάτσες από το ένα σημείο και να τις πάμε στο άλλο, ή να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μπορούν και πρέπει να σωθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε ο Ν. Σοφιανός.

Εξίσου σημαντικό ήταν το θέμα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης με εργαζόμενους αλλά και θεραπευόμενους στο πρόγραμμα «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, όπου φάνηκε ότι πολλοί απεξαρτημένοι προκειμένου να βρουν δουλειά καταφεύγουν στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο Νίκος Σοφιανός ανέδειξε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ, μεταφέροντας την εμπειρία απ' όπου έχουν εφαρμοστεί, για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, ενημερώνοντας ότι δεν είναι αθώες. Αποτελούν ομηρία για όσους το επιχειρούν, δημιουργούνται μικρές εργασιακές ζούγκλες χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, με μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το ότι οι προσλήψεις έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, την ανάγκη επέκτασης των δομών. «Η υποχρηματοδότηση, υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, η πριμοδότηση της "μείωσης της βλάβης", η κυρίαρχη πολιτική συγκρούεται με τη δουλειά σας, την καθημερινότητά σας. Πρέπει από κοινού να την αντιπαλέψουμε».

Κινητοποιήσεις ερευνητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την οριστική επίλυση του προβλήματος της καταβολής του ΦΠΑ ανεξάρτητα από την προέλευση των ερευνητικών κονδυλίων (ελληνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα) διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από 7 ερευνητικά κέντρα (EKEBE «Αλ. Φλέμινγκ», ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ΕΚΕΤΑ, Ινστιτούτο «Pasteur», ΕΛΚΕΘΕ, Αστεροσκοπείο Αθηνών) και 3 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Αθήνας).

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τη διευθύντρια της Δ14 διεύθυνσης ΦΠΑ του υπουργείου, αφού τους έδωσε δίκιο, έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας και στους ειδικούς λογαριασμούς, είπε ότι έχει δοθεί εντολή στις ΔΟΥ για απαλλαγή του ΦΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το θέμα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την έρευνα τις επόμενες μέρες.

«Η εργασία με μπλοκάκι, πόσο μάλλον με ΦΠΑ αποτελεί την πιο άγρια μορφή "σχέσης εργασίας" που εφαρμόζεται σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε ερευνητικά προγράμματα, στερώντας τους θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Ο περαιτέρω συντονισμός των εργαζομένων στα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια είναι αναγκαίος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» Μάνος Ρούλης. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς έχει προγραμματιστεί νέο αγωνιστικό ραντεβού την επόμενη Παρασκευή, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας.

Νέα ιστοσελίδα της ΚΝΕ για την ΕΕ

Μια νέα ιστοσελίδα αφιερωμένη στη μάχη των ευρωεκλογών και τη νεολαία εγκαινίασε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. «ΕΕ vs Νεολαία - Σπάμε τα δεσμά» είναι το θέμα της σελίδας στη διεύθυνση eu.kne.gr όπου οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να επισκέπτονται για να βρουν μια σειρά χρήσιμα υλικά, όπως stickers, βίντεο, σκίτσα, ανακοινώσεις, άρθρα για τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων απέναντι στη λυκοσυμμαχία. Πρόκειται για υλικά που εύκολα διακινούνται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο.

«Η ΕΕ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους... άλλαξε επιτέλους τόνο στη λέξη "δουλειά"», «Η ΕΕ έδωσε (τα δικά μας) λεφτά (σε μεγαλοεπιχειρηματίες) στην Ελλάδα (και αλλού)», είναι μερικά από τα έξυπνα συνθήματα σε stickers που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα, μαζί με στοιχεία για το τι σημαίνει ΕΕ, για τους μύθους και τα πλαστά διλήμματα και ιδεολογήματα που πλασάρονται για την ΕΕ στη νεολαία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα υλικά.

Από σήμερα τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ο πραγματικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπαίνει στο επίκεντρο των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αρχίζουν από σήμερα Σάββατο και θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο με πάνω από 80 εκδηλώσεις απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα. Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ «ΕΕ vs Νεολαία - Σπάσε τα δεσμά!» έχει μεταφερθεί στους μαθητές, στα σχολεία, στις γειτονιές και θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στις μαθητικές γιορτές, οι πρώτες από τις οποίες ξεκινούν σήμερα, με πλούσιο πρόγραμμα φροντισμένο από μαθητές για μαθητές.

Συγκεκριμένα τα Μαθητικά Φεστιβάλ που γίνονται αυτές τις μέρες είναι:

Σήμερα Σάββατο: Νέα Φιλαδέλφεια (πλατεία Πατριάρχου), πλατεία Γέρακα, Πασαλιμάνι, Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), πλατεία Ευόσμου, Βέροια (Δημαρχείο), Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία), Φλώρινα (νέο πάρκο), Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λιβαδειά (κεντρική πλατεία), Ναύπλιο, Τρίπολη (πάρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο), Πύργος (Αθλητικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρα), Χανιά (πεζόδρομος Κοραή), Βαθύ Σάμου (πλατεία Δημαρχείου).

Διήμερα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή: Μπραχάμι (πλατεία Παναγούλη), πλατεία Νέας Περάμου.

Αύριο Κυριακή: Γκράβα (θεατράκι), Κερατσίνι (πλατεία Ζαρντέν), πλατεία Λαγκαδά, Γιαννιτσά (Πολύκεντρο), Θήβα (κεντρική πλατεία).

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ σήμερα Σάββατο

Η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της Ελασσόνας. Ομιλητές: Δημήτρης Αβρανάς, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Χάρης Νούσιας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και γυμναστής στην ποδοσφαιρική ομάδα «Οικονόμος Τσαριτσάνης».

Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Αγιά Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη με μαθητές με θέμα «ΕΕ vs Νεολαία. Σπάσε τα δεσμά», στις 7.30 μ.μ., στο καφέ «Loft». Ομιλήτρια: Αθανασία Αγγελάκη, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Υπαίθρου της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ