ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ
«Ταφόπλακα» στις προστατευόμενες περιοχές

ΚΚΕ: Είναι ένα επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού νομοσχέδιο

Με οικολογική καταστροφή απειλεί ολόκληρες περιοχές της χώρας το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας», για το οποίο χτες ήταν η δεύτερη μέρα συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, ρέματα, δασικές εκτάσεις και πάει λέγοντας. Ευνοεί από την άλλη τους καταπατητές, καταργεί την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, δίνοντας το «ελεύθερο» σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που είναι φτιαγμένο στα μέτρα των επενδυτών, δηλαδή του κεφαλαίου, για γρήγορη κερδοφορία, αφού έχει στόχο να παρακάμψει, να εξοντώσει και να εξαφανίσει κάθε εμπόδιο και φραγμό που θεωρούν ότι υπάρχει για τα κέρδη τους. Δηλαδή, ισοπεδώνει όποιους κανόνες υπάρχουν για την περιβαλλοντική προστασία, την ασφάλεια των κατασκευών για το κοινωνικό σύνολο. Δεν διστάζει ακόμα να παραποιεί επιστημονικούς και τεχνικούς όρους ή να τους διαστρεβλώνει, ακόμη και να τους αγνοεί, προκειμένου να εξασφαλίσει κέρδη στην πλουτοκρατία». Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού, γιατί ρυθμίζονται πολλά με Υπουργικές Αποφάσεις ή Προεδρικό Διάταγμα, κατά παρέκκλιση ειδικών όρων δόμησης, αλλάζοντας τα δεδομένα σε πολλές προστατευόμενες περιοχές της χώρας».

Αναφερόμενη πιο ειδικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, επισήμανε, ως παράδειγμα των όσων εξωφρενικών περιέχει, ότι ειδικά για τα υδατορέματα, προκειμένου να ευνοήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, φτάνει στο σημείο να τους αλλάζει και τον ορισμό.

Οπως σημείωσε, μέχρι τώρα τα υδατορέματα προσδιορίζονταν «ως μη πλεύσιμοι ποταμοί, χείμαρροι, ρέματα και ρυάκια», τώρα στο νομοσχέδιο «μπαίνει ένας ασαφής ορισμός, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι εδαφικές πτυχώσεις που παροχετεύουν νερό έκτακτης ή περιοδικής ή ακόμη και μόνιμης ροής». Με άλλα λόγια, «ένα ρέμα ακόμη και μόνιμης ροής που τροφοδοτείται από επιφανειακά νερά και εκβάλλει σε ένα μεγαλύτερο ρέμα ή σε μια τοπική λίμνη, παύει πλέον να θεωρείται υδατόρεμα με αυτόν τον ορισμό που δίνεται. Παύει να θεωρείται ρέμα αν η λεκάνη απορροής του είναι μικρότερη ή ίση των 1.000 στρεμμάτων».

Γιατί γίνεται αυτό; «Αυτή η ρύθμιση - όπως εξήγησε - που για μας είναι εξωφρενική στην κυριολεξία, στοχεύει μεταξύ άλλων και στην εν καιρώ άρση των σοβαρών εμποδίων» που υπάρχουν για την εκτέλεση έργων όπως η κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ σε αυτές τις περιοχές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Αφ. Θεοπεφτάτου, έχοντας ως βάση τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ περί υγιούς επιχειρηματικότητας, αυτό που βρήκε να προσάψει στο νομοσχέδιο είναι ότι περιέχει πλήθος διατάξεων άσχετες με τα υδατορέματα για τα οποία ανέφερε ότι χρειάζεται: «Συγκεκριμενοποίηση αρμοδιοτήτων για το κάθε υδατόρεμα με σαφή καθορισμό των αρχών προστασίας και ελέγχου του υδατορέματος», συμφωνώντας επί της ουσίας με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τους αλλάζει τον ορισμό.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Πλήρης αντίθεση στην προώθηση των αιολικών πάρκων

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ευρυτανίας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στο νομό. Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει πως τόσο το Κόμμα όσο και η ίδια είχαν επισημάνει, από το Μάρτη του 2011, πως η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κατεύθυνση της ΕΕ αφού στόχο έχει την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Και όλα αυτά τη στιγμή που άλλες δυνάμεις επικροτούσαν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ή που έλεγαν να χωροθετήσει ο ίδιος ο δήμος τους δημόσιους χώρους που θα δίνονταν στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Αμοιρη ευθυνών φυσικά δεν είναι ούτε η δημοτική αρχή της ΝΔ καθώς με διάφορες μεθοδεύσεις προώθησε τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει: «Αναδείξαμε το θέμα ήδη από την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Μάρτη του 2011. Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια αδιάκοπη ουσιαστική και πολύπλευρη παρέμβαση ακόμα και σε περιόδους που το ζήτημα βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα σε 3 χρόνια το ΚΚΕ έχει παρέμβει με 4 ανακοινώσεις Οργανώσεών του, 3 Αναφορές και 1 Ερώτηση στη Βουλή, έχουν γίνει 3 παρεμβάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και 13 παρεμβάσεις και σχετικές αναφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησίου, χώρια τις συνεχείς αναφορές σε άρθρα, συνεντεύξεις, ομιλίες, περιοδείες, συσκέψεις στο νομό κ.τ.λ.».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχαν εξ αρχής ξεκάθαρη στάση σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις, που είτε επικροτούσαν την εισβολή των επιχειρηματιών των ΑΠΕ, είτε μιλούσαν περί "ανταλλαγμάτων" και αντισταθμιστικών, είτε ζήταγαν "νέο χωροταξικό" ή ακόμα και να χωροθετήσει ο ίδιος ο δήμος τα όρη και τα ποτάμια που θα καταβροχθίσουν τα ενεργειακά μονοπώλια! Φάνηκε καθαρά αυτό το διάστημα ότι όποιος δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις ανεμογεννήτριες, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα συμφέροντα που τα προωθούν».

Επίσης, επισημαίνει πως η προώθηση των ΑΠΕ μέσω επιχειρηματικών ομίλων είναι βαθιά πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικίστικο ζήτημα αφού έχει «ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή, την υποβάθμιση του δασικού πλούτου, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων εργαζομένων και ανέργων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, την πανάκριβη Ενέργεια, τη μαζική αλλαγή χρήσης γης, την παραπέρα εκτόπιση της κτηνοτροφίας».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει πως «ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν συγκρούεται με την ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Οταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που καθιστά λαϊκή περιουσία την Ενέργεια, τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο» και πως «η λαϊκή απάντηση να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Δυναμώνοντας τη δική μας φωνή, τη δική μας δύναμη. Με θαρραλέα ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

Και πεθαμένο τού ζητούν τα ... ρέστα

Ενας άνθρωπος νεκρός, από τις «λίστες αναμονής», στα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που εμφανίστηκαν στο όνομα της λεγόμενης ορθολογικοποίησης του συστήματος προνοιακών παροχών ή επί το λαϊκότερον, που εμφανίστηκαν για να κοπούν στοιχειώδεις παροχές (συντάξεις, επιδόματα κ.ά.), ώστε να μειώνονται οι δαπάνες του κράτους. Ακόμα ένας άνεργος, άπορος που προσπαθούσε να αποδείξει ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, για να πάρει ένα επίδομα αναπηρίας, να έχει μια σύνταξη, να έχει ιατρική ασφάλιση... και δεν πρόλαβε.

Ο Λ. Π. 56 χρόνων με αισθητικοκινητική πολυνευροπάθεια άνω και κάτω άκρων που άρχισε από το 2006, με 2 εμφράγματα, 3 επεμβάσεις «μπαλονάκι», σακχαρώδη διαβήτη, είχε σταματήσει να εργάζεται λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Μετά το θάνατο της μητέρας του, δεν είχε βοήθεια από πουθενά, δεν μπορούσε να ζήσει. Προσπαθούσε να πάρει ένα επίδομα, μια σύνταξη για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ηταν παντρεμένος με ένα παιδί που σήμερα είναι 13 χρόνων. Οπως κατήγγειλε η οικογένειά του στο «Ριζοσπάστη», πέρασε δύο φορές από Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ. Την πρώτη φορά, 7/11/2013 παρά το ότι πήγε όλες τις εξετάσεις από το Ναυτικό Νοσοκομείο, τον έκοψαν λέγοντάς του ότι χρειάζεται να κάνει επιπλέον εξετάσεις.

Εκανε τις εξετάσεις που ζητήθηκαν και πέρασε από το ΚΕΠΑ στις 13/3/2014. Τον έκοψαν ξανά, αυτή την φορά με τη δικαιολογία ότι στα ιατρικά έγγραφα που υπάρχουν είναι «φουσκωμένη» η κατάσταση της υγείας του (!) και του ζητούν να κάνει κι άλλες εξετάσεις... Την ίδια μέρα, από τη στεναχώρια του παθαίνει κι άλλο έμφραγμα και οξύ πνευμονικό οίδημα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στο καρδιολογικό τμήμα. Οι γιατροί, παρά την άσχημη κατάστασή του, τον έσωσαν και τον έβαλαν στην Εντατική. Μετά δυο μέρες, όπως είπε στο «Ριζοσπάστη» η γυναίκα του, τη φωνάζουν από το Νοσοκομείο και της ζητούν το βιβλιάριο Υγείας. Η γυναίκα τούς λέει ότι ο άντρας της είναι άνεργος. Την επόμενη μέρα τον βγάζουν από την Εντατική και μια μέρα μετά, πεθαίνει στα χέρια της γυναίκας του από ανακοπή...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», το λεγόμενο δημόσιο νοσοκομείο, ζητά, όπως καταγγέλλουν οι δικοί του άνθρωποι, να πληρώσουν 1.655 ευρώ για την νοσηλεία, παρά το ότι τους είχαν πει ότι ο Λ.Π. ήταν άνεργος και δεν είχε ούτε να φάει... Μάλιστα, από το νοσοκομείο τους είπαν ότι αν σε 4 μήνες δεν καταβάλουν το ποσό θα το στείλουν στην εφορία...

Καταγγέλλει αστυνομική αυθαιρεσία

Περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει φωτορεπόρτερ. Συγκεκριμένα, ο Ζαφείρης Ζαφείρας, καταγγέλλει αρχιφύλακα της Αμεσης Δράσης, ο οποίος τον απείλησε με αυτόφωρο και εγκλεισμό στα κρατητήρια.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την περασμένη Κυριακή το βράδυ, ο Ζ. Ζαφείρας, που πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έφυγε βιαστικά από το σπίτι του με τη σύζυγό του, για να προμηθευτεί φάρμακο απαραίτητο για την υγεία του. Οπως αναφέρει ο ίδιος, στη γωνία Ζ. Πηγής και Ακαδημίας πέρασε το φανάρι και συνέχισε στη Γενναδίου, ενώ, την ίδια ώρα η Ακαδημίας και η Ζ. Πηγής ήταν άδειες από οχήματα. Στη Γενναδίου τον σταμάτησε αστυνομικός που τον παρατήρησε γιατί πέρασε με κόκκινο. Ο Ζ. Ζαφείρας του είπε ότι είναι άρρωστος και ψάχνει φαρμακείο.

Αντί κατανόησης προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας μέχρι τη μία τα ξημερώματα. Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός που τον προσήγαγε του είπε: «Α, ρε μαύρε, εδώ που ήρθες. Θα δεις»! Τον απείλησαν, δε, δείχνοντάς του το κρατητήριο. Στη μία τα ξημερώματα τον έδιωξαν, αφού πρώτα ο αστυνομικός τον ρώτησε αν ανήκει σε κάποια οργάνωση. Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι μετά το συμβάν, λόγω και της κατάστασης της υγείας του, αισθάνθηκε πόνο στο στήθος και στην πλάτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό».

Ο παθών, που αμφισβητεί την παράβαση, καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού ζητώντας τα πλήρη στοιχεία του.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Την Παρασκευή 11 Απρίλη, ώρα 7 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή», διοργανώνεται ψυχαγωγική εκδήλωση, με τη συμμετοχή της Συμπτωματικής Κομπανίας (τραγούδι, μπουζούκι, κλαρίνο κ.λπ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων και τους φίλους του «Σπιτιού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ