ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτο το σχέδιο Καμίνη για τις διαδηλώσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση του δημάρχου Αθήνας για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθήνας παρουσίασε πρόταση νόμου στην κατεύθυνση όσων έχουν προτείνει κατά καιρούς ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι και με την οποία επιχειρείται ο περιορισμός και η απαγόρευση διαδηλώσεων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το σχέδιο νόμου του δημάρχου της Αθήνας για τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο αποτελεί προσπάθεια περιορισμού ακόμη και απαγόρευσης και διάλυσης των εργατικών - λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Γι' αυτό επιστρέφεται από το ΚΚΕ ως απαράδεκτο. Η πρωτοβουλία του δημάρχου δεν εκφράζει μόνο τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που τον στηρίζουν, αλλά της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, όλων αυτών που θέλουν να περάσουν αλυσίδες στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να επιβάλλουν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν πάρει και τα χειρότερα που έχουν αποφασίσει να φέρουν μετά τις εκλογές. Μέτρα που πλήττουν και τα μικρά εμπορικά και άλλα καταστήματα.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, για να κρύψει και να δικαιολογήσει το ρόλο που έχει αναλάβει, επιστρατεύει όλα τα ψέματα και τις συκοφαντίες που έχουν κατά καιρούς εξαπολύσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι διάφοροι μηχανισμοί του συστήματος, αξιοποιεί ακόμα και τις προβοκάτσιες.

Είναι απαράδεκτο να υπονοεί, να συνδέει και να χρεώνει στις λαϊκές εκδηλώσεις τους εμπρησμούς, τις καταστροφές και τις λεηλασίες καταστημάτων, που είναι έργο προβοκατόρικων μηχανισμών, οι οποίοι λειτουργούν με στόχο να τρομοκρατήσουν και να συκοφαντήσουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων. Για τα λουκέτα ευθύνεται ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, την οποία υπηρετεί και ο δήμαρχος, που σε συνθήκες κρίσης ενισχύει και υπερασπίζεται τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Κρύβουν, επίσης, ότι η καπιταλιστική κρίση και ο ανταγωνισμός οδηγούν στη χρεοκοπία ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις. Μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις πόλεις και σε χωριά κι ας μη γίνονται διαδηλώσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να επιτρέψουν για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν κατά των αντιλαϊκών μέτρων. Πρέπει να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα, τις απειλές και την τρομοκρατία».

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πρωτοστατεί στα προγράμματα που μοιράζουν ψίχουλα

Τον κοινό τους στόχο για μια Τοπική Διοίκηση αποτελεσματική που θα χαίρει της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και θα υλοποιεί σε συνεργασία με τη κεντρική κυβέρνηση τις απαραίτητες για το σύστημα αναδιαρθρώσεις, παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και δήμαρχος Στουτγάρδης, Γ. Σούστερ και ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ.

Οι δύο Γερμανοί βρέθηκαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση κυρίως του προγράμματος αυτεπιστασίας για την εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους και τη δήθεν «καταπολέμηση» της ανεργίας με 6μηνες συμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, θα κληθούν εταιρικά σχήματα να αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των έργων, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.

Συντάσσεται έτσι πλήρως το όργανο της τοπικής διοίκησης με την κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, όπως αυτή ειπώθηκε από τον Γ. Σούστερ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων, μέσα από την απασχόλησή τους σε διάφορα έργα ή υπηρεσίες έναντι μιας υποτυπώδους αμοιβής, ή μέσω της εθελοντικής εργασίας, η οποία μπορεί «να είναι ένα συν στο βιογραφικό τους», όπως είπε... Συμπλήρωσε ότι «είναι καλύτερο αυτό από το να είναι κανείς τελείως άνεργος».

Ο δήμαρχος Στουτγάρδης δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, σύστησε ωστόσο το θέμα να επανεξεταστεί το 2014 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών ταμείων. Προέτρεψε δε, τους Ελληνες δημάρχους να αξιοποιήσουν πόρους, ύψους 8 δισ. ευρώ, διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ που δεν έχουν απορροφηθεί, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών, όπως το πρόγραμμα αυτεπιστασίας (σ.σ. το οποίο χρηματοδοτείται προς το παρόν με 70 εκατομμύρια ευρώ από πόρους των δήμων). Είπε ότι θα συμβάλλει για την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών. Παρέπεμψε δε, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις, όπως εκφράστηκαν από τον Σούστερ, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελ. Παντελάκη, τόνισε ότι «οι άνεργοι στην ΕΕ ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά τα κράτη μέλη της». Οτι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου και υποβάλλονται σε συνεχείς θυσίες για να αντέξει το καπιταλιστικό σύστημα. Οτι οι παίκτες του χρήματος είναι κοινωνικά παράσιτα κι το κεφάλαιο πάει εκεί όπου υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αναφερόμενη στην προσέλκυση τουρισμού στη χώρα, η Ελ. Παντελάκη σημείωσε ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους και ότι ο 1 στους 2 δεν πηγαίνει στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή «κόπηκε» ο κοινωνικός τουρισμός και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξάνονται σημαντικά. Η Ελπ. Παντελάκη έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στο γερμανικό λαό και γενικά στους λαούς της Ευρώπης «που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ευρωονείρου» και «τους απλώνουμε το χέρι για κοινή πάλη για μια άλλη εξουσία». Συμπλήρωσε ότι «επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο» από το να γίνουμε περιπλανώμενοι με εκ περιτροπής εργασία.

Αντιδράσεις για τα στρατόπεδα

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό και εκπροσώπους του δήμου Αχαρνών, είχε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. Σε αυτήν ανέφερε ότι η χρήση των εγκαταστάσεων στην Αμυγδαλέζα, όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης, «θα είναι πιλοτική».

Χτες το πρωί, και μέχρι το μεσημέρι, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από την Αμυγδαλέζα και απέκλεισαν τη λεωφόρο Θρακομακεδόνων με οχήματα του δήμου. Ενταση επικράτησε έξω από την είσοδο των εγκαταστάσεων, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές. Στο ενδεχόμενο να συγκροτηθεί στην Αμυγδαλέζα, όπου βρίσκονται κτίρια της Σχολής της Αστυνομίας, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, αντιδρά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στο μεταξύ, να μη γίνει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και ο αποκλεισμός του στρατοπέδου «Πόρτη» από τους κατοίκους της Νεάπολης του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

Παρέμβαση στο παράρτημα του ΙΚΑ Κολοκυνθούς πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργάτες δήμου, το Σωματείο Συνταξιούχων και η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, με αφορμή πληροφορίες για κλείσιμο του υποκαταστήματος και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον προϊστάμενο, ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες τονίζοντας ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση, ωστόσο επιβεβαίωσε τις μειωμένες παροχές υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα μέλη της Επιτροπής, τόνισαν, ότι πάρα τις διαψεύσεις, οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμο το ζήτημα της Υγείας και γι' αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παραπέρα υποβάθμιση των παροχών στο υποκατάστημα ή ακόμα και το οριστικό κλείσιμό του.

ΜΑΡΟΥΣΙ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν προχτές, Δευτέρα, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας που τσακίζουν τη ζωή των ανέργων και των οικογενειών τους, που καλούνται να ζήσουν με μόλις 360 ευρώ το μήνα. Στη διάρκεια της κινητοποίησης χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός ανέργου ο οποίος κατήγγειλε στα μέλη της Επιτροπής, ότι επειδή τον περασμένο μήνα έκανε λίγα μεροκάματα, ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας. Τα μέλη της Επιτροπής αμέσως κινητοποιήθηκαν με παρέμβασή τους στη διεύθυνση του υποκαταστήματος, ώστε ο άνεργος να συνεχίσει να παίρνει το επίδομά του.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Διαμαρτυρία στην γερμανική πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή 6 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ., αντιστασιακές οργανώσεις -τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η επιλογή έγινε με πρόταση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς η 6η Απρίλη είναι η μέρα εισβολής των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων στην πατρίδα μας.

Δεκτή έκανε το Εφετείο την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Κ. Καρακατσάνη που εκτίει ποινή κάθειρξης (11 χρόνια) μετά την καταδίκη της στην πρώτη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το δικαστήριο τότε παρά την πρόταση του εισαγγελέα δεν είχε αναστείλει την εκτέλεση της ποινής της. Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες, η εκδίκαση των αιτήσεων αναβάλλονταν λόγω μη καθαρογραφής της απόφασης. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, σε 8 μέρες η απόφαση πρέπει να έχει καθαρογραφεί. Από την ημέρα της απόφασης έχουν περάσει πάνω από 8 μήνες...

Τρεις νεκροί από σύγκρουση τρένου με ΙΧ

Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με επιβατικό αυτοκίνητο που σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε φυλασσόμενη διάβαση στην περιοχή της Νεοχωρούδας στη Θεσσαλονίκη. Ακαριαίο θάνατο βρήκαν οι τρεις επιβάτες του οχήματος, δύο άνδρες, ηλικίας 39 και 69 ετών, και μία 66χρονη γυναίκα. Οι περίπου 100 επιβάτες του τρένου είναι καλά στην υγεία τους. Το δυστύχημα έγινε στις 4.20 το απόγευμα, όταν το αυτοκίνητο, που διέσχιζε τη φυλασσόμενη διάβαση, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ