ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Συγκεντρώσεις για τα βιβλιάρια ασθενείας

Οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την άμεση στήριξη των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που δεν μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη 5 του Απρίλη, σε τοπικά υποκαταστήματα του Ταμείου στην Αττική. Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Στη συγκέντρωση καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που πρωτοστατεί στις ανάλογες κινητοποιήσεις στην Αττική.

Η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ απαιτεί:

  • Αμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξάρτητα από χρέη.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Η ΠΑΣΕΒΕ «καλεί όλα τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τις Επιτροπές Αγώνα στην Αττική, να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΕ, την Πέμπτη 5 Απρίλη 2012, ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος και ιδιαίτερα ό,τι έχει απομείνει απ' το κοινωνικό περιεχόμενο του συστήματος Υγείας.

Συνάδελφοι. Εχουμε τη δύναμη. Εχουμε συμμάχους την εργατική τάξη με το ΠΑΜΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Με κοινούς αγώνες μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας».

Το πρόβλημα για το οποίο αγωνίζονται η ΠΑΣΕΒΕ και τα σωματεία της αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αποκαλύπτει μια κατάσταση ακόμη χειρότερη από αυτή που δείχνουν διάφορες έρευνες. Πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν οφειλές. Κάποιοι βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης, που πολλές φορές αποτυγχάνει καθώς δεν μπορούν να την υποστηρίξουν σε βάθος χρόνου. Αλλοι έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους, αλλά έχει μείνει το χρέος. Και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ενεργών ΕΒΕ αδυνατεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην οικογένειά του.

Η λύση δεν μπορεί να δοθεί με τα δεδομένα της τρόικας και του μνημονίου. Ωστόσο, στο χέρι των ΕΒΕ είναι να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης, μαζί με την πάλη για ανατροπή της αντιασφαλιστικής και φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Το Κιλελέρ δε γιορτάζεται με φιέστες

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

«Ακόμη μια κυβερνητική φιέστα, παρουσία "επισήμων" και απουσίας αγροτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Απρίλη για την επέτειο του Κιλελέρ. Τουλάχιστον οι διοργανωτές επέλεξαν την σωστή ημέρα (πρωταπριλιά) για να πουν τα συνήθη ψέματα για την αγροτική οικονομία και το μέλλον των Ελλήνων αγροτών». Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Ακούσαμε και πάλι τα γνωστά, "πόσο νοιάζονται τα συνεταιράκια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τους μικρομεσαίους αγρότες", τα ψέματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής στη χώρα μας, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προτάσεις για Διακομματικό Εθνικό Συμβούλιο στα πλαίσια της "κοινωνικής συναίνεσης", τον προβληματισμό για τους υδάτινους πόρους στην Θεσσαλία. Oμως "ξέχασαν" να μας πουν για τον Αχελώο, για την Κάρλα, για τα άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα, φράγματα, ταμιευτήρες κλπ., που έχει ανάγκη η Θεσσαλία και απαιτεί χρόνια τώρα το συνεπές αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές Ενωτικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα δεν γίνεται όταν χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα, αφού οι απλήρωτοι και με συνεχώς μειωμένο εισόδημα αγρότες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν επί πληρωμής τα μέσα και εφόδια που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν και να παράγουν. Τουλάχιστον 30 δισ. θα δοθούν στις Τράπεζες το επόμενο διάστημα, αν ήθελαν θα μπορούσαν να διαθέσουν το 1 δισ. για άτοκα καλλιεργητικά δάνεια σε μικρούς και μεσαίους αγρότες για όσο διαρκεί η κρίση, ώστε να μπορέσουν να σπείρουν και να καλλιεργήσουν φέτος. Ομως τη μικρομεσαία αγροτιά για τον Καιάδα την έχουν!

Ωραιοποιούν την ΚΑΠ και κοροϊδεύουν τους αγρότες όταν λένε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Δεν λένε κουβέντα για την δραστική μείωση των επιδοτήσεων από το 2014 που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη μεγάλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι. Αφού από τα 90 ευρώ/στρέμμα το τσεκ της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης θα πάει τουλάχιστον στα 30 ευρώ/στρέμμα και ίσως πιο κάτω. Αποκρύπτουν την αλήθεια πως κάποιος για να παίρνει και αυτό ακόμη το μειωμένο τσεκ των περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, πρέπει να αφήνει μέρος της έκτασης ακαλλιέργητο ή να κάνει αναδασώσεις, αφού το 30% της συνολικής ενίσχυσης που θα δίνεται στην Ελλάδα πάει στην λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" που σημαίνει ότι θα δίνονται αυτά τα λεφτά μόνο αν δεν καλλιεργείς. Δηλαδή επιδοτεί η ΕΕ σε συμφωνία με τα κόμματα της Ελλάδας, που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, τους αγρότες για να μην παράγουν.

Κατά τα άλλα 1,5 εκατ. κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, όπως ανακοίνωσε με καμάρι ο υφυπουργός κ. Δριβελέγκας. Μόνο που δεν μας είπε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα καθώς βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται, το εισόδημά τους να μειώνεται, τα προϊόντα να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές ή να μένουν αδιάθετα ή ακόμη και αν δίνονται στους εμπόρους, οι παραγωγοί να μην πληρώνονται. Να έρθουν να κάνουν τι στα χωριά οι νέοι και νέες; Να ζήσουν με 5-10 στρέμματα που υποτίθεται ότι θα νοικιάσουν φτηνά από το κράτος; Χωρίς να έχουν μέσα και εφόδια; Την ίδια στιγμή αγρότες με πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις εγκαταλείπουν το επάγγελμα και οδηγούνται στην ανεργία γιατί δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης: «Η ΠΑΣΥ καλεί την μικρομεσαία αγροτιά, τους χιλιάδες αγρότες που μαζί πορευτήκαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να αντισταθούν στην νέα λαίλαπα αντιλαϊκών, άγριων μέτρων που έρχονται, με άγρια φορολόγηση των αγροτών μέσω των οικονομικών βιβλίων που θα κρατάνε, το χαράτσωμα των χωραφιών που κατέχουν, τα νέα αυξημένα χαράτσια σε ΕΛΓΑ-ΟΓΑ-ΔΕΗ, πετρέλαιο, γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις.

Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, τους εργαζόμενους, μικρούς ΕΒΕ, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συγκροτήσουμε μια παντοδύναμη λαϊκή συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην φτώχεια και την εξαθλίωση, που μας οδηγεί αυτή η πολιτική, ως την τελική ανατροπή της προς όφελός μας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
48ωρη απεργία των γεωτεχνικών

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΥΠΑΑΤ

Οι γεωτεχνικοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και των εποπτευομένων οργανισμών απεργούν σήμερα και αύριο ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια, στην ανεργία και στην υποβάθμιση του έργου τους. Την απόφαση για την απεργία πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Με αφορμή τη 48ωρη απεργία, το ΠΑΜΕ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται: «Η πρωτοφανής επίθεση κεφαλαίου, συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τρόικας εναντίον των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους εντείνεται με τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, με τη φορολογία και τα χαράτσια, με το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος. Στόχος τους, να πληρώσει την κρίση ο λαός και να αυξηθεί κι άλλο η κερδοφορία του κεφαλαίου με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά. Αυτήν τη στόχευση θα εξυπηρετεί η λεγόμενη "αξιολόγηση" των υπαλλήλων, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η απόφαση για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 και 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015. Με αυτό το ν/σ η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ συγχωνεύει τις "παραγωγικές" υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και καταργεί πάνω από 150 αποκεντρωμένες υπηρεσίες, επιδιώκοντας να υποτάξει την αγροτική παραγωγή στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου και δημιουργώντας ζωτικό χώρο για τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο γεωτεχνικό έργο, με επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και τη δημόσια υγεία, στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες».

Το ΠΑΜΕ ΥΠΑΑΤ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά. ΟΧΙ στις απολύσεις. ΟΧΙ στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

-- ΟΧΙ στην κατάργηση/συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και άλλων Δημόσιων Οργανισμών. ΟΧΙ στην παράδοση αντικειμένων στους ιδιώτες.

-- ΟΧΙ στα χαράτσια και τις περικοπές. Μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας.

Ωράριο γιορτών από σήμερα

Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, που έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 5/4/2012 και Παρασκευή 6/4/2012: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 7/4/2012: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 9/4/2012 - Μ. Πέμπτη 12/4/2012: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 13/4/2012: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 14/4/2012: 9 π.μ. - 3 μ.μ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ