ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Eurokinissi

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις και τις προμήθειες. Με αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τη fast track πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα χρηματοδοτικά πακέτα, πρώτα και κύρια στα δισεκατομμύρια που αναμένονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης», στα δημόσια έργα. Συνολικά προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών σε κρατικές λειτουργίες και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, με σοβαρές εκπτώσεις ακόμα και στα ζητήματα ασφαλείας των έργων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης άρθρα για το πλαίσιο συμβάσεων που αφορούν την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και για τα άρθρα:

  • 15. Δίνει τη δυνατότητα να διενεργείται διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση σύμβασης, μελέτης και κατασκευής πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εκτέλεση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • 19. Προβλέπει βιομηχανική δράση ακόμα και σε περιοχές Natura.
  • Αφορούσε επίσης την τροπολογία 776, που προβλέπει την αναστολή, έως τις 31 Οκτώβρη, της εκτέλεσης κατεδαφίσεων για κάθε είδους κατασκευές σε παραλίες, σε αιγιαλό, όχθες κ.λπ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δίνει τον χρόνο σε μεγαλοξενοδόχους, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό κ.λπ. να νομιμοποιήσουν τα αυθαιρεσίες τους, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο συνολικά εκσυγχρονίζει - όπως αναφέρθηκε και από τους υπουργούς της κυβέρνησης που πήραν τον λόγο - τον νόμο 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ψηφίσει από κοινού τότε με τη ΝΔ, για τις δημόσιες συμβάσεις. Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής, εκφράζοντας την απορία του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, απόρησε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Ψηφίστε επί της αρχής» - ανέφερε προς τον ΣΥΡΙΖΑ - «όπως κάναμε εμείς και καταψηφίστε τα άρθρα για τα οποία διαφωνείτε».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε ούτε στιγμή την ουσία του νομοσχεδίου. Μάλιστα ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί αναλυτικά, έκανε κάποια χλιαρή κριτική σε επιμέρους σημεία και στη συνέχεια, πατώντας την μπάλα στην εξέδρα, «το 'ριξε» στη σκανδαλολογία. Χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το απόγευμα αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας μόνο για το άρθρο 219, κι αυτό βέβαια για τα «μάτια του κόσμου», αφού την ...ευαισθησία του για το περιβάλλον την έχει δείξει ως κυβέρνηση, μεταξύ άλλων όταν διέπραξε το έγκλημα της αδειοδότησης της «ΑΓΕΤ - Ηρακλής» για την καύση απορριμμάτων.

Το ΚΚΕ, με τις τοποθετήσεις του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα και των βουλευτών του που πήραν τον λόγο, ανέδειξε ότι το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό, ικανό και ευέλικτο μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ για τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό από συνειδητή, ταξική πολιτική επιλογή. Γι' αυτό, την ίδια ώρα που θα προχωράνε τα δημόσια έργα με όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, τα έργα της Πολιτικής Προστασίας, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, θα παραμένουν καθηλωμένα και θα υποβαθμίζονται, επειδή θεωρούνται περιττό κόστος για το κράτος. Ανέδειξαν επίσης ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, από την ίδια την προστασία της υγείας μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να συνυπάρξει με το καπιταλιστικό κέρδος, και φώτισαν τον δρόμο ανάπτυξης που θα είναι προς όφελος του λαού.

Καθρέφτης μιας πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητείται σήμερα ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που από τη μία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους, με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν, ώστε να υπηρετεί ακόμη καλύτερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τι κάνει - μεταξύ άλλων - το νομοσχέδιο που ανέπτυξαν αναλυτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ;

  • Οι εκτεταμένες «ηλεκτρονικές διαδικασίες» και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται, διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. H εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.
  • Το σχέδιο νόμου προβλέπει εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «ιδιωτικοποίηση» λειτουργιών του κράτους.
  • Επεκτείνεται ο θεσμός της «διαιτησίας» σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, με το κράτος ουσιαστικά να παραιτείται ακόμα και απ' τη δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις, εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα «μη οικονομικά κριτήρια» που σχετίζονται με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων.
  • Το σχέδιο νόμου έχει σωρεία διατάξεις με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη πράσινη ψηφιακή μετάβαση, σχεδιασμός κοινός για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις για περιοχές Natura και για υλοποίηση έργων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι σχεδόν φωτογραφικές για διάφορες υποδομές, που απαιτεί το σχέδιο, για βιομηχανοποίηση ολόκληρης της υπαίθρου με το πρόσχημα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός προωθήθηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζεται τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω; Οτι το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο και ικανό, μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού, είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Οχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή, ταξική, πολιτική επιλογή.

Καθηλωμένη η πολιτική προστασία γιατί θεωρείται περιττό κόστος

Δείτε για παράδειγμα την εξής αντίφαση:

Την ίδια ώρα που θα προχωράνε με fast track διαδικασίες οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, με τους ιδιώτες να έχουν το ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η προστασία περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η πολιτική προστασία, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική προστασία, παραμένουν καθηλωμένα και υποβαθμίζονται, γιατί πολύ απλά θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας.

Ο χτεσινός ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα ήρθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί - πώς να το κάνουμε - ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή. Η χώρα μας είναι τέτοια.

Κι όμως εν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας των δημοσίων κτιρίων - ούτε καν των σχολικών κτιρίων - και δεν θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα και η αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων, όπως του δασκάλου στο χωριό Δαμάσι. Αυτή η λογική διέπει τα πάντα. Αυτή η λογική διέπει και τη διαχείριση της πανδημίας.

Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!

Ειλικρινά αδυνατούμε να σας παρακολουθήσουμε. Οχι μόνο εμείς αλλά όλος ο ελληνικός λαός, που ένα χρόνο τώρα ζει μέσα στην ανασφάλεια. Ακούσαμε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό, σε μία από τις πολλές καρμπόν δηλώσεις του για την πανδημία, να μιλάει για «καλά νέα».

Πείτε μας ποια είναι τα «καλά νέα», κύριοι της κυβέρνησης;

-- Οτι η πανδημία ένα χρόνο μετά δεν μπορεί να ελεγχθεί;

-- Οτι παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχιζόμενα lockdown τα κρούσματα εκτοξεύονται;

-- Οτι τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση;

-- Οτι το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικά μαζικό;

Ολα αυτά εσάς σας ακούγονται για καλά νέα; Γιατί σ' εμάς αλλά και στο λαό ακούγονται ως μάλλον κακά νέα. Εκτός αν ο πρωθυπουργός λόγω της μέρας το έριξε στο μπλακ χιούμορ.

Η πρόκληση βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί έχουν προηγηθεί οι χτεσινές σας ανακοινώσεις, όπου με κάθε επισημότητα ανακοινώσατε τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου. Αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί, ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα Υγείας αποκλειστικά για περιστατικά covid, τώρα έχει και την επίσημη σφραγίδα σας.

Δεν μας έφτανε δηλαδή η πανδημία του κορονοϊού, τώρα απειλούμαστε με μία νέα «παράλληλη» πανδημία, η οποία θα αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία για άλλες ασθένειες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ξέρετε πολύ καλά πως χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό. Παρά το ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει «κόκκινο», για εσάς, αλλά και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία πέρα βρέχει! Μάλιστα, το «ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ», που ανακοινώσατε χτες, αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, οι οποίοι, λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες, αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι ήδη ορατό. Το τελευταίο εμπόδιο για να φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας, κύριε Μητσοτάκη, απέχει πολύ ακόμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εσείς με την πολιτική σας, αντί να ρίχνετε εμπόδια, προσθέτετε και καινούργια.

Είναι ή δεν είναι εμπόδιο η έλλειψη μέτρων προστασίας με δική σας ευθύνη στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς; Σας το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α., ούτε να γεννήσει επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό. Ξέρετε καλά πως νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν, βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Σας λέμε λοιπόν σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή:

  • Επιτάξτε στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Σας τα προτείναμε και χτες συγκεκριμένα και ονομαστικά, με τη διεύθυνσή τους. Για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.
  • Κάντε το από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές τους και όλο το προσωπικό τους με κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος.
  • Αξιοποιήστε τους ειδικούς επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.
  • Ενισχύστε το υγειονομικό προσωπικό τώρα.
  • Διορίστε με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση όλους τους γιατρούς που έχουν πτυχίο Ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Προχωρήστε ως επείγουσες τις διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα.
  • Μη χάνετε άλλο χρόνο για τον εμβολιασμό. Προχωρήστε με γρήγορες διαδικασίες με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Αυτά που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν τώρα, αυτήν τη στιγμή!

Είναι ρεαλιστικά, γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου έχετε βάλει το «χεράκι» σας.

Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συνήγορος υπεράσπισης της κοινής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση

Ξανά στο πεδίο της βολικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επικεντρώθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στο γνωστό μοτίβο της δήθεν κυβερνητικής ανικανότητας που, σε αντίθεση, όπως υποστήριξε, με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει καταφύγει σε ένα αποτυχημένο lockdown.

Προέτρεψε μάλιστα την κυβέρνηση να αναρωτηθεί τι λάθος έχει κάνει και να προσπαθήσει «να αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας» αφού «η συνολική διαχείριση είναι μία μεγάλη αποτυχία». Μάλιστα, για να ενισχύσει το αφήγημα των ...λάθος διαχειριστικών κυβερνητικών επιλογών, πρόσθεσε ότι «δεν μου αρέσει να ανεβαίνω σε αυτό το βήμα και να κατηγορώ μονάχα (...) αν και αυτή είναι, αν θέλετε, η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου και όταν είσαι στην αντιπολίτευση πρέπει να καταγγέλλεις τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, μήπως και διορθωθεί».

Εν ολίγοις, δηλαδή, κατά τον Αλ. Τσίπρα από ...διαχειριστικό λάθος, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, από λάθος εκτίμηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ, κρύβοντας ότι η ασυδοσία της εργοδοσίας που έχει κάνει τις επιχειρήσεις εστίες υπερμετάδοσης ή η απαξίωση του ΕΣΥ δεν είναι ...λάθη ούτε ...παραλείψεις αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, συμβατή με τις ανάγκες του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη και διάνοιξη πεδίων κερδοφορίας π.χ. στον τομέα της Υγείας. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά από την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» που κινείται στο πλαίσιο της έντασης της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε και τους κλινικάρχες, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόταση για άμεση και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, βασικό αίτημα των υγειονομικών από την αρχή εκδήλωσης της πανδημίας. «Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. Covid free. Ανέγγιχτες, μην τυχόν και λερωθούν», υποστήριξε με θράσος.

Γι' αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε την ουσία, που αφορά σε αναγκαίες προσαρμογές για τη διευκόλυνση του κεφαλαίου να διεισδύει σε κρατικές λειτουργίες, εξασφαλίζοντας έργα και κέρδη χωρίς προσκόμματα, προσαρμογές που είχαν ήδη δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εστίασε στη σκανδαλολογία επικαλούμενος περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων με οσμή σκανδάλου, όπως υποστήριξε, και ασκώντας κριτική απ' τη σκοπιά των επιχειρηματικών ομίλων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «ενισχύει ένα καθεστώς το οποίο είδαμε όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας, με μία απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το Δημόσιο (...) Εδώ διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που για να μπορέσει κάποιος επιχειρηματίας να επιβιώσει, θα πρέπει να διαθέτει φιλικές σχέσεις με τον κυβερνητικό μηχανισμό. Και οι χαμένες, αν θέλετε, αυτής της υπόθεσης είναι πάνω απ' όλα η έννοια της διαφάνειας και της αξιοκρατίας (...) Αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο θα προσλαμβάνει κάποιον για να ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης του έργου αυτού».

Κριτική «διαχειριστική» και αντιδραστική

Τις δικές τους αντιδραστικές διαχειριστικές προτάσεις για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, επιτέθηκε τάχα στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις «σε μόνιμο προσωπικό» και ότι «αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας», επιδιώκοντας έτσι να ξεπλύνει το κόμμα της που, ως κυβέρνηση και σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ακολούθησε την ίδια πολιτική που οδήγησε σε αυτήν την άθλια κατάσταση και το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, για να δώσει χώρο για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, έδειξε πως και εδώ έχουν κοινή αφετηρία με την κυβέρνηση και οι όποιες διαφορές είναι διαχειριστικού χαρακτήρα. Ετσι, αφού ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», παρότρυνε την κυβέρνηση για «ταχύτερη απορρόφηση των πόρων» του Ταμείου Ανάκαμψης «γρήγορη υλοποίηση των έργων» και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων συμβάσεων». Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες αν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση, λέγοντας πως «ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των κριτηρίων ανάθεσης των συμβάσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων», η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περιορίζεται σε «πελατειακές λογικές».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κ. Βελόπουλος, στρέφοντας σκόπιμα τις αναφορές του σε ζητήματα αντικειμενικών προβλημάτων και πραγματικών φαινομένων σε κρατικές υπηρεσίες όπως πολεοδομίες και εφορίες, τσουβάλιασε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Και σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού, είπε: «Αν ήμουν εγώ κυβέρνηση, από το 1974 μέχρι και σήμερα θα έλεγχα όλους τους υπαλλήλους των πολεοδομιών και των εφοριών, όλους, για να δούμε πού πήγαν τα λεφτά του κόσμου». Αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο όλο το πλέγμα των ενισχύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων και των συμβάσεων ανάμεσα σε κράτος και επιχειρηματίες, που είναι το έδαφος για την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αλλά κυρίως καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, προσπαθώντας με τη σειρά του να καλύψει ότι τα κυβερνητικά μέτρα υπαγορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για «εκτροπή από τη νομιμότητα» και πως «δεν είστε νεοφιλελεύθεροι, είστε, εκπρόσωποι κρατικοδίαιτων πλιατσικολόγων» και άλλα παρόμοια, ενώ στο ίδιο μοτίβο της συναίνεσης που αναπαράγουν και τα άλλα αστικά κόμματα για να εγκλωβίζουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «διχάζει» όταν «απαιτείται ομόνοια και ομοψυχία σε μια περιοχή που είμαστε ένα βήμα από θερμά επεισόδια, με έναν λαό που ταλανίζεται από μία πανδημία» κ.ο.κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ