ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο της καταστολής και για να ανοίξουν οι σχολές

Διαδηλώσεις χτες σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Νέα αγωνιστικά ραντεβού στις 10 Μάρτη

Γιάννενα
Γιάννενα
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην καταστολή, στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, και για να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια.

Τα μαζικά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πορεία από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου είχε προηγηθεί η προσυγκέντρωσή τους.

Εκεί φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ έδωσαν το δικό τους ιδιαίτερο «παρών», με τραγούδια που έστειλαν το μήνυμα ότι δεν φοβούνται την καταστολή. Στη μουσική τους διαμαρτυρία τραγούδησαν κομμάτια όπως το «Ακορντεόν», το «Δεν παν να μας χτυπάν», το «Τώρα - τώρα» αλλά και τη διασκευή του παραδοσιακού θρακιώτικου «Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής», με το οποίο καυτηριάζουν τα γεγονότα και τις συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ, καθώς κατέληξε με τους στίχους «πάλι εγώ θα μπαίνω στη σχολή, δεν φοβάμαι την καταστολή».

Ακολούθησε μεγάλη και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να διατρανώνουν ότι «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές - Εξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές» και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», στέλνοντας για ακόμη μια φορά μήνυμα καταδίκης της καταστολής και εναντίωσης στον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων παρέμειναν χωρίς να σταματούν τα συνθήματα, και κατέληξε έξω από το Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φοιτητών και συλλόγων για τον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης για το επόμενο διάστημα.

Μέσα από τη σύσκεψη κατέληξαν στην οργάνωση συλλαλητηρίου των φοιτητικών συλλόγων τη Δευτέρα 8/3, Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και μεγάλου φοιτητικού συλλαλητηρίου στις 10/3, μέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κλείσιμο τον σχολών.

Και στα Γιάννενα χτες, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου έκαναν συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και συνέχισαν με πορεία, δίνοντας μαχητική και δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γυρίσουν στις σχολές τους, στα εργαστήρια, στις κλινικές και τις πρακτικές τους, να γίνουν ξανά φοιτητές! Εξέφρασαν επίσης την εναντίωσή τους στην όξυνση της καταστολής, με αφορμή τη συζήτηση για επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και τόνισαν ότι θα καταργήσουν στην πράξη τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ενώ ανανέωσαν και εκεί το ραντεβού τους για τις 10/3.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Αναλόγες κινητοποιήσεις για τις 10/3 έχουν οριστεί και για την Αθήνα, με αποφάσεις πολλών φοιτητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, καθώς και στη Λάρισα, στη 1.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, και στην Ικαρία, στις 2 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Χαρακτηρίζει την κατάληψη «μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας»!

Πλήρη κάλυψη στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) δίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μετά τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές του ΑΠΘ στις 22 Φλεβάρη και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν. Η Σύνοδος κάνει λόγο για στοχοποίηση κατά πρυτάνεων και οργάνων διοίκησης λέγοντας πως αυτή «δεν είναι ανεκτή», ενώ παράλληλα δεν βρίσκει ούτε μια πρόταση για να καταδικάσει την επίθεση της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Αντίθετα, νομιμοποιεί πλήρως τη στόχευση του νέου νόμου που θεσμοθετεί μέτρα έντασης της καταστολής στα ιδρύματα ενάντια σε όσους αγωνίζονται, λέγοντας: «Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Θυμίζουμε ότι η στοχοποίηση της κατάληψης ως μορφής αγώνα ξεκίνησε το 2018, από την Επιτροπή Παρασκευόπουλου που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα «ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης» στους χώρους των ΑΕΙ, η οποία εντόπιζε ως βασικά προβλήματα σε ιδρύματα τις παραβατικές συμπεριφορές, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις καταλήψεις και πρότεινε να συσταθούν επιτροπές για την «αντιμετώπιση των διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρων καταλήψεων χώρων του ΑΕΙ από φοιτητές ή άλλες ομάδες με ή χωρίς φθορές»! Στο ίδιο πνεύμα χτίστηκε τα επόμενα χρόνια το νομοθετικό οπλοστάσιο με την κατάργηση του ασύλου και την ένταση της καταστολής στα ιδρύματα, με πιο πρόσφατο κομμάτι του παζλ τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που θεσμοθετεί έως και πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στα ιδρύματα.

Κατά τ' άλλα και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές, η Σύνοδος των Πρυτάνεων εντοπίζει ότι η διαδικτυακή διδασκαλία «υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων» και ζητά από την κυβέρνηση να ορίσει, «σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι η κατάληψη στο ΑΠΘ που μετά τις ενέργειες του πρύτανη οδήγησε στην άγρια επίθεση της αστυνομίας, και άλλες, «μη αποδεκτές», κατά τη Σύνοδο, καταλήψεις που γίνονται αυτήν την περίοδο σε διοικήσεις ιδρυμάτων έχουν ως κύριο αίτημα να ανοίξουν οι σχολές για τους φοιτητές...

Αποστάσεις - με δημόσια δήλωση τους - πήραν από το παραπάνω ψήφισμα της Συνόδου οι πρυτανείες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΕΦΑΑ
Πάνω από 1.000 υπογραφές για το άνοιγμα των σχολών

...και τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές τμημάτων ΤΕΦΑΑ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Κομοτηνή και Σέρρες συνυπογράφουν κοινό ψήφισμα με το οποίο διεκδικούν την επαναλειτουργία των σχολών τους και του Αθλητισμού και απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ψήφισμα στηρίζουν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΔΠΘ.

«Οδεύοντας στον έναν χρόνο με τα πανεπιστήμια κλειστά», αναφέρει το ψήφισμα, «την ώρα που έχουμε τελειώσει εξεταστική χωρίς οι περισσότεροι φοιτητές να έχουν προμηθευτεί όλα τα συγγράμματα, η κυβέρνηση αντί να διασφαλίσει την υγεία μας με τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσουμε και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας διά ζώσης, δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει αστυνομία στις σχολές μας, μαζί με πολλά ακόμα απαράδεκτα μέτρα, όπως κάρτα εισόδου, διαγραφές φοιτητών ν+2, τιμωρία πειθαρχικών παραπτωμάτων από νόμους του κράτους κ.ο.κ.

Ως φοιτητές του ΣΕΦΑΑ θεωρούμε ότι η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης είναι ταφόπλακα στην άρτια ολοκλήρωση της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης, καθώς το αντικείμενο των σπουδών μας είναι καθαρά πρακτικό».

Στα αιτήματά τους σημειώνουν πως διεκδικούν το άμεσο άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα υγειονομικά μέτρα και την αναγκαία πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, καθώς ιδιαίτερα τα πρακτικά/εργαστηριακά μαθήματα των σχολών τους είναι αδύνατο να διεξάγονται εξ αποστάσεως και οι ειδικότητες που είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, δεν μπορούν να αναπληρωθούν αποτελεσματικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Ακόμα, προσθέτουν πως η αδυναμία εκτέλεσης της πρακτικής άσκησης που τους εξοικειώνει με το αντικείμενό τους, τους καθιστά αναποτελεσματικούς και η οποιαδήποτε αναβολή της υποβαθμίζει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Επίσης, μεταξύ άλλων απαιτούν άμεσο σχέδιο για την αναπλήρωση των χαμένων πρακτικών ωρών και να δοθεί ευκαιρία σε όσους φοιτητές το επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε σχολείο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για συνέχιση των σχολικών γευμάτων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη διακοπή του προγράμματος σχολικών γευμάτων και καλεί τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνέχισή τους.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης σημειώνει πως «την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει, με την ανεργία να εκτοξεύεται, με τα "ψίχουλα" της ημιαπασχόλησης και των ψευτοεπιδομάτων της αναστολής εργασίας να διευρύνουν τη φτώχεια και την ανέχεια», το πρόγραμμα θα έπρεπε «να γενικευτεί για όλους τους μαθητές», καθώς αποτελεί «ένα ελάχιστο στήριγμα για πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη και ο αριθμός τους αυξάνεται αλματωδώς».

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που δεν φρόντισε για την απρόσκοπτη συνέχισή του και ζητά από τον δήμο, αφενός να πιέσει την κυβέρνηση για τη συνέχιση και γενίκευση του προγράμματος και, αφετέρου, να φροντίσει προσωρινά για τη συνέχισή του με «ίδια μέσα» (π.χ. προσωρινή χρηματοδότηση του προγράμματος, υλική υποστήριξη από δομές των παιδικών σταθμών), για να μη λείψουν τα γεύματα από τα παιδιά της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ