ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το Κόμμα ως ιδεολογικός - πολιτικός καθοδηγητής του εργατικού κινήματος

Την τελευταία 10ετία διανύουμε μια πρωτόγνωρη περίοδο, με την οικονομική κρίση που συνοδεύτηκε πολιτικά με την απώλεια χιλιάδων ψήφων των παραδοσιακών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την άνοδο του φασισμού - εθνικισμού, και εδώ και ένα χρόνο την πανδημία συνοδευόμενη από νέα οξυμένη καπιταλιστική κρίση. Το Κόμμα αυτήν την περίοδο από το 20ό Συνέδριο κατάφερε να χαράξει μια πρωτοπόρα πορεία, να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και κατάφερε να μην πέσει στην παγίδα της εθνικής ενότητας την οξυμένη περίοδο της πανδημίας, να μην πέσει στις παγίδες του εθνικισμού και κοσμοπολιτισμού με το Μεταναστευτικό και ιδιαίτερα στην κρίση του Εβρου. Να ξεχωρίσει με τις θέσεις του και τα συνθήματα, από την έναρξη της πανδημίας, με στοχευμένες κινήσεις, σεβασμό στην επιστήμη αλλά και σπάζοντας το πέπλο της σιωπής που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Ολη αυτή η δραστηριότητα αποτυπώνεται και στην ωριμότητα του 1ου κειμένου των Θέσεων του Συνεδρίου.

Τα ζητήματα που ανοίχτηκαν με το Μεταναστευτικό και την πανδημία δείχνουν την ιδεολογικοπολιτική ωριμότητα του Κόμματος σε κρίσιμες καταστάσεις και την ιδεολογικοπολιτική του θωράκιση.

Οι φράσεις «η αυτονόητη φύλαξη των συνόρων» και τα «καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» άνοιξαν ζητήματα και μας προετοίμασαν και για δυσκολότερες ίσως καταστάσεις όπως π.χ. σε εμπόλεμη περίοδο.

Την ίδια στιγμή στο κίνημα, στα πλαίσια της ανασύνταξης του κινήματος και παρά τα όποια προβλήματα στην αφομοίωση για το τι εννοούμε ανασύνταξη, υπήρξε ένας συνδυασμός αντιπαράθεσης οξυμένος αλλά και συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών όπως η σύγκρουση στο ΕΚ Πάτρας, το συνέδριο της ΓΣΕΕ κ.λπ.

Τη στιγμή που οξύναμε, και σωστά, την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, την ίδια στιγμή έχουμε κάνει βήματα στο να συσπειρώνουμε σωματεία, συνδικαλιστές, μπροστά στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, απεργίες, θέματα υγείας, απαγορεύσεων κ.ά.

Σε επίπεδο Επιτροπής Περιοχής σωστά και έγκαιρα πριν από την έναρξη της πανδημίας δόθηκε ο προσανατολισμός για τη σημασία του τουρισμού στην περιοχή και την οργάνωση της παρέμβασής μας από τη στιγμή που εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής και σίτισης και έρμαια κάθε εργοδοτικής εκμετάλλευσης, κύρια σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Κεφαλονιά.

Με αυτόν τον τρόπο καταρχήν έγινε μια προσπάθεια να κατανοηθεί η σημασία της παρέμβασής μας στον τουρισμό. Δηλαδή, βοήθησε να κατανοηθεί ότι είναι σημαντικός τομέας η σημασία της παρέμβασής μας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, παρά τη μη μονιμότητά τους στο χώρο εργασίας.

Η συντονισμένη παρέμβαση Κόμματος και κινήματος με σχεδιασμό από την Ε.Π., με συγκεντρώσεις στελεχών του Κόμματος και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, σε Ζάκυνθο, Αμαλιάδα, Κεφαλονιά, το 4σέλιδο της Ε.Π. για τον τουρισμό, η έγκαιρη δράση μας στο κίνημα εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε μια πρώτη συσπείρωση εργαζομένων στον τουρισμό γύρω από τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και τον Ιούνη εκφράστηκε με μεγάλες συγκεντρώσεις και ποικίλες μορφές δράσης σε Ζάκυνθο, Κάστρο Κυλλήνης και Κεφαλονιά. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις, οι Επερωτήσεις στη Βουλή, το άπλωμα της Επιτροπής αλληλεγγύης στη Ζάκυνθο, βοήθησαν στο να μπει και νέος κόσμος στο Κόμμα. Ξεκαθαρίζουμε εδώ ότι σαφώς έγινε μια προσπάθεια, η οποία όμως δεν μας αφήνει ικανοποίηση και δείχνει τις αδυναμίες μας για τον μικρό αριθμό στρατολογιών.

Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τη δουλειά στις Τομεακές και ιδιαίτερα στις ΚΟΒ, κλαδικές και εδαφικές, για να αναπτύξουμε περαιτέρω το σχεδιασμό.

Αντίστοιχα και στη Ζάκυνθο παρότι σε επίπεδο κινήματος κάνουμε δράσεις και έχει κατακτήσει κύρος το σωματείο στους εργαζόμενους του τουρισμού, π.χ. η συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλατεία Σολωμού ξεπέρασε τα 300 άτομα, ενώ φέτος είχαμε περισσότερες από 300 αιτήσεις επαναπρόσληψης όταν οι αντίστοιχες περσινές ήταν 80. Παρ' όλα αυτά αν και πήραμε μέτρα όπως με τη δημιουργία πολλών κλαδικών ΚΟΒ, δεν έχουμε αντιστοιχήσει τη δουλειά μας σε επίπεδο κομματικής παρέμβασης διατηρώντας ακόμα έναν πολύ μικρό περίγυρο εργαζομένων στον τουρισμό που μπορούμε να τους κρατάμε με «Ριζοσπάστη», συσκέψεις και να αποτελούν δεξαμενή στρατολογίας.

Αμεσης προτεραιότητάς μας το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε δυνάμεις σε ομίλους ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο αναπτύσσοντας περαιτέρω την κομματική μας παρέμβαση.

Αντίστοιχα, στην Ηλεία, αναμένονται μεγάλες επενδύσεις από το τουριστικό κεφάλαιο, είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη της δουλειάς μας και η αντίστοιχη κομματική στήριξη σε αυτήν τη δουλειά.

Ιδιαίτερα πρέπει να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη νέων συνδικαλιστικών στελεχών, κάτι στο οποίο έχουμε αδυναμία και λόγω των νέων συνθηκών, τηλεργασία, δύσκολα ωράρια, που θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα έλλειψη εμπειρίας πολλών στελεχών από τη δουλειά στο κίνημα.

Στην ίδια κατεύθυνση βοήθησαν πολύ οι καθοδηγητικές οδηγίες και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την παρέμβασή μας στον πολιτισμό. Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους. Μέσα από αυτήν τη δουλειά και εν μέσω καραντίνας καταφέραμε να βοηθήσουμε στην ίδρυση του σωματείου μουσικών στη Ζάκυνθο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη και ήδη έχει προχωρήσει σε πολλές κινητοποιήσεις είτε σε συντονισμό με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο είτε σε δράσεις και συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου. Στη μεγάλη συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλ. Σολωμού συμμετείχαν 27 μουσικοί επί σκηνής.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οι Θέσεις έπρεπε να αναπτύξουν και ένα κομμάτι για τη σημασία του αθλητισμού και τις παρεμβάσεις μας σε αυτόν τον τομέα, τη στιγμή που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μεγάλο κομμάτι της νεολαίας αλλά και της εργατικής τάξης και μάλιστα με ραγδαία άνοδο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ασχολείται πιο συνειδητά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Πρέπει να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για κάθε ζήτημα που απασχολεί την εργατική τάξη και να πρωτοστατούμε επιδεικνύοντας πρωτοπόρα χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή να συνδυάζουμε και το ουσιαστικό κομμάτι της ιδεολογικοπολιτικής και κομματικής μας παρέμβασης. Να μην τα μπουκώνουμε όλα π.χ. σε μια ανακοίνωση λίγο ΠΑΜΕ λίγο ΚΚΕ για να συνδυάσουμε τα καθήκοντα, δημιουργώντας στην ουσία περισσότερες συγχύσεις. Η κατανόηση των θέσεών μας και της ιδεολογίας μας εκλαϊκεύει την παρέμβασή μας, γίνεται πιο κατανοητή, συσπειρώνει κόσμο, μας ανοίγει δρόμους.

Εχει πολύ μεγάλη σημασία, που το επισημαίνουν και οι Θέσεις. Δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να υποκαταστήσει το Κόμμα σαν ιδεολογικοπολιτικός καθοδηγητής του κινήματος.

Πρέπει σαν Κόμμα και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να αποκτήσουμε τη θεωρητική ιδεολογικοπολιτική θωράκιση και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά σε πιο σύνθετες συνθήκες και σε πιθανόν απρόβλεπτες εξελίξεις.


Γιώργος Κωνσταντίνου
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ιδεολογική - μορφωτική δουλειά και πολιτισμός

Στο πρώτο κείμενο των Θέσεων γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα σημεία που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες στη δουλειά μας. Τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία της ιδεολογικοπολιτικής - μορφωτικής δουλειάς και προετοιμασίας των δυνάμεών μας, η ανάγκη να δοθεί ώθηση στη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς. Τονίζεται ακόμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ρόλος του πολιτισμού σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που προσωπικά χαιρετίζω με ικανοποίηση.

Για τον πολιτισμό:

Στο κομμάτι του πολιτισμού, από το 20ό Συνέδριο μέχρι σήμερα, έγιναν προσπάθειες να παρακινηθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος με τέτοιο τρόπο ώστε να παραχθεί καλλιτεχνικό έργο που να δείχνει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού σήμερα.

Η τέχνη πρέπει να κατέχει σημαντική θέση στην ιδεολογικοπολιτική - μορφωτική δουλειά μας, στην καθημερινή καθοδηγητική δουλειά, καθώς αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο αντανάκλασης της πραγματικότητας στη συνείδηση του δημιουργού της. Οπως δείχνει η εμπειρία, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, ο τρόπος αυτός αντανάκλασης μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, πολλές φορές ευκολότερα απ' ό,τι η ακριβέστερη πολιτική ανάλυση της πραγματικότητας.

Σωστά λοιπόν η ΚΕ επισημαίνει στη θέση 46 ότι πρέπει να είναι στόχος η δημιουργία μιας γενιάς δημιουργών με μαρξιστική κατάρτιση. Μιας γενιάς, δηλαδή, «καλογυαλισμένων» συνειδήσεων, ώστε να ανακλούν το σήμερα, με διαλεκτικό τρόπο, δείχνοντας τη διέξοδο της σύγκρουσης και της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού. Φωτίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις τα πραγματικά αίτια των σύνθετων προβλημάτων με τα οποία πολλές φορές καταπιάνεται η τέχνη.

Μέχρι όμως να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, καθώς δεν είναι βραχυπρόθεσμος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε προβλήματα και παγίδες στις οποίες πέφτουμε συχνά στην τρέχουσα χρήση της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα στη δουλειά μας.

Για παράδειγμα, έναν στείρο κομματικό συμβολισμό, είτε πρόκειται για καλλιτεχνική δημιουργία είτε για τη χρήση της τέχνης στην ιδεολογικοπολιτική, καθοδηγητική δουλειά μας.

Δηλαδή, η χρήση ενός σφυροδρέπανου σε έναν ζωγραφικό πίνακα, ή μιας φράσης ενός ποιήματος σε ένα κομματικό κείμενο, δεν κάνει απαραίτητα τον πίνακα μαρξιστικό, ούτε το κείμενο πιο κατανοητό και με μεγαλύτερη απήχηση.

Το περιεχόμενο, η σχέση του με τη μορφή, η πρωτοτυπία, δηλαδή η τελική αισθητική και ιδεολογική του αξία είναι το ζητούμενο.

Η ουσιαστική ενσωμάτωση, αφομοίωση, μελέτη της τέχνης ως μορφής αντανάκλασης στην καθημερινή καθοδηγητική μας δουλειά.

Επίσης, έχει τονιστεί στο παρελθόν αρκετές φορές, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τον πολιτισμό σαν γαρνιτούρα στη γενικότερη δουλειά μας, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε και οι ίδιοι τι ζητάμε από τη χρήση του. Θεωρώντας έτσι πως θα απλώσουμε την απήχηση της δουλειάς σε περισσότερο κόσμο, και μη αντιλαμβανόμενοι πως πολλές φορές ίσως πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα με μια πρόχειρη δουλειά, φτιαγμένη στο πόδι, απλώς για να «βγει η χρέωση».

Τα παραπάνω δεν ακυρώνουν βέβαια το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σταθμοί με πολύ μεγάλη ιδεολογική και αισθητική αξία! Οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, για τα 100χρονα του Κόμματος, οι εκδηλώσεις για τον Σοστακόβιτς, κ.λπ. είναι τέτοια παραδείγματα ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Θεωρώ πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό το καθήκον να τροφοδοτηθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος με νέες επεξεργασίες στον τομέα της μαρξιστικής αισθητικής, με βάση την τρέχουσα πραγματικότητα, ώστε με μοχλό αυτές τις επεξεργασίες να δούμε στο μέλλον δημιουργίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφουμε. Να δούμε μια τέχνη ικανή να οραματίζεται διαλεκτικά. Να περιγράφει το εποικοδόμημα της σοσιαλιστικής κοινωνίας του μέλλοντος, όμως όχι σαν προπαγάνδα, αλλά σαν το ηθικό και κοινωνικό υπόβαθρό της, που είναι και το τελικό κριτήριο της αξίας της. Με άλλα λόγια, να αναδείξει, να νομιμοποιήσει, να καλύψει ηθικά το δίκιο του σημερινού εκμεταλλευόμενου, σε μια κοινωνία για την οποία αυτός, ο εκμεταλλευόμενος, να αξίζει να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Χωρίς καν να χρειάζεται να την κατονομάσει!

Ολες οι αστικές δυνάμεις έχουν στα χέρια τους μια καλλιτεχνική παραγωγή ικανή να σκιάσει, να αποκρύψει, να μπερδέψει τη συνείδηση για τις αιτίες των δεινών των λαϊκών στρωμάτων. Να αποτρέψει την σκέψη απ' τη λύση αυτών των δεινών. `Η στην καλύτερη περίπτωση μία τέχνη που διαπιστώνει προβλήματα αλλά προτείνει την αποστασιοποίηση από τον κόσμο και τη ζωή για την αποφυγή τους.

Μόνο το Κόμμα μας έχει τη δυνατότητα, μέσα από την κοσμοθεωρία και την Ιστορία του, να εμπνεύσει μια καλλιτεχνική δημιουργία τέτοια που να χαράζει στη συνείδηση την πεποίθηση πως υπάρχει κι άλλος δρόμος για το μέλλον. Πως υπάρχει κι άλλος τρόπος για το δίκιο. Κι αυτή η δυνατότητα είναι πανίσχυρο όπλο. Θέλει πολλή δουλειά για να το κρατήσουμε στα χέρια μας!

Είναι σημαντικό, οι Τομεακές Επιτροπές να αξιοποιήσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, και έχουμε μεγάλα περιθώρια, σχεδιάζοντας με σοβαρότητα, με προοπτική, και αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, όχι μόνο για τη βελτίωση της προπαγανδιστικής δουλειάς, αλλά για το ανέβασμα της καθοδηγητικής δουλειάς μας σε όλα τα επίπεδα και σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο πολιτισμός μετατράπηκε σε ταξικό προνόμιο των λίγων, που συντονισμένα υποβαθμίζεται ο τρόπος που αντανακλάται η πραγματικότητα στις συνειδήσεις μέσα από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής, το παραπάνω καθήκον παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις.


Γιώργος Σοφιανός
Μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η επαναστατική μας δράση, «καθρέφτης» της επαναστατικής μας λειτουργίας

Η παρέμβασή μας στη νεολαία από τη μία έχει αντικειμενικά μεγάλη δυσκολία, λόγω της συνθετότητας της παρέμβασης του αντιπάλου, των ιδεολογημάτων που καλλιεργούνται, αλλά και της μεγάλης απόστασης που έχουμε από μεγάλους αγώνες, έλλειψη δηλαδή κοινωνικής και πολιτικής πείρας. Από την άλλη, αυτή η ρευστότητα που υπάρχει στις συνειδήσεις γίνεται πολλαπλάσια στη νεολαία, αφού συνυπάρχει με τη νεανική ορμή, την αμφισβήτηση, το «κάτι πρέπει να γίνει». Η επίδραση λοιπόν των εξελίξεων δημιουργεί το έδαφος της ανεβασμένης απαίτησης από όλα τα Οργανα και τα στελέχη, ώστε να αναδεικνύουμε το «φως» που πηγάζει από τις ρωγμές που δημιουργούνται αντικειμενικά σε κάτι που φαινομενικά είναι ακλόνητο, και ταυτόχρονα στο να συγκροτούμε μαχητικό σχέδιο δράσης, που να δυναμώνει αυτά τα ρήγματα, την αμφισβήτηση, να απαντά στα ερωτήματα «τι πρέπει να γίνει», «πώς θα το κάνουμε».

Εχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί το βασικό στοιχείο που θέτουν οι Θέσεις: Η καθοδηγητική λειτουργία και η πρωτοπόρα δράση αντικειμενικά ξεκινούν από τη στρατηγική μας, από το ανέβασμα της αφομοιωτικής ικανότητας των Οργάνων και των στελεχών. Μπορούμε να πούμε ότι όπου έχουμε δουλέψει με εύστοχο και διεισδυτικό τρόπο, ήταν απόρροια της κατανόησης της γραμμής μας.

Είναι καθοριστικό τα Οργανα να αντλήσουν συμπεράσματα, δουλεύοντας την πείρα, ώστε αυτή να μένει στο Οργανο, να γίνεται συλλογική, να αντιμετωπίζουμε ζητήματα αποσπασματικότητας, να μην ξεκινάμε από το μηδέν κάθε φορά που προκύπτει ένα καινούργιο ζήτημα στην επικαιρότητα, στη διαπάλη. Στην προσπάθειά μας να αποτιμήσουμε ζωντανά, να ξεφύγουμε από το να στεκόμαστε σε «τεχνικές πλευρές» χειρισμών, μορφών, αιτημάτων, και να επιμείνουμε να μένει η ουσία, ο τρόπος επεξεργασίας και διαμόρφωσής τους, δηλαδή να κατανοείται η γραμμή που σε κάθε φάση μάς οδηγεί σε ορατά αποτελέσματα, με θετική χροιά. Η πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις και στην Οργάνωση Περιοχής, όπου ξεπεράσαμε μια δουλειά γενικά παρακολούθησης και εκτίμησης των διαθέσεων, είναι απόρροια της έγκαιρης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς από το Γραφείο Περιοχής, με συζήτηση και κατανόηση των αιχμών μας, της γραμμής μας, με σταθερή παρακολούθηση της διαπάλης, των επιχειρημάτων μας, της συνεχούς τροφοδότησής τους, των αντανακλαστικών μας, πλευρές που δεν κατακτώνται έξω από τη συλλογική εξέταση και συζήτηση.

Με τη μελέτη και αξιοποίηση των συλλογικών επεξεργασιών μας, να ξεπεράσουμε μια αμηχανία που συχνά συναντάμε, «τι να πούμε» για ζητήματα που δεν είναι σταθερά στην παρέμβασή μας, όπως για το περιβάλλον, σύγχρονες πλευρές γυναικείας καταπίεσης, τον Πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.ά. Τα Οργανα και τα στελέχη μας μπορούμε να μετρηθούμε σε πρώτη φάση στη μελέτη αυτών των επεξεργασιών, πράγμα που παραμένει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να μην αναβαθμίζεται το περιεχόμενο παρέμβασης και δράσης μας.

Οσο λοιπόν ενισχύεται η ιδεολογικοπολιτική και μορφωτική ικανότητα των στελεχών και των Οργάνων, τόσο θα επιλύουμε ζητήματα όπως τον μακρόπνοο σχεδιασμό, να μην κυνηγάμε τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, να μην αποσπόμαστε από τους βασικούς άξονες που καθορίζουμε, να επιτελούν τα Οργανα τον ρόλο τους, να αντιμετωπίζονται μαχητικά οι δυσκολίες.

Στελέχη μαχητικά και με τόλμη, μπροστάρηδες στην υλοποίηση των σύνθετων καθηκόντων

Είναι σημαντικό τα στελέχη να τραβούν μπροστά, μαχητικά, με όρους υπεροχής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών. Αντιλήψεις όπως «είμαστε λίγοι», «τόσα μπορούμε να κάνουμε», ο συμβιβασμός και η παραίτηση μπροστά στις δυσκολίες, σε υπαρκτά ζητήματα φόρτου και όγκου πρακτικής δουλειάς, περιορισμένου χρόνου, ειδικά σε χώρους και περιοχές με ιδιαίτερα αρνητικό συσχετισμό, με λίγες και διάσπαρτες δυνάμεις, αποτυπώνουν στρεβλή κατανόηση της στρατηγικής μας, της γραμμής μας, μη κατανόηση των αντικειμενικών δυσκολιών, όχι καλή γνώση του χώρου, του αντιπάλου και της παρέμβασής του. Σίγουρα δεν μπορούμε να το δούμε ξεκομμένα από τη συνολική καθοδηγητική λειτουργία και από το πώς αποτυπώνεται αυτή στην αναβαθμισμένη δράση μας. Εχει όμως και την αυτοτέλειά του, μπορεί να δίνει ώθηση στο ξεπέρασμα δυσκολιών και αδυναμιών, να βαδίζουμε σταθερά προς την κατάκτηση νέων πλευρών της επαναστατικής πάλης και ζωής.

Η συμβολή και η στάση των στελεχών συμβάλλουν:

Στον παραδειγματισμό, στο να εμπνέεις, να δίνεις τον τόνο, να εκπαιδεύεις τους νέους επαναστάτες, νέα Οργανα, στελέχη που αναδεικνύονται. Η ζωντανή πείρα ειδικά επαρχιακών Οργανώσεων δείχνει ότι ο ρόλος των στελεχών είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση ζητημάτων με πρακτικό και μαχητικό πνεύμα, χωρίς να μας δημιουργεί αμηχανία ή ακόμα και θεωρητικοποίηση των δυσκολιών. Μόνο το να φτάνεις μια φορά τη βδομάδα σε ένα χωριό όπου έχουμε έναν σύντροφο, ή να σταθεροποιείς την επίσκεψη στο σπίτι ενός συντρόφου μαθητή, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες μετακίνησης, πρακτικών ζητημάτων, είναι στοιχείο που ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης και θαυμασμού ανάμεσα στον καθοδηγητή και στο μέλος.

Στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας σημαντικής και κρίσιμης μάζας στελεχών, ικανών να επανδρώσουν το Κόμμα σε στρατηγικούς κλάδους και τομείς της δουλειάς μας. Περισσότερο να μας απασχολήσει το πώς μέσα στη δύσκολη, αργή και βασανιστική επαναστατική δουλειά υπάρχουν και διαπαιδαγωγούνται στελέχη ικανά, μάχιμα, όσο γίνεται έτοιμα να ανταποκριθούν σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κατακτάμε τη στρατηγική μας, τη γραμμή μας, θα εκπαιδευόμαστε σε χειρισμούς καταστάσεων, θα οξύνουμε το πολιτικό κριτήριο, την ικανότητα πρόβλεψης και ερμηνείας των εξελίξεων, τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τόλμης, αντοχής, την ικανότητα να ανταποκριθούμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά και τις αρετές της αφοβίας, της αποφασιστικότητας και της πειθαρχίας, και εντέλει θα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της στασιμότητας στελεχών, πλευρές ρουτίνας και δεδομένου τρόπου δουλειάς, συνήθειες και «βαρίδια» που έχουμε εκτιμήσει ότι δεν βοηθάνε.

Η μαχητικοποίηση και η υπεροχή των δυνάμεών μας δεν μπορεί να έρθει έξω από τη δράση. Μέσα σε αυτήν, όπου τα στελέχη θα πρωτοστατούν με αυταπάρνηση και σιγουριά, θα προχωρούν η διαπαιδαγώγηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων, η αφομοίωση των δυνάμεών μας, η κατανόηση της γραμμής και της στρατηγικής μας. Ειδικά για επαρχιακές Οργανώσεις αυτή η προσπάθεια έχει δυσκολίες, αντικειμενικά η πολύ χαμηλή συμμετοχή - ειδικά της νεολαίας - στο κίνημα, οι λιγοστοί αγώνες, εδραιωμένες αντιλήψεις κ.ά. δημιουργούν αμηχανία, ακόμα και πολλές φορές φόβο στις δυνάμεις μας. Υπεροχή και μαχητικότητα, λοιπόν, που στηρίζεται στην ολόπλευρη και βαθιά κατανόηση της γραμμής και της στρατηγικής μας, και κατ' επέκταση να εκφράζεται στον μαχητικό τρόπο δουλειάς, στη μαχητική και πρωτοπόρα αντιμετώπιση δυσκολιών, στο σχέδιο δράσης που θα ταράζει τα νερά, θα κατοχυρώνεται η ύπαρξη και η δράση της ΚΝΕ.


Νικόλας Φάσσας
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τριακόσιες χιλιάδες!

Αγαπητά μέλη και στελέχη, αγαπητοί σύνεδροι του προσεχούς Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που κρατάτε με τόση επιτυχία ψηλά τις σημαίες του αγώνα για το δίκιο και τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική δημοκρατία, γεια σας. Είμαι κι εγώ, όπως και πολλοί σαν κι εμένα απ' το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, υπερήφανος που σας ψηφίζω. Ευγνώμων κιόλας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι χωρίς εσάς η ζωή μας σήμερα θα 'ταν ακόμα πιο δύσκολη και σκοτεινή από πολλές πλευρές. Η Ιστορία θα καταγράψει ότι σε μια περίοδο παγετώνων, όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης, εσείς εμείνατε κι εσείς εγίνατε ο πιο φωτεινός ανέσπερος φάρος για τα λαϊκά δίκαια σ' όλη την Ευρώπη!

Ολος δικός σας είν' αυτός ο μεγάλος τίτλος τιμής. Μην τον απαξιώσετε ποτέ. Οσες αδυναμίες όπως λένε οι Θέσεις κι αν παρουσιάζει η δουλειά σας, όσα λάθη ή παραλείψεις κι αν κάνετε όπως όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται, από εσάς παίρνουμε κουράγιο. Εννοώ εμάς τους άλλους του φιλικού και οικογενειακού μου περιβάλλοντος που σας ψηφίζουμε και πού και πού κουνάμε κάπως το δαχτυλάκι μας να βοηθήσουμε λιγουλάκι, είτε με λίγα χρήματα είτε με λόγια στον χώρο δουλειάς και κατοικίας ή, άλλοτε, δεν κάνουμε τίποτα.

Δεν είδα ή δεν κατάλαβα να το τονίζετε, αλλά όλοι μαζί από κοινού μ' εσάς είμαστε τριακόσιες ολόκληρες χιλιάδες! Τόσοι δεν εμετρηθήκαμε στις εκλογές όσοι εστοιχηθήκαμε μαζί;

Πολύ καλά κάνετε - ως πολύ μεγάλη συναίσθηση ευθύνης το εισέπραξα και το εθαύμασα - που επισημαίνετε τον κίνδυνο να υπάρξει όπως λέτε περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του κινήματος. Επίτευγμα δικό σας είναι ωστόσο, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι το Κόμμα σας απ' το προηγούμενο Συνέδριό σας ίσαμε σήμερα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διεθνώς, εκράτησε σε γενικές γραμμές, όπως πιστεύω, τη δυναμική του ποιοτικά επαυξημένη μάλιστα. Αρα, μπορείτε κι ακόμα καλύτερα!

Πλησιάστε μας όμως τους πολιτικούς φίλους και τις φίλες σας πιο πολύ να πάρουμε όλοι μας κουράγιο, δύναμη, ν' αντέξουμε και ν' αποκτήσουμε νέα δύναμη. Δεν μας ξέρετε καλά, πολλούς μάλιστα, τους περισσότερους φοβάμαι, δεν μας ξέρετε, ούτε προλαβαίνετε, όταν θέλετε, να μας ψάχνετε! Ετσι είναι άραγε; Δεν φταίτε εσείς μόνο, νομίζω, γι' αυτό. Πολλοί για τον έναν ή τον άλλο λόγο μένουμε στο περιθώριο, αν δεν κρυβόμαστε κιόλας για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη θέση εργασίας μας ή για άλλους λόγους. Για ξανασκεφτείτε το όμως παρακαλώ: Τριακόσιες χιλιάδες! Ξέρω πολλούς, σας διαβεβαιώνω, που θέλουν να βοηθήσουν κάπως, μα τους αγνοείτε! Σκεφτείτε παρακαλώ πόσο καλύτερη θα μπορούσε να γίνει η κατάσταση αν ο καθένας απ' όλους εμάς εκάναμε κάτι τις περσότερο, απλά κάτι τις περσότερο, σταθερά, στο πλαίσιο όλων όσων πολλών κρίνετε ότι χρειάζονται!

Ξανοιχτείτε περσότερο, επιτρέψτε μου να πω, για να μας βρείτε και να σας βρούμε εποικοδομητικά! Δεν έχουμε όλες τις δικές σας ικανότητες κι αρετές, μα υπάρχουμε, κάτι αξίζουμε κι εμείς κι είμαστε νοερά κοντά σας! Μήπως κάποτε τα πολλά βασικά καθήκοντά σας συνδυάζονται με υπερβολικόν συγκεντρωτισμό; Με αδυναμία να μοιράσετε δουλειές, να επικοινωνήσετε, ν' ακούσετε, ν' αξιοποιήσετε ευρηματικά και παραγωγικά τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, τις επιθυμίες κιόλας, να ενθαρρύνετε και να εμπνεύσετε δηλαδή παραγωγικά, οικοδομώντας στέρεους ανθρώπινους δεσμούς, τους κομματικούς ψηφοφόρους; Αφού οργανώνετε με θαυμαστή επιτυχία τόσους αγώνες ξεσηκώνοντας λαϊκές μάζες, σίγουρα και το θέλετε και το μπορείτε κι αυτό. Πώς δικαιολογείται το γεγονός, για παράδειγμα, ν' ακούμε καμιά φορά πως τάχα δεν έχουμε «κανέναν δικό μας» σε χωριά και γειτονιές όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει πάρει ακόμη και δεκάδες ψήφους;

Επιπλέον, ας ξανοιχτούμε περσότερο όλοι στον υπόλοιπο λαό, μ' εμπιστοσύνη. Αξιοποιώντας, όπως τόσο ωραία λέτε στις Θέσεις, ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία, κάθε δυνατότητα συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων σε θετική κατεύθυνση, με μεγαλύτερη ευλυγισία στο διεκδικητικό πλαίσιο. Στον βαθμό που δυσκολεύει το περιβάλλον στους χώρους εργασίας, ας αξιοποιηθούν περσότερο οι ατέλειωτες ευκαιρίες σε εδαφική βάση, μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των σωματείων, των πολιτιστικών, άλλων συλλόγων. Το εργατικό κίνημα θα ωφεληθεί.

Με πνεύμα ευρύ. Στ' ακρότατα όρια της κομματικής πολιτικής. Χωρίς δισταγμό μην επικρατήσουν άλλες δυνάμεις. Απ' όλους εμάς εξαρτάται αυτό!

Μήπως η «Λαϊκή Συσπείρωση» χρειάζεται να καλεί πού και πού έστω, με μη κομματικό χαρακτήρα, συσκέψεις φίλων που συχνά δεν έχουν πουθενά αλλού λόγο έκφρασης όπως έχουν τα πράγματα στο κίνημα από οργανωτική σκοπιά;

Κι έχει άραγε διευρυνθεί σημαντικά, στις ασφυκτικές συνθήκες δράσης με την πανδημία, ο αριθμός των ανθρώπων, φίλων του Κόμματος κι άλλων προοδευτικών ανθρώπων, στους οποίους φτάνουν ηλεκτρονικά οι τοπικές ανακοινώσεις του Κόμματος είτε της «Λαϊκής Συσπείρωσης»; Μήπως πρέπει κι αυτό να 'ναι βασικό κριτήριο προόδου;

Επίσης, μήπως αξίζει ν' αναδεικνύονται περσότερο στον «Ριζοσπάστη» οι μικρές, ασήμαντες υποτίθεται νίκες του λαού; Με χίλιες βρύσες χύνεται που θα 'λεγε κι ο Ποιητής, με χίλιες βρύσες κραίνει η πάλη των τάξεων. Εχουν χίλιες δυο εκφάνσεις ο αγώνας, η χαρά, η πίστη. Μην υποτιμούμε τίποτα!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ίσως και με άρθρα των Γραμματέων κάθε νομού, να μην αφήνουμε σε χλωρό κλαρί την πολιτική και οικονομική εξουσία, να κρατάμε παντού αναμμένο, ελκυστικά, το φως της άλλης δημοκρατικής κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος, επιτρέψτε μου να πω κλείνοντας, ότι εσείς, αφού μόνο εσείς έχετε σφαιρική εποπτεία των πραγμάτων και το Κόμμα ανήκει στα μέλη του κι έχετε αποδείξει ότι έχετε την ικανότητα να κρατάτε το ένδοξο ΚΚΕ αξιόμαχο κι αξιόπιστο, θα λάβετε τις πιο κατάλληλες σοφές αποφάσεις για το καλό του λαού μας.

Ενός λαού, μην ξεχνάμε, που θεωρεί το ΚΚΕ αξιόπιστο. Λαού, μην ξεχνάμε, που σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και τη στιγμή που επιλέγει άλλα κόμματα στις κάλπες γιατί δεν πιστεύει στη δύναμή του και θεωρεί ανέφικτα ή και πολύ περιπετειώδη όσα του λέμε για την άλλη τη δίκαιη κοινωνική οργάνωση, όπως τα λέμε, αναγνωρίζει ότι σε πάρα πολλά έχουμε πολύ δίκιο. Σύμμαχοί μας είναι, ό,τι κι αν ψηφίζουν σήμερα, όλοι όσοι σ' ένα μεγάλο λαϊκό κύμα οργής με προοδευτικούς στόχους θα το υποστηρίξουν ή κι αν μείνουν στο σπίτι, πάντως δεν θα ταχθούν με τον εχθρό! Ολοι αυτοί! Ο κάθε λαός, μην ξεχνάμε ποτέ, στις συνθήκες του καπιταλισμού, όπως μας εδίδαξαν οι πιο φωτεινοί κομμουνιστές, θα 'ναι δέσμιος της κυρίαρχης ιδεολογίας! Πάντα λίγοι δεν ήταν οι επαναστάτες;

Σας περιμένουμε! Είμαστε πάρα πολλοί!

Δεν κοιτάτε μόνο εσείς τ' άστρα!


Πέτρος Κορφης
Συνταξιούχος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ