ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το χαμόγελο στα χείλη... και την εργοδοσία στο σωματείο

Χαρακτηριστικό κείμενο περιφερειακής διευθύντριας σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία... ψήφισε ως «εργαζόμενη» σε κλαδικό «σωματείο»!

Την ίδια ώρα που εργοδοσία και εργατοπατέρες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να «νομιμοποιήσουν» την απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και μέσω αυτής σε ολόκληρο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, «φυτεύοντας» εκατοντάδες στελέχη της εργοδοσίας ως ψηφίσαντες σε σωματεία ή ακόμα και ως «αντιπροσώπους» των εργαζομένων, ένα αισχρό κείμενο περιφερειακής διευθύντριας λειτουργίας καταστημάτων σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία φιγουράρει στον κατάλογο ψηφισάντων του περιβόητου κλαδικού «σωματείου» των σούπερ μάρκετ, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά τον κομβικό ρόλο όλου αυτού του επιτελικού διευθυντικού μηχανισμού στο ξεδίπλωμα της εργοδοτικής επίθεσης.

Το χαμόγελο των 300 ευρώ... και το 300%

Συγκεκριμένα, με προκλητική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας «My Market», περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης αναλαμβάνει να «εξηγήσει» στους εργαζόμενους ότι δεν αρκεί να ξεζουμίζονται με μισθούς - ψίχουλα και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, αλλά πρέπει και να το κάνουν... με το χαμόγελο στα χείλη!

Παραδίδοντας τα σχετικά «μαθήματα» στους εργαζόμενους, απαριθμεί «κάποιους λόγους για να χαμογελάτε, για όσους δυσκολεύονται να το κάνουν», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «ανυπομονώ να δω την ανταπόκρισή σας στα αποτελέσματα της έρευνας του μυστικού επισκέπτη που θα γίνει μέσα στο μήνα», δηλαδή στη σχετική «αξιολόγηση» που θα ακολουθήσει με καμουφλαρισμένο «αξιολογητή»...

Το προκλητικό εργοδοτικό κείμενο της... «συναδέλφισσας» περιφερειακής διευθύντριας
Το προκλητικό εργοδοτικό κείμενο της... «συναδέλφισσας» περιφερειακής διευθύντριας
Ο μακροσκελής κατάλογος της εργοδοσίας ξεκινά από τα ...βασικά: Οι εργαζόμενοι πρέπει να χασκογελούν «επειδή έχετε δουλειά»,«επειδή πληρώνεστε στην ώρα σας» (λες και αυτό είναι καμιά... ευγενική προσφορά της επιχείρησης!), αλλά και «επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε». Η εταιρεία βέβαια δεν «επένδυσε» από φιλανθρωπία, αλλά για να ενισχύσει την κερδοφορία της, γι' αυτό και εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, γεγονός που αποτυπώνεται αμέσως παρακάτω, καθώς η συντάκτρια της ανακοίνωσης σπεύδει να ...αποστομώσει «αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ» με την επισήμανση πως «το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο» (μπροστά στα τόσο πετυχημένα... «μαθήματα χαμόγελου», ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν έμεινε χώρος στην κυρία διευθύντρια για μαθηματικά!).

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, προκαλούν όχι το χαμόγελο αλλά την οργή των εργαζομένων σε όλα τα σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά σε δύο και τρία πόστα στη βάρδια τους...

Η «συναδέλφισσα» διευθύντρια...

Η «λεπτομέρεια» που εξοργίζει ακόμα περισσότερο ωστόσο είναι ότι, όπως ήδη αναφέρθηκε, το όνομα της διευθύντριας που υπογράφει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση φιγουράρει στον κατάλογο των ψηφισάντων στο λεγόμενο «κλαδικό» σωματείο των σούπερ μάρκετ! Πρόκειται για το «σωματείο» - μηχανισμό της εργοδοσίας, στο οποίο οι άνθρωποί της εκλέγουν και εκλέγονται, σέρνουν μπροστά στην κάλπη τους εργαζόμενους και παίρνουν την ψήφο τους με το ...διευθυντικό δικαίωμα, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς που έχουν ανάγκη για να συνεχίζεται και να εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για το «σωματείο» που αποτελεί έναν από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εργοδοσία προκειμένου να εκλέγονται τα στελέχη της ως «εκπρόσωποι» και «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και την ίδια τη ΓΣΕΕ, στηρίζοντας απροκάλυπτα την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - Ομάδα Βασιλόπουλου.

Η πρόκληση μάλιστα δεν σταματά εδώ: Η προϊσταμένη του εν λόγω διευθυντικού στελέχους, η γενική διευθύντρια στη Διεύθυνση Λειτουργίας των καταστημάτων πανελλαδικά, δηλαδή σε μία ακόμα πιο καίρια θέση της επιχείρησης, έχει ψηφίσει στο αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο των «My Market»! Εκεί συναντούμε, επίσης, πλήθος διευθυντικών στελεχών...

Με τέτοια σωματεία, ψηφίσαντες και αντιπροσώπους έχει βαλθεί να κάνει συνέδριο η εργοδοτική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, ενώ απέναντι στις δεκάδες σχετικές καταγγελίες δεν διστάζει να κάνει την ανήξερη και να χαρακτηρίζει τους διευθυντές... μισθωτούς, εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που ανελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων!

Είδαμε και παραπάνω τη χαρακτηριστική περίπτωση της... «συναδέλφισσας» περιφερειακής διευθύντριας, που μιλά τη γλώσσα της εργοδοσίας και μεταφέρει το μήνυμά της με τον πιο ωμό τρόπο στους εργαζόμενους, που προφανώς ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με το χαμόγελό της και τώρα θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν τα βήματά της...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εργατική απάντηση στα σχέδια για «συνέδριο» της εργοδοσίας και της αστυνομίας

Απάντηση σε όσα μεθοδεύει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ

Στα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), στους εργαζόμενους στο Εμπόριο, στην Καθαριότητα, στους υπαλλήλους γραφείων, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, απευθύνεται το ΠΑΜΕ με αφορμή στο 38ο Συνέδριο - παρωδία που ετοιμάζεται να διεξάγει αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ.

«Εξω από τα Σωματεία η εργοδοσία!», είναι το μήνυμα που τους καλεί να στείλουν.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την εξαφανισμένη πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ενώ ανακοίνωσε με mail την πραγματοποίηση Συνεδρίου στις 6-7 Μάρτη και το επικύρωσε σε συνεδρίαση - express του ΔΣ μετά από λίγες ώρες», μόλις μία μέρα πριν το Συνέδριο που η ίδια όρισε, «ανακοίνωσε μέσω νέου mail προς τα σωματεία - μέλη της το χρονοδιάγραμμα και τις τεχνικές λεπτομέρειες». Με τον ίδιο τρόπο ενημέρωσε «ένα πανελλαδικό σώμα 600 περίπου αντιπροσώπων από τα Χανιά έως το Σουφλί πως τα έξοδα της μετακίνησης, της διαμονής, της διατροφής και των αδειών θα βαρύνουν αποκλειστικά τους εργαζόμενους αντιπροσώπους».

«Οι δυνάμεις που διέλυσαν το συνέδριο με μπράβους και νονούς της νύχτας και επιχειρούν να βάλουν από την μπροστινή πόρτα τους εργοδότες μέσα στα σωματεία, ζητούν και τα ρέστα! Θέλουν ένα συνέδριο με αποκλεισμούς, χωρίς εργαζόμενους, χωρίς αντιπροσώπους, με στόχο να εκλέξουν εφορευτική επιτροπή για να καθορίσουν τους συσχετισμούς με βάση τους διευθυντικούς μηχανισμούς τους που έχουν σε κάθε επιχείρηση», καταγγέλλει.

Οσον αφορά τα οικονομικά, επισημαίνει ότι «τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας με βάση τις συλλογικές αποφάσεις είναι όλα "ταμειακώς εντάξει"», ενώ η ΟΙΥΕ «έχει πάρει ήδη ένα ποσό των 30.000 ευρώ από τη ΓΣΕΕ για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου». Κι ενώ ήδη «οφείλονται ποσά μεταφοράς στους αντιπροσώπους για το συνέδριο που οι ίδιες δυνάμεις διέλυσαν, υπάρχει μαύρο σκοτάδι στα οικονομικά, χωρίς να δίνεται καμία απολύτως απάντηση για τα χρηματοκιβώτια που ανοίγουν ώστε να κλείνονται αίθουσες ξενοδοχείων».

Κανένας δεν θα παίξει πάνω στις πλάτες των εργαζομένων!

«Κανένας δεν θα παίξει στις πλάτες μας για να πραγματοποιεί συνέδρια με μπράβους, συνέδρια της εργοδοσίας και της αστυνομίας!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Προσπερνάμε τις νεκραναστημένες σφραγίδες - σωματεία της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, που εμφανίζονται ξαφνικά για να δημιουργήσουν προβοκάτσιες και κλίμα, σωματεία - μηχανισμοί που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αφανή στους εργαζόμενους και σε κάθε πόλη.

Με βάση τα νέα στοιχεία που συγκεντρώνονται και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες για όλες τις αθλιότητες της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, με αποκαλύψεις για τη συντεταγμένη προσπάθεια από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους (super market, ναυτιλιακές επιχειρήσεις κ.λπ.) μέχρι και τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ ώστε η εργοδοσία να μπει και να παρέμβει με φυσική παρουσία εντός των σωματείων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε περιοχή θα βρίσκονται παρούσες απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης των εργοδοτών μέσα στα σωματεία.

Με μεγαλύτερο πείσμα και αγανάκτηση για το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν πάνω στις πλάτες μας και στις συλλογικές διαδικασίες.Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία!».

«Μαϊμουδιές»...

Το γεγονός ότι οι «μαϊμουδιές» είναι το αγαπημένο σπορ του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου είναι γνωστό: Το ζήσανε και το ζούνε συνδικάτα και εργαζόμενοι στην προσπάθεια που κάνει μαζί με όλη την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - Ομάδα Βασιλόπουλου) να επιβάλει στην Ομοσπονδία ένα «συνέδριο» γεμάτο εργοδότες και διευθυντάδες ντυμένους «εκπροσώπους των εργαζομένων», ένα «συνέδριο» με πλήθος νόθων αντιπροσώπων, με παράλληλο αποκλεισμό μιας σειράς πραγματικών, ζωντανών εργατικών συνδικάτων.

Το ότι η προσπάθεια αυτή να αλλοιώνεται η πραγματική βούληση των εργαζομένων για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνοδεύεται διαχρονικά από αντικομμουνισμό είναι επίσης γνωστό. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι ότι ο εργοδότης - εργατοπατέρας Καραγεωργόπουλος δεν είναι ικανός να κάνει ούτε καν... αντικομμουνισμό «της προκοπής», χωρίς να καταφύγει κι εκεί σε χοντροκομμένες «μαϊμουδιές»!

Ετσι, σε ανάρτηση του Δ. Καραγεωργόπουλου σε λογαριασμό του στο διαδίκτυο, με τον πομπώδη τίτλο «Η στοχοποίηση προσώπων αποτελεί την τελευταία φάση των εξ εφόδων επιθέσεων του ΚΚΕ»... απολαύσαμε ένα αντικομμουνιστικό «πόνημα» άνω των 1.000 λέξεων, τάχα για την αντιπαράθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο τελικά... δεν βγάζει καν νόημα! Και πώς να βγάλει νόημα, δηλαδή, αφού είναι λέξη προς λέξη αντιγραφή και συρραφή ενός άρθρου της «Καθημερινής» από το 2017, μιας ανάλυσης κλινικής ψυχολόγου (!) στο «Πρώτο Θέμα» από το 2015 και ενός κειμένου σε αντικομμουνιστική ιστοσελίδα από το 2013...

Μπροστά στο προφανές ρεζιλίκι, το «πόνημα» τελικά «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα του εργατοπατέρα, πρόλαβε ωστόσο να μας χαρίσει μερικές ακόμα στιγμές άφθονου γέλιου και ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα του «συνδικαλισμού» των «μαϊμούδων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org