ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ» ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγούδια για τους αγώνες που έρχονται...

«Ας τραγουδήσουμε παρέα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, γιατί η εργατική τάξη και ο λαός μόνο με τους αγώνες τους θα κατακτήσουν το δίκιο τους». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισαν τους νέους και τις νέες που γέμισαν το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ τα μέλη του αγαπημένου συγκροτήματος «Υπεραστικοί». Και τα λόγια έδωσαν τη θέση τους στο τραγούδι.

«Μες στα σπαράγματα ενός κόσμου που αλλάζει, γεννιέται ορίζοντας για μια ζωή καινούρια. Του Ουλιάνοφ, του Ερνέστο και του Αρη, γιος και αδερφός και δε θα μείνω στα τραγούδια...». Τραγούδια δικά τους, αλλά και τραγούδια μεγάλων δημιουργών, τραγούδια ενάντια στην κοινωνική αδικία, στην εκμετάλλευση και τον φασισμό. Τραγούδια για τους αγώνες, αλλά και γι' αυτούς που έχουμε μπροστά μας, τραγούδια που γεμίζουν δύναμη, πείσμα και αισιοδοξία.

Και όσο περνούσε η ώρα, οι μουσικοί και οι νέοι έγιναν μια μεγάλη παρέα σμίγοντας τις φωνές τους. Μία από τις πολλές στιγμές που μπορούμε να ξεχωρίσουμε ήταν εκείνη που ακούστηκε το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος «Του Αδόλφου τα εγγόνια», το οποίο τραγουδήθηκε με μια φωνή από το κοινό και τους καλλιτέχνες. Το χειροκρότημα στο τέλος ιδιαίτερα θερμό. Η βραδιά δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο, παρά με το συγκρότημα να παίζει ασταμάτητα αντάρτικα τραγούδια: Τον «Υμνο του ΕΛΑΣ», «Μαλλιά Σγουρά», «Ηρωες», τον «Υμνο του ΕΑΜ» και, τελευταίο, κάτι σαν υπόσχεση, το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Τα μέλη του συγκροτήματος ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση και ανανέωσαν το ραντεβού «στις επόμενες μάχες, στους αγώνες που είναι μπροστά!». Στο τέλος της συναυλίας, δόθηκαν ευχαριστήρια αναμνηστικά σε κάθε μέλος του συγκροτήματος από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ. Πρόκειται για ανατυπώσεις έργων από το λεύκωμα που είχε κυκλοφορήσει προς τιμήν του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (15 - 20 Μάη του 1978) με τίτλο: «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη χαρακτική του Α. Τάσσου».

Το πλούσιο πρόγραμμα του Στεκιού για το μήνα Μάρτη συνεχίζεται ως εξής:

Την Παρασκευή 15 Μάρτη, στις 21.00, νέοι καλλιτέχνες από το χώρο του hip hop ενώνονται μαζί για ένα μοναδικό live στη σκηνή του Στεκιού: Dafon, Frank, το Σφάλμα και live band. Θα ακολουθήσει DJ set με τον Drugitiz.

Οι καλεσμένοι του Στεκιού παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ακουστική πρόταση. Οι παραγωγές τους είναι ένα μείγμα από αφροαμερικανικούς hip hop ρυθμούς, boom bap, electro και δείγματα παρμένα από κλασική μουσική μέχρι funk και blues, με στίχο που δεν αρκείται να περιγράφει, ούτε να φιγουράρει, αλλά διεκδικεί να σε βάλει να σκεφτείς...

Την Τρίτη 19 Μάρτη, στις 19.00, εκδήλωση - γνωριμία με το έργο του ποιητή Φώντα Λάδη, «Εμείς που πάμε κόντρα στο χειμώνα». Θα παρευρεθεί ο ίδιος ο δημιουργός απευθύνοντας χαιρετισμό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τα ποιήματα του Φ. Λάδη έχουν μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες, μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα, στον καθημερινό αγώνα, στις απεργίες, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έχει σκοπό να γνωρίσει, ειδικά στη νεολαία, το σύνολο του έργου του Φώντα Λάδη. Ενός δημιουργού πολυγραφότατου, που ασχολείται πολύπλευρα με την καθημερινή ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 21.00, θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» από την ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του «ζωτικού χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με την οποία ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές ή οικονομικές του ανάγκες. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε ένα «πείραμα» πάνω στη σκηνή. Αν και από την αρχή αποκαλύπτονται μόνο δύο πρωταγωνιστές - ο χειριστής του πειράματος και ο εθελοντής, που προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής - ο θεατής σύντομα ανακαλύπτει ότι στόχος του πειράματος είναι το δικό του μυαλό ή - ακόμα καλύτερα - τα όρια του «ζωτικού χώρου» του μυαλού του...

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Σήφης Πολυζωίδης. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Γεροκομής - Σήφης Μανταδάκης. Πρωτότυπη μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Μπεχράκης

Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Γ. Μπεχράκη. Ενας Σύρος πρόσφυγας αγκαλιά με το παιδί του, κοντά στην Ειδομένη...
Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Γ. Μπεχράκη. Ενας Σύρος πρόσφυγας αγκαλιά με το παιδί του, κοντά στην Ειδομένη...
Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο φωτοειδησεογράφος Γιάννης Μπεχράκης. Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες μέσω του προφίλ του στο Facebook. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ έδινε μάχη με τον καρκίνο την οποία έχασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985 - 1986. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το πρακτορείο «Ρόιτερς» στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη το Γενάρη του 1989.

Στην πολύχρονη καριέρα του κάλυψε μεγάλα και συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, όπως πολέμους και μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Ηταν ο επικεφαλής της ομάδας του «Ρόιτερς» που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Οπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μετά τη βράβευσή του: «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει "δεν γνώριζα"».

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Εκ του φυσικού και μη»

Ο Β. Διονυσόπουλος με τους Ν. Σοφιανό και Ελ. Μηλιαρονικολάκη καθώς τους ξεναγεί στην έκθεση
Ο Β. Διονυσόπουλος με τους Ν. Σοφιανό και Ελ. Μηλιαρονικολάκη καθώς τους ξεναγεί στην έκθεση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του εικαστικού Βασίλη Διονυσόπουλου, με τίτλο «Εκ του φυσικού και μη», στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο) την περασμένη Παρασκευή.

Το «παρών» έδωσαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εικαστική πορεία και διαδρομή του Β. Διονυσόπουλου από τα παλαιότερα έργα του, αυτά της δεκαετίας του '80, όπου αντλούσε τα θέματά του από την καθημερινότητα, μέχρι και τη ζωγραφική παραγωγή των τελευταίων χρόνων, όπου ο Διονυσόπουλος αναμετράται με το τοπίο της Μεθώνης, το μέρος όπου έχει διαλέξει να ζήσει και να δημιουργήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μάρτη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.

Πέθανε ο τραγουδιστής των «Prodigy»

Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε χτες ο 49χρονος τραγουδιστής των «Prodigy», Kιθ Φλιντ. Γεννήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη 1969 στο Ρέντμπριτζ του Λονδίνου και σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο Εσεξ. Εκεί γνώρισε τον Λίαμ Χόουλετ σε ένα κλαμπ και έτσι γεννήθηκαν οι «Prodigy».

Αρχικά είχε προσληφθεί ως χορευτής του συγκροτήματος, μέχρι που τραγούδησε το 1996 το «Firestarter» και έγινε μόνιμα ο βασικός τραγουδιστής της μπάντας, με μοναδική και εκρηκτική ενέργεια στη σκηνή.

Οι «Prodigy» αναδείχθηκαν στην underground rave σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εχουν θεωρηθεί από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής και big beat μουσικής, ενώ έχουν χαρακτηριστεί οι «Νονοί της rave μουσικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ