ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΑΘΕ
Ενας ακόμα σταθμός διοδίων στη Θεσσαλία!

Τάσος Τσιαπλές: Να καταργηθούν όλα τα διόδια και οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Κιλελέρ, άλλος ένας πλευρικός σταθμός διοδίων της ΠΑΘΕ, που χαρατσώνει το λαό της περιοχής, ξεκίνησε τη λειτουργία του από χτες στο Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισας.

«Σε λίγο τα διόδια θα φτάσουν έξω από τη πόρτα των σπιτιών μας!», σημειώνει σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι «τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους - όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις, πριν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται απ' αυτά τα κόμματα - αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι».

Και συνεχίζει: «Τα όσα ψελλίζουν κατά καιρούς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας της ΝΔ και οι δήμαρχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, για ακριβά διόδια, αποτελούν προσπάθεια νέας εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, αφού όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις πολιτικές των κομμάτων τους, ότι η Ε65, η ΠΑΘΕ, η ΕΓΝΑΤΙΑ, η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, η ΕΟ Αθήνας - Καλαμάτας, η Αττική Οδός, θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, στήνοντας όλο και περισσότερα διόδια με δυσβάσταχτα χαράτσια».

Υπογραμμίζοντας ότι «είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους», ο Τάσος Τσιαπλές σημειώνει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:

  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια και οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Ελεύθερη διέλευση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για κατάργηση των διοδίων.
  • Συγκοινωνίες δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες. Τα δημόσια έργα να είναι λαϊκή περιουσία.
  • Ενιαίος εθνικός, αποκλειστικά δημόσιος κατασκευαστικός φορέας που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες κ.λπ.), χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να μειωθούν δραστικά οι τιμές στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, στα καύσιμα.
  • Να πληρώσουν την κρίση οι πλουτοκράτες που την δημιούργησαν. Να φορολογηθεί τώρα με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
Σύσκεψη φορέων για το πάρκο στου Γουδή

Σύσκεψη με φορείς, για να σωθεί το πάρκο στου Γουδή από την εμπορευματοποίηση, πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Στη σύσκεψη που έγινε σε αίθουσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, παραβρέθηκε και παρενέβη ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η σύσκεψη διοργανώθηκε με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πέρσι τον Οκτώβρη, με την οποία έκανε δεκτή αίτηση της εταιρείας με διακριτικό τίτλο «Α.Β.C.D. ΑΕ», μισθώτριας της «Αρένας του Badminton», που βρίσκεται στην «καρδιά» του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, η οποία ακύρωσε ΠΔ του 2011 που αφορά τον καθορισμό μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων, κατά το μέρος που αφορά την αιτούσα εταιρεία. Βασική αιτία στη λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε ότι το προσβαλλόμενο ΠΔ εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σαθρή η προστασία του πάρκου χωρίς τη σχετική μελέτη, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στον κίνδυνο εμπορευματικών παρεμβάσεων. Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις περσινές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν γενικόλογες εξαγγελίες για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει χωροθέτηση εκτάσεων, διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης, ενώ θέτοντας το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών». Ολα αυτά έγιναν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το 2018 περίπου τις ίδιες προεκλογικές εξαγγελίες που είχε κάνει και πριν 3,5 χρόνια. Οσον αφορά τη διοίκηση του δήμου Αθηναίων, αυτή αδιαφόρησε, παρά το ότι πολλές φορές της είχε τεθεί αυτό το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης κινητοποιήσεων, προκειμένου να κατατεθεί η ΣΜΠΕ που θα προστατέψει το πάρκο. Στην παρέμβασή του, ο Στέλιος Λάμπρου κατήγγειλε την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους φορείς της περιοχής αλλά και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής της Αθήνας. Δήλωσε δε τη συμπαράστασή του στις δραστηριότητες της επιτροπής και την ενεργή συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις κινητοποιήσεις.

Πυρκαγιά με νεκρό στο ΚΑΤ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο ΚΑΤ σε δίκλινο θάλαμο του 4ου ορόφου στην πτέρυγα Βρυώνειο Δ', όπου νοσηλευόταν ασθενής ηλικίας 53 χρόνων, μη περιπατητικός, με χειρουργημένο περιτροχαντήριο κάταγμα ισχίου και κάταγμα βραχιονίου υπό συντηρητική αγωγή, ο οποίος και πέθανε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, η φωτιά κατασβέστηκε άμεσα από το προσωπικό του ορόφου. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από την Πυροσβεστική. Παράλληλα, ο διοικητής του Νοσοκομείου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Κηδεύτηκε ο πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του σε κατάσβεση φωτιάς

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης, παρουσία συγγενών, φίλων και συναδέλφων του, καθώς και εκπροσώπων της πολιτείας, τελέστηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο ναό του Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη η νεκρώσιμος ακολουθία του Δημήτρη Τσαλή, πυρονόμου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στη φωτιά που ξέσπασε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Τσαλής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του θα διενεργηθούν προανάκριση και Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Ο εκλιπών ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του πυροσβέστη Δημήτρη Τσαλή, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Εκφράζει επίσης τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πυροσβέστη που μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αναπνευστικά προβλήματα από το ίδιο συμβάν. Ολα αυτά αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πυροσβέστες επιτελούν τα καθήκοντά τους».

Οριστική απόλυση των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε την οριστική απόλυση των 12 σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονταν στη δολοφονία (καταδικάστηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης από 5 έως 7 χρόνια) του βαρυποινίτη κρατούμενου Ιλί Καρέλι. Με απόφασή του, επίσης, έθεσε σε προσωρινή παύση 6 μηνών και τον εξωτερικό φρουρό που ενεπλάκη.

Να σημειωθεί ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στον βασανισμό του κρατούμενου ως αντίποινα για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, που είχε ως συνέπεια το θάνατο του κρατούμενου στις φυλακές της Νιγρίτας, τον Μάρτη του 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιλί Καρέλι είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του στις φυλακές της Νιγρίτας, όπου μεταφέρθηκε, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι με αυτοσχέδιο μαχαίρι επιτέθηκε και σκότωσε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Με επιστολή τους τότε, κρατούμενοι από πτέρυγες (Β1, Β2, Γ1, Γ2) των φυλακών Νιγρίτας χαρακτηρίζουν μεταξύ άλλων βασανιστή τον υπαρχιφύλακα που δολοφονήθηκε και εκτιμούσαν πως ο θάνατος του ισοβίτη Ιλί Καρέλι ήταν μία πράξη εκδίκησης από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επίσης ανέφεραν ότι ήταν ήδη χτυπημένος όταν έφτασε από τις φυλακές του Μαλανδρίνου.

Εντεκα αδικήματα για τα πλαστά πιστοποιητικά

Εντεκα αδικήματα είναι ο ποινικός απολογισμός της εισαγγελικής έρευνας για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, που έφεραν ενώπιον των εισαγγελέων διαφθοράς 17 πρόσωπα με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαπιστώθηκε άλλη μία περίπτωση κρατουμένου ο οποίος είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί με παράνομο τρόπο.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς περιλαμβάνει αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατ' επάγγελμα με όφελος μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου για τη διενέργεια ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, χρήση πλαστού εγγράφου, έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού και ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

  • Την επιστροφή στη φυλακή του ισοβίτη Δ. Ναστούλη διέταξε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μετά την άσκηση διώξεων από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για παράνομη αποφυλάκισή του με πλαστό πιστοποιητικό αναπηρίας. Ο ισοβίτης συνελήφθη από αστυνομικούς στο σπίτι του, στο οποίο βρισκόταν σε περιορισμό μετά την αποφυλάκισή του το Γενάρη του 2018.
Στη φυλακή η 30χρονη μητέρα

Προφυλακιστέα κρίθηκε χτες, μετά την απολογία της, η 30χρονη μητέρα του βρέφους που κάηκε στη Βάρκιζα. Κατηγορείται ότι άφησε μόνο το 13 μηνών βρέφος στο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανό. Σε βάρος της νεαρής γυναίκας έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση και εμπρησμό από αμέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε στον ανακριτή ότι άφησε μόνο το κοριτσάκι για περίπου έξι ώρες, πιστεύοντας ότι θα το πρόσεχε ο οδηγός ταξί με τον οποίο είχε σχέση. Η φωτιά μάλλον ξέσπασε από το θερμαντικό σώμα και το κοριτσάκι κάηκε αβοήθητο, στο κρεβατάκι του. Οταν γύρισε η 30χρονη, είπε ότι είδε καπνούς, προσπάθησε να πάρει το παιδί, αλλά δεν μπόρεσε και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Η υπεράσπισή της έχει ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Η κατηγορουμένη κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι πέρασε μαύρα παιδικά χρόνια αλλά και δύσκολες στιγμές στο πλευρό της θετής της μητέρας και πως από τα 11 της υφίστατο κακοποίηση σχεδόν σε καθημερινή βάση από τον σύντροφο της θετής της μητέρας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ