ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές στην Κρήτη

Κατεστραμμένη γέφυρα στα Χανιά
Κατεστραμμένη γέφυρα στα Χανιά
«

Η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης».

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε Eπίκαιρη Eρώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τους νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές στο νησί από τα καιρικά φαινόμενα. Την Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Στέλιος Ορφανός, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε αυτήν αναφέρεται ότι είναι «απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Κρήτης και των δημάρχων. Αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών. Οταν πνίγεται κόσμος, όταν καίγεται κόσμος, κοιτάς πώς άμεσα και αποτελεσματικά θα επιστρατευτούν όλοι οι πυλώνες του κράτους, σε συνεργασία μεταξύ τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσεις τα επικίνδυνα φαινόμενα».

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι καταστροφές, που ήταν θέμα χρόνου να συμβούν, θα μπορούσε να αποτραπούν. Γι' αυτό το ζήτημα αναφέρεται ότι «το Νοέμβρη του 2017 στη Βουλή είχαμε προκαλέσει συζήτηση ως ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στα Χανιά, στην ίδια περιοχή που και τώρα επλήγη. Και είχαμε επιστήσει την προσοχή στην κυβέρνηση τότε και στον αρμόδιο υπουργό, τον Π. Σκουρλέτη, ότι από το Γενάρη του 2017 υπάρχει Μελέτη - Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως έρχονται οι πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές».

Η μελέτη αυτή «κάνει ιδιαίτερη αναφορά - διαπιστώσεις για τα μπαζωμένα ρέματα στο δήμο Πλατανιά (και κυρίως στον Ταυρωνίτη και τον Κερίτη), τα οποία έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλά προβλήματα από υπερχειλίσεις της φυσικής κοίτης τους, ιδίως στους παραλιακούς οικισμούς του δήμου (Κολυμπάρι, Ραπανιανά, Καμισιανά, Γεράνι, Μάλεμε, Πλατανιά). Είναι οι περιοχές - και όχι μόνο - που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες. Το ίδιο για την περιοχή στον Κλαδισσό ποταμό στο δήμο Χανίων, ένα από τα σημεία της καταστροφής τον Οκτώβρη του 2017 (...) Κάνει επιπλέον αναφορά για καταπατήσεις, κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ "τραυματισμό" τους από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων, ανυπαρξία έργων στη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη (...) Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών. Η μελέτη και οι προειδοποιήσεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής».

Εργα που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται επίσης ότι «οι καταστροφικές πλημμύρες αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τον άναρχο - αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα δεκάδων έως εκατοντάδων ρεμάτων, δραστικός περιορισμός ελεύθερων χώρων. Ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Εργα γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως π.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας των δασών.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, και από κοντά και η Περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των "αναπτυξιακών" συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός...

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε τι μέτρα θα πάρετε ως Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων και πώς θα τοποθετηθείτε απέναντι στην κυβέρνηση, που ανακοίνωσε τη διάθεση 10 εκατ. ευρώ, όταν δικές σας δημόσιες δηλώσεις (σ.σ. αναφέρεται στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη) εκτιμούν τις ζημιές σε ύψος άνω των 100 εκατ. ευρώ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Σύσκεψη την Πέμπτη για την οργάνωση του αγώνα των πληγέντων

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Κατασκευών Νομού Χανίων σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους και φορείς, την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ώστε να οργανώσουν τον αγώνα για άμεσα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη θερμή συμπαράστασή του προς τον χανιώτικο λαό, που ταλαιπωρήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις τεράστιες καταστροφές σε όλη την Περιφέρεια Χανίων.

«Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα της προστασίας και θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν άμεσα την υλοποίηση έργων για την κάλυψή τους», τονίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ρεθύμνου, μετά τις πρόσφατες καταστροφές από πλημμύρες στην Κρήτη. Επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή «σχετίζεται με τον αγώνα για μια ανάπτυξη που θα βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου».

Αναφέρει συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, στην ανακοίνωσή του:

«Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και φανερώνει τη γύμνια του αστικού κράτους σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά το αστικό κράτος δεν είναι γυμνό, όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι εύκολα κατανοητό γιατί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης δεν επιλέγονται για χρηματοδότηση από την ΕΕ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. (...)».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρεται και το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα:

«Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και όλος ο λαός της Κρήτης πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσει:

Κήρυξη του Νομού Χανίων και των πληγεισών περιοχών του Νομού Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αμεση αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου και ασφαλής σύνδεση με τα αποκλεισμένα χωριά. Αποκατάσταση και ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Αμεση και ασφαλής αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης - άρδευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Αμεσα μέτρα ανακούφισης για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Εξασφάλιση στέγασης και ενίσχυσης πλημμυροπαθών, πιθανόν και των αποκλεισμένων που θα πάρει χρόνο η αποκατάσταση της σύνδεσης.

Αμεση και στο σύνολό τους η καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%). Εκτακτη άμεση ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων και αγροτοκτηνοτρόφων.

Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και δωρεάν μετακίνηση όλων των πληγέντων από και προς τις πληγείσες περιοχές.

Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με ευθύνη του κράτους, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Το ΚΚΕ ήταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους του νησιού, παλεύοντας συνεχώς για την κάλυψη των διευρυμένων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Παράσταση διαμαρτυρίας από Αγροτικούς Συλλόγους

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στην οποία συμμετέχουν 12 Αγροτικοί Σύλλογοι, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκόρωνα, Κισσάμου και Σελίνου - Καντάνου. Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού, ενώ χάθηκε και ένας συνάδελφός μας κτηνοτρόφος. (...)

Αγρότες και κτηνοτρόφοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολό τους, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ