ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μουσική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Μουσική - καλλιτεχνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου μαθητές και γονείς Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, δηλώνοντας για μία ακόμα φορά πως η δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια και διεκδικώντας να παρθεί πίσω η Υπουργική Απόφαση με τους όρους εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των πανεπιστημίων.

Επιστρατεύοντας ένα ευρύ φάσμα από μουσικά είδη - από ροκ μέχρι παραδοσιακά τραγούδια - έδειξαν για μία ακόμα φορά την αγάπη τους για την τέχνη, τη διάθεσή τους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε αυτή. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει χιλιομετρικούς περιορισμούς στη δωρεάν μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία. Επιπλέον, γονείς και μαθητές δηλώνουν πως η Υπουργική Απόφαση για την εισαγωγή των μαθητών στα Μουσικά Πανεπιστήμια θα αδικήσει τους μαθητές, καθώς έχει περάσει το πρώτο τετράμηνο και καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη η οποία δεν διδάσκεται στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα αιτήματα για κατάργηση της ΚΥΑ για τις μεταφορές, για δημόσιο φορέα μετακίνησης των μαθητών και το να μην ισχύσει φέτος άρον άρον ο συγκεκριμένος τρόπος εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Τη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασαν από το βήμα της συγκέντρωσης απευθύνοντας χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που κάλεσε τους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, που δίνουν ένα δίκαιο αγώνα, να χρωματίσουν με τις νότες τους τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη.

Καθώς ολοκληρωνόταν η μουσική διαμαρτυρία, γονείς και μαθητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους, με επόμενο σταθμό την κατάθεση υπομνήματος στη Βουλή τις προσεχείς μέρες.

ΚΟΖΑΝΗ
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Παιδείας

Δυναμική, αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, επιφύλαξαν το Σάββατο εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές από το ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο Κοζάνης. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και πορεύτηκαν στη Βιβλιοθήκη, όπου έγινε εκδήλωση του δήμου για τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με ομιλητές τον υπουργό και τους δύο πρυτάνεις.

Μέσα από τα συνθήματά τους δήλωσαν ότι οι φοιτητές δεν θέλουν να είναι ούτε πελάτες ούτε τζάμπα εργάτες. Κεντρικό αίτημα των σπουδαστών του ΤΕΙ ήταν η αντιστοίχηση των αποφοίτων των τμημάτων της ΣΤΕΦ με τα νέα τμήματα που προβλέπεται να ιδρυθούν.

Φτάνοντας στη Βιβλιοθήκη, οι φοιτητές συνάντησαν αστυνομικό κλοιό που εμπόδισε την είσοδό τους στο χώρο της εκδήλωσης. Επειτα από πιέσεις, μια ομάδα φοιτητών κατάφερε να συναντηθεί με τον υπουργό και κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Ολοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να έχουν τη δυνατότητα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό Τμήμα. Πρόβλεψη αντιστοίχησης για όλα τα υπό κατάργηση Τμήματα.

-- Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα νέα Τμήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση και άλλα εμπόδια. Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει. Ενα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.

-- Το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους απόφοιτους κ.ά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα, οι "χώροι εποπτευόμενης χρήσης" και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' της ΑΣΟΕΕ.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παιδική γιορτή στην Ικαρία

Το Σάββατο 2 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Κατσούλειο στον Εύδηλο Ικαρίας«Το Καρναβάλι των Ζώων», ένα αποκριάτικο παιδικό πάρτι το οποίο επιμελήθηκε η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Το διάσημο μουσικό έργο κλασικής μουσικής για παιδιά, του Καμίγ Σεν Σανς, εμπλουτίστηκε με την όμορφη αφήγηση μελών του ΚΚΕ, συνεπαίρνοντας στο παιχνίδι τους μικρούς καλεσμένους. Ζώα της ζούγκλας, της θάλασσας και του αγρού ζωντάνεψαν με αποκριάτικο μακιγιάζ, στολές και μπαλόνια, παιχνίδια και κεράσματα.

Και το ραντεβού των παιδικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ικαρία ανανεώθηκε για το καλοκαίρι.

Ξεφάντωσαν οι μικροί μασκαράδες στο Στέκι

Με παραδοσιακές μουσικές και έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αντίστοιχες κατασκευές και φυσικά το παραδοσιακό γαϊτανάκι, γιόρτασαν τις Απόκριες παιδιά και γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων και του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Την Κυριακή το απόγευμα, το Στέκι γέμισε μικρούς μασκαράδες που «πέταξαν» σε καρναβάλια της χώρας, ξεφάντωσαν με αποκριάτικες μουσικές και πολύ παιχνίδι, ενώ έφτιαξαν μάσκες και χαρταετούς. Και του χρόνου!

Ιδιωτικά και ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια

Πολλή συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από την αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 του Συντάγματος, στο πλαίσιο και της συνταγματικής αναθεώρησης της κυβέρνησης. Τα παπαγαλάκια της αστικής προπαγάνδας βρίσκουν πάλι αφορμή να ρίξουν αντικομμουνιστικό δηλητήριο με «εξυπνακίστικες» ατάκες του τύπου «το ότι απαγορεύεται η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων μόνο στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα και στο Μπουτάν θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε» (Γ. Μαρίνος, «Το Βήμα της Κυριακής», 24/2), να ανασύρουν παλιά επιχειρήματα και να εφεύρουν νέα για να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Δίδακτρα παντού, πλήρης επιχειρηματική δράση, Παιδεία της ανταποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, εμφανίζονται και φωνές, γνωστές και μη εξαιρετέες, όπως του Ν. Μαραντζίδη στην «Καθημερινή της Κυριακής» (24/2), που έρχονται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της «ήξεις - αφήξεις» τακτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, ο κύριος καθηγητής ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει ότι το πραγματικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την αστική στρατηγική στο παράδειγμα της Ελλάδας δεν είναι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά το βάθεμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των κατ' όνομα δημόσιων ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, αφού αραδιάζει μια σειρά αριθμών της αστικής στατιστικής, «αποδεικνύει» ότι το πρόβλημα με τα ελληνικά ΑΕΙ δεν είναι η έλλειψη ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά η υπερπληθώρα και διασπορά των δημόσιων, που λειτουργούν με όρους «αναχρονιστικούς», δηλαδή βάζοντας ακόμα κάποια εμπόδια (νομικό πλαίσιο, γραφειοκρατία) στην ξέφρενη είσοδο των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη «απελευθέρωση» («αυτοδιοίκητο») της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Με άλλα λόγια, ο Μαραντζίδης ζητάει να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα στα ΑΕΙ να βάλουν όριο στους εισακτέους, να διαχειρίζονται πιο ελαστικά τις σχέσεις και το ωράριο εργασίας διδακτικού και λοιπού προσωπικού, να καθιερώσουν «μπόνους» σε όσους διδάσκοντες συμβάλλουν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

Εύγε, κύριε καθηγητά! Η οποιαδήποτε ομοιότητα με την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, ο οποίος επισήμανε ότι «εδώ και 40 χρόνια δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ» - εννοώντας ότι το πρόβλημα είναι ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν είναι όσο κερδοφόρα θα ήταν τα δημόσια που λειτουργούν ως ιδιωτικά... - δεν είναι καθόλου συμπτωματική... Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπολίτευση βέβαια να υπερθεματίζει, αυξήθηκαν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, ιδρύθηκε το πρώτο προπτυχιακό με δίδακτρα στη Φιλοσοφική και προχωρά μέσω των διαδικασιών πανεπιστημιοποίησης η αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ το τελευταίο ούτως ή άλλως είχε δίδακτρα και στο προπτυχιακό επίπεδο. Θα πει κανείς, εδώ υπάρχει και το αλησμόνητο της πρότασης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για δίδακτρα στα σχολεία, ύψους 60 ευρώ!

Ποια είναι λοιπόν η ουσία της διαφοράς τους; Δεν τα βρίσκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιο Ιδρυμα είναι καλύτερη επιχείρηση: Αυτό που λειτουργεί με ιδιωτικό κεφάλαιο (με αποτέλεσμα πολλαπλά έξοδα, αλλά και έσοδα για τους ιδιώτες επιχειρηματίες) ή αυτό που λειτουργεί με δημόσιο κεφάλαιο, δηλαδή με τα λεφτά της λαϊκής οικογένειας, και μοιράζει κέρδη στους επιχειρηματίες; Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, οι εργαζόμενοι, κανένα όφελος δεν έχουν να παγιδευτούν σε τέτοια ψευτοδιλήμματα. Αντίθετα, ήρθε η ώρα να τους γυρίσουν την πλάτη, είτε έρχονται ως «γυμνοί» υπερασπιστές των μονοπωλίων είτε μασκαρεμένοι...


Κ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συναυλία για τον αγώνα για μονιμοποίηση

Από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και εργαζομένων αγκαλιάστηκε η συγκέντρωση - συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην πλατεία Καπνεργάτη, στην Καβάλα, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση Ν. Καβάλας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια του αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί, με αιχμή το αίτημά τους για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην Εκπαίδευση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός Γιάννης Πικριδάς, μέλος της Πρωτοβουλίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.

Αναδείχθηκε πως ο αγώνας των εκπαιδευτικών για σταθερή εργασία με δικαιώματα θα συνεχιστεί και είναι δεμένος με τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Παιδείας.

Η συναυλία πλαισιώθηκε από 17 μουσικούς από διάφορα τοπικά συγκροτήματα, τα οποία δέχτηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην προσπάθεια αυτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ