ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχέδιο αγωνιστικής δράσης που πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου

Συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση

Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης
Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και ανέργων της περιοχής, σε συντονισμό με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συζητήθηκε στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πολλές επιχειρήσεις βάζουν σε εκ περιτροπής εργασία το προσωπικό, σε άδεια χωρίς αποδοχές (...) Σε πολλές επιχειρήσεις και του νομού Λάρισας, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας - σούπερ μάρκετ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης, εμπορίου κ.ά. - αλλά στην πράξη αναγκάζονται με την απειλή της απόλυσης να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες και αργίες, χωρίς πληρωμή και ασφάλιση γι' αυτές. Πολλοί εργοδότες δεν δίνουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειες και επιδόματα. Αυτό το πρόβλημα έχει επεκταθεί από κάποιες επιχειρήσεις και στην καταβολή του μηνιαίου μισθού, που υποχρεώνουν εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του στον εργοδότη.

Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές
Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλές
Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από λίγους μήνες έως και χρόνια - ΣΤΑΦ, "ΘεςΓΑΛΑ", ΚΕΡΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΚΑΡΓΙΑΝΝΗΣ, συμβασιούχοι καθαριότητας ΟΑΕΔ, κατάστημα franchise "COSMOTE" (Παπακυριαζή), "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", "ΑΡΩΓΗ", Κλινική "ΝΤΙΝΑΣ", "ΦΟΡΝΤ", "ΣΟΥΚΟΣ", "ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ" - όπως και πολλοί απολυμένοι που δεν πήραν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους (σούπερ μάρκετ "Λάρισα", "ΤΟΞΟΤΗΣ", "ΡΟΥΣΕΤΟΣ", "Επιπλοεργοστάσιο ΗΡΑ", "Οινόπνευμα Χατζηδήμα", "ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ", ΕΑΣ Λάρισας, ΕΑΣ Ελασσόνας, ΕΑΣ Φαρσάλων, κ.ά.)».

Την ώρα που η κυβέρνηση κοκορεύεται για τα κατορθώματά της, πρόσθεσε, «στο νομό Λάρισας καταγράφηκαν 107 εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2018, με 3 θανατηφόρα, χώρια αυτά που δεν δηλώνονται υπό τον φόβο της απόλυσης».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε απολογισμό της πολύμορφης δράσης του ΕΚΛ στο χρόνο που πέρασε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τον προγραμματισμό δράσης για το 2019, για τον οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να οργανωθεί άμεσα η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων.

Στις προτεραιότητες δράσης ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η πάλη για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, για την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, η πάλη ενάντια στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην ανεργία, στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Υπογραμμίστηκε ακόμα η ανάγκη να οργανωθούν η συζήτηση και η δράση των σωματείων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις εργαζόμενες γυναίκες, για την ενίσχυση της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους μικρομεσαίους αγρότες και μικρούς ΕΒΕ, για τα προβλήματα της νεολαίας, με συντονισμό της δράσης ΕΚΛ - σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς ή σε σχολές.

Στην απόφαση που πήραν οι αντιπρόσωποι των σωματείων, τονίζεται η ανάγκη έντασης της πάλης για να μην περάσουν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα, καθώς και για την κάλυψη των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι σε εισόδημα και δικαιώματα.

Και υπογραμμίζεται: «Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου χαιρέτισαν ο Στέλιος Τσικριτζής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, και η Ελένη Μπακού, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ξανά στους δρόμους για το δικαίωμα στη δουλειά

Νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Μάρτη, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου έχουν υιοθετήσει και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα, με τις σχετικές αποφάσεις να αυξάνονται συνεχώς.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 12 Φλεαρη, καταθέτοντας το αίτημά τους στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το παραπάνω αίτημα (πρόταση). Είναι κι αυτός ένας λόγος στις 14 Μάρτη να τους ταρακουνήσουμε για τα καλά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους πως «κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων».

Παναττική στάση εργασίας σήμερα

Σε παναττική στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στις 12.30 μ.μ. προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το ΠΑΜΕ.«Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν κάνουμε πίσω για μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια», τονίζει και διεκδικεί: Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Καταβολή αναδρομικά όλων των Δώρων που έχουν κοπεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάλυψη όλων των μισθολογικών απωλειών. Αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» μισθολογικών κλιμακίων.

Στη στάση εργασίας και σε προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου στα Χανιά

Σοβαρά και πολλαπλά τραύματα υπέστη εργαζόμενος σε οικοδομή στα Χανιά, την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος εργάτης έπεσε από τον τρίτο όροφο στον φωταγωγό της οικοδομής όπου δούλευε. Για τον απεγκλωβισμό του κλήθηκε η Πυροσβεστική, ενώ διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αρχικά στο Νοσοκομείο Χανίων και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, με βαρύ τραύμα στη σπονδυλική στήλη.

Κλιμάκιο του Συνδικάτου Κατασκευών Ν. Χανίων μετέβη άμεσα στο νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του εργάτη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος και να εξακριβωθεί η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει τα 12ωρα και 14ωρα, την έλλειψη μέτρων ασφάλείας και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών. «Παρά τη μεγάλη ανεργία που έχει ο κλάδος, τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα. Ακόμα δεν ξεκίνησε η σεζόν και ήδη φτάνουμε στο 3ο εργατικό ατύχημα στο νομό μας, από αυτά που γνωρίζουμε βέβαια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση για επιχειρησιακή ΣΣΕ

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που θα γίνει την Πέμπτη 7/3 στις 9 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» στη Λάρυμνα, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για τη σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ (θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σήμερα), καλεί το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου με τη ΛΑΡΚΟ συμμετείχε και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Η ΔΑΚΕ είχε προσπαθήσει, χωρίς να το πετύχει, να εμποδίσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση. Το κλαδικό Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη στάση αυτή και σημείωσε: «Σαν Συνδικάτο δεν θα ανοίξουμε άλλο το θέμα, μπροστά μας έχουμε τη ΣΣΕ και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από αυτήν την μάχη δεν έχει σημασία να δούμε ποια παράταξη θα βγει νικητής. Σημασία έχει να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και αυτοί θα κρίνουν. Οσο περισσότεροι συμβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, τόσο καλύτερα για τους εργαζόμενους. Από αυτήν την άποψη καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρω από το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ που είναι μπροστά και το πιο αρμόδιο για τη ΣΣΕ».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ