ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Πιο φαιδρός πεθαίνεις...

«Δεν είναι το ζήτημα του καπιταλισμού ή όχι. Κι εγώ προσωπικά κομμουνιστής είμαι. Θα ήθελα ένα άλλο σύστημα. Αλλά μιλάμε για την τρέχουσα κρίση». Αυτά τα φαιδρά έλεγε, προχτές, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Βέβαια, από κάτω ακούστηκαν χοντρά γέλια, αλλά και αντιδράσεις, για να απαντήσει ο Κατρούγκαλος: «Εσείς δεν με θεωρείτε έτσι, αλλά εγώ έχω το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι»! Ακολούθησε νέα, μεγαλύτερη βαβούρα για το δικαίωμα του ...αυτοπροσδιορισμού που με πάθος διεκδίκησε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο συνέχισε απτόητος, σαν να απαγγέλλει θεατρικό μονόλογο: «Είμαι κομμουνιστής λοιπόν»... Και για να πάει τη συζήτηση εκεί που τον βολεύει, έθεσε μόνος του το ερώτημα, πώς συμβιβάζεται η ιδιότητά του ως ...κομμουνιστής με την πολιτική που εφαρμόζει ως υπουργός. Η απάντηση ήταν ότι εφαρμόζει μια άλλη πολιτική για την Κοινωνική Ασφάλιση, διαφορετική από αυτή που θα ήθελαν «ο νεοφιλελευθερισμός και το μνημόνιο». Πράγματι. Πιο φαιδρός πεθαίνεις...

Γιατί δεν τα έλεγε νωρίτερα;

Τις προάλλες, η ΝΔ παρουσίασε τις 11 προτάσεις της για τους αγρότες. Κατ' αρχάς, είναι τουλάχιστον παράξενο γιατί επέλεξε αυτόν το χρόνο και δεν το έκανε τις προηγούμενες 40 μέρες που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα. Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα προκύπτει αβίαστα, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις προτάσεις της ΝΔ. Μεταξύ άλλων, προτείνει «τη διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%» από το πρώτο ευρώ (φοροαφαίμαξη και των γονέων για τους φτωχούς αγρότες), «τον στενότερο ορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο» (αυτό κι αν είναι ομολογία προθέσεων για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς), «την επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του ΦΠΑ» (ζήσε Μαύρε μου...) και άλλα παρόμοια. Οπως καταλαβαίνει κανείς, τα μέτρα αντιγράφουν στον πυρήνα τους τις κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις. Το ομολογεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας ότι οι προτάσεις της ΝΔ «αφορούν είτε γενικότητες, είτε ζητήματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται μέσα στον κατάλογο των 25 σημείων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός». Να, λοιπόν, γιατί η ΝΔ δεν παρουσίασε νωρίτερα τις προτάσεις της: Για να μην αποκαλυφθεί πόσο ίδιες είναι με αυτές της κυβέρνησης και για να μπορεί έτσι να παριστάνει το «φίλο» των αγροτών στα μπλόκα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν τώρα πιο εύκολα να βγάλουν συμπεράσματα.

Θέσεις στα Βαλκάνια

Αντιγράφουμε από αναφορά της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Σόφια: «Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου των δραστηριοτήτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία από την Eurobank Bulgaria (γνωστή με το διακριτικό τίτλο «Postbank»)... ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες... Το ενεργητικό της Postbank, της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας αυτήν τη στιγμή στη χώρα, υπολογίζεται σε BGN 5,6 δισ. (περίπου 2,9 δισ. ευρώ) και της Alpha Bank σε 1,1 δισ. Μετά τη συγχώνευση, εκτιμάται ότι η Postbank θα καταστεί η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αφήνοντας σε 5η και 6η θέση UBB (συμφερόντων Εθνικής Τραπέζης με ενεργητικό ύψους BGN 6,6 δισ.) και Reiffeisenbank (με ενεργητικό ύψους BGN 6,5 δισ.). Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, τα αδειοδοτημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία μειώνονται από 28 σε 27». Διατηρούν θέσεις, έως και ισχυροποιούνται, εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα Βαλκάνια, την ώρα που και στο εσωτερικό επιχειρούν να αναθερμάνουν την κερδοφορία τους με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ας αφήσουν τα ... σάπια

Μια λαθροχειρία που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από διάφορους γραφιάδες του αστικού Τύπου και αστούς αναλυτές με αφετηρία τη σφοδρή αντιπαράθεση που κλιμακώνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ με αφορμή και το Προσφυγικό, είναι ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (πρώην σοσιαλιστικές) δεν έχουν ...δημοκρατική κουλτούρα. Λένε ότι έτσι εξηγείται η εθνικιστική συμπεριφορά της τετράδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες, γιατί «ήταν προτεκτοράτα της Μόσχας». Οι αναλυτές αυτοί ρίχνουν όπως η «σουπιά το μελάνι τους», για να κρύψουν από τους εργαζόμενους το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες, όπως βέβαια και στις άλλες, τις ...πιο ευαίσθητες απέναντι στους πρόσφυγες, κουμάντο κάνουν οι αστικές τάξεις, σε πρώτη προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που καθορίζει και πότε θα ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα για τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων των δικών τους επεμβάσεων και πολέμων.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια σε ό,τι αφορά ειδικά την Ανατολική Ευρώπη, ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η σοσιαλιστική οικοδόμηση που επιχειρήθηκε εκεί. Ο σοσιαλισμός απέδειξε την ανωτερότητά του και στην προσπάθεια επίλυσης των εθνικών αντιθέσεων και διαφορών, παρά τις όποιες αδυναμίες. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η καπιταλιστική παλινόρθωση ήταν αυτές που οδηγούν στη σημερινή αντιδραστικοποίηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.

1909 Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται στις καπναποθήκες όπου κλείστηκαν οι έμποροι και στη συνέχεια στη Χωροφυλακή, πετυχαίνοντας την απόλυση των συλληφθέντων συναδέλφων τους. Οι έμποροι ικανοποιούν τα αιτήματα των καπνεργατών.

1922 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1929 Στην Ελευσίνα απεργούν 2.500 εργάτες, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθιέρωση 8ωρου, αναγνώριση του σωματείου, επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών. Η Αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς σκοτώνοντας τον εργάτη Δημήτρη Μιχαήλο (και άλλον έναν τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά), τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Η κηδεία του Μιχαήλου ήταν πάνδημη. Παρά τη σύλληψη της απεργιακής επιτροπής, η απεργία συνεχίστηκε μέχρι και τις 14/3, πετυχαίνοντας επαναπρόσληψη απολυθέντων, ίδρυση Ταμείου Συντάξεως, αναγνώριση του σωματείου, μικρές αυξήσεις στο μεροκάματο.

1933 Μέσα σε όργιο αίματος, διωγμών, συκοφαντικής αντικομμουνιστικής εκστρατείας, διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε 4.848.000 ψήφους και εξέλεξε 81 βουλευτές. Τέσσερις μέρες μετά, οι ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου.

1943 Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Ετσι ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση.

1949 Συνέρχεται η 2η Κομματική Σύσκεψη των καθοδηγητικών στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επεξεργάστηκε τα θέματα που είχε θέσει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949).

1951 Εκτελούνται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς. Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές σχετικά με την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη.

1953 Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκαν με σημαντικά βήματα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, τη διαπάλη με οπορτουνιστικά ρεύματα, καθώς και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που, ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και με όχημα τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση», προωθήθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

2013 Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ