ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Νέα άσκηση «διαχείρισης κρίσεων» με το βλέμμα στη Ρωσία

Σενάριο η «φανταστική κρίση» μεταξύ δύο μη ΝΑΤΟικών κρατών σε απόσταση από το έδαφος της συμμαχίας...

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» εξελίσσονται παράλληλα με τις ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στο πεδίο, με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη...

ΥΠΕΘΑ

Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» εξελίσσονται παράλληλα με τις ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στο πεδίο, με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη...
Σε πολυεπίπεδη άσκηση «διαχείρισης κρίσεων» βρίσκεται από χτες το υψηλόβαθμο διπλωματικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, στο φόντο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για την παραπέρα διείσδυση και εδραίωση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Σε αυτήν τη βάση, οι πρέσβεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας στο λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council, NAC) δοκιμάζονται στις διαδικασίες «διαβούλευσης μεταξύ εταίρων» και «λήψης αποφάσεων» με φόντο το υποτιθέμενο ξέσπασμα μιας «φανταστικής κρίσης», όπως γράφουν τα σχετικά ΝΑΤΟικά ενημερωτικά κείμενα.

Πρόκειται για την άσκηση CMX15 (Crisis Management Exercise - Ασκηση Διαχείρισης Κρίσεων), τη 19η που πραγματοποιείται από το 1992, που φέτος διεξάγεται από στις 4-10 Μάρτη.

Επισήμως, «η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις διαδικασίες του NAC σε στρατηγικό πολιτικό - στρατιωτικό επίπεδο. Ενεργοποιεί πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στις Συμμαχικές πρωτεύουσες, στην έδρα του ΝΑΤΟ και στα δύο Στρατηγεία του ΝΑΤΟ (τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Στρατηγικού Μετασχηματισμού). Η CMX15 δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων στο έδαφος. Η άσκηση κάνει δοκιμές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων πάνω στη βάση εντελώς εικονικού σεναρίου».

Το «φανταστικό» σενάριο και οι πραγματικές «δυνάμεις αντίδρασης»

Τι περιλαμβάνει το σενάριο αυτό; «Μια κρίση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο μη ΝΑΤΟικών κρατών που βρίσκονται σε απόσταση από το έδαφος της Συμμαχίας. Περιέχει μια ανθρωπιστική και μια θαλάσσια διάσταση, με επιπτώσεις για την ασφάλεια των Συμμάχων». Και μόνο εξ αυτών των παραμέτρων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι προβάρουν αντιδράσεις που «κουμπώνουν» π.χ. στις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη «θαλάσσια διάστασή» τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, στην άσκηση συμμετέχουν με καθεστώς «εταίρου» και χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ όπως Αυστραλία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Σουηδία και Ουκρανία, ενώ με καθεστώς «παρατηρητή» συμμετέχουν Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, και Γεωργία.

Σημειωτέον, η άσκηση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων γίνεται ενώ προχωρούν επί του πεδίου οι διαδικασίες παραπέρα ενίσχυσης της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000. Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος»Spearhead Force»), η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία. Οπως αποφασίστηκε μάλιστα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στις αρχές Φλεβάρη, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διαβούλευση» για επιτάχυνση της διείσδυσης στα νότια και ανατολικά

«Διαβούλευση» σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) ξεκινούν στην ΕΕ, για την παραπέρα και ταχύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις χώρες νότια και ανατολικά της. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Γ. Χαν.

Η ΕΠΓ της ΕΕ αντανακλά την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται στην ευρύτερη περιοχή για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν. Αντικείμενο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, που συσσωρεύουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους, τόσο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο και στις γειτονικές χώρες, είναι η εκμετάλλευση των λαών, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η γεωστρατηγική επιρροή.

Το πρώτο τμήμα της ΕΠΓ αποτέλεσε το Νότιο σκέλος, που σχεδιάστηκε το 2003 και καλύπτει Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία. Το 2009 η ΕΕ συγκρότησε και την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», όχημα για διείσδυση της ΕΕ σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία. Διείσδυση που σχεδιάζεται σε βάρος των ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια.

«Ζωτικά συμφέροντα» και «ειδική επανεξέταση» στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών

Η τελευταία επανεξέταση της ΕΠΓ πραγματοποιήθηκε το 2011. «Δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων στις γειτονικές χώρες έκτοτε, είναι πλέον απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ριζική επανεξέταση των αρχών στις οποίες βασίζεται η πολιτική, καθώς και του πεδίου εφαρμογής της και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, στο φόντο και των εξελίξεων γύρω από το Ουκρανικό.

«Η ΕΕ έχει ζωτικό συμφέρον να οικοδομήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους γείτονές της. Πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έχουν αυξήσει τις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε: Από τις οικονομικές πιέσεις έως την παράτυπη μετανάστευση και τις απειλές για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτική ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε χτες η Φ. Μογκερίνι, σκιαγραφώντας τη φούρια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να εδραιωθούν στις εν λόγω ζώνες, αναπτύσσοντας ακόμα και στρατιωτική δράση (βλ. «εργαλεία» και «ισχυρή πολιτική») με πρόσχημα μια σειρά από ζητήματα (π.χ. τρομοκρατίας και «ασφάλειας»), εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Επισήμως, στόχος της ΕΕ είναι «να πραγματοποιηθεί η ευρύτερη δυνατή διαβούλευση, τόσο με εταίρους στις γειτονικές χώρες, όσο και με ενδιαφερόμενους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το τέλος Ιουνίου. Μετά από αυτήν τη διαβούλευση, θα ακολουθήσει ανακοίνωση, το φθινόπωρο, που θα περιλαμβάνει προτάσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΠΓ (...) Εχουν ήδη προσδιοριστεί πέντε τομείς στους οποίους και οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα: Εμπόριο και οικονομική ανάπτυξη, συνδεσιμότητα, ασφάλεια, διακυβέρνηση, μετανάστευση και κινητικότητα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο το συλλαλητήριο ενάντια στην επέκταση του μνημονίου

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

«Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου - Αμεση κατάργηση μνημονίου, εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση απωλειών - Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους». Με το σύνθημα αυτό, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, αύριο Παρασκευή, στις 19.00, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νωρίτερα, στις 6 μ.μ., θα ξεκινήσουν προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

-- Από την Καμάρα, οι Οργανώσεις του Κεντρικού - Ανατολικού Τομέα και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Από το Βαρδάρη, οι Οργανώσεις Βορειοδυτικών, Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και κλαδικές.

Ομιλία στην εταιρεία «Pharmathen»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, 8 του Μάρτη, θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας «Pharmathen», αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο χώρο της εταιρείας (Δερβενακίων 6, Παλλήνη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ