ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Ηταν και παραμένει άβυσσος η διαφορά

Ευλογημένο το μίσος που ορκίζεται...
Ευλογημένο το μίσος που ορκίζεται...
Κάθε μεγάλη εξαπάτηση χρειάζεται και μια μεγάλη αφήγηση. Κάθε αφήγηση έχει και το τέλος της. Τη θέση της παίρνει μια νέα αφήγηση.

Η προηγούμενη ήταν πως αφού η αστική τάξη είναι απελευθερώτρια τάξη σε σχέση με τους φεουδάρχες, είναι συμφέρον των από κάτω να συνταχτούν με το προοδευτικό πρόγραμμα των αστών. Τώρα που η αστική εξουσία έχει κραχτεί ως νέτη σκέτη δικτατορία της αστικής τάξης πάνω στην εργατική, η νέα αφήγηση επιχειρεί να περάσει το μύθο πως μπορεί να υπάρχει και καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο.

Απόδειξη; Μπορεί οι καπιταλιστές να ξεσκίζουν τους εργάτες στο χώρο δουλειάς, έξω όμως επιτρέπουν να υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα κονδύλια του περίφημου «κοινωνικού κράτους» και να απαλύνουν έτσι κάθε πόνο. Αρκεί ο εργάτης να μη διεκδικεί όλο τον πλούτο που παράγει, αρκεί να μην αναπτύσσει το ταξικό του μίσος που γεννιέται μέσα στο χώρο δουλειάς, αρκεί να βολεύεται πού και πού με κάποιο επίδομα για το ...αυχενικό που του γέννησε η άθλια συνθήκη δουλειάς και το πιο σημαντικό να εκχωρεί την εκπροσώπησή του σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παλεύει για να αντιμετωπιστεί το έμφραγμα του φούρναρη ως ...κληρονομική καρδιοπάθεια.

Μια γρήγορη περιήγηση στον κατάλογο των ΜΚΟ μπορεί σχετικά εύκολα να αποδείξει πως τα ίδια πάνω κάτω φυσικά πρόσωπα -συγκροτούν ήδη ολόκληρη στρατιά - βγάζουν χοντρό «μεροκάματο» πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Προχτές, ένας τύπος - από τους υιοθετημένους του Αλαφούζου - κραγμένος για το γεγονός ότι ζει χρόνια και χρόνια με μόνο έσοδο τη μάσα-μπούκα μιας ΜΚΟ - παρουσίασε μια «μελέτη» που λέει πως η λύση της ανεργίας είναι η «πράσινη εργασία». Πράσινα άλογα, δηλαδή. Αυτό που δεν ανακοίνωσε είναι με πόσο χρήμα, από ποιο ταμείο πληρώθηκε η μελέτη και ποιος εισέπραξε τα μπικικίνια.

Ολο αυτό το πράγμα, οι ΜΚΟ, εμφανίζονται και ως «κίνημα». Αυτό ακριβώς είναι το «κίνημα» που προβάλλεται ως φόντο για να παρουσιαστεί ως περίπου «λαογέννητος» ηγέτης του ο Τσίπρας. Αν έχει αντίρρηση ο «ηγέτης», ας ακολουθήσει τα ίχνη του χρήματος που οδηγούν σε κάτι «δίκτυα» μεταναστών, «σχολείων» μεταναστών, «δικαιωμάτων», κλπ. απατεωνιές... Ως και το αίμα στην Παλαιστίνη το έκαναν ΜΚΟ οι αθεόφοβοι. Και μην πουν όχι, γιατί «ιντιφάντα» τέλος...

Πόσο πιο απλά να το πει ο δικός τους, ο Σωμερίτης. Το κρίσιμο είναι να μη μετακινηθούν μάζες προς το ΚΚΕ. Και το ακόμα πιο κρίσιμο είναι πώς θα πιεστεί το ΚΚΕ να αλλάξει στρατηγική. Αυτό εκφράζει ο καημός του «κοριτσιού» και κάτι άλλων νιόβγαλτων στο αντιΚΚΕ ρεπορτάζ, που να δεχτούμε: Δεν κατανοούν ότι το επαναστατικό κίνημα έχει τους δικούς του νόμους και κανόνες και σε καμιά περίπτωση δεν παρέχει πληροφορίες για τη διάταξη του στρατού του στην αστική τάξη... Αλλά μην παριστάνουν και τους αθώους του αίματος. Μια ματιά στα ντεκόρ που διάλεξε η διαφημιστική εταιρεία για να φωτογραφήσει ως «κινηματικό» τον «ηγέτη» είναι αρκετή για όποιον διαθέτει στοιχειώδες νιονιό... Οπου το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αμφισβητεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά προβάλλει αιτήματα καλύτερης διαχείρισης, εκεί και ο «ηγέτης».

Για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν: Η ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ιστορική αναγκαιότητα που παράγεται από την ανειρήνευτη ταξική σύγκρουση. Βγαίνει στο προσκήνιο την ώρα που ένα πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης μπαίνει μπροστά για να δηλώσει το αυτονόητο: Ολη η εξουσία στους παραγωγούς όλου του πλούτου. Αυτό το μήνυμα παράγει στρατηγική, αυτό το μήνυμα παράγει αντικαπιταλιστική συσπείρωση και ανάλογη πρόταση πολιτικής εξουσίας. Αυτή η πορεία είναι ανεπίστρεπτη!

Αυτή η αναγκαιότητα δεν υπακούει στις ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος και γι' αυτό δε δίνει εξετάσεις σ' αυτό. Οι αστοί ας διαχειριστούν τις ΜΚΟ και πολύ τους είναι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΖΑ...

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ: «Στη σκληρή μάχη μεταπολιτευτικά για το ποιος θα κερδίσει τους μικροαστούς το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε περισσότερο επιτυχημένο (...) Το περίφημο "βαθύ ΠΑΣΟΚ" με δυσκολία ανέχθηκε τον Κώστα Σημίτη, έναν φύσει και θέσει αστό (...) Πώς χάθηκε η προνομιακή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους μικροαστούς; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα που εξηγεί τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις» (ο Γ. Καλαντζής στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΓΩΝΙΑ: «Τρεις και πλέον δεκαετίες από τότε αναζητείται η ηγεσία που θα ανατρέψει το καθεστώς της Στασιμότητας και της (Μετα)ρύθμισης» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΦΥΓΕ ΕΣΥ: «Η ηγεσία Παπανδρέου απέτυχε (...) Δε βρίσκει απαντήσεις γιατί στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κλείνει ως κόμμα (...) Καθώς το ΠΑΣΟΚ εκπνέει ο "ΓΑΠ" "δικαιώνεται" απέναντι στην κομματική επετηρίδα (...) Απέναντί τους έχει ως έσχατο επιχείρημα το στίχο του Ελύτη: "εγώ φεύγω - εσείς να δούμε τώρα"» (ο Γ. Λακόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΛΑ ΕΣΥ: «Ο πόλος της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) διαμορφώνει ένα εντυπωσιακό 42%! (...) Μήπως άραγε η "αναβάπτιση" του ΠΑΣΟΚ περνάει κατά ένα μέρος μέσα από την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ «ΚΟΥΚΟΥΕ»: «Για την ώρα δεν υπάρχει φυγή κεντροδεξιών προς την ακροδεξιά μήτε κεντροαριστερών προς το κουκουέ, αλλά "μόνο" μια αλματική αύξηση της δημοτικότητας του Συνασπισμού, που ήταν και παραμένει, ας μου επιτραπεί η έκφραση "κυριλέ" (...) Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι εντυπωσιακές δημοσκοπήσεις έδειχναν μιαν απότομη στροφή της κοινής γνώμης προς την αριστερά και όχι απλά μια μεγάλη αλλεργία για τους κρατούντες» (ο Ρ. Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ).

ΒΡΕ ΚΑΗΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ: «Το ΚΚΕ επιμένει στα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες πολιτικές και κυρίως στις ίδιες αντιλήψεις ως προς τις συμμαχίες, περίπου δογματικά (...) Μένει γαντζωμένο σε κλασικά δοκιμασμένα μοτίβα» (η Βούλα Κεχαγιά στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΦΑΖΟΥΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ, Αλληλεγγύη στον αγώνα τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρέσινγκ 20 ημερών για το όνομα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ για ΝΑΤΟ το όνομα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΒΕΤΟ στην Σκοπιανή αδιαλλαξία

Η ΧΩΡΑ: Ισχυρό ΟΧΙ από Καραμανλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια μέχρι τέλους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΗΡΙΖΩ Καραμανλή στο εθνικό θέμα

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ διαρκείας με τα Σκόπια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μήνυμα ελήφθη...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ...ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ λίγο πριν βουλιάξει

Η ΑΥΓΗ: Η κοινωνία απορρίπτει την πολιτική της κυβερνητικής μειοψηφίας

ΤΑ ΝΕΑ: Σπάει κοντέρ με 1,20 ευρώ η αμόλυβδη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εμπλοκή στις συναλλαγές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ το ηλεκτρικό δίκτυο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι πίνει;

«Νόμος στα πανεπιστήμια είναι η θέληση εκείνων που κουβαλούν στειλιάρια (...) το άσυλο χρησιμεύει στην επαναστατική υπονόμευση των συνεδριάσεων των πρυτανικών αρχών (...) έχουν εγκαθιδρυθεί σε όλη την επικράτεια (...) κάτι σαν Ζωνιανά με ιδεολογική προβιά (...) το πιο θλιβερό στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι πλέον τα φαινόμενα βίας των μειοψηφιών. Είναι η έλλειψη του ορθού λόγου (...) η επαναστατική "λογική" (...) έχει κάνει κάθε διάλογο αδύνατο» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο,τι και το αφεντικό του

«Χτες για τέσσερις ώρες η Ελλάδα έγινε Αλβανία της περιόδου Εμβέρ Χότζα: εξαφανίστηκε από τον διεθνή οικονομικό χάρτη! Οι απεργοί της Τραπέζης της Ελλάδος προχώρησαν σε αιφνιδιαστική κατάληψη της μηχανογραφικής υπηρεσίας στο Χολαργό (...) συνέβη το αδιανόητο για μια ώριμη αγορά: έκλεισε επί τετράωρο στο μέσον της συνεδρίασης (...) οι ξένοι επενδυτές που παρακολουθούν κάθε κίνηση στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη δεν μπορούν να εμπιστευτούν μια αγορά που κλείνει αιφνιδιαστικά επειδή έτσι κρίνουν κάποιοι συνδικαλιστές» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τραβάτε με κι ας κλαίω είναι οι τύποι...

«Τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημίων με το μαχαίρι στο λαιμό θα κληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενσωματώσουν τον κυβερνητικό κανονισμό λειτουργίας των ιδρυμάτων, να προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης και να καταθέσουν τετραετείς οικονομικούς προγραμματισμούς, διαφορετικά (...) δε θα έχουν δικαίωμα σε χρηματοδότηση» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ