ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Αναγκαίος όσο ποτέ ο ξεσηκωμός

Σήμερα εγκρίνεται στην Κυβερνητική Επιτροπή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αυριανές πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια στις 13 του Μάρτη απευθύνει το ΠΑΜΕ

Με μια πλατιά εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας, στις στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς απ' όπου οι εργαζόμενοι της πόλης παίρνουν το ξημέρωμα μαζικά το δρόμο για τη δουλειά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν και χτες το σύνθημα του ξεσηκωμού για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μπροστά στις αυριανές πικετοφορίες και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη. Συνδικαλιστές απ' όλους τους κλάδους «όργωσαν» τα κεντρικά σημεία της Αθήνας, μοίρασαν χιλιάδες καλέσματα στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, άνοιξαν τη συζήτηση με τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες.

Η αναγκαιότητα να πετύχουν οι κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων, να μαζικοποιηθεί ο αγώνας στο δρόμο για την απεργία, είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Κι αυτό καθώς σήμερα, στις 4.30 μ.μ., η Κυβερνητική Επιτροπή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα της κυβέρνησης θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα παρουσιαστεί από την υπουργό Απασχόλησης. Για την ίδια μέρα έχει καθοριστεί και η τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να προσπεράσουν και να αντιπαλέψουν τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ στους αγώνες που έρχονται, ανέδειξε και ο Θοδωρής Κούτρας, μιλώντας χτες εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων σε σύσκεψη σωματείων της Αττικής. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι δίπλα στις σύγχρονες ανάγκες τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπεριλάβουν στις διεκδικήσεις τους το αίτημα να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να σταματήσει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Οι αυριανές πικετοφορίες

Από τη χτεσινή εξόρμηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή εξόρμηση στην Αθήνα
Αμεση απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποτελούν οι πικετοφορίες του ΠΑΜΕ, οι οποίες στην Αθήνα προγραμματίζονται αύριο στις παρακάτω συνοικίες (σε παρένθεση ο τόπος εκκίνησης και η ώρα έναρξης):

  • Αγιοι Ανάργυροι (Πλ. Αγ. Αναργύρων - Δημαρχείο, 6.30 μ.μ.).
  • Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο, 6.30 μ.μ.).
  • Πετρούπολη (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Καματερό (Παράρτημα Οικοδόμων, 6.30 μ.μ.).
  • Γαλάτσι (Παλιό Τέρμα, 7 μ.μ.).
  • Ιλιον (Λακκιώτη και Θηβών, 6.30 μ.μ.).
  • Γλυφάδα (Δημαρχείο Αργυρούπολης, 6 μ.μ.).
  • Ηλιούπολη (Πλατεία Καναρίων, 6 μ.μ.).
  • Μπραχάμι (Σταθμός Δάφνης του Μετρό, 6 μ.μ.).
  • Μαρούσι (Ηλεκτρικός Σταθμός, 6.30 μ.μ.).
  • Ν. Ιωνία (Πεζόδρομος Μ. Ασίας, 6.30 μ.μ.).
  • Βύρωνας (Αγορά, 6.30 μ.μ.).
  • Καλλιθέα (Πλατεία Δαβάκη, 6.30 μ.μ.).
  • 5ο - 6ο Διαμέρισμα (Πλατεία Αμερικής, 6.30 μ.μ.).
  • 7οΔιαμέρισμα (Αλεξάνδρας και Γκύζη, 6.30 μ.μ.).
  • Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας, 6.30 μ.μ.).
  • Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου, 6.30 μ.μ.).

Το συλλαλητήριο στις 13 του Μάρτη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομονοίας.

Σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων και της απεργίας, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29) για το θέμα της μητρότητας και τα συνολικότερα προβλήματα των γυναικών, την Παρασκευή, με συνάντηση στις 12 μ. έξω από το «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, πικετοφορίες θα γίνουν αύριο, στις 6.30 μ.μ. σε Τούμπα (Αγία Βαρβάρα), Καλαμαριά (Πεζόδρομος), Νεάπολη (Ρολόι), Αμπελοκήπους (πλατεία Επταλόφου), Εύοσμο (πλατεία Δημαρχείου) και στη Μενεμένη (11 π.μ.). Στις 13 του μήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο ορίστηκε για τις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου (σταθμός ΗΣΑΠ). Οι αυριανές πικετοφορίες θα ξεκινήσουν από τρία σημεία: Πλατεία Καραϊσκάκη και ΕΚ Πειραιά στις 6 μ.μ. και Πέραμα, 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώων. Πικετοφορίες και συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έχουν καθοριστεί σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανείς δεν εξαιρείται από τους σχεδιασμούς

Αποκαλυπτική η επιστολή του υπουργείου Απασχόλησης στους συνταξιούχους της ΔΕΗ

Τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαιώνει επιστολή του υπουργείου Απασχόλησης προς το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΔΕΗ, σχετικά με το μέλλον του ΟΑΠ ΔΕΗ. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου, προβλέπεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων σε 5 Φορείς Κύριας Ασφάλισης, 6 Επικουρικής και 2 Πρόνοιας, έναντι των 133 Φορέων και κλάδων που υπάρχουν σήμερα. Από τη διαδικασία των ενοποιήσεων ουδείς εξαιρείται».

Ακόμα επισημαίνεται ότι ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΟΑΠ ΔΕΗ θα ενταχθεί στο ΙΚΑ, ενώ οι κλάδοι Επικούρησης, Υγείας και Πρόνοιας του ΟΑΠ «εντάσσονται επίσης ως αυτοτελείς Τομείς, στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), δηλαδή στο νέο φορέα Επικούρησης, Υγείας και Πρόνοιας που δημιουργείται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για το σύνολο του προσωπικού των ΔΕΚΟ». Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τους κάνει και χάρη (!) γιατί κανονικά αυτοί οι κλάδοι (Επικούρησης, Υγείας και Πρόνοιας) θα έπρεπε να ενταχθούν στους αντίστοιχους του ΙΚΑ οι δύο πρώτοι και στον νέο Φορέα Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα, αλλά δεν το κάνει για να μη διαταραχτεί η λειτουργία του ΟΑΠ.

Ακόμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει τους εργαζόμενους, με τον ισχυρισμό ότι αν δεν ενταχθεί ο ΟΑΠ τότε υφίσταται κίνδυνος να θεωρηθεί επαγγελματικό Ταμείο! Τέλος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε θα θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αλλωστε, παρόμοια διαβεβαίωση οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν πάρει και από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ότι ο ΟΑΠ δε θα περιληφθεί στα Ταμεία προς ενοποίηση.

Τιμούν την 8η του Μάρτη

Ενόψει της ενημέρωσης και της προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια στις 13 Μάρτη και της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών διοργανώνει εκδήλωση αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ και θα μοιραστούν βιβλία από το σωματείο.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Μέχρι και 13,3% αύξηση στις εισφορές!

Διπλάσιο ποσοστό αύξηση στις εισφορές για τον κλάδο σύνταξης από τις αυξήσεις στις συντάξεις επέβαλε χτες η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), υλοποιώντας κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Η αύξηση στις εισφορές για το 2008 θα ανέρχεται στο 8%, ενώ η αύξηση στις φετινές συντάξεις είναι μόλις 4%. Στον κλάδο υγείας η αύξηση στις εισφορές θα εκτιναχτεί στο 13,3%. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες των ασφαλισμένων τα ελλείμματα του ενιαίου Ταμείου που προέκυψε από την ενοποίηση ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, αφού μέχρι τώρα αρνείται να το ενισχύσει οικονομικά. Το φετινό προϋπολογιζόμενο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα υποχρεώσει τη διοίκηση να προβεί σε μια ακόμα ρευστοποίηση μέρους ομολόγων του δημοσίου που κατέχει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ