ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Περισσεύουν τα προβλήματα στα Χανιά

Με εργαζόμενους και φορείς της πόλης συναντήθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

(Του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ).-

Μια "ζωντανή", άμεση ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και επαγγελματίες της Κρήτης έχει από χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται την Κρήτη. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πλαισιώνεται στην περιοδεία της από τους: Μήτσο Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μάκη Κοψίδη,μέλος της ΚΕ, εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Τηλέμαχο Δημουλά,μέλος της ΚΕ, γραμματέα Περιοχής Κρήτης, Νίκο Μαουσάκη,μέλος του Γραφείου Περιοχής και Νίκο Νταγκουνάκη,γραμματέα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ. Χτες, πρώτη μέρα επισκέφτηκε τα Χανιά, όπου είχε συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζόμενους της ΔΕΗ, το ΕΚ Χανίων, το δήμαρχο και το νομάρχη Χανίων, ενώ περιόδευσε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Χανίων. Ενημερώθηκε έτσι για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση, αναλυτικό ρεπορτάζ από την οποία θα έχουμε στο αυριανό φύλλο. Σήμερα η Αλ. Παπαρήγα επισκέπτεται το Ρέθυμνο, αύριο το Ηράκλειο και το Σάββατο τον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου.

Στο "μάτι του κυκλώνα" οι ΔΕΚΟ

Ξεκινώντας την περιοδεία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, επισκέφθηκε το πρωί στις 7.30 τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Χανίων όπου, σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ενημερώθηκε για τα επιμέρους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που κυοφορούνται, σημειώνοντας πως επιδεινώνεται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και τη μη αξιοποίηση έμπειρου και ικανού προσωπικού για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη της ΔΕΗ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως η ΔΕΗ και άλλες στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ κτλ., βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα" της ιδιωτικοποίησης. Οι τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών - είπε χαρακτηριστικά - γίνονται ιδιαίτερος στόχος των πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τους τομείς αυτούς και χώρες ολόκληρες. Με την ιδιωτικοποίησή τους χάνεται ένας μοχλός ελέγχου με οικονομικές και άλλες γενικότερες συνέπειες που δεν είναι άμεσα ορατές. Συνδέονται, είπε, με την ανατροπή και την αλλαγή εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν τώρα και να μην παρασύρονται από τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και αναπτυχθεί ως δημόσια επιχείρηση σε όφελος όμως των εργαζομένων, για το λαό και κατέληξε: Το ζήτημα είναι πολιτικό, έχουμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα που πάνε να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ, τις άλλες ΔΕΚΟ. Το ΚΚΕ προβάλλει τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ για την ανάπτυξη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Και είναι στην ευθύνη του κάθε εργαζόμενου να εμποδίσει τις αρνητικές εξελίξεις. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν ώριμα και να βγάλουν συμπεράσματα για το πού οδηγεί αυτή η πολιτική και να την αντιπαλέψουν με τον αγώνα και με την ψήφο τους.

Αλλοιώνεται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε στο Δημαρχείο τον δήμαρχο Χανίων Γ. Τζανακάκη,ο οποίος και ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του δήμου. Εκανε λόγο για το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας, του χώρου για την απόθεση των απορριμμάτων της πόλης. Ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το σκουπιδότοπο στην έκταση του Κουρουπού, που είναι εγκαταλειμμένος από πλευράς υγειονομικής και οικολογικής προστασίας. Και, τέλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες, που τόσα χρόνια, όταν έπρεπε, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα και τώρα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια.

Ως δεύτερο σοβαρό ζήτημα έθεσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη των Χανίων, λόγω και του υπερδιπλασιασμού των αυτοκινήτων στην τουριστική περίοδο.

Ακόμα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί με το νησάκι Γαυδοπούλα, που θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν. Επίσης εκφράστηκε ανησυχία για τη βάση της Σούδας, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στον Κόλπο και τα σχέδια των Αμερικανών.

Αναφερόμενη στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε το γεγονός ότι ο θεσμός αλλοιώνεται σαν τοπικολαϊκός και μετατρέπεται σε μηχανισμό για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και σε φορομπηχτικό μηχανισμό και αποξενώνεται από τα μεγάλα κοινωνικά τοπικολαϊκά προβλήματα της ανεργίας, της εκπαίδευσης, των ναρκωτικών κλπ.

Ενα διαφορετικό "μάθημα"

Ενα διαφορετικό "μάθημα" έδωσε και πήρε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επισκεπτόμενη το Πολυκλαδικό Λύκειο Χανίων,όπου περίπου 1.000 μαθητές σπουδάζουν για το αύριο χωρίς να ξέρουν τι θα τους προκύψει. Ολοι οι καθηγητές και μαθητές, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν τι επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας με τις τελευταίες "μεταρρυθμίσεις" Αρσένη. Οσο για το σχολείο, το Πολυκλαδικό Λύκειο, που είναι ένα ζωντανό σχολείο με καλή σχετικά υποδομή, δεν έχει καμία ουσιαστικά στήριξη. Με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συλλόγου Γονέων πήραν κάποιο φύλακα για να προσέχει το αφύλακτο σχολείο κλπ.

Η Αλ. Παπαρήγα αφού ενημερώθηκε από το διευθυντή του σχολείου, στο διάλειμμα είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους καθηγητές, αλλά και με τους μαθητές για τα θέματα που τους απασχολούν. Η ίδια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία και το γνωστό νόμο Αρσένη. Υπογράμμισε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην αντιμεταρρύθμιση που προωθείται στην παιδεία, που οδηγεί στην παραγωγή μισομορφωμένων - μισοαμόρφωτων και σε παιδεία για λίγους. Και, τελικά, πρόβαλε τη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο γενικό πολυτεχνικό λύκειο, που θα προσφέρει το σύνολο των γνώσεων που απαιτεί η εποχή μας, που θα έχει αντίκρισμα και σε ουσία και σε απασχόληση, όπως ειπώθηκε.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΕΚ Χανίων,συζήτησε τα προβλήματα ανεργίας, εποχικής - λόγω τουρισμού - απασχόλησης, όπως και για την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστεί για να μην περάσουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε στη Νομαρχία Χανίων με την νομάρχη Α. Μαρκογιαννάκη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με μερεμέτια δε λύνονται προβλήματα
  • Τελείωσε πια η εποχή των λεγόμενων παχιών αγελάδων, των ΜΟΠ, της τουριστικής ανάπτυξης
  • Η Κρήτη, αυτό το πανέμορφο και ιστορικό νησί, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αμερικανικό έδαφος
  • Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος

Το αγροτικό και τα γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της Κρήτης, καθώς και το κρίσιμο θέμα της αμερικανικής υπερ-βάσης της Σούδας, ήταν τα δύο ζητήματα που έθιξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην εισηγητική τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες στην πόλη των Χανίων, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παραθέτουμε αναλυτικά την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων των τοπικών ΜΜΕ.

Αναφερόμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα ειδικότερα ζητήματα της Κρήτης και αναλύοντας την πολιτική διεξόδου και τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ σημείωσε:

"Πρώτο, νομίζουμε ότι έχει υπερωριμάσει η ανάγκη στην Κρήτη να μπει στο επίκεντρο της κριτικής του λαού, το αγροτικό πρόβλημα. Τελείωσε πια η εποχή των λεγόμενων παχιών αγελάδων, των ΜΟΠ, της τουριστικής ανάπτυξης. Αποδείχτηκε ότι πολλά από αυτά ήταν προσωρινά, ή τα περισσότερα κατέληξαν σε συγκέντρωση του πλούτου. Θεωρούμε ότι η Κρήτη, ανεξάρτητα από τις πηγές ή μορφές ανάπτυξης που μπορεί να έχει στον πρωτογενή τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Δυστυχώς με μερεμέτια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, γιατί η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά είναι τέτοια που θα φέρει και την Κρήτη σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης και της Μεσσηνίας έχασαν μόνο με τα τελευταία μέτρα της ΕΕ για το λάδι, περί τα 100 δισ. Τι άλλο χρειάζεται, παρά οι εργαζόμενοι του νησιού και οι ίδιοι οι αγρότες να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τις προσπάθειές τους; Από κει και πέρα υπάρχουν τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης, τα προϊόντα της και θα έλεγα είναι κάτι που κάνει πολύ άσχημη εντύπωση και είναι ντροπή, από τη μια να εκθειάζεται η κρητική διατροφή και από την άλλη αυτοί που παράγουν αυτά τα είδη διατροφής να αντιμετωπίζουν προοπτικά το ξεκλήρισμα ή και το φάσμα της φτώχειας".

Επικίνδυνη η βάση της Σούδας

"Δεύτερο, εμείς δεν ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ελλάδας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και κυρίως στα στρατηγικά σχέδια κατά των αραβικών λαών και του Κόλπου.

Η βάση της Σούδας είναι πραγματικά ένα μεγάλο απόκτημα για τις ΗΠΑ, όχι όμως για τον ελληνικό λαό. Εδώ θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνη η ύπαρξη της βάσης της Σούδας, όχι μόνο γιατί σε κρίσιμες στιγμές παρεμποδίζει και θα παρεμποδίσει την ελληνική άμυνα, αλλά γιατί τελικά αντιπαραθέτει μια χώρα φιλειρηνική, ένα λαό φιλειρηνικό σε άλλους λαούς της περιοχής.Διότι η Σούδα χρησιμοποιείται κατά των αραβικών λαών με κύριο στόχο το κυνήγι των πετρελαίων. Από αυτή την άποψη ο λαός της Κρήτης ακόμα και αν, υποτίθεται, έτρωγε με χρυσά κουτάλια, που δεν τρώει βέβαια, δεν έπρεπε να ξεχνάει τι σημαίνει βάση της Σούδας. Εν πάση περιπτώσει η Κρήτη, αυτό το πανέμορφο και ιστορικό νησί, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αμερικάνικο έδαφος, που θα το επιθεωρούν πότε ο κύριος Μπους, πότε ο κύριος Μπερνς και δεν ξέρω αν θα 'ρθει και ο κύριος Κλίντον. Είναι ελληνικό έδαφος.Και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι γύρω από τη Σούδα πρέπει να αναπτυχθεί μια έντονη δραστηριότητα. Οπως ξέρετε, η συμφωνία που έκλεισε ο ΟΗΕ με το Ιράκ, είναι μια συμφωνία που ήδη αμφισβητείται από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει με επικεφαλής τις ΗΠΑ".

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε:

Για την ενδεχόμενη πώληση της νήσου Γαυδοπούλας

"Από μια πλευρά δε μας κάνει εντύπωση, γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πουληθεί παραλίες, ακόμη και παραμεθόριες περιοχές. Αν υποθέσουμε ότι η περιοχή της Γαυδοπούλας έχει σχέση με πετρέλαια, καταλαβαίνει κανείς αυτού του τύπου οι αγοραπωλησίες υπηρετούν και οικονομικούς σκοπούς, αλλά - και θα επιμείνω - στους στρατιωτικοπολιτικούς σκοπούς που υπηρετεί μια ιδιοκτησία πέρα από τους καθαρά οικονομικούς. Το ότι δε μας κάνει εντύπωση, δε σημαίνει ότι δεν αισθανόμαστε αγανάκτηση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε".

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

"Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τη γενικότερη πολιτική μας, που είναι πολιτική διαμόρφωσης όσο γίνεται πλατύτερων, αγωνιστικών ψηφοδελτίων, τα οποία σηκώνουν τη σημαία και το λάβαρο του αγώνα κατά της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν αποκεντρωμένο μηχανισμό του κράτους, που ιδιωτικοποιεί, ξεπουλά και κατά συνέπεια αποβλακώνει και τη λαϊκή συνείδηση. Σ' αυτό το ψηφοδέλτιο χωράνε πολλοί. Ξέρετε όμως ότι ένας τέτοιος αγώνας κατά αυτής της κεντρικής πολιτικής έχει και τις δυσκολίες του. Πιστεύουμε όμως ότι σήμερα τα ψηφοδέλτιά μας είναι ανοιχτά, αύριο θα είναι ακόμη πιο ανοιχτά, μεθαύριο θα αυγατίσει η δουλιά του ΚΚΕ".

Για το πολιτικό σύστημα

"Υπάρχει μια αίσθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μειώνονται, η αίσθηση ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και ότι θα προκύψει κάτι το καινούργιο. Αυτή την αίσθηση την έχουμε και εμείς. Μόνο που εμείς αλλιώς δρούμε. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ενας δρόμος είναι να ανεβάσεις τους τόνους της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να κερδίσεις κανένα κομμάτι της πίτας των ψηφοφόρων που θα διαρρέουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επόμενα κάθε κόμμα που αντιπολιτεύεται και μάλιστα, αν είναι και μικρό, μπορεί να κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας.

Εμείς δεν κάνουμε έτσι. Οχι γιατί δε μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε ψήφους. Αλίμονο. Αυτό όμως που εμάς μας ενδιαφέρει είναι η χειραφέτησή τους από τις ηγεσίες κάποιων κομμάτων. Μας ενδιαφέρει η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και η χειραφέτηση συνειδήσεων. Και δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί να είσαι δυσαρεστημένος με ένα κόμμα, αλλά ταυτόχρονα να μην έχεις κάνει το άλμα συνείδησης. Από αυτή την άποψη η αντιπολίτευση που κάνουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, δεν είναι αντιπολίτευση απλώς για να πάρουμε ένα κομμάτι της πίτας και να παζαρέψουμε τη θέση μας σε ένα μπλοκ εξουσίας.Εμείς παλεύουμε για τη χειραφέτηση συνειδήσεων, για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυτήν την πολιτική και αυτά τα κόμματα και κυρίως για διαμόρφωση ενός άλλου κοινωνικοπολιτικού πόλου που επιφέρει γενικές αλλαγές και ανακατατάξεις από το κοινωνικό προς το πολιτικό επίπεδο και αντίθετα.

Δε μας ενδιαφέρουν οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Μας ενδιαφέρουν οι βαθιές αλλαγές στις συνειδήσεις, στη δράση, άρα οι σίγουρες πολιτικές αλλαγές και όχι οι απλές μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο. Οταν υπάρξουν μετακινήσεις από τις πολιτικές, θα γίνουν μετακινήσεις και από τα κόμματα ".

Για το κομμουνιστικό κίνημα και την προοπτική του

"Πιστεύω ότι ορισμένα και όχι όλα τα κόμματα ή ορισμένα τμήματα κομμάτων έκαναν άλμα προς τα πίσω. Δηλαδή, τη συμφιλίωση με την αστική ιδεολογία, και με τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούσαν το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό το άλμα εμείς δεν το κάναμε. Αυτό δε σημαίνει ότι κανείς πρέπει να μένει ακίνητος και να μην παρακολουθεί τα γεγονότα. Νομίζω ότι το ΚΚΕ, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, προσπαθεί και τη συνεχίζει αυτήν την προσπάθεια, να μένει σταθερό σ' αυτές τις διαχρονικές αξίες, αρχές και κατευθυντήριες ιδέες που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή να συνδυαστεί αυτό με ό,τι έχει προσθέσει η καινούρια πείρα.

Οταν δεν έχεις έρμα, όταν δεν έχεις κανένα σημείο αφετηρίας, τότε γίνεσαι φτερό στον άνεμο. Εμείς τουλάχιστον φτερό στον άνεμο δε θα γίνουμε.Προτιμούμε να έχουμε μια σταθερή γραμμή και κατεύθυνση, να την εξετάζουμε και να τη μελετάμε με βάση τις εμπειρίες και όταν χρειάζεται να τη συμπληρώνουμε ή να τη διορθώνουμε, από το να γίνουμε φτερό στον άνεμο και να θεωρούμε εκσυγχρονισμό την κεντροαριστερά ή εκσυγχρονισμό την ταξική συνεργασία.Από αυτήν την άποψη είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Διότι πήραμε αρκετά μαθήματα και νομίζω οι καιροί δεν επιτρέπουν να μη διδασκόμαστε όπως πρέπει".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προθερμαίνεται το κλίμα για την ΚΟ

Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα, αποτελεί την τελευταία σοβαρή εξέλιξη στην εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ και υποδηλώνει την πρόθεση του επιτίμου προέδρου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την ηγεσία του κόμματος μπροστά στους βουλευτές.

Μετά απ' αυτό είναι φανερό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Κ. Καραμανλή και θα δώσει τη δική του απάντηση στην προσπάθεια της Ρηγίλλης να τον θέσει εκτός "κομματικών τειχών". Οπως ανέφεραν βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη "το θέμα της αντιμετώπισης του επιτίμου προέδρου από τον πρόεδρο της ΝΔ είναι πολιτικό και όχι προσωπικό, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΚΟ".

Τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη προτίθεται να υποστηρίξουν και ορισμένοι βουλευτές, αλλά θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, οργανωμένη απάντηση και από την άλλη πλευρά, από βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει για ταξίδι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι, Λονδίνο, κ. ά.), που ήταν προγραμματισμένο πριν από δύο μήνες, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις τον υποχρέωσαν να το αναβάλει, προκειμένου να αναλάβει το βάρος της αναμέτρησης με την ηγεσία του κόμματος. Το στίγμα των προθέσεών του, ωστόσο, αναμένεται να δώσει με την ομιλία του την Κυριακή σε εκδήλωση του "Προπέλερ Κλαμπ" στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, επανέλαβε και χτες, προφανώς για να γίνει πιστευτός, τα περί έκφρασης του "μεσαίου πολιτικού χώρου" από τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο αυτού του χώρου. Κινούμαστε, είπε μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών της ΝΔ, στο πλαίσιο των αρχών της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Αυτό που ονόμαζα φιλελεύθερη άποψη, αλλά κυρίως με το πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο του όρου.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο εμφανιζόμενος ως εκφραστής της χουντοβασιλικής τάσης, βουλευτής Απ. Ανδρεουλάκος, απαντούσε ότι οι βασιλόφρονες έχουν θέση στη ΝΔ. Ερμηνεύοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ περί μεσαίου πολιτικού χώρου, είπε ότι δε σημαίνει πως δε χωράνε στη ΝΔ οι βασιλόφρονες. Οσοι ψηφίσαμε, συμπλήρωσε, υπέρ του βασιλιά το 1974, είμαστε οι πλέον νομιμόφρονες.

Επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ εξαπέλυσε χτες ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του (στον "Αντέννα") διαπίστωσε ότι η ΝΔ αλληθωρίζει προς την προδικτατορική ΕΡΕ και οι κινήσεις της συνιστούν εναγκαλισμό με το παρελθόν. Δεν παρέλειψε, ταυτόχρονα, να εκθειάσει την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία εφαρμόζει σύγχρονες νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Συνεχίζεται η περιοδεία

Συνεχίζεται σήμερα η τετραήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 7.3.98. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέπτεται σήμερα το Ρέθυμνο, αύριο θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Σάββατο το Λασίθι. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Σήμερα Πέμπτη στο ΡΕΘΥΜΝΟ

- Στις 9.00 πμ περιοδεία στο ΙΓΜΕ

- Στις 10.00 πμ περιοδεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

- Στις 12.00 μ συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 18.00 συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

- Στις 20.00 ομιλία σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου.

Αύριο Παρασκευή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ

- Στις 9.00 πμ περιοδεία στον ΟΤΕ, στο χώρο των νέων εγκαταστάσεων.- Στις 10.00 πμ επίσκεψη στο 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου.

- Στις 12.00 μ περιοδεία στη ΔΕΗ (Λινοπεράματα).

- Στις 19.00,ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δήμου Αλικαρνασσού.

- Στις 21.30,χαιρετισμός σε συνεστίαση της ΝΕ Ηρακλείου.

Σάββατο 7.3.98 στο ΛΑΣΙΘΙ

Επίσκεψη και περιοδεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

- Στις 9.30 πμ συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 10.30 πμ συνάντηση με μαζικούς φορείς στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ