ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μετερίζι του "Ρ"

Εφτά χιλιάδες καθημερινά σαλπίσματα από το μετερίζι του αγώνα που λέγεται "Ριζοσπάστης". Η εφημερίδα μας συμπλήρωσε χτες 7.000 φύλλα νόμιμης επανέκδοσης από την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1974, όταν βγήκε μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας. Ολα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνεται περίτρανα και σε καθημερινή βάση ο αναντικατάστατος ρόλος του "Ρ", της εφημερίδας - οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν και είναι εργαλείο και όπλο στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι κομμουνιστές, οι αριστεροί και οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Στη μάχη για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, της καπιταλιστικής λαίλαπας, που ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Στη μάχη για να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες για το λαό. Στη μάχη για την απόκρουση της παραπληροφόρησης και της κατευθυνόμενης πληροφόρησης των ελεγχόμενων από το μεγάλο κεφάλαιο μέσων ενημέρωσης. Στη μάχη για την αποκάλυψη των σχεδίων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, όπου όλο και περισσότερο εμπλέκει τη χώρα μας η κυβέρνηση. Στη μάχη, όχι μόνο για να καταλάβουμε τη σύνθετη και πολύμορφη κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και για να την αλλάξουμε.

Ο "Ρ" εκπληρώνει τόσο καλύτερα την αποστολή του, όσο περισσότερο διαδίδεται, όσο περνάει σε περισσότερα χέρια εργαζομένων. Την ίδια ώρα η δουλιά των κομμουνιστών, των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, γίνεται περισσότερο συστηματική και σε βάθος, όσο καλύτερα και τακτικότερα αξιοποιείται ο "Ρ". Είναι μια σχέση που βρίσκεται σε μια καθημερινή αλληλοτροφοδότηση. Το περιεχόμενο της εφημερίδας εξοπλίζει πολύπλευρα αυτούς που βρίσκονται στην πρωτοπορία των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, τους κομμουνιστές. Τους δίνει εφόδια πολιτικά και ιδεολογικά, τους δίνει επιχειρήματα, τους παρέχει καθαρή πληροφόρηση και βάζει τα πράγματα στη σωστή ταξική τους θέση. Είναι ο μπούσουλας στο μεγάλο ταξίδι της ταξικής πάλης. Παράλληλα, οι κομμουνιστές είναι αυτοί που δίνουν ζωή και υπόσταση στο "Ρ", τον φέρνουν κοντά στο λαό και τα προβλήματά του, φέρνουν στο λαό την άλλη φωνή πληροφόρησης, την άλλη πρόταση για ό,τι συμβαίνει γύρω του, την πρόταση του ΚΚΕ. Ο "Ρ" είναι ο συλλογικός οργανωτής και καθοδηγητής της ελληνικής εργατικής τάξης.

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης του "Ρ" προβάλλει σήμερα περισσότερο επιτακτική. Από τη μια, επειδή η πληροφόρηση έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας, στα χέρια των εξουσιαστών του λαού, με στόχο, όχι μόνο τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας, όσον αφορά στις αντιδράσεις της, αλλά και συνολικά τη διαμόρφωσή της. Και από την άλλη, ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη οργανωμένης αντίδρασης και αντίστασης στην επέλαση του κεφαλαίου σε όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αρα και της αναντικατάστατης προϋπόθεσης γι' αυτό, της ουσιαστικής ενημέρωσης και του ολόπλευρου εξοπλισμού. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα βρίσκεται ο "Ρ". Αναντικατάστατος είναι ο ρόλος και η αποστολή του. Και ταυτόχρονα, μια πρόκληση, για όλους μας και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο "Ρ", που με τη δουλιά τους και το μεράκι τους μπορούν και προσπαθούν καθημερινά να τον κάνουν όλο και καλύτερο. Αυτό είναι το καθήκον που καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου του "Ρ" είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να το κερδίσουμε και μπορούμε να το κερδίσουμε γιατί είναι ιστορική αναγκαιότητα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
"Φραστικό" λάθος σκοπιμότητας

Με ένα "φραστικό λάθος" του υπουργού Τύπου, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα και να μετρήσει αντιδράσεις, αναφορικά με την πολιτική της έναντι των Σκοπίων. Για την ακρίβεια, αναφορικά με την πολιτική της στο θέμα της ονομασίας του νέου αυτού κράτους.

Αφορμή για τη "σφυγμομέτρηση" στάθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Μαλέφσκι στην Αθήνα και η σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

"Τις λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης θα τις πληροφορηθείτε από το υπουργείο Εξωτερικών", είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Μαλέφσκι, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Μακεδονίας των Σκοπίων, επισκέπτεται την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων, για θέματα που έχουν οικονομικό, εμπορικό ενδιαφέρον".

Στη συνέχεια, από τη γραμματεία του υπουργείου Τύπου που απομαγνητοφωνεί και μοιράζει τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, είχε αφαιρεθεί η φράση "Μακεδονία των Σκοπίων". Η εξήγηση που δόθηκε για αυτή την αλλαγή, είναι πως επρόκειτο για ένα "φραστικό λάθος" του υπουργού το οποίο και διορθώθηκε.

Ωστόσο, η φράση του Δ. Ρέππα προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της μιλά για "απαράδεκτο και βαρύτατο ολίσθημα του κυβερνητικού εκπροσώπου" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης.

Η ΠΟΛ.ΑΝ. σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο "για πρόβες προετοιμασίας για την παράδοση από την κυβέρνηση Σημίτη του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς", ενώ το ΔΗΚΚΙ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να "επαναφέρει στην τάξη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο".

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αυτή αποτελεί συνέχεια των επαφών που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να συντηρηθεί το κλίμα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών... Και, βεβαίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις για τα πρόσφατα γεγονότα.

Αναβιώνει ο Ν.330;

Αντεργατικό ΠΔ που προώθησε το υπουργείο Εργασίας χτες στο ΣτΕ, αναβιώνει την αντισυνδικαλιστική νομοθεσία. Μετά τις αντιδράσεις, ο υπουργός επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην επιτροπή κωδικοποίησης

Το αντεργατικό τερατούργημα του Ν.330/75 του Λάσκαρη αναβιώνει με "πειρατικό" τρόπο η κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "συνδικαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες".Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τερατώδες Προεδρικό Διάταγμα, που έγινε με το πρόσχημα της... κωδικοποίησης των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, προβλέπεται η απόλυση συνδικαλιστών που απεργούν, αν η απεργία κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών..., ενώ είναι αδιευκρίνιστο ακόμα το βάθος των αντεργατικών παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται για τους συνδικαλιστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, Τράπεζες κλπ. ) και του ιδιωτικού τομέα, ότι αν συμμετέχουν σε απεργία που κρίθηκε με δικαστική απόφαση μη νόμιμη και καταχρηστική (όλες κατά κανόνα οι απεργίες κρίνονται έτσι από τα δικαστήρια), τότε μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας τους! Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι συνδικαλιστές του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Επίσης με άλλη διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 1264/'82, δηλαδή αφαιρούνται οι συνδικαλιστικές άδειες από όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και απ' τους συνδικαλιστές όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκτός από τους προέδρους και γενικούς γραμματείς της ΓΣΕΕ και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με άλλη διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος μεγαλώνουν οι περικοπές που γίνονται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους απεργίας. Μέχρι τώρα η περικοπή γινόταν με βάση τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ με τη νέα διάταξη η περικοπή γίνεται επί των μεικτών αποδοχών. Παρεμβάσεις προς το αντιδραστικότερο γίνονται και στις διατάξεις του Ν.1264/'82 σχετικά με το "λοκ άουτ", τη λεγόμενη ανταπεργία των εργοδοτών, αλλά και για ζητήματα προσωπικού ασφαλείας και πρόσληψης απεργοσπαστών. Μέσα απ' το Προεδρικό Διάταγμα όμως και την υποτιθέμενη κωδικοποίηση, φαίνεται να αναιρούνται διατάξεις του νόμου 1767/'88 για τη δυνατότητα δημιουργίας συμβουλίων εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός πως στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας συμμετείχε συνεργάτης της ΓΣΕΕ, αν και από τη ΓΣΕΕ δηλώνεται άγνοια.

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω τερατούργημα έρχεται λίγες μέρες μετά την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και ουσιαστικά καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ και ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο νομοσχέδιο για ανάλογες σαρωτικές αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα.

Αργά το βράδυ και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του σχεδίου ΠΔ και του αντεργατικού περιεχομένου του, ισχυρίζεται ότι βρήκε την επιτροπή από προκάτοχό του στο υπουργείο Εργασίας και επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες του δήλωσε: "Η επιτροπή κωδικοποίησης προφανώς δεν έχει κάνει καλά τη δουλιά της. Η κωδικοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις επεξεργασίες και τις παρατηρήσεις του ΣτΕ ώστε οι ισχύουσες διατάξεις να γίνουν γνωστές στους εργαζόμενους και στο νομικό κόσμο".

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού, ο Μ. Παπαϊωάννου θα ζητήσει ευθύνες από μέλη της επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ