ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Τελικά έτσι όπως εξελίσσεται, κύρια μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, η αντιπαράθεση για τα παρκόμετρα, κινδυνεύουμε όχι μόνο να χάσουμε απ' τα μάτια και τη συνείδησή μας το δάσος, αλλά και να μας λένε οι επιτήδειοι, ότι ο Αβραμόπουλος, ο Λογοθέτης ή ο Κυριόπουλος είναι το δέντρο και εμείς να λέμε: "ναι έτσι είναι". Κι αν μια τέτοια παραδοχή, ως προς το ποια είναι η πραγματική ουσία του ζητήματος, οδηγούσε απλά σε λάθη τακτικής, ίσως η ζημιά να ήταν μικρή και τελικά διορθώσιμη. Αλλωστε, το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και αργά ή γρήγορα η λάμψη της αλήθειας θα φώτιζε το σωστό δρόμο, για το όποιο σχετικό κίνημα - αν μπορεί να ονομάζεται κίνημα η επιμέρους αντίδραση στα πρόστιμα των παρκοεταιριών.

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την προβολή μιας κάποιας στρεβλής εικόνας που οδηγεί σε ένα επιμέρους λάθος συμπέρασμα. Εδώ πρόκειται για μια συνειδητή στρέβλωση της συνολικής πραγματικότητας, όπως αυτή εκφράζεται και στο επιμέρους.

***

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά καταγράφοντας ορισμένα δεδομένα:

  • Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αυτή διέρρευσε μέχρι τώρα στον Τύπο - δε γνωρίζουμε ακόμα τι θα λέει το πραγματικό κείμενο της απόφασης - διαπιστώνουμε κατ' αρχήν μία διαστρέβλωση λέξεων και εννοιών. Μιλούν αρκετοί τώρα για "ελεγχόμενη στάθμευση", αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι έχουν φροντίσει να ταυτίσουν στη συνείδηση του λαού, την έννοια της ελεγχόμενης στάθμευσης, με αυτήν της επί πληρωμή στάθμευσης σε δημόσιο χώρο, δηλαδή την επιβολή φόρου - χαρατσιού, για στάθμευση σε επιτρεπόμενο χώρο.
  • Αποσιωπάται η πρακτική όχι μόνο του Αβραμόπουλου, αλλά περισσοτέρων των 40 "εκσυγχρονιστών" δημάρχων, που για να υλοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική, με την εφαρμογή ενός ακόμα εισπρακτικού μέτρου σε βάρος των δημοτών και σε βάρος της κυκλοφορίας και της μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχουν μετατρέψει κάθε δημόσιο χώρο σε χώρο εμπορίας πάρκινγκ.
  • Η παραβίαση ακόμα κι αυτής της υπάρχουσας νομοθεσίας από το Δήμο Αθηναίων, υπηρετεί ακριβώς την προώθηση της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.
  • Η συμφωνία της πλειοψηφίας αυτών των δήμων, με ποικιλώνυμες και από πολλούς καταγγελλόμενες για "διαπλεκόμενα", ιδιωτικές εταιρίες, έχει κύριο στόχο την εξυπηρέτησή τους.
  • Ανατίθεται δημόσια εξουσία σε ιδιώτες (σ' αυτό αναφέρεται μία πλευρά της απόφασης του ΣτΕ).

***

Με αυτά τα δεδομένα, η όλη αντιμετώπιση του θέματος αναδεικνύει και τα παρακάτω πολύ σοβαρά ζητήματα:

Πρώτον,τον περιορισμό του ζητήματος στην οπωσδήποτε σοβαρή παραβίαση του νόμου από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Δεύτερον,την ανάδειξη του θέματος αυτού σαν κύριο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δήμο Αθηναίων και την τοποθέτηση σοβαρότατων πολιτικών ζητημάτων στο περιθώριο.

Τρίτον,την κατά κόρον προβολή των εκπροσώπων του δικομματισμού, χωρίς παράλληλα να αναδειχτούν οι πραγματικές πτυχές του προβλήματος και χωρίς να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, όπως:

1. Εάν δεν υπήρχε η παραβίαση της νομοθεσίας από τον Δήμο Αθηναίων θα γινόταν δεκτή η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία; Αν όχι, γιατί τότε η κριτική τοποθέτηση δε γίνεται για όλους τους δήμους που έχουν εκχωρήσει αυτή τη δραστηριότητα σε ιδιωτικές εταιρίες;

2. Συμφωνούν, αυτοί που τόσο προβάλλονται σήμερα ως "νικητές" του Αβραμόπουλου, με τη μορφή της λεγόμενης "ελεγχόμενης στάθμευσης" όπως εφαρμόζεται, δηλαδή της στάθμευσης επί πληρωμή; Αν όχι, γιατί δεν υποστήριξαν (ιδιαίτερα η Μ. Δαμανάκη που τυγχάνει και βουλευτής) την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της πληρωμένης στάθμευσης και θέσπιση όρων πραγματικά ελεγχόμενης στάθμευσης;

3. Συμφωνούν με την ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ); Αν όχι, γιατί δεν τοποθετούνται ενάντια στις ήδη υπάρχουσες εξαγγελίες και στις σχετικές νομοθετικές προετοιμασίες, που προωθούν τη δυνατότητα αυτή, για κάθε υπηρεσία και αρμοδιότητα της (ΤΑ) σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ;

***

Είναι φανερό ότι ο μέχρι σήμερα τρόπος αντιμετώπισης του θέματος κρύβει την ουσία των προβλημάτων και αφήνει στο περιθώριο τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του λαού του Δήμου Αθηναίων. Κι αυτό συμβαίνει γιατί σ' αυτά υπάρχει ουσιαστική συναίνεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού. Γιατί, ξέροντας κι αυτοί την ουσία των ζητημάτων, θέλουν να κρύψουν τη συναίνεσή τους από τους εργαζόμενους και το λαό.

Η απάντηση στα παραπάνω ζητήματα δεν έχει να κάνει με νομικές ερμηνείες του τι επιτρέπεται ή όχι. Εχει να κάνει με την πολιτική τοποθέτηση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της ΤΑ: Την οικονομική της αφαίμαξη από το κράτος, τη λογική της προσφοράς υπηρεσιών με βάση το κέρδος, τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία, την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες, τη μετατροπή της σε επιχειρηματικό μηχανισμό, σε βάρος τελικά του δημότη και του λαού γενικότερα.

Το ποια απάντηση θα δώσει κάποιος και σ' αυτό το πρόβλημα, έχει να κάνει με τη στάση του απέναντι στην πολιτική των δυνάμεων του δικομματισμού και ιδιαίτερα σήμερα απέναντι στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Μια πολιτική που και για τις πλέον επιμέρους στιγμές της εφαρμογής της, απαιτεί από το λαό να πληρώνει πρόστιμο.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Η απάντηση και στο θέμα των παρκομέτρων, δεν έχει να κάνει τόσο με νομικές ερμηνείες του τι επιτρέπεται ή όχι. Εχει κυρίως να κάνει με την πολιτική τοποθέτηση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της ΤΑ: Την οικονομική της αφαίμαξη από το κράτος, τη λογική της προσφοράς υπηρεσιών με βάση το κέρδος και την ανταποδοτικότητα, την πρόσθετη φορολογία, την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες, τη μετατροπή της σε επιχειρηματικό μηχανισμό σε βάρος του δημότη και του λαού γενικότερα

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Κοινός αγώνας

- Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου προχωρούν στις 10 Μάρτη στο τέταρτο κατά σειρά συλλαλητήριό τους. Γιατί;

- Το τέταρτο κατά σειρά συλλαλητήριο απεικονίζει ανάγλυφα τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί, κύρια εξαιτίας της χαμηλής τιμής του λαδιού, η οποία έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και πολύ κάτω βέβαια των περσινών τιμών. Επίσης είναι έκφραση της αγανάκτησης γενικότερα του λαού του νησιού μας, για την αντιμετώπιση που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί από την κυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι, κόντρα στην κυβερνητική αδιαφορία και τις αποφάσεις που παίρνονται από την ΕΕ και από την κυβέρνηση, να αγωνιστούν για την υπεράσπιση αυτού του προϊόντος, που έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση του εισοδήματος, όχι μόνο των ελαιοπαραγωγών μας, αλλά γενικότερα του τόπου μας εδώ. Το συλλαλητήριο γίνεται με την πεποίθηση ότι τα δίκαια αιτήματα θα επικρατήσουν, κόντρα στις όποιες μέχρι σήμερα στάσεις που διαμορφώνονται από την κυβερνητική πολιτική.

- Προχτές πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής, σύσκεψη φορέων με αφορμή το συλλαλητήριο. Ηδη το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Τι δείχνουν αυτές οι κινήσεις;

- Το συλλαλητήριο έχει τη συμπαράσταση και άλλων φορέων και επαγγελματικών χώρων, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των δημόσιων υπαλλήλων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κι αυτοί έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα δικό τους. Κι έτσι είναι στην πραγματικότητα. Μέσα από αυτή τη συνάντηση, η οποία βέβαια έγινε για το λάδι και το συλλαλητήριο, έγινε ξεκάθαρο, ότι όλοι οι χώροι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλληλένδετα μεταξύ τους και με τα δικά τους χαρακτηριστικά. Διαφάνηκε η προοπτική και συζητήθηκε, χωρίς να έχουμε καταλήξει αλλά συζητήθηκε, το θέμα της κοινής πάλης μέσα από ένα κοινό μέτωπο ολόκληρου του λαού. Είπαμε επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τους φορείς για μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το θέμα και θα δει την προοπτική ανάπτυξης της πάλης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων, που οξύνονται καθημερινά όλο και περισσότερο και πλήττουν όλους τους χώρους. Διαφάνηκε μια καλή προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς, σαν Συντονιστική, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας.

- Ποια θα είναι η συνέχεια;

- Τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών δεν ικανοποιούν απλά κάποιες οικονομικές πλευρές, που έχουν μεγάλη σημασία για την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα της οικονομίας, αλλά βλέπουν σε μια προοπτική, στο αύριο της ελαιοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Αν δεν προωθηθούν και δε λυθούν, οπωσδήποτε, το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, πάντα σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ γύρω από αυτή την αγροτική παραγωγή, δε διαγράφεται καλό. Αυτή η καλλιέργεια που για χρόνια έθρεψε αυτόν τον τόπο και στήριξε το λαό του, δεν πρόκειται να αφεθεί από το λαό του νησιού μας έρμαιο στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θα την υπερασπίσουμε με νύχια και με δόντια, γιατί έχει άμεση σχέση με το αύριο αυτού του τόπου.

Γ. Τ.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ,αλλά και η ανένδοτη και διεκδικητική στάση των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες προσλαμβάνουν νέες διαστάσεις, καθώς αναμένεται πολλοί εξ αυτών να συνταχθούν με τους Γερμανούς ανέργους, που αύριο πραγματοποιούν το νέο κύμα των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα (σελίδα 12).

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του ΟΣΕ, που η κυβέρνηση δέχτηκε να τον "φεσώσει" για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη, δείχνει τις αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ (σελίδα 16).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ποσά σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων απέφερε για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας η επιβολή φορολογίας με τη μορφή των "ανταποδοτικών τελών", που αποφάσισε η πλειοψηφούσα φιλοκυβερνητική παράταξη και ο νομάρχης Θ. Μπουραντάς (σελίδα 20).

ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ και τη μετατροπή του στρατοπέδου Γουδίου σε ενιαίο ενδοαστικό πάρκο πρασίνου, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης (σελίδα 25).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ