ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη και η συγκέντρωση στα Προπύλαια

Θέμα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η δράση των σωματείων και η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες - μετανάστες

Αστείρευτη είναι η αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων σε πρόσφυγες και μετανάστες
Αστείρευτη είναι η αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων σε πρόσφυγες και μετανάστες
Σε σύσκεψη με θέμα «Οργάνωση της πάλης ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και στους πρόσφυγες» προχωρούν σήμερα, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας), οι διοικήσεις κλαδικών Συνδικάτων από την Αττική. Αμέσως μετά θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια και σε πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Την πρωτοβουλία πήραν τα εξής Συνδικάτα: Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, Ιδιωτικής Υγείας, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, ΣΕΤΗΠ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ανταπόκριση στο κάλεσμα

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίνονται σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, σπουδαστικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Αττικής. Την πρωτοβουλία των Συνδικάτων στηρίζει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Παράλληλα, συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία της (Ηπείρου 5, Αθήνα, 10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Επίσης, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των σωματείων και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Θυμίζουμε ότι σήμερα Σάββατο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του και των Γραμματειών των Επιτροπών Ειρήνης από το νομό Αττικής.

Αντίστοιχη απόφαση συμμετοχής στη σημερινή σύσκεψη έχει πάρει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και καλεί τα σωματεία και τις τοπικές ενώσεις ΕΒΕ να δώσουν το «παρών».

Αλλες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις - συσκέψεις με θέμα τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν προγραμματιστεί:

  • Από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Δέλτα, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
ΔΗΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Καλέσματα αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πρόσφυγες

Να συμβάλλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες καλεί η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου όλους τους κατοίκους της πόλης, «με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων με κάθε τρόπο, καθώς η κατάσταση μέρα τη μέρα χειροτερεύει». Συγκεκριμένα, καλεί «τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στα σχολεία και τους συμπολίτες μας σε κάθε γειτονιά της πόλης, να μαζέψουν κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, είδη ατομικής προστασίας ή όποια άλλη βοήθεια, για να συγκεντρωθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία, προκειμένου να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων».

Στην ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους πρόσφυγες και στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης. Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση και η ΕΕ αξιοποιούν τη δραματική κατάσταση για να προωθήσουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟικού στόλου, στον οποίο συμμετέχουν και 11 ελληνικά πολεμικά πλοία».

Σχετικά με τη θέση του Δήμου Πάτρας για τα «hot spots»

Απάντηση στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΑΠ Πάτρας) που «προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τη σταθερή και συνεπή θέση της δημοτικής αρχής», δίνει η δημοτική αρχή της Πάτρας σχετικά με τα «hot spots». Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Εχουμε ταχθεί ενάντια στα "hot spots" γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν και στην πραγματικότητα θα γίνουν, ήδη γίνονται, στρατόπεδα εγκλωβισμού ψυχών.

Αντιπροτείνουμε σε αυτά τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων εντελώς προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων».

Παράλληλα, ο Δήμος καλεί το λαό και τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς και συλλόγους, να στηρίξουν πρόσφυγες και μετανάστες «που παραμένουν εγκλωβισμένοι παρά τη θέλησή τους στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα και συγκεκριμένα:

  • Τρόφιμα: Ατομικές παιδικές τροφές και γάλα μακράς διάρκειας, ατομικές συσκευασίες χυμών, μπισκότων, κρουασάν, φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες, βούτυρα, ζάχαρη μέλι, κονσέρβες.
  • Είδη προσωπικής υγιεινής: Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, χαρτί υγείες, μωρομάντηλα και πάνες για μωρά.

Η συγκέντρωση θα γίνεται σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, όπου με ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών θα προωθούνται στους πρόσφυγες. Συγκέντρωση, επίσης, θα γίνεται από τη Δευτέρα 7 Μάρτη και κατά τις ώρες από 8 π.μ. έως 3 μ.μ. στην Τράπεζα Τροφίμων, με ευθύνη του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Τα ρούχα πρέπει να είναι καθαρά και διαχωρισμένα για παιδιά και ηλικιωμένους».

Κινητοποίηση στο λιμάνι του Βόλου

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου για ανεφοδιασμό των πλοίων του ΝΑΤΟ που πλέουν στο Αιγαίο, οργανώνουν την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου, εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς της Μαγνησίας. Η απόφαση πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη και έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών σε κοινό κείμενο που καλεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το κείμενο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες της Μαγνησίας, τους νέους και τις νέες, να καταδικάσουμε αποφασιστικά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και να μην επιτρέψουμε να γίνει το λιμάνι του Βόλου ορμητήριο των δολοφόνων. Ούτε μισό ποτήρι νερό για ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών πλοίων από το λιμάνι του Βόλου». Το ψήφισμα προτείνεται να υιοθετηθεί τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής όσο και από την Αντιπεριφέρεια.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από σωματεία - φορείς

Πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες αναλαμβάνουν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς. Η ανταπόκριση των εργαζομένων είναι θερμή και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις για την παράδοση των υλικών που συγκεντρώθηκαν, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει:

  • Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 5 μ.μ.), στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, γραφεία 1-2).
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 1 μ.μ. και 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη, στα γραφεία του ΟΦΟΝ (Κ. Γέμελου 119), από Δευτέρα έως Παρασκευή (5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.), στο στέκι της.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, καθημερινά στα γραφεία της (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας (Παγκράτι, Γούβα, Ν. Κόσμος), καθημερινά (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία της (Κάρπου 38 και Βουλιαγμένης).
  • Η Ομάδα Γυναικών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, την Κυριακή, στις 12 μ. στην πλατεία Πατριάρχου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ