ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Μαζικό «όχι» στα σχέδια των πολυεθνικών για το χρυσό

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση
Παλλαϊκό ΟΧΙ στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές εκφράστηκε χτες μέσα από την πανθρακική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης να αδειοδοτήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες της καναδικής εταιρείας «ELDORADO».

Εργαζόμενοι και νέοι του Εβρου και της Ροδόπης, συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και στην πορεία που ακολούθησε στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Οι επαγγελματίες κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Οι μαθητές άφησαν τα θρανία και βγήκαν στο δρόμο του αγώνα στο πλάι των γονιών τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μια σειρά τοπικοί, μαζικοί και επιστημονικοί φορείς της περιοχής. Ολοι μαζί είπαν αγωνιστικά, δυναμικά και αποφασιστικά: Oχι στα χρυσωρυχεία του θανάτου, όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τους χρυσοθήρες, όχι στη ληστεία του ορυκτού πλούτου. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ που συγκροτούσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της διανομαρχιακής επιτροπής αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία, εκπρόσωποι φορέων, ενώ μεταφέρθηκε και ο αγωνιστικός χαιρετισμός του λαού της Χαλκιδικής που παλεύει ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και βρίσκεται αντιμέτωπος με το κράτος καταστολής, την τρομοκρατία και τις διώξεις.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ Σιδέρης Μιχαηλίδης ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η απόφαση της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, αποτελεί απόφαση αντιλαϊκή, εγκληματική, καταστροφική, ξεπουλά τον πλούτο της περιοχής στους χρυσοθήρες, στα μονοπώλια. Αυτοί θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν και θα αφήσουν πίσω τους τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής. Η επένδυση της "Εldorado" στην περιοχή μας δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να μη γίνουν το δόλωμα για αυταπάτες. Ολοι πρέπει να σκεφτούμε πόσες περισσότερες θέσεις θα χαθούν από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία. Στη σημερινή φάση όλοι κρίνονται απ' τη στάση τους. Το "Ναι" στην εξόρυξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αμφιλεγόμενη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων και τοπικών ηγεσιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ισοδυναμεί με υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του χρυσού στους διάφορους "επενδυτές". Επίσης, καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια της εταιρείας να "επηρεάσει" τοπικούς παράγοντες και συλλόγους, να μετατρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Καταγγέλλει απολύσεις ασκούμενων δικηγόρων

Η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις δύο ασκουμένων δικηγόρων από τους εργοδότες δικηγόρους στους οποίους έκαναν την άσκησή τους, επειδή συμμετείχαν στην παναττική απεργία αλληλεγγύης στους επιταγμένους απεργούς ναυτεργάτες στις 6 Φλεβάρη και στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη (κατά την οποία απείχαν από τα καθήκοντά τους και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας).

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κάτω από το μανδύα του «συνεργάτη» περνάει η πιο σκληρή εκμετάλλευση, η στέρηση κάθε προστασίας και δικαιώματος, εξασφαλίζεται ένα ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό για τους μεγαλοδικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες. Η Επιτροπή Αγώνα ζητά να παρθούν πίσω οι δύο απολύσεις, να καταργηθεί η άσκηση και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μισθωτών και ασκουμένων δικηγόρων, καθώς και να πάρει θέση το ΔΣ του ΔΣΑ για τις απολύσεις.

Επίσης, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 13 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ για την ανάδειξη των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών των ασκουμένων και μισθωτών δικηγόρων και την οργάνωση της αντεπίθεσης.

Στο μεταξύ, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων στην παραπάνω εκδήλωση, καθώς και σε ημέρα πανελλαδικής δράσης για τα προβλήματα των ασκουμένων και μισθωτών δικηγόρων, την Πέμπτη 7 Μάρτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα θα προχωρήσει η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε προχτές, με θέμα τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς της πόλης τα οποία θα οξυνθούν άμεσα. Και αυτό καθώς την Τετάρτη πρόκειται να απολυθούν οι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις όπως και βοηθητικό προσωπικό, δε θα υπάρχουν προσλήψεις νέων εργαζομένων και οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με το 50% του προσωπικού. Παράλληλα, θα γίνουν συνενώσεις τμημάτων, μετακινήσεις παιδαγωγών και περικοπές υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών καθώς τα ήδη πολυμελή τμήματα θα φτάσουν να έχουν 30 και 60 βρέφη και νήπια, με 2 ή 3 υπευθύνους.

Για το θέμα, έγινε συζήτηση με γονείς, δημότες και εργαζόμενους παρά την απαγόρευση παραχώρησης της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου από το Δήμο για τη συζήτηση. Η Επιτροπή Αγώνα, με αφορμή αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, επισημαίνει πως «η στάση αυτή αναδεικνύει τις προθέσεις και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους και τους γονείς που ζητούν να συζητήσουν και να δώσουν λύση στα προβλήματά τους».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους και τους γονείς στη συγκέντρωση για να απαιτήσουν να μη γίνει καμία απόλυση, καμία συγχώνευση τμήματος, να υπάρχει υποχρεωτική δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών στη προσχολική αγωγή χωρίς καμία εξαίρεση, να καταργηθούν τώρα τα τροφεία κι οποιαδήποτε άλλη έκφραση ιδιωτικοποίησης, να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις για κτιριακή υποδομή και να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΚΙΔΙΑ με εκρηκτική ύλη βρέθηκαν χτες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία των βορειοανατολικών προαστίων, ύστερα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα. Το τηλεφώνημα έγινε στις 9.29 το πρωί σε εφημερίδα και ο άγνωστος είχε προειδοποιήσει ότι οι υποτιθέμενοι εκρηκτικοί μηχανισμοί θα εκρήγνυντο στις 11 π.μ. Το τηλεφώνημα αφορούσε τη ΔΟΥ Ψυχικού, αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Μεσογείων, υποκατάστημα του ΟΤΕ στη λεωφόρο Μαραθώνος και το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων. Τα κτίρια εκκενώθηκαν ενώ βρέθηκαν σακίδια με μικροποσότητες εκρηκτικής ύλης χωρίς μηχανισμούς πυροδότησης.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 17 ατόμων (13 Ελληνες και 4 αλλοδαποί) που συμμετείχαν στην οργάνωση κυνομαχιών, προχώρησαν προχτές οι αρχές, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση στην Κατερίνη. Από την αστυνομική έρευνα στο σημείο και σε τρία οχήματα εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν επτά σκύλοι, από τους οποίους ένας νεκρός. Η ιδιοκτήτρια του χώρου και ο 41χρονος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε ένας σκύλος, αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.

ΠΑΜΕ
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε λαϊκό σπίτι

Δυναμική παρέμβαση έκανε χτες το πρωί η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ στον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ στην Πάτρα. Σκοπός ήταν η επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι μίας άνεργης μητέρας δύο παιδιών, ηλικίας τριών και 1,5 ετών, στην Κάτω Αχαγιά.

Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν και κατάφεραν να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι της γυναίκας που χτυπήθηκε από την καπιταλιστική κρίση, καθώς το κατάστημα που είχε έκλεισε. Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απευθύνονται καθημερινά στο ΠΑΜΕ για κάθε τέτοιο ζήτημα που πλήττει το λαό, για να οργανωθεί η αντεπίθεση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που τον καταδικάζει τον 21ο αιώνα να ζει χωρίς ρεύμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Α. Τσοχατζόπουλο

Οκτώ χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, αποφάσισε χτες το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο, για την ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» που αφορούν το χρόνια 2006-2009. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αφορά στην παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων αξίας 47.000 ευρώ, στην παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 πάλι ποσών από καταθέσεις 20.000 ευρώ. Επίσης, αφορά την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Β. Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή για την υπόθεση του «μαύρου χρήματος».

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του υπουργείου Αμυνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ