ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Το νοσοκομείο - επιχείρηση σκοτώνει

Εδιωξαν από το «Αιγινήτειο» ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας επειδή έληξε η ασφάλισή του. Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες με την ίδια ασθένεια

Παρέμβαση στην εφορία του νοσοκομείου «Αιγινήτειο» έκαναν χτες το πρωί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, απαιτώντας να μην πετιούνται στο δρόμο ανασφάλιστοι και άποροι ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.

Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη 28 Φλεβάρη έδιωξαν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχε εισαχθεί για να κάνει τη θεραπεία του, επειδή έληγε η ασφαλιστική του κάλυψη και του είπαν να επανέλθει όταν την ανανεώσει. Με αφορμή αυτό το γεγονός, αποκαλύφθηκε ακόμα πως και οι ασφαλισμένοι για μια σειρά εξετάσεις που πρέπει να κάνουν ως νοσηλευόμενοι, στέλνονται ως πελάτες στα ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια το «Αιγινήτειο» έχει πάψει να δέχεται ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, τη στιγμή που τα περισσότερα περιστατικά του -κυρίως τα ψυχιατρικά- είναι άποροι. Ο αντιπρόεδρος της εφορίας του νοσοκομείου δεσμεύτηκε να απαντήσει τις επόμενες μέρες.

«Το νοσοκομείο - επιχείρηση σκοτώνει», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ και προσθέτει: «Τα νοσοκομεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν από τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Συγκυβέρνηση, αυτή και η προηγούμενη, τρόικα και ΕΕ τα θέλουν να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και την Υγεία τη θέλουν σαν εμπόρευμα. Εκεί που υπάρχει κέρδος δεν υπάρχει προστασία της Υγείας».

Κινδυνεύουν ασθενείς κι εργαζόμενοι

Η λογική που φέρνει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου απέναντι από τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι «πελάτες» για να έχουν τη δουλειά τους, πέρα από απάνθρωπη είναι και στρεβλή. Καταρχήν, στο νοσοκομείο - επιχείρηση ούτε οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι, αφού για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα γίνονται περικοπές προσωπικού, συγχωνεύσεις τμημάτων κλπ. Αλλωστε, αν ένα νοσοκομείο δε «βγαίνει» μπορεί να κλείσει ή να συγχωνευτεί ως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Επίσης, δε λέγεται πως «οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές με τη δουλειά τους, με τις εισφορές τους, με τους φόρους. Το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει δημόσιες δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό και βεβαίως στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες με βάση τις ανάγκες τους και τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας», υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Μαρία Αναγνωστούλη, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη ανοσογενετικού εργαστηρίου στο «Αιγινήτειο», είπε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να παρέχει ακριβές θεραπείες λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και αν το κάνει κινδυνεύει να κλείσει, όπως είχε κινδυνεύσει πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, από τους περίπου 12.000 ασθενείς πολλοί πλέον είναι ανασφάλιστοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αφού στα ΚΕΠΑ δίνεται ποσοστό αναπηρίας μόλις 35% (από 67%). «Με τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ πληρώνουμε συμμετοχή στα διατροφικά σκευάσματα και άλλα φάρμακα για τα συνοδά προβλήματα υγείας περίπου 700 ευρώ το μήνα και 35 ευρώ για κάθε μαγνητική τομογραφία», είπε ο Γιάννης Θεοδωράκης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση στα κεντρικά της «Euromedica»

Την Πέμπτη στις 3.30 μ.μ.

Να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Euromedica» (Αμερικής 12, Κολωνάκι) την Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. καλούν όλους τους εργαζόμενους του ομίλου σε Αθήνα και Πειραιά τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία Ιδιωτικής Υγείας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την πρόκληση της εργοδοσίας του ομίλου, «που εμφάνισε ατομικές συμβάσεις με επιπλέον μειώσεις 15%, ενώ την ίδια ώρα έχει απλήρωτους τους συναδέλφους για πάνω από 4 μήνες! Παρόλο που τα κέρδη του ομίλου για το πρώτο 9μηνο του 2012 είχαν αύξηση 24,4% συγκριτικά με το 2011 (176 εκατ. ευρώ).

Τρομοκρατούν και εκβιάζουν σε ολόκληρο τον όμιλο πανελλαδικά. Οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν απαντήσει με προειδοποιητικές απεργίες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως «οι εργοδότες αξιοποίησαν την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε το καθαιρεμένο πλέον προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, αλλά δε θα σταματήσουν αν δεν ξηλώσουν κάθε κεκτημένο δικαίωμά μας. Φαίνεται στην πράξη ότι το να συμβιβαστούμε σε μια σύμβαση με μειώσεις στη λογική του μικρότερου κακού, όχι μόνο δε σταματάει την ασυδοσία των εργοδοτών, αλλά τους ανοίγει την όρεξη. Θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους, στερώντας μας τη δουλειά με δικαιώματα, τη ζωή με αξιοπρέπεια!

Ολοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά να απαντήσουμε, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, στις μειώσεις των μισθών και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό που θα κάμψει την εργοδοτική - κυβερνητική αδιαλλαξία είναι η ενότητα και ο συντονισμένος αγώνας. Αυτό απαιτεί μαζική οργάνωση στο κλαδικό σωματείο και σχεδιασμό - συντονισμό του αγώνα».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Καταγγέλλει επικίνδυνη επιλογή καρδιολογικών υλικών

Κριτήρια επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών για την επιλογή των καρδιολογικών υλικών έθεσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

Τα καρδιολογικά υλικά, στα οποία αναφέρεται η ΕΚΕ, είναι stent, βηματοδότες και απινιδωτές (το στεντ είναι ένα συρμάτινο πλέγμα που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει μια αρτηρία ανοιχτή κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής). Η ΕΠΥ αποφάσισε η αναλογία νέων stent (με φάρμακο) προς παλιά stent να είναι 70% - 30%. «Η αναλογία αυτή, υπογραμμίζει η ΕΚΕ, που δεν προκύπτει από καμιά επιστημονική μελέτη, με επακόλουθο την πιθανή αύξηση των επιπλοκών σε όσους ασθενείς εμφυτευθούν τα παλαιά stent (χωρίς φάρμακο). Επίσης, συστήνει να αγορασθούν το 10% των νέων stent που θα εκλύουν Paclitaxel. Αυτά τα stent έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα όπως αποδείχθηκε από πολλές μελέτες διεθνώς και έχουν υψηλότερη τιμή!»

«Η διαδικασία της ΕΠΥ, συνεχίζει η ΕΚΕ, να προπληρωθούν όλα τα stent πριν τη χρήση αυτών, πάγια απαίτηση των πολυεθνικών εταιρειών, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις όλων των διαστάσεων των stent, άρα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών, και να αυξηθεί το κόστος διότι θα αναγκάζεται ο θεράπων ιατρός να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο αριθμό stent».

Σύμφωνα με την ΕΚΕ στα δημόσια νοσοκομεία το 2012 έγιναν 29.352 στεφανιογραφίες και 9.514 αγγειοπλαστικές (32%). Η αναλογία stent ανά αγγειοπλαστική είναι κάτω του 1,5, η οποία είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Προχωρούν σε επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν από σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και χτες μπλόκαραν τα ταμεία του νοσοκομείου και επέβαλαν τη δωρεάν εξέταση των ασθενών. Ενώ μαζικά συμμετείχαν και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση αγωνιστικό «παρών» έδωσαν Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής, σύλλογοι γυναικών και αντιπροσωπεία του Κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις Ιδιωτικές κλινικές. Απαίτησαν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των γιατρών, μετατροπή του νοσοκομείου από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε Δημοσίου Δικαίου, κατάργηση όλων των χαρατσιών στα νοσοκομεία, καμία περικοπή στις παροχές, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που έγινε το μεσημέρι, αποφασίσθηκε σήμερα να κατατεθούν συλλογικά στη διοίκηση τα έγγραφα της επίσχεσης εργασίας, να συνεχιστεί το μπλοκάρισμα των ταμείων και μέσα από νέα ΓΣ να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους.

Από την πλευρά της διοίκησης, διέρρευσε ότι από το υπουργείο Υγείας έχουν υπογραφεί εντάλματα πληρωμών, ωστόσο, δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα συγκεκριμένο στους εργαζόμενους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Αυτοτελείς εννέα τοπικές υπηρεσίας Υγείας του ΙΚΑ

Μια αντιφατική, σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική των συγχωνεύσεων στις μονάδες Υγείας που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, ανακοίνωση έκανε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.

Ανακοίνωσε τη λειτουργία ως αυτοτελών μονάδων Υγείας εννέα τοπικών υπηρεσιών Υγείας, που μέχρι τώρα ήταν μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Οι υπηρεσίες Υγείας, που θα λειτουργήσουν πλέον ως αυτοτελείς μονάδες είναι σε Γρεβενά, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Καρπενήσι, Σπάρτη, Αγιο Νικόλαο Κρήτης, Πολύγυρο, Ναύπακτο και Κύθηρα.

Οι νέες μονάδες θα λειτουργήσουν στο φόντο της πολιτικής που θέλει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας να σμπαραλιάζονται από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού και να παραπέμπουν τους ασφαλισμένους στους ιδιώτες του κλάδου.

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση στον ΕΟΠΥΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την περικοπή της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και τις περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, καθώς και στις συντάξεις, οργανώνει, σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ - πρώην υγειονομικές υπηρεσίες ΙΚΑ (πεζόδρομος Ρούσβελτ), στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της περιοχής να πάρουν μέρος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ