ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ευελιξία» ζητούν οι ΗΠΑ, «ετοιμότητα απ' όλους για συμβιβασμό» η Βρετανία

Από τις χτεσινές συναντήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο
Από τις χτεσινές συναντήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο
Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που οργανώνει τον Μάρτη ο ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Βρετανία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το καθεστώς της «εγγυήτριας δύναμης» και στη μετά το Brexit ακόμα πιο σύνθετη περίοδο.

Ανοιχτά και καθαρά, ο Ράαμπ δήλωσε ότι «καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», αφού νωρίτερα είχε εκτιμήσει ότι «μια αποτυχία διευθέτησης λύσης του Κυπριακού μετά από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Ο Ράαμπ συνάντησε τόσο τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας τον «υποστηρικτικό ρόλο» που η χώρα του επιθυμεί να διαδραματίσει στην προετοιμασία της Διάσκεψης, ώστε και οι «δύο πλευρές της διαμάχης να βγουν από το αδιέξοδο και να επιτύχουν διευθέτηση προς το συμφέρον όλων», καταλήγοντας ότι ...οι Βρετανοί (δηλαδή η βρετανική αστική τάξη) είναι «λαός που ενστικτωδώς λύνει προβλήματα (...) είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) αλλά πάνω από όλα το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι έχουμε άμεση σχέση με το ζήτημα ως μακροχρόνιος φίλος της Κύπρου», όπου φυσικά «μακροχρόνιος φίλος» σημαίνει για χρόνια κατακτητής και μετέπειτα πρωταγωνιστής στις νέες περιπέτειες του κυπριακού λαού, με «σφραγίδα» π.χ. τις βρετανικές βάσεις, που έως και σήμερα τον εμπλέκουν σε επεμβάσεις και ανταγωνισμούς σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Στη συνάντησή του με τον Αναστασιάδη ο Ράαμπ εξέφρασε την προσδοκία ότι «όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», εννοώντας φυσικά τις «ευκαιρίες» που εντοπίζουν ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Σημειωτέον ότι πριν φτάσει στην Κύπρο, ο Ράαμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο «ξανατόνισα την ανάγκη όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την προσδοκία «οι διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν σύντομα», όπως είπε «από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα» και με «τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014», παραπέμποντας δηλαδή σε μια σειρά από συγκλίσεις για «δύο συνιστώντα κράτη» (Ανακοινωθέν 2014) κ.τ.λ. «Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο κράτος - μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ενα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι «να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια».

«Ανοιχτό πνεύμα» ζητούν και οι ΗΠΑ

Στις επαφές Ράαμπ συζητήθηκε και το θέμα των Βαρωσίων, των οποίων η προσπάθεια «αξιοποίησης» από Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν κινητοποιήσει μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ήθελαν μερίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε νέα επίκληση και σε παλιότερα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που αξιοποιούνται για να διευκολύνουν επιχειρηματικές και άλλες κολιγιές.

Σ' αυτήν τη βάση, νέα παρέμβαση για τα Βαρώσια έκαναν και οι ΗΠΑ, των οποίων η υποψήφια πρέσβης (της νέας κυβέρνησης) στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις πρακτικές της Τουρκίας, συνολικά για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού «η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή» και εξέφρασε κι αυτή την ελπίδα «ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στον (τουρκοκυπριακό δίκτυο) «Μπαϊράκ» υποστήριξε ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία κι εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε». Οπως αναμετέδωσαν και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα πάει στη Διάσκεψη, για να υπερασπιστεί «τη θέση για λύση με βάση την κυριαρχική ισότητα δύο κρατών που θα συνεργάζονται δίπλα δίπλα» και ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία (οι Τουρκοκύπριοι) θα προχωρήσουν στο δρόμο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους λέγοντας ότι η αξία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου έχει αναβαθμιστεί. Η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα δεν είναι όπως παλιά, ούτε η σημερινή Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος (...) Είμαστε σε μια στρατηγική θέση. Πίσω μας έχουμε μια δυνατή Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό θα γίνει πιο εύκολα ο διαμοιρασμός των ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ για το Βαρώσι είπε: «Είπαμε στον ΟΗΕ και σε άλλους αξιωματούχους ότι θέλουμε να ανοίξουμε το Βαρώσι σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να αντιβαίνουμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προς τον επόμενο γύρο των διερευνητικών με «οδηγό» τα σχέδια των ΗΠΑ

Προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Μάρτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 - 26/3, προσδιόρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης τον επόμενο, 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών, που αυτήν τη φορά έχει προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ζητά η ΕΕ να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις γεωπολιτικές κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο, στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Ρόιτερς», χαρακτήρισε τις διερευνητικές «ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στη συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει τη συζήτηση στη Σύνοδο του Μαρτίου». Συζήτηση που αφορά το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και παζαριών, μέσα στα οποία εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν γερμανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητά «την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλες τις χώρες» στην «επίλυση της μιας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επέμεινε ότι στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας «υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία».

Αναγνώρισε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, και θα πρέπει να είναι και στο Μεταναστευτικό», αλλά έβαλε θέμα ότι θα ανέμενε «ακόμη ισχυρότερη στήριξη» από τους «εταίρους» στην ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ».

Σε αυτό το φόντο, ζήτησε η ΕΕ «να επιδείξει τη γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό (την γεωπολιτική ισχύ)», σημείωσε.

«Και αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά», είπε, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να μην της πουλήσουν «F-35». «Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση», είπε, επιχειρώντας να κρύψει τη «μεγάλη εικόνα» των οικονομικών και άλλων συμφερόντων που διακυβεύονται και στο παζάρι των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στον αντίποδα της στάσης των ΗΠΑ παρουσίασε τη Γερμανία θυμίζοντας ότι «σχεδιάζει να εξαγάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία». «Απλά θεωρώ», συνέχισε, «πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο», συμπλήρωσε.

  • Στο μεταξύ, σε 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η Τουρκία με 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη «CN-235».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ