ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Αλλο ένα βήμα προς τη βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Τη βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του γαλλικού και ευρύτερα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Π. Μεσονάβ, στη φιέστα που έστησαν χτες στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας για τη λήξη της ελληνο-γαλλικής διακλαδικής άσκησης «ΣΚΥΡΟΣ 2021».

Πήραν μέρος και γαλλικά «Rafale», στον απόηχο της αγοράς από την κυβέρνηση 18 τέτοιων αεροσκαφών, η παράδοση των οποίων ξεκινά το καλοκαίρι. Οι Γάλλοι έφτασαν στην Ελλάδα στις 2 του μήνα, αφού πρώτα είχαν αναπτυχθεί για παρόμοιες ασκήσεις, διαδοχικά, σε Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικής κοπής συμμαχίες. Στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του Στόλου, όπως και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Περιελάμβανε δραστηριότητες των αεροσκαφών σε όλο το FIR Αθηνών, π.χ. εναέριο ανεφοδιασμό από γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ, πτήσεις και ενέργειες στον άξονα Κάρπαθος - Σκύρος, επιχειρήσεις προσβολής και προστασίας «πολύτιμου στόχου» δυτικά της Πελοποννήσου, επίθεση και προστασία πλοίων στο Β. Αιγαίο κ.λπ.

Σε αυτό το φόντο και υπό το βλέμμα του αεροπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, είπε ότι η ελληνο-γαλλική άσκηση δεν ενίσχυσε μόνο τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά έρχεται ως απόδειξη της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι έχουν εγκαθιδρύσει ένα «πλαίσιο συνεργασίας» για την «εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», την οποία χαρακτήρισε ένα «απαιτητικό περιβάλλον». Σημείωσε ότι μαζί οι δύο χώρες «μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή στην περιοχή», με την Ελλάδα να παίζει ρόλο «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ίδιος αργότερα, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την άσκηση «εξέχουσα ευκαιρία» οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Επανέλαβε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα «σταθερό και διαρκώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, μέσα από το οποίο διασφαλίζουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή μας», συμπληρώνοντας ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν αυτήν τη σταθερότητα «στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρέσβης Μεσονάβ καλωσόρισε την Ελλάδα στο ...«Rafale club», λέγοντας πως αγόρασε όπλα κυριαρχίας και ισχύος «εφόσον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον αστάθειας και απρόβλεπτο». «Αλλά δεν είναι μόνο ένα ντιλ όπλων», τόνισε με έμφαση, αναπτύσσοντας το «πακέτο» της εμπλοκής: «Η Γαλλία», είπε, «προσφέρει μια στρατηγική εταιρική σχέση», πάνω στο γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις «συμμερίζονται το ίδιο όραμα, που αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια».

Σημείωσε, άλλωστε, το γεγονός ότι η Γαλλία «αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή», φέρνοντας για παράδειγμα το ότι πέρα από την τωρινή άσκηση, σύντομα, τον Απρίλη, γαλλικά μαχητικά ξανάρχονται για να συμμετάσχουν στην άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», και τον ίδιο μήνα με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο και ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στην αρμάδα προστασίας του, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα δοθεί, όπως είπε, δυνατότητα για ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή για ακόμα περισσότερες μπίζνες και πωλήσεις γαλλικών όπλων στην Ελλάδα: «Να δούμε περισσότερα "Rafale" στους ελληνικούς ουρανούς και γαλλικές φρεγάτες στις ελληνικές θάλασσες (σ.σ. η επόμενη μεγάλη παραγγελία που ετοιμάζει η κυβέρνηση), ώστε να γίνουμε Brothers in Arms (αδελφοί εν όπλοις)», όπως ο ίδιος είπε.

Για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην κατεύθυνση της «παροχής σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, προσθέτοντας ότι «έχουμε άλλωστε το ίδιο όραμα για την ευρύτερη περιοχή, τη σταθερότητα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, χτες, κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει ότι ενόψει και της κυοφορούμενης νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρουσκό, ζήτησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα προ ημερών «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας», πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν σχολιάζει τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική μια άλλη χώρα»...


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χοντρά πακέτα για τους ομίλους, ούτε τα «ρέστα» για επαγγελματίες και ΕΒΕ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει... «επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» και όπως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να αξιοποιεί αναλόγως την πανδημία, περιέχει νέα χοντρά χρηματοδοτικά πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη «αναστολές» χρεών για τους αυτοαπασχολούμενους, μικρεμπόρους και αγρότες βιοπαλαιστές που θα τις πληρώσουν διπλές και τρίδιπλες αργότερα με κίνδυνο το λουκέτο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικά την κρατική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean» με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, κρατική επιδότηση παγίων λειτουργικών δαπανών για τις επιχειρήσεις με τις σχετικές εξειδικεύσεις να παραπέμπονται σε έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Βέβαια, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Κομισιόν, η κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ (αρχικά ήταν έως 3 εκατ.). Προβλέπεται ακόμα, με φόντο τις καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι το χρήμα προς τους ομίλους θα αρχίσει να ρέει νωρίτερα, αρχίζοντας με 2,6 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι από αυτές τις ενισχύσεις λίγα έως καθόλου θα δουν οι αυτοαπασχολούμενοι, αφού το πλαίσιο και οι προδιαγραφές τίθενται από την ΕΕ για την οποία μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν από 100 έως 150 εργαζόμενους με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό κ.λπ. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, η κυβέρνηση συμμετείχε στις «διεργασίες διαμόρφωσης και τροποποίησης του προσωρινού πλαισίου της ΕE» και πέτυχε τον «διπλασιασμό των ορίων ενισχύσεων» με ζεστό χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος, προτρέποντας την κυβέρνηση για πιο γενναίες κρατικές ενισχύσεις προς τους ομίλους, ισχυρίστηκε ότι «οι δαπάνες του κράτους οδηγούν σε επενδύσεις, δουλεύουν οι επιχειρήσεις και δημιουργείται νέος πλούτος και άρα δεν δανειζόμαστε από το μέλλον». Οσο για το μπούκωμα της «Aegean» με εκατομμύρια όχι μόνο συμφώνησε, αλλά πρότεινε στην κυβέρνηση να «πάρει μετοχές» για να «δείξει στον ελληνικό λαό ότι τέρμα, αυτό που είχαμε μέχρι την κρίση που ήταν τα κέρδη ιδιωτικά και οι ζημιές δημόσιες»...

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, Κ. Σκανδαλίδης στο φόντο και των γενικότερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός «εθνικού συναγερμού και σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να βρούμε, να υπάρξει μια κοινή στράτευση αντιμετώπισης» της κρίσης «αντί να μιλάμε για κριτική στην κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κ. Βελόπουλος, πρότεινε ακόμα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές, ώστε να επιστρέψουν οι «ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και της «Aegean», αλλά με ...προϋποθέσεις, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης.

Κοροϊδία στο τετράγωνο εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι «εκατομμύρια ζεστό χρήμα, αλλά και πληθώρα διευκολύνσεων κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια ώρα πετάτε όσα ψίχουλα περισσεύουν στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες και τους ζητάτε με αυτά να είναι και ευχαριστημένοι».

Εφερε ως παράδειγμα ότι στο ίδιο νομοσχέδιο «έχουμε από τη μια την παχυλή επιδότηση των 120 εκατομμυρίων ευρώ ζεστό χρήμα στην "Aegean" και από την άλλη τα διάφορα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα που αναστέλλουν για λίγους μήνες οφειλές» των αυτοαπασχολουμένων και μικρομάγαζων, των επαγγελματιών της εστίασης «που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καταβολή του συνόλου των οφειλών τους».

Οσον αφορά στο πρόσχημα της κυβέρνησης ότι ενισχύει την «Aegean» για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, ανέφερε ότι η πραγματικότητα την διαψεύδει, αφού ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις από τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι εκπρόσωποι της, μιλώντας στη Βουλή, είπαν ότι οι περαιτέρω μειώσεις του προσωπικού είναι αναπόφευκτες.

Επισήμανε ότι από τα μέτρα της κυβέρνησης αυτοί που πανηγυρίζουν είναι ο ΣΕΒ και οι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Μεταφορών, αφού αυτούς φωτογραφίζουν οι προϋποθέσεις για το πού θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία από την κυβέρνηση, ακολουθείται και για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα στήριξης και ακόμα περισσότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους όπως αυτά που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, προκαλώντας αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα.

Η αφετηρία, σημείωσε, της κυβέρνησης που με διάφορες παραλλαγές ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι «να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ό,τι περισσέψει από την πίτα να δοθεί στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους». Ενώ τόνισε ότι όσοι λένε πως «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα εργαζόμενοι και επιχειρήσεις» θέλουν να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική.

Ανέφερε ότι πραγματική ανακούφιση για τους αυτοαπασχολούμενους είναι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης απέναντι στα μονοπώλια, στις πολιτικές της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης, για να αποτραπεί η επιδείνωση της θέσης του λαού, για την ανάκτηση απωλειών και για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε, από τα λεπτομερή στοιχεία που ζητούνται από τον πληθυσμό δεν φαίνεται να είναι και τόσο απλή τυπική διαδικασία. Ενώ σημείωσε ότι αν δεν δοθούν σαφείς εξηγήσεις, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τα άρθρα αυτού του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ