ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική διαδήλωση και κλιμάκωση της πάλης

Με μεγάλη μαζικότητα για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή.

Το μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές» και «Να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, μόρφωση και υγεία για κάθε φοιτητή» από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, κατέληξε μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι φοιτητές αντικατέστησαν συμβολικά τον τίτλο του υπουργείου στην ταμπέλα της εισόδου με το κείμενο «υπουργείο κλειστών πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων».

Στη συνέχεια, στην πύλη του υπουργείου βρέθηκαν δεκάδες μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης να αναγράφει «Δεν λείπουν τα διαγωνίσματα από τα σχολεία μας, λείπουν μέτρα προστασίας, καθηγητές, βιβλία».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν τόσο οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές με τα μπλοκ των ΕΛΜΕ, όσο και οι γονείς με το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι διοικητικοί εργαζόμενοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που απαίτησαν «να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας».

Οι φοιτητές ήδη οργανώνουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της πάλης τους ενάντια στο νομοσχέδιο, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έντασης της καταστολής αλλά και για γίνουν «ξανά φοιτητές», απαιτώντας να επαναλειτουργήσουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Ψυχολογίας του ΑΠΘ κατέληξαν σε έναν πλούσιο αγωνιστικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, με κορύφωση τα συλλαλητήρια της 10ης Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

Κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ και καταλήψεις στις σχολές όπου έχουν λάβει αποφάσεις οι ΦΣ την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, φοιτητικό συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης 10 Φλεβάρη και παλλαϊκό - πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της ίδιας μέρας, και τέλος συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ και σε νέες Γενικές Συνελεύσεις.

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεντρώσεις έγιναν το μεσημέρι σε Ξάνθη και Καβάλα και αργότερα, το απόγευμα, σε Κομοτηνή, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.

Στην Ξάνθη, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, με συνθήματα όπως «ΝΔ και Κεραμέως, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», μαζί με τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες τους. Ο ΣΦ Ξάνθης είχε πραγματοποιήσει δράση και την Τρίτη 2/2, έξω από μεγάλο εμπορικό κατάστημα, με πανό το οποίο έγραφε: «Εδώ δεν κολλάει; Πάρτε τώρα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ΟΧΙ στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη», αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που ενώ έχει ανοίξει τα πάντα, κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια με πρόσχημα την πανδημία.

Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα σε όλη τη χώρα

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Δυναμικά και μαζικά διαδήλωσαν και χτες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί στη Λάρισα, στέλνοντας μήνυμα ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή, είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία του λαού!

Την κινητοποίηση, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, στήριξαν με αποφάσεις που πήραν οι Σύλλογοι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού προσωπικού και συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ.

Η Αναστασία Χατζηβασίλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΣΕΥΠ, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για το άνοιγμα των σχολών, ενώ την ίδια ώρα, εν μέσω πανδημίας και με τις σχολές μας κλειστές, προχωρά σαν τον κλέφτη σε σοβαρές αλλαγές με νέο νομοσχέδιο που βαθαίνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή στα ιδρύματα με τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Βασίλης Κολτσίδας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις τους για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών, ενάντια στο νομοσχέδιο, στην «τράπεζα θεμάτων» κ.τ.λ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι στον αγώνα μαζί με τα παιδιά τους και ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπλέξει με τους συλλογικούς αγώνες. Χαιρετισμοί έγιναν ακόμη από τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου ΕΔΙΠ, του Συλλόγου Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια, με μπροστάρηδες τους μαθητές ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη και πάλι στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την Τετάρτη 10 Φλεβάρη.

Μαχητική απάντηση με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έδωσαν στα Γιάννενα οι Σύλλογοι Φοιτητών, μελών ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων, Δασκάλων, ΕΛΜΕ, της Ενωσης Γονέων και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 μ.μ., στην Ιατρική Σχολή, σύσκεψη φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το συντονισμό της δράσης και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπροστά στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ακούστηκε για ακόμη μια φορά και στο Ηράκλειο. Εκατοντάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, απαιτώντας άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία μέτρα καθώς και την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Μάλιστα, οι φοιτητές σχημάτισαν με πλακάτ τη φράση «Οχι στο νομοσχέδιο», ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν θα γίνει ανεκτό στις σχολές τους, ότι «θα μείνει στα χαρτιά». Στη συγκέντρωση καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Βιολογικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Ιατρικής, Επιτροπές Αγώνα Μαθηματικού/ΤΕΜ, Φυσικού, ΤΕΤΥ, ΣΕΥΠ, Νοσηλευτικής - Κοινωνικής Εργασίας, φοιτητές της ΣΔΟ, ΣΤΕΓ, ΣΤΕΦ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΗΜΜΥ και Μηχανολόγων.

Τριήμερη αναστολή λειτουργίας σε όλα τα σχολεία του δήμου Χαλκιδέων

Τριήμερη διακοπή όλων των σχολείων της Χαλκίδας, από σήμερα Παρασκευή έως και την Τρίτη 9 Φλεβάρη, αποφάσισε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να απολυμανθούν τα σχολικά κτίρια, μετά και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί σε έναν βαθμό και στον περιορισμό της διασποράς, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον δήμο Χαλκιδέων και σε γειτονικούς δήμους, ενώ πολλά είναι τα κλειστά τμήματα και σχολεία λόγω κρουσμάτων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο επανέναρξης των σχολείων, χωρίς μέτρα προστασίας και ουσιαστικά κάτω από τις ίδιες συνθήκες που έκλεισαν πριν από τρεις μήνες: Με στοιβαγμένους μαθητές σε αίθουσες μικρές, χωρίς επαρκή αερισμό, με αντίστοιχη κατάσταση στη μεταφορά από και προς το σχολείο, χωρίς μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα και από τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς της περιοχής και ιδιαίτερα στα εργοστάσια, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, όσο και στις γειτονικές βιομηχανικές περιοχές Οινοφύτων και Σχηματαρίου, όπου εργάζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει «λάστιχο», προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ