ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Στη μάχη με το ΚΚΕ κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη πραγματοποιήθηκε χτες

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαντήσουν συλλογικά, με αγώνες ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας τους και να βάλουν φραγμό στις πολιτικές που χτυπάνε τα δικαιώματά τους, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, στου Ρέντη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκαν 10 κρούσματα σε εργαζόμενους στο μετρό ενώ πριν από μερικές μέρες είχαν εντοπιστεί 3 κρούσματα στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.

Σε συζητήσεις από πόστο σε πόστο στα τεχνικά τμήματα ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβερνήσεις και κράτος που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. «Κάθε απόφαση που παίρνουν έχει κριτήριο τα κέρδη τους. Η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και στις αστικές συγκοινωνίες, που αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης, για να μη θίξει τα κέρδη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τον συμβιβασμό και τώρα τη λογική πως «δεν είναι ώρα για αγώνες» επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τις παραμερίσουν. Αυτές οι λογικές, είπε, συμβάλλουν στο πέρασμα των αντεργατικών μέτρων. Το ΚΚΕ, σημείωσε, δίνει τη μάχη να βγει ο κόσμος στο δρόμο, «να μη μείνουμε σιωπηλοί, να αγωνιστούμε».

Εργαζόμενοι που συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις μετέφεραν τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν τις συγκοινωνίες, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, κ.ά. Χαρακτηριστικά, ένας εργαζόμενος παρέδωσε στο κλιμάκιο του Κόμματος χαρτί στο οποίο ανέφερε τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απαιτώντας κρατική χρηματοδότηση για τις αστικές συγκοινωνίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά. Αλλος επισήμανε ότι οι συνάδελφοι οδηγοί στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ παίρνουν μικρότερους μισθούς από τους μισθούς των οδηγών της ΟΣΥ, γεγονός που ανοίγει την όρεξη σε κυβερνήσεις και διοικήσεις για «εξίσωση» προς τα κάτω στα εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενος ανέφερε ότι το λιγοστό προσωπικό και τα ανταλλακτικά που λένε ότι θα φέρουν τώρα «καλά είναι αλλά δεν φθάνουν μπροστά στις συσσωρευμένες ελλείψεις». Αλλος τόνισε ότι πρέπει να σπάσει η λογική της «ατομικής λύσης», ενώ συνάδελφός του, σχολιάζοντας τα μέτρα για τις συναθροίσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στον δρόμο, στις διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται πάνω από 100 άτομα αλλά στα διπλά λεωφορεία στοιβάζονται καθημερινά πάνω από 100 επιβάτες...».

  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο μετρό στα Σεπόλια για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Πάνω από 426 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα - καθώς δεν δίνονται επίσημα στοιχεία - έχουν νοσήσει σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ωστόσο, ο αριθμός τους είναι σαφώς μεγαλύτερος καθώς με απόφαση της κυβέρνησης, όχι μόνο οι ΜΦΗ παραμένουν αθωράκιστες, αλλά δεν δίνονται σαφή στοιχεία ούτε για το σύνολο των νοσούντων, ούτε για την πορεία όσων νοσηλεύτηκαν.

«Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι τα γηροκομεία μετατρέπονται εύκολα σε εστίες υπερμετάδοσης του COVID, με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις», καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα Γηροκομεία, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας μπροστά στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Και επισημαίνει δύο σημαντικά προβλήματα:

Πρώτον, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας: «Ενα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι η έλλειψη προσωπικού. Η νομοθεσία που ισχύει για την σύνθεση προσωπικού είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πολλές φορές ακόμα και αυτή η νομοθεσία παραβιάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας, όπως η 11ωρη υποχρεωτική ανάπαυση, το 5ήμερο κ.ά. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας».

Δεύτερον σε σχέση με τα μέτρα Προστασίας: «Το κυριότερο μέσο πρόληψης, ο μοριακός έλεγχος (τεστ COVID). Από τον Αύγουστο του 2020 που έγιναν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι που είναι οι πιο αξιόπιστοι και κατά πόσον αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα, έγκαιρα, προτού γίνει διασπορά. Η υπερμετάδοση αποδεικνύει ότι τα κρούσματα εντοπίζονται αφού έχει γίνει διασπορά στον χώρο».

Σχετικά με τη συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης των εργαζομένων, το Σωματείο τονίζει ότι «η επίκληση της ατομικής ευθύνης είναι η εύκολη λύση που διαιωνίζει το πρόβλημα, ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους».

Για να προστατευτούν πραγματικά οι χώροι, διεκδικεί:

  • Να συνδεθούν τα μέτρα προστασίας με τις συνθήκες εργασίας. Να υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό και αυστηρή τήρηση καθηκοντολογίων. Οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων να μην προσπερνάνε τις συνθήκες εργασίας και τις αυθαιρεσίες των διευθύνσεων.
  • Να γίνονται συστηματικά μοριακοί έλεγχοι σε προσωπικό και τροφίμους, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τα κρούσματα προτού γίνει διασπορά.
  • Σε περίπτωση διασποράς να δημοσιοποιείται, αν έχουν προηγηθεί έλεγχοι των χώρων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.
Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» επισκέφθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μαζί με στελέχη της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου και εκπροσώπους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ περιόδευσε και σε τμήματα όπου συνομίλησε με υγειονομικούς.

Το κύριο που αναδείχθηκε είναι ότι το νοσοκομείο ετοιμάζεται να μπει στη μάχη για το τρίτο κύμα της πανδημίας με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και με μεγάλο τμήμα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο. Αλλωστε, στα όριά του λειτουργούσε και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατάσταση την οποία θέλουν να αποφύγουν να επαναληφθεί. Οπως αναφέρθηκε εκ μέρους της διοίκησης, για να λειτουργεί με αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες (δηλαδή με βάση το υπάρχον προσωπικό) θα πρέπει να αναπτύξει μόνο μέχρι 6 κλινικές κορονοϊού για τη νοσηλεία 180 ασθενών και 24 κλίνες ΜΕΘ. Σημειώθηκε μάλιστα ότι το νοσοκομείο είχε έφτασε να λειτουργεί 8 κλινικές και 42 κλίνες ΜΕΘ, ξεπερνώντας δηλαδή τα όρια αντοχών προσωπικού και υποδομών.

Συνολικά, περισσότεροι από 300 υγειονομικοί νόσησαν, και πολλαπλάσιοι τέθηκαν σε καραντίνα, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια τις συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες καλούνταν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μιλώντας με τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι η πολιτική συμβιβασμού με τη λογική που λέει «τόσα σου δίνω, βγάλτα πέρα» δεν οδηγεί πουθενά. Τους κάλεσε να αντισταθούν στην πολιτική υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, στη μείωση του προσωπικού και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού με αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στελέχωση και εξοπλισμό νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Φρακάρει υπό το βάρος των ελλείψεων το Νοσοκομείο Χαλκίδας

«Η έξαρση των κρουσμάτων στον δήμο Χαλκιδέων μας φέρνει και πάλι μπροστά στην πραγματικότητα της υποστελέχωσης του νέου νοσοκομείου με τον πιο τραγικό τρόπο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ και σημειώνει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ενίσχυσή του και την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο, η ΚΟ αναφέρει: «Η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα είναι τόσο αθρόα, που οι γιατροί δεν ξέρουν πια πώς να τα διαχειριστούν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν. Η κλινική ήπιας νοσηλείας έχει ήδη γεμίσει και τα κρεβάτια που προστέθηκαν μοιράζονται μια κοινή τουαλέτα και οχτώ ασθενείς! Η διακομιδή σε νοσοκομεία της Αττικής δεν είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι και το σύστημα Υγείας στην πρωτεύουσα ασφυκτιά μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας». Και προσθέτει: «Από τη μια, ένα σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσει νέες κλίνες. Από την άλλη, εξαντλημένοι υγειονομικοί που μπαίνουν στη μάχη του τρίτου κύματος της πανδημίας χωρίς το περιθώριο για μια ανάσα, που υπερβαίνουν εαυτούς και καθήκοντα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά».

Τονίζει, επίσης, ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μην υιοθετήσει τα αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών έχει οδηγήσει σε «μπαλώματα», με μετακινήσεις γιατρών από άλλα τμήματα προς την κλινική covid, κάτι που συνεπάγεται την αποψίλωσή τους, την περαιτέρω μείωση των τακτικών χειρουργείων και στο κλείσιμο των τακτικών παθολογικών ιατρείων, μετατρέποντας σταδιακά το νοσοκομείο της Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ