ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Δεν ξεχνάμε τους υπαίτιους για την καταστροφή στο Μάτι

Σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ξενοδοχείο «Μάτι» μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Στο Μάτι της καταστροφής, των δεκάδων νεκρών και των καμένων σπιτιών, που ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη, κυριαρχεί η μυρωδιά της στάχτης, με τους κατοίκους να υποφέρουν προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους, μίλησαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Πρωτούλης και για τον δήμο Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/2 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μάτι» και το «παρών» έδωσαν κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από γειτονικές που θέλησαν να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Γιάννης Γκιόκας.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους και χαιρέτισε την πολύμορφη αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκφράζεται στους πληγέντες της μεγάλης καταστροφής από σωματεία και φορείς από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, με την καθοριστική συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως είπε, μπορεί η ζωή να προχωρά, όμως «δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε με την πιο ενεργή δική μας συμμετοχή, για να μη συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική, για να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Υπογράμμισε ότι ακόμα και σήμερα, τόσους μήνες μετά, «αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα του 2018, δύο βήματα από την Αθήνα, ένας οικισμός αποτεφρώθηκε ολοσχερώς και μαζί χάθηκαν 100 συμπολίτες μας. Αυτό που συνέβη στον Βουτζά και στο Μάτι, στην Κινέτα - ευτυχώς εκεί χωρίς θύματα - και λίγο πιο πριν με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στη Δυτική Αθήνα, είναι κάτι ασύλληπτο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους: 130 καταγεγραμμένοι νεκροί από φυσικές καταστροφές μέσα σε ένα χρόνο!».

Οι αιτίες που γέννησαν το έγκλημα παραμένουν

Ανέδειξε ότι οι αιτίες που γέννησαν αυτό το έγκλημα παραμένουν και αν δεν παρθούν μέτρα είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επόμενη καταστροφή. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες, για να επιτυγχάνονται τα θηριώδη - ματωμένα λέμε εμείς - υπερπλεονάσματα, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να θωρακίσουν την ανάκαμψη των κερδών τους».

Σχολιάζοντας τα περί «γύμνιας» του «κρατικού μηχανισμού», που ακούγονται πάντα μετά από τέτοιες καταστροφές, σημείωσε ότι «το αστικό κράτος δεν είναι "γυμνό" όταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ταχύτατο για τις φοροαπαλλαγές τους, την ψήφιση και προώθηση αναπτυξιακών νόμων, το ξεκοκάλισμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων δημόσιων επενδύσεων, για την προώθηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισαν όλη τη χώρα με ΝΑΤΟικές αμερικανικές βάσεις, πρωτοστάτησαν για την είσοδο των γειτονικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δίνουν 4 δισ. το χρόνο για το ΝΑΤΟ χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις.

Είναι αποφασιστικό το αστικό κράτος όταν είναι να αφαιμάξει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και του λαού με φόρους δυσβάσταχτους, να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία και να τη δώσει σε ιδιώτες, να ψηφίζει δέκα - δέκα τους αντιλαϊκούς νόμους, να ανοίγει κεφάλια αγωνιστών, να καταδικάζει απεργίες, να βγάζει παράνομους αγώνες, να φέρνει χωματερές παρά την αντίδραση των κατοίκων. Εκεί δεν υπάρχει "γύμνια"».

Πρόσθεσε ότι «η "γύμνια" του κράτους αναδεικνύεται όταν πρέπει να προσλάβει προσωπικό για τα Δασαρχεία, για την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους, όταν είναι να στηρίξει τους πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς, όταν είναι να καθαριστεί το τοξικό χώμα για να ανασάνουν όσοι καταστράφηκαν, να έρθει το ρεύμα, το νερό, να δοθεί άμεση αποζημίωση...».

Σχεδιάζουν άλλη μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που για πολύ καιρό δεν εκτελούνται τα αναγκαία δασικά αντιπυρικά έργα λόγω υποχρηματοδότησης και που στην Πυροσβεστική οι περικοπές φτάνουν το 50%, «την ίδια ακριβώς περίοδο συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, το οποίο έφτασε, από 19 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό - μετά από 7 αναμορφώσεις και 12 παρατάσεις - στα 35 εκατ. ευρώ! Δηλαδή στο 80% του προϋπολογισμού για ΧΥΤΥ όλου του Λεκανοπεδίου, καταστρέφοντας κι από πάνω 100 στρέμματα δασικής έκτασης!».

Οπως είπε, στο Γραμματικό έφτιαξαν μια τεράστια χωματερή 2 εκατ. κυβικών μέτρων, με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 4 εκατ. κυβικά μέτρα για να δεχτεί τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, μέχρι να μοιραστεί η επιχειρηματική «πίτα» των σκουπιδιών, να ξεκινήσει το φαγοπότι των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, ταυτόχρονα με την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που θα σκάσει σε λίγους μήνες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βρώμικη προπαγάνδα κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Δούρου, που επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για τη διατήρηση του αίσχους της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Οπως είπε, «επιδιώκουν να βάλουν εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων, για να περάσει ο σχεδιασμός που είναι μια υγειονομική βόμβα για όλο το λεκανοπέδιο». Θύμισε την «ωμή και κυνική ομολογία» της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, «που έλεγε "εγώ το Γραμματικό θα το ανοίξω και φροντίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι", με τα ΜΑΤ προφανώς». Ενώ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ρ. Δούρου ότι «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος», ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι στην πραγματικότητα έχει υπολογίσει μέχρι και την τελευταία ψήφο, προσπαθώντας να κοροϊδέψει ξανά τις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκού κόσμου στη Δυτική Αττική.

Με ισχυρό ΚΚΕ θα δυναμώσουν κι άλλο η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη

Συνεχίζοντας ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους, ενάντια στο παραπάνω αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες, «για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι - χέρι με τον οργανωμένο αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής».

Επαναφέροντας τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές είχαν κατατεθεί από το Κόμμα και τον περασμένο Αύγουστο στη μεγάλη συγκέντρωση στη Ν. Μάκρη, αλλά και στη Βουλή, στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Για μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, για επιδότηση ενοικίου σε όσους το χρειάζονται. Επίσης, για άμεση αποκατάσταση των υποδομών, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, για απορρύπανση της περιοχής κ.ο.κ. «Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές», πρόσθεσε και συνέχισε:

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

-- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών.

-- Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

-- Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Να καθαριστεί και να προστατευτεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

-- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Σε άλλο σημείο, θύμισε όσα έλεγε η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν την καταστροφή, στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, μαζί με την περιφερειάρχη, δημάρχους της περιοχής και εργοδοτικές οργανώσεις. «Εκεί απ' έξω ήμασταν εμείς! Διαδηλώναμε μαζί με τα σωματεία και τους φορείς περικυκλωμένοι από 20 κλούβες ΜΑΤ και το Λαύριο γεμάτο μέρες πριν άνδρες της κρατικής Ασφάλειας...

Τι είπαν σε αυτές τις σιδερόφρακτες "αναπτυξιακές" φιέστες στο Λαύριο;

Μίλησαν για τις "αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής", για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, το αεροδρόμιο, για νέους αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους, για ό,τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που έλεγαν αυτά, δεν έβγαζαν άχνα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική, για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλους τους γιατρούς και ειδικότητες, ακόμα και για τους δρόμους των συγκεκριμένων οικισμών που ανακάλυψαν μετά.

Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Κι ας λένε ό,τι θέλουν για να κρύψουν ακριβώς αυτό».

«Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες!», τόνισε κλείνοντας ο Γ. Πρωτούλης και σημειώνοντας ότι αυτή η βαρβαρότητα που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι «είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ παρόντα.

Τώρα να μπούμε μπροστά για κίνημα διεκδίκησης, για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτό το κίνημα να συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό, να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο τον σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα και τις ηγεσίες που το υπηρετούν. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να γίνει η διαφορά!».


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
«Οχι» στον εκβιασμό της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα

Παρεμβάσεις του Νίκου Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Ο Ν. Σοφιανός

Eurokinissi

Ο Ν. Σοφιανός
Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και Περιφερειών έκανε την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

«Συμφωνούμε στο ψήφισμα για την αντίθεση που πρέπει να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στον νέο εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δέσμευση των διαθεσίμων του δήμου. Πρέπει όμως να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων, καθώς ο δήμος έχει ήδη παραδώσει τα αποθεματικά του», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτόν το σχεδιασμό, οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου και γι' αυτό ο δήμαρχος δεν λέει τίποτα, αφού δεν κατεβαίνει εκ νέου στο δήμο της Αθήνας. Δεν λέει τίποτα για τον προϋπολογισμό του 2019, που επιβάλλει να αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια τα ίδια έσοδα των δήμων, με άγρια δημοτική φορολογία...

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στα όργανα της ΚΕΔΕ. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους και οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Εκφραζόμαστε κι εμείς απέναντι στον νέο εκβιασμό της κυβέρνησης».

Να κατασκευαστεί το 9ο ΕΠΑΛ στο χώρο του ΒΟΤΡΥΣ

Στην ίδια συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ζητήματα όπως για το 9ο ΕΠΑΛ Σεπολίων, το οποίο επισκέφθηκε ο Ν. Σοφιανός στις 31/1 (βλ. σελ. 18). Κατά την επίσκεψή του εκεί, οι εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αποδυνάμωση του σχολείου, βλέποντας ότι αποτελεί κίνηση διαδικασίας συγχώνευσης, όπως και την αγανάκτησή τους για την κατάργηση - μεταφορά τομέων, όπως εκείνου της Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης είχαν επισημάνει στον υποψήφιο δήμαρχο ότι τον χώρο - «φιλέτο» του ΒΟΤΡΥΣ εποφθαλμιούν μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με την ύπαρξη του σχολείου εκεί.

Οπως είπε ο Ν. Σοφιανός, η μετακίνηση του 9ου ΕΠΑΛ από τα Σεπόλια στην Ακαδημία Πλάτωνος και η συστέγασή του με το 3ο ΕΠΑΛ ουσιαστικά είναι μια μετακίνηση που οδηγεί σε κλείσιμο του 9ου ΕΠΑΛ. Σημείωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις του δήμου ότι θα έβαζε πούλμαν για να μεταφέρει τους μαθητές, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεσμευτήκαμε στο σύλλογο των διδασκόντων ότι θα επανέλθουμε με πρόταση ολοκληρωμένη για την ανάγκη να λειτουργεί το 9ο ΕΠΑΛ στα Σεπόλια, προσωρινά σε άλλο κτίριο του δήμου, μέχρι να κατασκευαστεί στο χώρο του ΒΟΤΡΥΣ. Αν το σχολείο δεν χτιστεί, υπάρχει κίνδυνος να αποχαρακτηριστεί αυτός ο χώρος - "φιλέτο". Αν γυρίσει το σχολείο στα Σεπόλια, ο χώρος, σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται και οδηγείται σε εγκατάλειψη, θα ξαναζωντανέψει».


ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Να απομακρυνθούν τα στρατόπεδα και οι εκτάσεις να αποδοθούν στο λαό

Κοινή δήλωση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το ΜΠΛΟΚ 15
Το ΜΠΛΟΚ 15
Την απομάκρυνση των στρατοπέδων που λειτουργούν στη Δυτική Αθήνα και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ζητούν με κοινή τους δήλωση τους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη δήλωσή τους ξεχωρίζουν την περίπτωση του ιστορικού ΜΠΛΟΚ 15, που αποτέλεσε χώρο κράτησης για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, από το οποίο μεταφέρθηκαν οι 200 ήρωες κομμουνιστές για να εκτελεστούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αναλυτικά στην κοινή δήλωση αναφέρουν:

«Στους δήμους Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στρατόπεδα, εντός του αστικού ιστού, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων διαχρονικά και τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζονταν κατά καιρούς για την απομάκρυνσή τους σε άλλες περιοχές. Η λειτουργία τους ξεκίνησε σε μια περίοδο που οι πόλεις είχαν μια εντελώς διαφορετική όψη.

Πιο συγκεκριμένα, στο Χαϊδάρι λειτουργούν τα στρατόπεδα "Καραϊσκάκης" Α' και Β', συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων, που βρίσκονται δίπλα στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Εντός του στρατοπέδου "Καραϊσκάκης" Α', βρίσκεται το ΜΠΛΟΚ 15, το ιστορικό αυτό κτίριο που υπήρξε χώρος κράτησης και τόπος μαρτυρίου χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τους χιτλερικούς. Από το ΜΠΛΟΚ 15 μεταφέρθηκαν οι 200 κομμουνιστές κρατούμενοι στον τόπο εκτέλεσής τους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού λειτουργεί δίπλα σε κατοικίες το Στρατόπεδο "Κοσκινά" (301 Ε.Β.), έκτασης περίπου 220 στρεμμάτων.

Διαχρονικά και σταθερά στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για την απομάκρυνση των στρατοπέδων σε κατάλληλες περιοχές και την απόδοσή τους σε όφελος των αναγκών του λαού ως χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Με μια σειρά από πρωτοβουλίες, έχουμε αναδείξει την ανάγκη οι παραπάνω χώροι να δώσουν ανάσα στη Δυτική Αθήνα, μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Καμία σκέψη για τσιμεντοποίηση και επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο αίτημα το ΜΠΛΟΚ 15 να αποδοθεί στον λαό του Χαϊδαρίου, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας. Να είναι το ΜΠΛΟΚ 15 επισκέψιμο, χωρίς περιορισμούς, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως ιστορικό μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό».


Να αντιτάξουμε τα δικά μας σχέδια στην πολιτική που μας καταστρέφει

Ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα
Ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα
«Ηρθε η στιγμή να σκεφτούμε όλοι τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να πάμε στις εκλογές. Στην περιοχή μας πάλι κάποιοι ετοιμάζονται να εμφανιστούν σαν "άφθαρτοι", που υποτίθεται ότι θα φέρουν το "καινούργιο"», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, Νίκος Στεφανίδης. Σημείωσε ότι ο λαός έχει πια μεγάλη εμπειρία για να αξιολογήσει αυτούς που του λένε π.χ. ότι τα «τοπικά θέματα είναι πάνω από κόμματα και χρώματα». Αυτό που υποτίθεται ότι "δεν έχει χρώμα και είναι πάνω από κόμματα" «έπνιξε τη Μάνδρα, κατέστρεψε το Μάτι», ανέφερε, εξηγώντας ότι η αιτία αυτών των καταστροφών βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. «Γι' αυτό πρέπει να υποστηριχθούν οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση"», που αντιτάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό υπογράμμισε, φέρνοντας παραδείγματα από τη δράση των εκλεγμένων του ΚΚΕ σε δήμους και Περιφέρειες.

«Πρέπει να αντιτάξουμε τα δικά μας σχέδια απέναντι στων άλλων. Τι δήμο Μαραθώνα θέλουμε; Στην περιοχή δεν γίνεται να μην έχουμε αποχέτευση, να μη φυλάγεται το πευκοδάσος του Σχινιά. Θέλουμε έναν δήμο με ελεύθερες παραλίες, μια περιοχή με αποχετευτικό δίκτυο», τόνισε και ανέδειξε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη δύναμη που έφερνε στα Δημοτικά Συμβούλια τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που διεκδίκησε μαζί με τον λαό τις σύγχρονες ανάγκες του. Αναφέρθηκε π.χ. στη διεκδίκηση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και Κέντρων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό με σταθερή εργασία με δωρεάν παροχές στον λαό.

Σε ό,τι αφορά τους πυρόπληκτους σημείωσε ότι εδώ και έξι μήνες δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης και κάλεσε σε οργάνωση και πάλη, για να εξασφαλιστούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.

Για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού στάθηκε στην ανάγκη του λαού για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του, τονίζοντας ότι μόνο οι συνδυασμοί του ΚΚΕ έχουν επεξεργασμένες τέτοιες θέσεις και διεκδικούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org