ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ απειλούν με στρατιωτική επέβαση

Εντεκα χώρες της ΕΕ αναγνώρισαν ως «μεταβατικό πρόεδρο» τον Χ. Γκουαϊδό

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο στο Καράκας
Από τη μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο στο Καράκας
ΗΠΑ και ΕΕ, με τις σύμμαχες κυβερνήσεις τους, κλιμακώνουν την ωμή επέμβασή τους στη Βενεζουέλα, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ξανά την Κυριακή με στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα υπάρξει εισβολή στη Βενεζουέλα: «Δεν θέλω να το πω αυτό. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που αποτελεί επιλογή». Στην πραγματικότητα, ΗΠΑ και ΕΕ, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας», επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας χώρας της Λατινικής Αμερικής, ώστε να πάρουν το προβάδισμα από ανταγωνιστές όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, μονοπώλια των οποίων διεύρυναν τη δράση τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Βενεζουέλα, μέσω της αντιπροέδρου της, Ντέλσι Ροντρίγκες, απέρριψε και καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές και τόνισε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορα και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται».

Επίσης, με τη λήξη την Κυριακή το βράδυ του προκλητικού τελεσίγραφου, που είχαν θέσει στον Πρόεδρο Μαδούρο κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ, όπως των Ισπανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ότι εάν δεν προκηρύξει εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές), θα αναγνωρίσουν τη μαριονέτα τους Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, άρχισαν αυτό να το υλοποιούν. Εκτός από τις κυβερνήσεις αυτών των τριών χωρών ακολούθησαν αυτές των Ολλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σημειώνει ότι «απορρίπτει την απόφαση των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, που συντάσσονται με τη στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο που ο λαός της Βενεζουέλας εξέλεξε κυρίαρχα, ελεύθερα και δημοκρατικά».

Και προσθέτει: «Είναι ανησυχητικός ο βαθμός υποταγής αυτών των κυβερνήσεων στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας, που με τη σειρά της (σ.σ. η υποταγή) υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Ομοίως, καταγγέλλουμε ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει ανοιχτά τις αρχές και τις πρακτικές που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις, θέτοντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών.

Σημειώνουμε ότι αυτές οι κυβερνήσεις παίρνουν το μέρος της πιο ακραίας δεξιάς της Βενεζουέλας, που ενεργεί υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον και απεγνωσμένα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας που έχει αμφισβητηθεί από κυρίαρχη απόφαση της πλειοψηφίας του λαού της Βενεζουέλας, ο οποίος εξέφρασε τη σαφή δημοκρατική του βούληση στις προεδρικές εκλογές στις 20 Μάη 2018».

Δηλώνει, επίσης, ότι θα επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες και καλεί τις κυβερνήσεις αυτές να επιστρέψουν στον δρόμο της μετριοπάθειας και της ισορροπίας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης με διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Βρώμικος ο ρόλος και της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συντάσσεται στην ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ντύνει τη βρώμικη παρέμβασή της με δήθεν φιλειρηνικό μανδύα. Αποκαλυπτικός είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, που έσπευσε να διαψεύσει την ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις της ΕΕ. Ιδού όσα απροκάλυπτα παραδέχεται: «Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία, βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Και συνεχίζει: «Και ποιες ήταν οι προτεραιότητές μας στη Βενεζουέλα; Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Οταν αναφερόμαστε στην ανάγκη να υπάρχει ειρηνική διέξοδος εννοούμε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου...».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην «ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών - σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία - θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν τον λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

Παρακάτω για «ξεκάρφωμα» εμφανίζεται δήθεν να παίρνει «ίσες αποστάσεις», λέγοντας: «Είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ευελπιστούμε ότι στην προσεχή συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, στο Μοντεβιδέο, αυτή η ομάδα κρατών - η διεθνής ομάδα επαφής που συστάθηκε και με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή - θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες διαλόγου που θα εκτονώσουν την ένταση και που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στον λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του».

Οξύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό

Είχαν προηγηθεί το Σάββατο μεγάλες συγκεντρώσεις τόσο υπέρ της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο, όσο και κατά του και υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και του Γκουαϊδό.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, μιλώντας στην κατάμεστη λεωφόρο Μπολιβάρ στο κέντρο του Καράκας, είχε δηλώσει έτοιμος για διάλογο και για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί η Βουλή, η οποία από το 2016 έχει καταργηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο για λόγους ακυρότητας της εκλογής 4 μελών της, όπως και γιατί αρνούνταν να συζητήσει κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και οι πάτρωνές της, στο όνομα της αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής καταστροφής», ζητάνε την απομάκρυνση του Ν. Μαδούρο.

Αξιοποιώντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, του συστηματικού σαμποτάζ από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους καταστρώνουν το σχέδιό τους για τις επόμενες μέρες. «Αιχμή του δόρατος» το πέρασμα της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας», που έχει συγκεντρωθεί σε 3 σημεία στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, τη Βραζιλία και από την πλευρά του Ατλαντικού. Μέσω του εκβιασμού αυτού για διάθεση τροφίμων και φαρμάκων, δημιουργείται, όπως όλα δείχνουν, το προγεφύρωμα για στρατιωτική δράση. Ηδη στην Κολομβία, μεταφέρονται Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με όλον του τον εξοπλισμό βρίσκεται στα ανοιχτά των βενεζουελάνικων ακτών.

Τα σχέδια αυτά έχει καταγγείλει ο Πρόεδρος Μαδούρο, που δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε ζητιάνοι», σχολιάζοντας τα 20 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση ως υποτίθεται «ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ ταυτόχρονα επιθεωρεί στρατιωτικές μονάδες και καλεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ξένης εισβολής, ενώ προέτρεψε τις ΗΠΑ «να μη δημιουργήσουν ένα νέο Βιετνάμ».

Πάντως, το Σάββατο ώρες πριν από τη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού της αεροπορίας της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε με βίντεο στο διαδίκτυο να δηλώνει ότι αποκηρύσσει τον Πρόεδρο Μαδούρο και να καλεί «το στράτευμα να ξεσηκωθεί κατά του δικτάτορα». Αμέσως, ακολούθησε μήνυμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που κάλεσε «όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές που υποστηρίζουν τη δημοκρατία».

Από την πλευρά της, η Ρωσία, σύμμαχος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με σημαντικά συμβόλαια των μονοπωλίων της στη χώρα, χαρακτήρισε τις κινήσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ ως «απόπειρα να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας» και «ως άμεση και έμμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας». Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!», με αυτό το σύνθημα η ΚΝΕ καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες, σήμερα Τρίτη 5 Φλεβάρη:

-- Στην Αθήνα, στις 19.00, στο πάρκο Ελευθερίας (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της ΕΕ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19.00, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να καταδικάσουν μαζικά:

-- Την ωμή επέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ, τις συμμαχικές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εκφράζεται με στρατιωτικές απειλές και πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, με παράλληλη στήριξη και αναγνώριση των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

-- Την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, που διαχρονικά έχουν ανατρέψει εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, έχουν στηρίξει ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστικές χούντες στη Λατινική Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο και έχουν προωθήσει στρατιωτικές επεμβάσεις όπως πρόσφατα στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και την Υεμένη, για να επιβάλουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους.

-- Την επεμβατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Βενεζουέλα (όπως κάνει στην Ουκρανία) και ιδιαίτερα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγάζει τσιμουδιά, αθωώνοντας την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και την ίδια στιγμή έχει γίνει ο καλύτερος σημαιοφόρος της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, προωθώντας τα σχέδιά τους, ανοίγοντας νέες στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, μπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες, παίρνοντας τα εύσημα από το State Department και την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα για τη στάση της.

-- Την υποκρισία των αστικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (όπως η ΝΔ) που φορώντας το μανδύα της «φιλανθρωπίας», στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, στο όνομα μάλιστα των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας, την ίδια στιγμή που είναι υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός αυτής της χώρας και όλοι οι λαοί του κόσμου.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν μαθήματα «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι ιμπεριαλιστές που έχουν σφαγιάσει τόσους και τόσους λαούς σε όλο τον κόσμο! Μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι ο λαός της και με τον αγώνα του μπορεί να επιβάλει το δίκιο του!

Εκφράζουμε μαζικά:

  • Την αλληλεγγύη μας στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
  • Τη στήριξή μας στην Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
  • Την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που βιώνουν την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ