ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη για Προσφυγικό και Υγεία

Eurokinissi

Απεργιακή κινητοποίηση στη Σάμο την ερχόμενη Πέμπτη 7 Φλεβάρη για το Προσφυγικό και την υποβάθμιση της Υγείας πραγματοποιούν οι φορείς του νησιού. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη των 13 σημαντικότερων μαζικών φορέων της Σάμου, οι οποίοι διεκδικούν επίλυση σε αυτά τα δύο βασικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σοφούλη και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών στο κλειστό γυμναστήριο.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, χαιρετίζοντας την απόφαση των φορέων και των σωματείων (Επιμελητήριο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Ενωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου, Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων).

Στο κάλεσμα καταδικάζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και καταγγέλλεται η κυβέρνηση «που έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας».

Οσον αφορά την υγεία και την κατάσταση του νοσοκομείου, απαιτεί άμεσα προσλήψεις προσωπικού, καθώς «το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή Υγείας μέσα στο hot spot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες - μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hot spot».

Στην απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Τη στήριξή του στην απεργία των εργαζομένων της Σάμου εξέφρασε χτες ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος. Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας έχει τοποθετηθεί για το θέμα του Προσφυγικού με την 59/2015 απόφαση του ΔΣ και έχει διαμορφώσει θέση για τις διεκδικήσεις του δήμου στα θέματα Υγείας με την 160/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω σε αυτές τις αποφάσεις βασίζεται τόσο η χτεσινή δήλωση του δημάρχου, όσο και οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις της διοίκησης και οι κινητοποιήσεις του δήμου για αυτά τα θέματα.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία απευθύνει και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί το Παράρτημα Σάμου της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ. Τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του σαμιώτικου λαού για τα ζητήματα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, καθώς και της συνεχούς υποβάθμισης της Υγείας, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων.

Για το θέμα, ως Αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή και τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Μανώλης Συντυχάκης το Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, που αναφέρεται στην απόφασή του να κηρύξει τη 24ωρη πανσαμιακή απεργία.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ
Παρέμβαση για τα ταμειακά διαθέσιμα

Βαθιά πολιτικό και όχι νομικό θέμα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την περασμένη Πέμπτη, την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία εξαναγκάζει τους δήμους και τις Περιφέρειες να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελπ. Παντελάκη στάθηκε στις αιτιάσεις ορισμένων μελών του ΔΣ πως με την απόφαση της κυβέρνησης καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και πως παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, λέγοντας πως όλη η πολιτική, όλη η ουσία, δείχνει ακριβώς ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής πειθαρχίας λειτουργούν και οι δήμοι. Σημείωσε πως η γενική κυβέρνηση φέρνει όλο το σύνολο της χρηματοδότησης στην ΤτΕ «για να αποτελέσει την καύσιμη ύλη για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας».

Είναι συνειδητή επιλογή αυτή, τόνισε, και συμπλήρωσε σε ό,τι αφορά το προσωπικό πως «ήδη το Μεσοπρόθεσμο έχει αποφασίσει και είναι δεμένα τα χέρια όλων των δημάρχων σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού. Αποφάσισε ή όχι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, οι εργαζόμενοι το 2018 έως 2022 προβλέπεται να είναι 7.286 μόνιμοι εργαζόμενοι σε σύνολο 8.942 που θα αποχωρήσουν; Και ό,τι εργαζόμενους θα προσλαμβάνεις, θα τους προσλαμβάνεις μόνο μέσω ανταποδοτικών υπηρεσιών, δηλαδή που θα τις πληρώνει εξτρά ο κόσμος από την τσέπη του; Για ποια ασφυξία συζητάμε; Είναι καθορισμένα όλα και αυτή η πολιτική έχει υπηρετηθεί χρόνια τώρα».

Ωστόσο, σήμερα, συνεδρίασε εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ, αυτήν τη φορά για τον «Κλεισθένη». Η Ελπ. Παντελάκη κατήγγειλε τη συμπαιγνία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την ανοχή των άλλων παρατάξεων σχετικά με τον ορισμό της σημερινής συνεδρίασης που δεν είχε λόγο, αφού δεν έχει δοθεί το επίσημο κείμενο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως είπε, έγινε προκειμένου να εκμεταλλευτούν ορισμένοι την παρουσία τους στην Αθήνα με την αντίστοιχη ...τηλεοπτική στην κρατική τηλεόραση ή κομματικές τους δραστηριότητες.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και την υποκριτική στάση του υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα τα περί διαφωνίας του σχετικά με τα αποθεματικά των δήμων, αφού και ο ίδιος έχει υπογράψει την απόφαση, ενώ ανέφερε πως το ΚΚΕ έχει αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών τις υποδείξεις του σχετικά με τα ψηφοδέλτια για τους δήμους και τις κοινότητες που πρέπει να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, ζήτησε να καταγράφονται οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση της στα Δημοτικά Συμβούλια όπου αποστέλλονται οι εν λόγω αποφάσεις της ΚΕΔΕ.

Σε κρίσιμη κατάσταση κρατούμενος που αυτοπυρπολήθηκε

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 42χρονος αλλοδαπός κρατούμενος των φυλακών Λάρισας, που αυτοπυρπολήθηκε το βράδυ του Σαββάτου την ώρα που βρισκόταν στις τουαλέτες της φυλακής. Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και βρίσκεται διασωληνωμένος και σε καταστολή στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τη ζωή του, καθώς φέρει εγκαύματα 3ου βαθμού στο 90% του σώματός του.

Αρχισε η δίκη των 9 Τούρκων στον Κορυδαλλό

Αρχισε χτες, στις φυλακές Κορυδαλλού η εκδίκαση της υπόθεσης των 9 Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί (κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη σύλληψή τους) στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο, στις 28 Νοέμβρη 2017, παραμονές της άφιξης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροί τους έχουν κάνει λόγο για γνωστούς αγωνιστές και βεβαιωμένους πολιτικούς πρόσφυγες και έχουν χαρακτηρίσει το κατηγορητήριο κατασκευασμένο. Να σημειωθεί ότι δικάζονται σαν «τρομοκρατική ομάδα» με βάση το διαβόητο άρθρο 187Α ΠΚ.

Στη χτεσινή διαδικασία, κατά την κατάθεση των αστυνομικών μαρτύρων και των εγγράφων που διαβάστηκαν, δεν αναδείχθηκαν από τη διαδικασία ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία που στηρίζουν το κατηγορητήριο. Κατά την περιγραφή, για παράδειγμα, της παρακολούθησης ενός τετραήμερου, ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι δεν προέκυψε καμία παράνομη ενέργεια. Από τις καταθέσεις και άλλων αστυνομικών, αναδείχθηκε ότι για την αμεσότητα της ενέργειας και για λόγους εντυπωσιασμού, χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση σε όλα τα σπίτια πολιορκητικός κριός... Σύμφωνα με τους μάρτυρες, όταν μπήκαν στα σπίτια τους κανείς δεν αντιστάθηκε.

Μπογιές στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας

Μπογιές στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας στο Κολωνάκι πέταξε ομάδα μελών του «Ρουβίκωνα» το απόγευμα της Κυριακής. Πάνω από 10 άτομα έφτασαν στο σημείο, μπήκαν στο εσωτερικό της πρεσβείας πηδώντας τα κάγκελα και έριξαν τις μπογιές. Η αστυνομία μετά την επίθεση έχει προχωρήσει σε δεκατέσσερις προσαγωγές.

Αγνοούνται πρόσφυγες στον Εβρο

Ακαρπες ήταν οι έρευνες στον Εβρο για τον εντοπισμό τεσσάρων ατόμων, μιας μητέρας και τριών παιδιών, που αγνοούνται από το περασμένο Σάββατο, όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από Τουρκία, ανετράπη και έπεσαν στο ποτάμι. Οι έρευνες διεξήχθησαν στην περιοχή των Πετράδων.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας δέχτηκε ειδοποίηση από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στο Καπετάν Ανδρέοβο της Βουλγαρίας, για άτομα που βρίσκονταν μέσα στο ποτάμι και τα οποία κινδύνευαν. Σύμφωνα με την ειδοποίηση, η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν είχε βυθιστεί.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν σε νησίδα του ποταμού, στην ελληνική επικράτεια, ομάδα ατόμων τα οποία και διέσωσαν. Πρόκειται για οκτώ μετανάστες οι οποίοι δήλωσαν ότι προέρχονται από το Ιράκ. Ενας από τους διασωθέντες ισχυρίστηκε ότι ενώ βυθιζόταν η βάρκα, χάθηκαν η γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίστηκαν, με τις αρχές να εκτιμούν ότι όσο περνάει ο χρόνος, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ