ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τα προβλήματα των φοιτητικών Εστιών

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) προχώρησαν χτες από το πρωί οικότροφοι φοιτητές από Εστίες της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις Εστίες.

Οι φοιτητές απαίτησαν συνάντηση με τους εκπρόσωπους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστειλε μόνο αστυνομικές δυνάμεις για να τους υποδεχτούν.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), στις Εστίες μόνο από την αρχή της χρονιάς έμειναν 60 δικαιούχοι φοιτητές χωρίς δωμάτιο, ενώ ήταν στις λίστες. Κάτω από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ο αριθμός μειώθηκε, αλλά δεκάδες παραμένουν ακόμα έξω. Επίσης, τεράστια προβλήματα υπήρξαν τον χειμώνα με το ζεστό νερό και τη θέρμανση, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο συντήρησης. Επιπλέον, υπουργείο και ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενίσχυσαν το καθεστώς της εργολαβίας στα εστιατόρια και εργαζόμενοι απολύθηκαν στις Εστίες της ΦΕΠΑ, ενώ λόγος γίνεται για μεταθέσεις εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συζητιέται να έρχεται τυποποιημένο το φαγητό στις Εστίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ποσότητά του.

Την ίδια στιγμή, χώροι και υποδομές υπολειτουργούν, τα αναγνωστήρια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, ενώ έχει τελειώσει η διαδικασία ανακαίνισης. Μέτρα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν υπάρχουν σε κανένα κτίριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ζωή των φοιτητών.

Από την πλευρά τους, εκλεγμένοι φοιτητές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Σύλλογο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) σημειώνουν ότι το δικαίωμά τους στη σίτιση είναι στον αέρα, με τον νέο εργολάβο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν παραιτηθεί πέντε εργαζόμενοι, ενώ μειώνει και την ποιότητα του φαγητού για να κάνει μεγαλύτερο τζίρο.

Το κτίριο της Β' ΦΕΠΑ θα κλείσει εντελώς το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω ανακαίνισής του, ενώ οι 80 φοιτητές που μένουν εκεί πετιούνται έξω, αφού δεν υπάρχει σχέδιο για το πού θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων τους, πληρώνουν κάθε μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους, ενώ το προσωπικό της Εστίας μειώνεται συνεχώς και οι υποδομές υποβαθμίζονται.

Οι εστιακοί φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Κανένας φοιτητής που το δικαιούται να μη μείνει εκτός Εστίας.
  • Πρόσληψη μόνιμου σταθερού προσωπικού για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης και φύλαξης της Εστίας.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους.
  • Μέτρα αντιπυρικής - αντισεισμικής θωράκισης.
  • Κρατική χρηματοδότηση των Εστιών στο ύψος των αναγκών.
  • Εξω οι εργολάβοι από τις Εστίες και τις σχολές. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των Εστιών.

9ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΑΣ
Να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του σχολικού κτιρίου στα Σεπόλια

Περιοδεία στο σχολείο έκανε την περασμένη βδομάδα ο Ν. Σοφιανός

Στο 9ο ΕΠΑΛ Αθήνας περιόδευσε την Πέμπτη 31 Γενάρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συζήτησε με τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα του σχολείου, με αιχμή εκείνο του κτιριακού. Σημειώνουμε πως το σχολείο έχει μετακινηθεί από τα Σεπόλια στην Ακαδημία Πλάτωνος, ως συστεγαζόμενο με το 3ο ΕΠΑΛ, αφήνοντας μια ολόκληρη λαϊκή περιοχή χωρίς ΕΠΑΛ. Υποτίθεται πως εκεί, μέρος του χώρου του ΒΟΤΡΥΣ, έχει δεσμευτεί για να γίνει νέο σχολείο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προχωρά και κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του σε μαθητικό δυναμικό.

Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, τον φόβο ότι η αποδυνάμωση είναι τμήμα κίνησης διαδικασίας συγχώνευσής του, την αγανάκτησή τους για την κατάργηση - μεταφορά τομέων όπως εκείνου της Υγείας - Πρόνοιας αλλά και της Α' τάξης του σχολείου. Επίσης, είπαν ότι θεωρούν πως τον χώρο - «φιλέτο» του ΒΟΤΡΥΣ εποφθαλμιούν μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με την ύπαρξη του σχολείου. Ανέφεραν, ακόμη, την απογοήτευσή τους για μια σειρά σχετικές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από πλευράς δήμου Αθήνας και δεν τηρήθηκαν.

Ο Νίκος Σοφιανός συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνονται οι επιλογές κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, στην παρελκυστική τακτική που ακολουθούν για να αφήνουν ανεπίλυτα τα προβλήματα, στις πρωτοβουλίες που πήρε το ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα που θίχτηκαν, αλλά και στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, από την περίοδο που συζητιόταν η μεταφορά του σχολείου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Χρειάζεται, είπε, καταδίκη αυτής της πολιτικής, δράση από εκπαιδευτικούς - μαθητές και κατοίκους των Σεπολίων, ώστε το σχολείο να επιστρέψει άμεσα στην περιοχή και να δρομολογηθεί το νέο κτίριο στο ΒΟΤΡΥΣ. Για το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα πάρει νέα πρωτοβουλία και στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εκπαιδευτικοί παρέδωσαν σχετικό φάκελο με τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων για το θέμα και ευχαρίστησαν τον Νίκο Σοφιανό για την ανταπόκριση στην προσπάθεια που καταβάλλουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του 9ου ΕΠΑΛ Αθήνας.

Για το ίδιο θέμα, με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» της Α' ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της περιοχής των Σεπολίων σε δράση και συμπόρευση, απαιτώντας:

  • Να αποφασίσει ο δήμος Αθήνας και να υλοποιήσει άμεσα τη μεταφορά του σχολείου στον φυσικό του χώρο, στα Σεπόλια, προσωρινά σε συγκρότημα που θα επιλεγεί με επιστημονικά - παιδαγωγικά κριτήρια από το «φάκελο» των δημοτικών κτιρίων που υπάρχουν στην περιοχή. Η νέα σχολική χρονιά πρέπει να βρει το σχολείο εκεί.
  • Να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση τον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και να επανιδρύσει την Α' τάξη του σχολείου.
  • Να προχωρήσει η δημιουργία του νέου σχολείου στο χώρο του πρώην ΒΟΤΡΥΣ.
  • Να δοθεί κάθε διευκόλυνση στις μετακινήσεις των μαθητών που απαιτούνται ή θα απαιτηθούν.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας για προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας, για τις ελλείψεις σε καθαριστές και καθαρίστριες στα σχολεία, οργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων του δήμου Νεάπολης - Συκεών, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι, μπροστά στο δημαρχείο της Νεάπολης και καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς, τους καθαριστές/ριες και τους τοπικούς φορείς.

Αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών και πως είναι κοινή υπόθεση γονιών - εκπαιδευτικών - καθαριστών η διεκδίκηση προσλήψεων καθαριστών στα δημόσια σχολεία, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει σε σωστή βάση καμία σχολική μονάδα.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ήταν πάντα ελλιπές, ενώ σήμερα μεγάλο μέρος του έχει συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να έχει αναπληρωθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς καθαριστές/ριες. Τα τελευταία χρόνια, οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων προσπαθούν να δώσουν λύσεις με ημίμετρα μέσα από 8μηνες συμβάσεις ή συμβάσεις έργου, που συνήθως ξεκινούν στα μέσα της χρονιάς ή είναι εντελώς ανεπαρκείς, αφού ένας εργαζόμενος δεν επαρκεί για τα μεγάλα συγκροτήματα. Το σχολείο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει με 8μηνα και η υγιεινή των μαθητών δεν μπορεί να περιμένει πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, πότε θα έρθει το νέο προσωπικό και εάν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός μετά τη λήξη των συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι σχολικές μονάδες μένουν για μήνες ακαθάριστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία».

Καλούν τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των σχολείων. Καλούν την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Απαιτούν να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων, αναφορικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των καθαριστών/ριών και τα αναγκαία καθαριστικά υλικά (ποσοτικά και ποιοτικά) στα σχολεία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org