ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους

Ενίσχυση των μπλόκων και συντονισμένους αποκλεισμούς εθνικών οδών αποφάσισε ομόφωνα η πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Την παραπέρα κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, αποφάσισε, ομόφωνα, η πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/2 στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, ενώ χτες Δευτέρα σε συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα συζητήθηκε η υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης για κλιμάκωση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό της κλιμάκωσης, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες.

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένοι αποκλεισμοί εθνικών οδών.

3. Να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

4. Να γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διερευνηθεί αν υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστών, το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι (ήδη χτες κλείστηκε ραντεβού με την Επιτροπή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παρουσία της προέδρου Β. Θάνου, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα).

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός...»

ΧΑΝΙΑ - ΜΠΛΟΚΟ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΦΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ - ΜΠΛΟΚΟ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΦΙΩΝ
Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων.«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση ενάντια στα μπλόκα από την κυβέρνηση, αλλά και άλλους εχθρούς και «φίλους» των αγροτών που συντάσσονται με αυτήν (π.χ. από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και την κρατική ΕΡΤ), υπογραμμίζοντας ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά ζητάει από τα πολιτικά κόμματα, με κεντρικές ανακοινώσεις τους, να υποστηρίξουν τα αιτήματά της και τη μορφή πάλης που έχει επιλέξει και να καταδικάσουν, καθαρά, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως εκφράζεται με τη δικαστική δίωξη σε βάρος στελεχών του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία και τις αστυνομικές προκλήσεις στα μπλόκα.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αιτημάτων, στάθηκε ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν στα εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

INTIME NEWS

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
-- Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, βαμβάκι κ.ά.), λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή (ελιές - λάδι που οι παραγωγοί έχασαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ κ.ά.), λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του ρωσικού εμπάργκο (ροδάκινα κ.ά.)

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Μη μείωση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες, που είχε αναβληθεί για μια 5ετία κάτω από την πίεση των μπλόκων.

-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.

-- Κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στη συνάντηση που έγινε στις 14/12/2018 η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αγροτικά αιτήματα και πως, στη συνέχεια, οι αγρότες άλλαξαν το πλαίσιο, ο Ρ. Μαρούδας τόνισε πως η αλήθεια είναι ότι σε κείνη τη συνάντηση κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, ενώ το πλαίσιο αιτημάτων παραμένει το ίδιο, με μόνες προσθήκες τα αιτήματα για την αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο και τη μη εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, τα οποία προστίθενται τώρα λόγω νέων εξελίξεων που έλαβαν χώρα μετά τη συνάντηση του Δεκέμβρη.

ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ

INTIME NEWS

ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ
Τη συμφωνία τους με την κλιμάκωση του αγώνα και όλα τα άλλα που τέθηκαν από την εισήγηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που πήραν στη συνέχεια το λόγο.

Μίλησαν οι: Μανούσος Σταυριανουδάκης (Μεγάλα Καλύβια Χανίων), Χρ. Θεοδωρόπουλος (Μεσσήνη Μεσσηνίας), Χρ. Γιαννόπουλος, (Αγ. Γεώργιος Ηλείας), Βασ. Θεοδωρακόπουλος (Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας), Γιαν. Βάγγος (Κάστρο Βοιωτίας), Κ. Τζέλλας, Γ. Τσιούτρας, Χρ. Αγγελής (κόμβος Νίκαιας Λάρισας), Αντ. Σουϊλεμέλης, (Δερβένια Θεσσαλονίκης), Τάσος Χαλκίδης (Κουλούρα Βέροιας), Τάκης Τσολάκος (διασταύρωση Νάουσας), Χρ. Κάμτσης (Γυψοχώρι Πέλλας), Γ. Τουρτούρας (Σιδηρόκαστρο Σερρών), Διαμαντούλα Κρητικού (Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας).

Κλιμακώνει το μπλόκο της Νίκαιας

Χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας, στην οποία, στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, αποφασίστηκε, σήμερα Τρίτη, στις 4 μ.μ., να γίνει αποκλεισμός με τρακτέρ της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στον κόμβο Πλατυκάμπου, καθώς και στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, ενώ την ίδια ώρα θα αποκλειστεί και η πρώτη έξοδος της Εθνικής Οδού από την Αθήνα προς τη Λάρισα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε ό,τι αφορά την νέα πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση μαζί του, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αύριο Τετάρτη, στη συνέλευση τονίστηκε ότι οι αγρότες επιμένουν στην απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη, η συνάντηση να γίνει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνέλευση υπήρξε επικοινωνία με τον Στ. Αραχωβίτη, στον οποίο τέθηκε αυτή η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης και συμφωνήθηκε να υπάρξει σήμερα απάντησή του.

Ενίσχυση του μπλόκου και κλείσιμο δρόμου και στην Κουλούρα

Αντίστοιχα, οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, χτες βράδυ, μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο στη Διασταύρωση της Νάουσας, αποφάσισαν να δυναμώσουν το μπλόκο της Κουλούρας στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας και σήμερα Τρίτη, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. να προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και Ροδοχωρίου Νάουσας, που συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» που συγκεντρώνει τα τρακτέρ στον κόμβο Γυψοχωρίου, ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, που συγκεντρώνει τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, καθώς και εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Γενική Συνέλευση αγροτών και κτηνοτρόφων έγινε χτες και στην Καστοριά, κατά την οποία αποφασίστηκε αποκλεισμός της ΔΟΥ Καστοριάς με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Αποκλεισμός της Ιόνιας Οδού στο Χαλίκι

Στον αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύματα προχώρησαν χτες το απόγευμα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στο ύψος του μπλόκου στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιόνιας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα προχωρήσουν εκ νέου στον αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου και σήμερα Τρίτη, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και εργατικά Σωματεία που συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα τους.

Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής Οδού Πύργου - Πατρών.

Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Σε νέα συγκέντρωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σήμερα στις 5 μ.μ. στα Βενζινάδικα, στη Νέα Εθνική Οδό, στο ύψος του Αιγίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του μπλόκου στον κόμβο της Πελασγίας, κατά την οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής Οδού Λαμίας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.

Μαζικά αγροτικά συλλαλητήρια μέσα στην πόλη της Καλαμάτας

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία στην Καλαμάτα, φτάνοντας μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας όπου οι αγρότες έριξαν γάλα και σανό στα σκαλιά της εισόδου.

Ακόμη μαζικότερο και πιο δυναμικό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, το οποίο οργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μεσσήνης, Χανδρινού και Γαργαλιάνων. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αγροτικά οχήματα, διαμαρτυρόμενοι για την κατρακύλα στις τιμές παραγωγού, κυρίως στο γάλα, αλλά και για την ελλιπή δακοκτονία που έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέμειναν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου με συνθήματα εξέφρασαν την καταδίκη τους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης. Εκεί, κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ απέκλεισαν για περίπου μια ώρα την είσοδο του κτιρίου, ρίχνοντας γάλα και σανό στην είσοδο, εκφράζοντας ξανά δυναμικά την αντίδρασή τους στην πολιτική που τους καταστρέφει.

Οπως κατήγγειλαν στον «Ριζοσπάστη» κτηνοτρόφοι της περιοχής, η κατάσταση γι' αυτούς το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού δεν αρκεί στους μεγαλεμπόρους, που έριξαν τις τιμές φέτος στα 75 λεπτά το λίτρο, τις τελευταίες μέρες σταμάτησαν και να το παραλαμβάνουν! Πάνω από 20 κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν στα μπλόκα του Χανδρινού και της Μεσσήνης, καταγγέλλουν ότι εδώ και μερικές μέρες ο έμπορος όπου συνήθως παρέδιδαν το γάλα, με αστείες δικαιολογίες αρνείται να το παραλάβει. Ακόμη χειρότερα, όταν οι ίδιοι επικοινώνησαν με άλλα τοπικά τυροκομεία, ζητώντας πάνω στην απελπισία τους να το πουλήσουν σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, ακόμη και στα 60 λεπτά, ίσα ίσα για να βγάλουν τα έξοδά τους, εισέπραξαν κι από εκεί άρνηση. Ετσι, εκατοντάδες κιλά γάλα χάνονται καθημερινά κι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων παραγωγών της περιοχής η χρονιά αυτή θα είναι κυριολεκτικά οικονομική καταστροφή.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Την Κυριακή το μεσημέρι προχώρησαν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού, ενώ ακολούθησε γλέντι αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, όπου επίσης την περασμένη Κυριακή υποδέχτηκαν πλήθος εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους.

Στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή νέα συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου.


Με όπλο την αλληλεγγύη στον μαζικό και συντονισμένο αγώνα τους

Πάνω από 100 μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης το Σάββατο στο μπλόκο της Νίκαιας

Το αγωνιστικό κύρος και την ισχύ του μαζικού μπλόκου της Νίκαιας επιβεβαίωσε η συμμετοχή πλήθους φορέων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης
Το αγωνιστικό κύρος και την ισχύ του μαζικού μπλόκου της Νίκαιας επιβεβαίωσε η συμμετοχή πλήθους φορέων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης
Εκπρόσωποι από 100 και πλέον μαζικούς φορείς και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Το «παρών» στο μπλόκο, μέσω των εκπροσώπων τους, έδωσαν δεκάδες εργατικά σωματεία, συνταξιουχικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομοσπονδίες ΕΒΕ, επιστημονικοί φορείς (γεωπόνων, κτηνιάτρων κ.ά.), σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, φοιτητών, νοσοκομειακών γιατρών, γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά. Παρευρέθηκαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, καθώς και πολιτικών κομμάτων.

Παρόντες ήταν και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης και ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Στεργίου.

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το ότι στέκεται απέναντί μας...»

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δικαστική δίωξη ενάντια στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως ανέφερε: «Βρίσκεστε σε έναν "τόπο εγκλήματος", γιατί εδώ συγκεντρωθήκαμε με τα τρακτέρ οι αγρότες να αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Αυτό θεωρήθηκε "έγκλημα" και κινήθηκε δικαστική δίωξη εναντίον μας, χωρίς καν να μας δώσουν το δικαίωμα της απολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μία μέρα βγήκαμε στο μπλόκο και την αμέσως επόμενη μας έστειλαν στο δικαστήριο. Στην ουσία πρόκειται για διαδικασία αυτοφώρου κι απλώς δεν είχαν το κουράγιο να μας συλλάβουν εδώ στο μπλόκο.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας το περασμένο Σάββατο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας το περασμένο Σάββατο
Η μεγάλη συμμετοχή σας εδώ σήμερα μας δίνει δύναμη και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία" και γενικότερα ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης. Τα "αγροτοδικεία" μπορούν να σταματήσουν με απόφαση της Βουλής και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποποιείται την πολιτική ευθύνη. Είναι δε σημαντικό όλα τα κόμματα, κεντρικά, να καταδικάσουν αυτή τη δίωξη και τον κυβερνητικό αυταρχισμό».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σημειώνοντας: «Εχουμε προβλήματα επιβίωσης και γι' αυτό είμαστε εδώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε το 2018 κατά 4,9%. Ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Θεωρούμε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στέκεται απέναντί μας κι έχουμε πολλά παραδείγματα για να το αποδείξουμε.

Θα αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά:

Το πρώτο αφορά το πετρέλαιο. Στην Ελλάδα οι αγροτοκτηνοτρόφοι αγοράζουν το πετρέλαιο 1,40 λεπτά το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην ΕΕ είναι 0,60 λεπτά. Στον προϋπολογισμό που ψήφισε πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση, προβλέπεται κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για την επιστροφή φόρου καυσίμων στους εφοπλιστές, στους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, στους μεγαλοξενοδόχους, στους κλινικάρχες. Για τους αγρότες η κυβέρνηση λέει ότι τα "δημοσιονομικά δεδομένα" δεν της επιτρέπουν να μας δώσει αφορολόγητο το πετρέλαιο, όπως ζητάμε. Ομως, με την τιμή του πετρελαίου στα 1,40 ευρώ το λίτρο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Τέλος.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το βαμβάκι. Ενώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η τιμή που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί έπρεπε να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, οι εκκοκκιστές το παίρνουν στα 47 λεπτά, κι αυτό αποτελεί σκέτη ληστεία σε βάρος των παραγωγών. Τι κάνει γι' αυτό η κυβέρνηση; Μετά τη συνάντησή του με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι για φέτος το θέμα έκλεισε. Είναι λοιπόν φανερό ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτες για τη στήριξη της κερδοφορίας των εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών».

«Μαζί με τους αγρότες στον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική»

Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η κυβέρνηση, για χάρη των κερδών των λίγων, θυσιάζει τον αγρότη και τον εργάτη. Κανείς δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια να δηλώνει πως είναι με τους αγρότες και από τη άλλη να στηρίζει τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εμείς δεν εκφράζουμε απλώς τη συμπαράστασή μας, αλλά διαχρονικά, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1995 και στη συνέχεια, είμαστε μαζί με τους αγρότες στον αγώνα απέναντι στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Είμαστε μαζί, όχι απλά με ανακοινώσεις κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Θυμίζω ότι πριν από τέσσερα χρόνια, αγρότες και ταξικά συνδικάτα μαζί σπάσαμε τον αστυνομικό κλοιό και τα τρακτέρ βγήκαν στον εθνικό δρόμο, στήνοντας το μπλόκο της Νίκαιας».

Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Νόκας, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε χρέος, ως παιδιά αγροτικών και λαϊκών οικογενειών και ως φοιτητές Γεωπονίας, να δείξουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ίδια πολιτική που διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες από το χωράφι, αναγκάζει τους γεωπόνους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα, καταργεί την αξία των πτυχίων μας στο Πανεπιστήμιο. Εχουμε λοιπόν χρέος και ως μελλοντικοί επιστήμονες που θα δουλέψουμε στην αγροτική παραγωγή να παλέψουμε μαζί με τους αγρότες για να μείνουν στη γη τους και να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό».

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ στο μπλόκο της Νίκαιας

Στο μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και Πέτρο Κρίκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, πραγματοποίησε περιοδεία το Σάββατο 1/2 στο μπλόκο της Νίκαιας.

Στη συζήτηση που είχαν με τους αγρότες, τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές, στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, αλλά και στην καθημερινή πάλη μέσα στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, στα σωματεία και στα μαζικά κινήματα, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές προς όφελος του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org