ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ
Υποκρισία από τους θύτες και νέα δεσμά στους λαούς

Στη συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές και τη Συνθήκη Σένγκεν, που συνεχίστηκε και χτες στην Ευρωβουλή καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 18 - 19 Φλεβάρη, έγινε φανερό ότι η υποκριτική στάση που κρατά η ΕΕ προκαλεί προστριβές ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Ετσι, ενώ η ΕΕ μαζί με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία κ.λπ., είναι από τους δημιουργούς του προβλήματος με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, παλιότερα σε Αφγανιστάν και Ιράκ και Βόρεια Αφρική, τώρα που τα καραβάνια των ξεριζωμένων μπαίνουν στην ΕΕ κυριαρχεί η προσπάθεια για ένα ξεσκαρτάρισμα εκείνων των προσφύγων που θα μπορέσει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο για φτηνή εργατική δύναμη. Οι «υπόλοιποι», που δε θα ενταχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα, θα γίνονται «πακέτο» προς επιστροφή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα από την οποία ήθελαν να ξεφύγουν, είτε θα στοιβάζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και της χώρας μας. Τα περί ανθρωπισμού της ΕΕ είναι λόγια του αέρα, ενώ τα ζητήματα που έχουν σχέση με την «ελεύθερη μετακίνηση πολιτών» και τη Συνθήκη Σένγκεν αντανακλούν οικονομικά συμφέροντα που η κάθε αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά και εκεί εκδηλώνεται η φαγωμάρα. Το ίδιο δείχνει και η διαπραγμάτευση που κάνει η βρετανική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και τη σχέση του με την ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη, στην Ευρωβουλή, όπου σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» ή να «στιγματίσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, αλλά θέλει να βοηθήσει ώστε αυτή «να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως μέρος της ζώνης Σένγκεν». «Δεν πάλεψα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή, που εμφανίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως θετική, αποκαλύπτει ότι ο σχεδιασμός είναι η χώρα μας να γίνει αποθήκη ψυχών και κέντρο διαλογής ανθρώπων, γιατί αυτό συμφέρει συνολικά το ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της Σένγκεν δεν είναι για «να τιμωρηθεί κάποιο κράτος - μέλος, αλλά να ταυτοποιηθούν και να λυθούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα που υπάρχουν». Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ με προηγούμενες αποφάσεις της η λυκοσυμμαχία μιλούσε για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων (όταν ο αριθμός των ξεριζωμένων που έχουν μπει στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο προσεγγίζει το 1.000.000) λόγω των αντιπαραθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη - μέλη (έκφραση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων) ελάχιστα έχουν ήδη γίνει. Γι' αυτό και ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε με έμφαση ότι τα «κράτη - μέλη της ΕΕ οφείλουν να πράξουν τα συμφωνηθέντα, στέλνοντας ειδικευμένο προσωπικό στα hot spots αλλά και δημιουργώντας τις θέσεις φιλοξενίας που έχουν υποσχεθεί για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία».

Ταυτόχρονα, μίλησε για τη συνεργασία με την Τουρκία, που υποτίθεται συμβάλλει στην «ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», λέγοντας πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Κομισιόν ότι θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και της λαθρομετανάστευσης», ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλίας να άρει τις ενστάσεις της όσον αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για το σκοπό αυτό.

Φέρνει τη βαρβαρότητα και μετά ...δανείων

Δάνειο 12,5 δισ. ευρώ αποφάσισε να δώσει η ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Συρία που οι ιμπεριαλιστές καταστρέφουν, και συγκεκριμένα στην Τουρκία, στην Ιορδανία και το Λίβανο αλλά και την Αίγυπτο. Δηλαδή, η ΕΕ που συνέβαλε στη διάλυση χωρών τώρα χρεώνει και τους λαούς (γιατί αυτοί θα πληρώσουν τα δάνεια) για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, που μίλησε χτες στη λεγόμενη διάσκεψη «δωρητών της Συρίας» στο Λονδίνο, και αφού και αυτός ...θυμήθηκε το «ηθικό δικαίωμα που έχει η Ευρώπη να στηρίξει τους μετανάστες οι οποίοι έχουν απολέσει τα πάντα» και να «τους δώσει πίσω τη χαμένη ελπίδα», αναφέρθηκε στις γειτονικές της Συρίας χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, που «έχουν προσφέρει σημαντικότατη βοήθεια υποδεχόμενες περισσότερους από 4,6 εκατ. πρόσφυγες». Ετσι είπε ότι «χρειάζεται να στηρίξουμε οικονομικά αυτήν την προσπάθεια» και ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει λάβει την απόφαση τα επόμενα πέντε χρόνια να διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και την Αίγυπτο. Είπε δε ότι το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.


Αύξηση των συνοριοφυλάκων στα νησιά

Την αύξηση των συνοριοφυλάκων στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (Frontex). Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν στους 750, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού στα σκάφη περιπολίας, με τη Frontex να αναφέρει ότι «237 συνοριοφύλακες συνδράμουν την Ελλάδα στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ άλλοι 28 κάνουν έλεγχο για πλαστά έγγραφα».

Την ίδια ώρα, σε αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων για πρόσφυγες και μετανάστες και στο συντονισμό των ενεργειών τους στρέφονται η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία. Ηδη, περίπου 100 συνοριοφύλακες από τις χώρες αυτές έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση των αρχηγών των Αστυνομιών των χωρών αυτών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Σκόπια, εξετάστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για μία κοινή διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, με την καθιέρωση ενιαίων κριτηρίων που πρέπει να πληρούν για τη διέλευσή τους κατά μήκος της διαδρομής.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, επανέλαβε χτες από τη Λέσβο ότι «στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hot spots της χώρας θα είναι έτοιμα».

Εξάλλου, περίπου 7.000 άνθρωποι περίμεναν χτες νωρίς το πρωί να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, προκαλώντας κατάσταση ασφυξίας στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων αλλά και στο βενζινάδικο, όπου αποβιβάζονται από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν από την Αθήνα. Στον καταυλισμό βρίσκονται περίπου 2.500 άνθρωποι, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, ήταν σταθμευμένα 90 λεωφορεία που αποβίβασαν χτες 4.500 άτομα. Πάντως, το περασμένο 24ωρο, πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη 1.600 πρόσφυγες, τη στιγμή που άλλες φορές που ήταν πιο γρήγορες οι διαδικασίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 4.000.

Από την Τετάρτη και μέχρι την Πέμπτη στις 9 το πρωί αποβιβάστηκαν στη Λέσβο 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες και παιδιά. Μετά την αναχώρηση πολλών από αυτούς, στο νησί καταγεγραμμένοι βρίσκονταν 1.500 άτομα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ