ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Βυθίζεται» στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων

  • Κύπρος - Βρετανία υπέγραψαν «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας»
  • Αστικές «δεξαμενές σκέψης» σημειώνουν πως μια επανένωση θα συμβάλει στην προσέγγιση ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τι θέλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εξυπηρετεί η «λύση» του Κυπριακού που «μαγειρεύεται» εντατικά, αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο αρθρογραφία που εμφανίζεται στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» Ατλαντικό Συμβούλιο (με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ασχολείται συστηματικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής μας).

Σε πρόσφατη ανάλυση με τίτλο «τώρα είναι η ώρα να τεθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται πως η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στην προσέγγιση ΕΕ - ΝΑΤΟ και την από κοινού αντιμετώπιση π.χ. των σύγχρονων «προκλήσεων» για την «ασφάλεια». Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο έχουν αυξηθεί «τα κίνητρα για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ενεργειακές εταιρικές σχέσεις και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Επίσης η Τουρκία επιδιώκει μια διευθέτηση, η οποία θα αποτελέσει μια πολυπόθητη νίκη στην εξωτερική της πολιτική, εν μέσω των εντάσεων Αγκυρας - Μόσχας και της διάχυσης από τη συριακή σύγκρουση». Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «μια συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα για νέα επίπεδα συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ στους τομείς της Αμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και σε πολιτικά ζητήματα. Επίσης, θα ήταν ένα σημαντικό άνοιγμα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες μόλις άρχισαν να χαλαρώνουν, μετά από μια ρεαλιστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων από τη Συρία».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των κινδύνων που ξημερώνουν για το λαό της Κύπρου αλλά και όλης της περιοχής, δεδομένου του ότι η επανένωση του νησιού συνδέεται απευθείας με την επιτάχυνση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε μια περίοδο μάλιστα που πολεμικές μηχανές «ζεσταίνονται» πυρετωδώς.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί εύκολα από το «προκεχωρημένο φυλάκιο» που της εξασφάλισε η εισβολή του 1974, όπως επιβεβαίωσε αυτή τη φορά ο Τούρκος «πρέσβης» στα Κατεχόμενα, Ντεργιά Κάνμπαϊ. Σε δηλώσεις του που κυκλοφόρησαν ευρέως χτες είπε ότι «σήμερα, δημιουργείται μία γεωγραφική ομοσπονδία με δύο περιφέρειες, δύο λαούς και δύο κυριαρχίες». Πρόσθεσε ότι «οι δύο κυρίαρχες περιοχές θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν ενιαία κυριαρχία στο διεθνές πεδίο» και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην ...αγνοήσουν το γεγονός ότι «δίπλα στο δικό τους ιδρυτικό κράτος υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος και ένας ξεχωριστός λαός, των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να βρίσκονται σε κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τους Ελληνοκύπριους. Ακόμη, καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία μιας συμβιβαστικής λύσης και της διαδικασίας του πάρε-δώσε».

Στο μεταξύ, χτες, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, επρόκειτο να έχουν επαφές στην έδρα της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντικείμενο των συναντήσεων θα ήταν η διαδικασία εναρμόνισης της «βόρειας» πλευράς με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και το «οικονομικό κόστος» από τη συμφωνία, πτυχή που αφορά ουσιαστικά τη δρομολόγηση αναδιαρθρώσεων που θα φορτωθούν στις πλάτες του κυπριακού λαού για να καταστεί η «λύση» βιώσιμη και για να προσελκυστούν επενδύσεις στην ενωμένη Κύπρο.

«Στρατιωτική συνεργασία» με τη Βρετανία

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας (ΥΠ.ΑΜ.) Χρ. Φωκαΐδης στη Βρετανία (η πρώτη Κύπριου ΥΠ.ΑΜ. στη Βρετανία), όπου επιβεβαιώθηκε ότι το Λονδίνο αναζητά νέους τρόπους να διασφαλίσει (και γιατί όχι να επεκτείνει) τα πλεονεκτήματα που χρόνια είχε ως «εγγυήτρια δύναμη».

Μετά από συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Φάλον, υπογράφηκε «Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας». Για το περιεχόμενό του δεν υπήρξε ακριβής πληροφόρηση. Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονταν γενικόλογα σε «δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας» αλλά και «επιχειρησιακής φύσης», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι στη συνάντηση των δυο υπουργών συζητήθηκαν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και της ενεργειακής ασφάλειας, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων «ασύμμετρων απειλών», ενώ ο Φωκαΐδης δέχτηκε και τα βρετανικά συγχαρητήρια για τη συμβολή στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (βλ. βομβαρδισμούς Συρίας).

ΔΙΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΤΡΡ)
Αμερικανική «παρέμβαση» σε Ασία – Ειρηνικό

Από διαδήλωση τον Γενάρη στη Μαλαισία ενάντια στη Διειρηνική Συνεργασία
Από διαδήλωση τον Γενάρη στη Μαλαισία ενάντια στη Διειρηνική Συνεργασία
ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-

«Η Διειρηνική Συνεργασία υπογράφηκε, αλλά μένουν ακόμα χρόνια διαπραγματεύσεων (να γίνουν)», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος με τον οποίο το «Ρόιτερς» ανήγγειλε χτες ότι έπεσαν οι τελικές υπογραφές των υπουργών των 12 χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού).

Η επίσημη τελετή υπογραφής έγινε χτες στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλάνδιας, Ουέλλινγκτον, και παρά τους πανηγυρισμούς πολλά δημοσιεύματα εστίαζαν στις δυσκολίες (ανάλογα με το πώς εκτιμά ότι ωφελείται κάθε μερίδα του κεφαλαίου) που θα συναντήσει η διαδικασία της οριστικής διαμόρφωσης της συμφωνίας, αλλά και η τελική επικύρωσή της σε όποιες χώρες χρειάζεται να εγκριθεί, π.χ. από τα κοινοβούλια. Ο ίδιος ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι τόνισε πως η υπογραφή είναι «ένα σημαντικό βήμα», ωστόσο η συμφωνία «δεν αποτελεί (ακόμα) παρά ένα κομμάτι χαρτί, για την ακρίβεια πάνω από 16.000 σελίδες χαρτιού, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «παζάρια» για την ΤΡΡ βεβαιώνουν πόσο βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί για την «κυριαρχία» στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ενδεικτική: «Η ΤΡΡ επιτρέπει στην Αμερική - και όχι σε χώρες όπως η Κίνα - να συντάξουν τους κανόνες του δρόμου του 21ου αιώνα, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια περιοχή τόσο δυναμική όπως αυτή της Ασίας και του Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «σήμερα οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου πολύ συχνά υπονομεύουν την αξία και θέτουν σε μειονεκτική θέση τους εργαζόμενους και τις εταιρείες μας... για να το θέσουμε απλά, η TPP θα δώσει ώθηση στην ηγετική μας θέση στο εξωτερικό...»

Με την ΤΡΡ δημιουργείται μια αγορά συνολικά 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι οικονομίες που σήμερα την απαρτίζουν αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΙΣΡΑΗΛ
Ανέστειλαν κράτηση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά από 72 μέρες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αναγκάστηκαν χτες να ανακοινώσουν την αναστολή της φυλάκισης του 33χρονου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, Μοχάμεντ αλ Κικ, που βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές από το Νοέμβρη, χωρίς κατηγορίες και χωρίς δίκη, στο πλαίσιο της απαράδεκτης «διοικητικής κράτησης», που χρησιμοποιεί το ισραηλινό κράτος για να τρομοκρατεί τον παλαιστινιακό λαό.

Η αναστολή της διοικητικής κράτησης του 33χρονου Παλαιστίνιου αποφασίστηκε ενώ ο νεαρός έδινε ύστατη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή καθώς στερείται τροφής από τις 25 Νοέμβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του.

Το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι συγγενείς του νεαρού μπορούν να τον επισκέπτονται, ωστόσο ο ίδιος «δεν δικαιούται» να εγκαταλείψει χωρίς έγγραφη άδεια των ισραηλινών αρχών το νοσοκομείο της πόλης Αφούλα όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Ο 33χρονος είναι ανταποκριτής του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου «αλ Ματζντ» και είχε συλληφθεί στις 21 Νοέμβρη στο σπίτι του στη Ραμάλα. Εναν μήνα μετά τη σύλληψή του τέθηκε υπό διοικητική κράτηση, καθεστώς που δημιούργησαν οι αρχές του Ισραήλ για να φυλακίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορίες ή να το δικάζουν για περιόδους έξι μηνών, που μπορούν να παρατείνουν επ' αόριστον.

Νωρίτερα, δύο 13χρονα κορίτσια, προερχόμενα από την κοινότητα των Αράβων Ισραηλινών, μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν ελαφρά έναν φύλακα ασφαλείας κοντά στο σταθμό λεωφορείων της Ράμλεχ, μιας πόλης σε μικρή απόσταση από το Τελ Αβίβ. Οι δυο κοπέλες συνελήφθησαν.

Τέλος χτες, δικαστήριο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε έναν έφηβο Ισραηλινό και έναν 21χρονο σε ισόβια για τη συμμετοχή τους στην απαγωγή, βασανισμό και φόνο του 14χρονου Παλαιστίνιου μαθητή Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ στις 2 Ιούλη 2014 σε δάσος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα κλιμάκωση της έντασης

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανεβαίνει» πάλι το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη τη γύρω περιοχή, μετά την ανακοίνωση που έκαναν οι αρχές της ΛΔ Κορέας την περασμένη Τρίτη ότι στο διάστημα 8 - 25 Φλεβάρη η χώρα θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο παρακολούθησης. Η κίνηση αναζωπύρωσε τα «σενάρια» περί νέων πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σχέδιο - προκάλυμμα δοκιμαστικής εκτόξευσης πυραύλων πυρηνικής τεχνολογίας.

Ο «Λευκός Οίκος» μίλησε για «βαρύ τίμημα» που θα πληρώσει η ΛΔ Κορέας αν προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι η χώρα του αναβαθμίζει συνεχώς την «αμυντική» της ικανότητα κατά μιας «πιθανής» πυραυλικής επίθεσης από την Πιονγιάνγκ. Αναδεικνύοντας την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι των ανταγωνιστών της εξήγησε πως ήδη επεκτείνονται οι αμερικανικές επίγειες πυραυλικές αντιβαλλιστικές βάσεις σε Αλάσκα και Χαβάη, που από 30 θα αυξηθούν σε 44.

Στη Ν. Κορέα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Μουν Σανγκ-Γκιούν δήλωσε πως «ο στρατός αναδιατάσσει την ετοιμότητα του συστήματος, αεράμυνας ώστε να μπορεί να εντοπίσει έναν πύραυλο ή οποιαδήποτε συντρίμμια που θα πέσουν στο έδαφος ή τα ύδατά μας».

Η Ρωσία κάλεσε την Πιονγιάνγκ να αναλογιστεί σοβαρά ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και «να αξιολογήσει ρεαλιστικά το πλήρες κόστος τέτοιων κοντόφθαλμων κινήσεων».

Ενώ η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα πως «θα δείξει εγκράτεια» θα «δράσει προσεκτικά» και δε θα προχωρήσει σε βήματα που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ