ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών

Με ευρεία πλειοψηφία το Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου

Τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) καθώς και αποτέφρωσης οστών στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Πατρών, αποφάσισε, με ευρεία πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στην προχτεσινή συνεδρίασή του, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα μερίδας του ελληνικού λαού. Μάλιστα, για την υλοποίηση και λειτουργία ενός τέτοιου, γενικότερης εμβέλειας, έργου, ο δήμος είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και με άλλους δήμους.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της διοίκησης, η χωροθέτηση του ΚΑΝ στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου εξασφαλίζει χώρο αρκετά μεγαλύτερο από τον απαιτούμενο για τις εγκαταστάσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου αφού είναι ιδιοκτησία του. Επίσης, ο συγκεκριμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δένδρων πλάτους 12 ή και 15 μέτρων έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις. Είναι δε διαμορφωμένος πλήρως με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, τηλεπικοινωνίες) και από την ίδρυσή του επιτρέπει μόνο την εγκατάσταση βιοτεχνιών και επιχειρήσεων γενικότερα χαμηλής όχλησης, όπως είναι και το ΚΑΝ. Ο χώρος είναι άμεσα προσβάσιμος από το αστικό και περιαστικό δίκτυο της πόλης, 200 μέτρα από την Παραγλαύκια Αρτηρία που συνδέει την περιμετρική της πόλης των Πατρών με το Λιμάνι, καθώς και 1.000 μέτρα περίπου από τον κόμβο του Γλαύκου. Η συγκεκριμένη θέση του προβλεπόμενου χώρου ΚΑΝ απέχει πολύ περισσότερο από 1.000 μέτρα από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, όταν η σχετική απαίτηση είναι τα 500 μέτρα.

Σημειώνεται συγκεκριμένα στην εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: «Με τη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση, λειτουργία και χωροθέτηση των ΚΑΝ δίνεται πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης εκτός των υφιστάμενων κοιμητηρίων και σε άλλη θέση στην περιαστική ζώνη, η οποία είναι σύμφωνη με τις αρχές της βιώσιμης πολεοδομικής ανάπτυξης, διότι δεν δεσμεύει νέα γη κατάλληλη για άλλες ανάγκες και, επιπλέον, επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, διότι δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις. Η προτεινόμενη θέση όχι μόνο δεν δημιουργεί οπτική επαφή και τυχόν όχληση σε κατοικίες, αλλά παρέχει τη δυνατότητα, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου, για δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου».

Το δε κόστος κατασκευής διαμορφώνεται περίπου στα 2,2 ή 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι με ένα αντίτιμο για την αποτέφρωση αρκετά μικρότερο των 600 ευρώ, που στοιχίζει για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για αποτέφρωση οπουδήποτε στην Ελλάδα, στον κοντινότερο προορισμό στη Βουλγαρία, το κόστος κατασκευής αποσβένεται σε 3 - 5 χρόνια. Το προσωπικό που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία του ΚΑΝ είναι περίπου 8 - 10 άτομα, επομένως, όπως σημειώνεται, το κόστος λειτουργίας του θα είναι σχετικά μικρό και φυσικά θα καλύπτεται από την ανταποδοτικότητα της λειτουργίας του Αποτεφρωτηρίου.

Σημαντικά πλεονεκτήματα

«Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την πόλη μας, και τη χώρα γενικότερα, μειώνοντας τη διαρροή κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, απαλλάσσοντάς τους και από την ταλαιπωρία των μεγάλων μετακινήσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση της διοίκησης του δήμου.

Εξηγώντας δε τη σκοπιμότητα του έργου υπογραμμίζεται ότι θα έχει περιβαλλοντικό όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, «δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική ταφή. Είναι κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία της πόλης μας, και όχι μόνο».

Εξηγώντας δε τους λόγους για την επιλογή υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, η διοίκηση του δήμου υπογραμμίζει ότι ικανοποιεί το αίτημα μερίδας του λαού που επιλέγει την αποτέφρωση. Αλλωστε, όπως τονίζεται, η αποτέφρωση των νεκρών παγκοσμίως τυγχάνει μεγάλης προτίμησης, καθώς:

-- Απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών από την υποχρεωτική εκταφή της σορού των συγγενών τους σε 3 - 5 χρόνια μετά την ταφή και την τραγική και μακάβρια υποχρέωση των συγγενών στη θέα, σε πολλές περιπτώσεις, μη αποσυντεθειμένης σορού.

-- Απαλλάσσει την οικογένεια από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου για τρία χρόνια.

-- Είναι πολύ οικονομικότερη της ταφής.

-- Προστατεύεται το περιβάλλον (γη και υδροφόρος ορίζοντας).

-- Δίνεται η δυνατότητα αποτέφρωσης των οστών μετά την εκταφή για την αποφυγή της τοποθέτησης των οστών στα χωνευτήρια μαζικής απόθεσης.

Δε «χώρεσαν» οι εργάτριες και οι αγωνίστριες

«

Οι γυναίκες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου», είναι ο τίτλος του ημερολογίου που εξέδωσε το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Στην εισαγωγή της προέδρου του ΔΣ του ΚΕΘΙ, Ειρήνης - Ελένης Αγαθοπούλου, αναφέρεται: «Ενα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων θα είναι να καταφέρουμε να καταρρίψουμε τα πατριαρχικά στερεότυπα, που κατακλύζουν τις ζωές μας... Μια τέτοια προσπάθεια, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, είναι και η έκδοση αυτού του ημερολογίου, που φέρνει στην επιφάνεια φωτογραφικό υλικό από την Αθήνα του Μεσοπολέμου. Εικόνες από γυναίκες στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τους βίο, γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος, γυναίκες που κατέρριψαν στερεότυπα...». Και ακολουθεί χαιρετισμός του προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, Διονύση Τσακνή, που σημειώνει ότι «...η ΕΡΤ αγκαλιάζει φέτος την προσπάθεια του ΚΕΘΙ, δίνοντας βήμα έκφρασης σε όσους, κόντρα στο πείσμα των καιρών, δεν σταματούν να ονειρεύονται και να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο».

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του ημερολογίου, συναντήσαμε αναμνηστική φωτογραφία υποψήφιων διαγωνισμού ομορφιάς το 1929, τη νικήτρια του αγώνα κυριών στον Α' Διεθνή Αγώνα Αυτοκινήτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1926, τη γυναίκα εκπαιδεύτρια του τσίρκου μαζί με τους ελέφαντες, νεαρές γυναίκες με μαγιό (1920), μια κοινωνική εκδήλωση όπου φιγουράρουν οι αστές μαζί με τις υπηρέτριες. Επίσης, υπάρχει μια φωτογραφία με κορίτσια και αγόρια που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με λουλούδια το 1920.

Σε όλη την έκδοση υπάρχουν ΜΟΛΙΣ μια φωτογραφία από εργάτριες στο Υφαντουργείο (1924) και μια φωτογραφία από σχολή κοπτικής - ραπτικής - κεντήματος. Ακόμα και για το φεμινιστικό κίνημα υπάρχει μόνο μία φωτογραφία της αστής φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν.

Δεν υπήρχε ούτε ένα αφιέρωμα στις πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και στις γυναίκες στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, στις καπνεργάτριες, στις εργάτριες στα φασόν, στις τηλεγραφήτριες και στις γυναίκες των εργατών, που πολλές από αυτές συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '20 με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Ούτε μια αναφορά στις αλύγιστες αγωνίστριες στις φυλακές και τις εξορίες. Στην έκδοση του ΚΕΘΙ δε χώρεσε η μάνα του δολοφονημένου εργάτη Τάσου Τούση, το Μάη του '36. Ούτε καν περιλαμβάνει φωτογραφίες από κινητοποιήσεις που έγιναν, με συμμετοχή και αστών γυναικών, διεκδικώντας να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες ή διανοούμενες εκείνης της εποχής.

Μάλλον το ΚΕΘΙ και η ΕΡΤ ΑΕ κάνουν focus σε φωτογραφίες που αφήνουν στο απυρόβλητο τις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές διακρίσεις που βίωναν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων την περίοδο του Μεσοπολέμου. Πολύ περισσότερο επιδιώκουν να κρύψουν τις ταξικές ρίζες των φυλετικών διακρίσεων, το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την ανεργία, τη φτώχεια και την προσφυγιά, όπως και τις φωτεινές «στιγμές» στην Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στις οποίες είχαν ξεχωριστή θέση χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες.


Β. Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Καμιά κατάσχεση για χρέη λαϊκών νοικοκυριών

Αποφάσεις με τις οποίες δεν θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δημοτών για χρέη προς τους δήμους τους, έχουν πάρει οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κ. Πελετίδης έχει αρνηθεί από τα μέσα Οκτώβρη να εφαρμόσει τον μνημονιακό νόμο επισημαίνοντας στις υπηρεσίες πως με δική του ευθύνη ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοσθεί στο Δήμο Πατρέων. Αντίστοιχη κίνηση έκανε και η δημοτική Αρχή της Πετρούπολης, που κάλεσε τις υπηρεσίες της να μη βεβαιώσουν καμία οφειλή στην Εφορία και να μην προβούν σε καμία ενέργεια κατάσχεσης, μέχρι το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Χαϊδαρίου σημειώνει ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του δήμου να μην προβούν σε καμιά ενέργεια κατάσχεσης, λήψης αναγκαστικών μέτρων ή βεβαίωσης οφειλών στην Εφορία, έως ότου έρθει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, επισημαίνει πως λειτουργώντας με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον παίρνει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και διασφάλισης των εσόδων του δήμου από αυτούς που χρωστούν και έχουν και όχι από αυτούς που δεν έχουν.

Ανάλογη απόφαση προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών έχει λάβει και ο Δήμος Καισαριανής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ