ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Γιατί έχει σημασία να ενισχυθούν παντού τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστών, εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι πήραν το λόγο μετά το τέλος της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για να πουν με το δικό τους τρόπο γιατί έχει σημασία να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Σήμερα παρουσιάζουμε τις παρεμβάσεις των Κώστα Σιέττου, καθηγητή ΕΜΠ, Θέμου Στοφορόπουλου, πρέσβη επί τιμή, Βασίλη Πετρόπουλου, συνδικαλιστικού στελέχους στον κλάδο των εργαζομένων στο Δημόσιο και μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Νίκου Αγγέλου, κτηνοτρόφου, συνδικαλιστή της ΠΑΣΥ, Μαρίας Φιλανταράκη, μέλους του προεδρείου της ΟΓΕ, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, μουσικού - συνθέτη και Σταύρου Τάσσου,σεισμολόγου.

Η παρουσίαση των υπόλοιπων παρεμβάσεων θα συνεχιστεί σε επόμενα φύλλα του «Ρ».

Κώστας Σιέττος

Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια η βία του κεφαλαίου που καθημερινά εξαθλιώνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που παράγει ανεργία, που κάνει τα παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία. Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να βροντοφωνάξουμε φτάνουν πια τα ψέματα και η κοροϊδία όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που σε αυτά εξέχουσα θέση φυσικά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπατά συνειδητά το λαό και που λέει ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε σε όλα μαζί του, γιατί μόνο έτσι μπορεί το λαϊκό κίνημα να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη βία του κεφαλαίου. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για το δίκαιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στις λαϊκές γειτονιές. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Για όλα τα παραπάνω ψηφίζουμε και συστρατευόμαστε με το ΚΚΕ, γιατί η πρόταση λαϊκής εξουσίας του ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για μας και τα παιδιά μας, για σήμερα και για πάντα. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί το ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη αντίσταση στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της όποιας κυβέρνησης και τη μόνη ελπίδα για την τελική νίκη του εργαζόμενου λαού. Επομένως όλοι σύσσωμοι στις Ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε δαγκωτό, όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Χαρίλαος, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σταύρος Τάσσος

Σεισμολόγος

Ο σεισμός που έγινε την περασμένη Κυριακή αλλά κι αυτός που έγινε σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, γενικά απ' τις φυσικές καταστροφές, που το Κόμμα μας βέβαια το έχει εντάξει στις υψηλότερες των προτεραιοτήτων του, γιατί συνδέεται άμεσα με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και εκ του λόγου αυτού με χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε απ' την πλευρά του φυσικού φαινομένου είναι να μη γίνει ο σεισμός κάτω απ' τα πόδια μας. Αυτό όμως δεν εξαρτάται απ' τη θέλησή μας. Αυτό που εξαρτάται απ' τη θέλησή μας και μπορούμε να το ελέγξουμε είναι να έχουμε τέτοιες κατασκευές που να μπορούν να αντέξουν έναν σεισμό. Οταν ο άνθρωπος θέλει, έχει τα μέσα να ελαχιστοποιήσει τον σεισμικό κίνδυνο. Είναι θέμα ταξικής επιλογής αν τα μέσα αυτά που του παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία θα τα αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες, στην προκειμένη περίπτωση της αντισεισμικής θωράκισης, ή θα τα χρησιμοποιήσει για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Υπάρχει περίπτωση να πάρει τέτοια μέτρα το αστικό κράτος; Βεβαίως δεν υπάρχει, θα ήταν ουτοπία κι αυταπάτη αν το πίστευε κανείς αυτό. Βέβαια, εμείς δεν μπορούμε να παραιτηθούμε απ' το να απαιτούμε τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Ο καπιταλισμός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ένα ιστορικά ξεπερασμένο έργο ανθρώπων, κι αφού άνθρωποι το έφτιαξαν, άνθρωποι θα το γκρεμίσουν. Στη θέση του θα φτιάξουμε το σοσιαλισμό, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα αυτών που παράγουν τον πλούτο, θα στηρίζεται στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, θα αντιμετωπίζει τη γη και την κατοικία ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα και θα προβλέπει ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης από έναν εθνικό φορέα κατασκευών που θα παρέχει καλαίσθητους και σεισμικά ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, πολιτισμού και διασκέδασης στο λαό.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφος αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της πραγματικής ειρήνης αλλά και της ουσιαστικής προστασίας απ' τις φυσικές καταστροφές.

Θέμος Στοφορόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Χρειάζεται υποστήριξη στον αγώνα του ΚΚΕ κατά των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου και όσων βοηθούν το κεφάλαιο και αποπροσανατολίζουν το λαό υποσχόμενοι φιλολαϊκή ΕΕ, χωρίς σοσιαλισμό. Ενώ γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτό είναι αντιφατικό και αδύνατο, καθώς η θεωρία και η πείρα έχουν δείξει. Οπως αποκλείεται και να εξασφαλίσει η ΕΕ την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Η διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής για τις Ευρωεκλογές επισημαίνει ότι η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ με κύρια επιδίωξη να λυθεί το Κυπριακό, αλλά ότι αντίθετα η ΕΕ στήριξε το «σχέδιο Ανάν» και συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική που οδηγεί σε διχοτόμηση της Κύπρου. Επίσης, η διακήρυξη τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετώπισε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της. Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται και σε όσους θέλουν να αγνοούν ότι η απαλλαγή από τα δεσμά της Δύσης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, αυτή η απαλλαγή για να είναι πραγματική, πρέπει να συνδέεται με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να φέρει και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Συνεχώς, λοιπόν, και ειδικότερα στις εκλογές είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΚΚΕ για να συμβάλει στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην πατρίδα μας, αλλά και στην ορθή πορεία του στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Εχει και άμεση χρησιμότητα η εκλογή των υποψηφίων του ΚΚΕ στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις Περιφέρειες και τους Δήμους συμμετέχουν στην καθημερινή εργατική - λαϊκή αντίσταση. Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προβάλλουν διαρκώς τις θέσεις του ΚΚΕ και συγχρόνως ενημερώνουν και μέσω του Κόμματος το λαό για όσα εκεί εξυφαίνονται.

Γενικότερα, ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει μεγαλύτερη προστασία του λαού, κάθε στιγμή, σε όλη την Ελλάδα.

Βασίλης Πετρόπουλος

Συνδικαλιστικό στέλεχος στον κλάδο των εργαζομένων στο Δημόσιο και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μεταφέρουμε στους εργαζόμενους είναι ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και δεν είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους επειδή θα εμφανιστεί η οποιαδήποτε απόδαρη κοινωνικά αριστερή κυβέρνηση. Μόνο αν υπάρχει οργάνωση, μέθοδος, ανάλυση και σαφώς μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί να υπάρξει προοπτική, ανατροπές, εξελίξεις. Και είναι αλήθεια πως το ΚΚΕ κράτησε με ταξικό σθένος την αντίθεσή του με την ΕΕ τόσα χρόνια, ακριβώς, κατά τη γνώμη μου, γιατί είχε τη μέθοδο και την ανάλυση.

Στην Ελλάδα έχουμε δυο πολύ ωραίες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περάσουν όλη την πολιτική του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου, ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Η μία είναι η επιδότηση και η άλλη είναι η απασχόληση. Και δείτε τώρα την εξέλιξη: Η εργασία έγινε απασχόληση. Η απασχόληση έγινε επιδοτούμενη απασχόληση. Και η επιδοτούμενη απασχόληση έγινε «ωφελούμενος». Αυτή είναι η εξέλιξη, με 450 ευρώ και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, όχι μόνο γι' αυτούς αλλά για όλους μας.

Αυτή την κατάσταση, αυτή την άλωση των εργασιακών σχέσεων, βασισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στους δήμους και στις περιφέρειες, τη ζούμε εδώ και χρόνια. Με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες του παλιού και του νέου δικομματισμού να τσακώνονται ποιος θα πάρει τα περισσότερα προγράμματα και ποιος θα έχει τα περισσότερα πεντάμηνα στο δήμο του.

Είναι αυτό το ζήτημα της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων που θα πρέπει να κυριαρχήσει στην πολιτική του Κόμματος. Είναι το ζήτημα που έχει δημιουργήσει μια τεράστια γραμμή διάσπασης μέσα στην εργατική τάξη. Αυτή την ενότητα πρέπει να την αποκαταστήσουμε με όρους κινήματος, με ζωντανά σωματεία, με ενότητα εργαζομένων και ανέργων, με κοινή πάλη για όλα αυτά. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε δρόμους με όρους κινήματος.

Με αυτή την έννοια δε νομίζω ότι μπαίνει κανένα ζήτημα αν θα ψηφίσουμε ή δε θα ψηφίσουμε το ΚΚΕ. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει κι οι ίδιοι να το βάλουμε μπροστά με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Μουσικός - συνθέτης

Πολύ συχνά φίλοι με ρωτούν γιατί ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί στηρίζω από μικρό παιδί το Κόμμα σε συναυλίες, σε διαδηλώσεις, σε εκδηλώσεις διάφορες. Και πραγματικά δεν ξέρω τι να πω, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Να θυμηθεί τους αγώνες του Κόμματος απ' την ίδρυσή του, πριν σχεδόν 100 χρόνια; Πώς προέβλεψε καταστάσεις όπως το 1922; Πώς αντιστάθηκε το 1940; Τις εξορίες, τις φυλακίσεις, τους διωγμούς, την αντίσταση στη διάρκεια της δικτατορίας, τη στάση του, ότι προέβλεψε όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα, όλα αυτά που ειπώθηκαν προηγουμένως απ' τους προηγούμενους ομιλητές.

Τι να πρωτοπεί κανείς και πού να σταθεί; Ετσι λοιπόν έχω αρχίσει να ρωτάω εγώ φίλους που ξέρω ότι μας ψηφίζουν, που παλιότερα δεν ψήφιζαν. Και πριν από δύο μέρες ρώτησα μια συνάδελφο μουσικό, γιατί ψηφίζει ΚΚΕ. Μου απάντησε ότι είναι το μόνο Κόμμα που ακόμα είναι με τον εργαζόμενο και τον αγρότη. Αλλά - προσθέτει - η βασική αιτία είναι ότι παρά το ρεύμα του καιρού, παρά την προπαγάνδα που πέφτει απ' τα ΜΜΕ, παρά τον ωχαδερφισμό και το άφημα του λαού σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τον εκμαυλισμό, το Κόμμα είναι σταθερό, αποτελεί μια σταθερά, είναι συνεπές, είναι αποφασισμένο, είναι οργανωμένο, πηγαίνει μπροστά.

Και σκέφτομαι επίσης ότι αν η πρώτη μου ψήφος όταν ήμουν 18 και το μυαλό δεν είχε πήξει ακόμα και ζούσαμε τότε και τα γεγονότα με την ΕΣΣΔ, το 1989, αν τότε ψήφιζα αυτό το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο και τα τρία τιμημένα γράμματα, Κ-Κ-Ε, τι θα πρέπει να κάνω τώρα που έχουν περάσει 2 - 3 δεκαετίες και έχει πήξει και το μυαλό; Θεωρώ ότι είναι η μόνη λογική επιλογή.

Μαρία Φιλανταράκη

Μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ

Σε αυτές τις εκλογές, εμείς οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας είμαστε αντιμέτωπες με μια πρόκληση. Η πρόκληση αφορά τη στάση μας απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών, χτυπάνε κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαμε κερδίσει. Είναι ισοτιμία και χειραφέτηση, άραγε, όταν η εγκυμοσύνη και η μητρότητα διώκεται; Οταν γίνεται αιτία μη πρόσληψης νέων γυναικών, απόλυσης αλλά και αναγκαστικής αποδοχής εργασίας με εκ περιτροπής ωράριο, χωρίς συμβάσεις, με μικρότερα μεροκάματα; Οταν η πρόληψη, ο προγεννητικός έλεγχος, ο τοκετός, γενικά η υγεία, το φάρμακο γίνονται όλο και περισσότερο ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα; Είναι ισοτιμία και χειραφέτηση άραγε η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης; Είναι ισοτιμία και χειραφέτηση ο λεγόμενος συγκερασμός οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων που προωθεί ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση κοινωνικής πολιτικής για την οικογένεια, μεταφέροντας αυτήν την υποχρέωση στις πλάτες των γυναικών;

Μέσα σ' αυτήν τη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και αποπροσανατολιστικών επιχειρημάτων θεωρώ ότι η κρυστάλλινη, συνεπής θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό πρωταγωνιστή να κάνει ο ίδιος κουμάντο στα ζητήματα οικονομίας και πολιτικής, δείχνει το δρόμο διεξόδου της οριστικής λύσης των λαϊκών προβλημάτων και των γυναικών. Γι' αυτήν την πολιτική του ΚΚΕ εκφράζω τη στήριξή μου στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές και τις Τοπικές εκλογές. Γι' αυτήν την πολιτική μου επιλογή θα προσπαθήσω να πείσω και άλλες γυναίκες στην περιοχή μου, στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας που μένω. Να τις πείσω ότι η ψήφος σ' αυτές τις εκλογικές μάχες αν δεν εκφραστεί καθαρά ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και σε τοπικό επίπεδο και αυτό σημαίνει ψήφο στο ΚΚΕ, θα χρησιμοποιηθεί για νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών και εργαζομένων.

Νίκος Αγγέλου

Κτηνοτρόφος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είμαι πιο πολύ χαρούμενος, στο χωριό μου και στην Αργολίδα που είμαι, όταν δίνω τους αγώνες μαζί με τους κομμουνιστές.

Συναντήθηκα με το ΚΚΕ το 1996, στο πρώτο μπλόκο στην Πελοπόννησο, στη σήραγγα του Αρτεμισίου. Στην αρχή με κάποιους δισταγμούς, μιας και ήμουν στέλεχος της ΝΔ. Γρήγορα αντιλήφθηκα τις πολιτικές τους και ιδιαίτερα τις πολιτικές για την αγροτιά. Ξεπέρασα τους όποιους δισταγμούς και από τότε ανελλιπώς είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, όχι μόνο της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων αλλά και συνολικά και του λαϊκού κινήματος. Ηταν φυσικό σε μια τέτοια πορεία να ενταχθώ και στην πολιτική πάλη μαζί με το ΚΚΕ, που όχι μόνο με συνέπεια συμπαραστέκεται στα δίκια αιτήματα όλων όσων αγωνίζονται αλλά δίνει και προοπτική στον αγώνα. Ο λαός να γίνει αφέντης στον πλούτο που παράγει. Να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία, τη λαϊκή εξουσία.

Η δική μου πορεία συνειδητοποίησης δεν είναι η μόνη εξαίρεση. Και αν αυτό συνέβαινε πριν κάποια χρόνια για μένα, σήμερα, μαζί με τις δυσκολίες που υπάρχουν, υπάρχουν και νέες δυνατότητες απλός κόσμος, που μέχρι χτες στήριζε τα κόμματα του κεφαλαίου, να συμπορευτεί μαζί μας. Για ένα ισχυρό ΚΚΕ. Για δυνατή αντιπολίτευση παντού. Και στον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο και στο εργατικό σωματείο αλλά και στα όργανα του κράτους, στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει εμείς πλατιά να απευθυνθούμε σε τέτοιο κόσμο και ας μη συμφωνεί μαζί μας σε όλα. Στον κόσμο που συμμετέχει στα μπλόκα, τώρα που είναι η αγροτιά - από αύριο βγαίνουμε κι εμείς στην Αργολίδα - στη διαδήλωση, στην απεργία και να του πούμε ότι εδώ είναι η θέση του. Να συστρατευθεί μαζί μας. Να ψηφίσει τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και στην Περιφέρεια, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή.

Να δώσουμε τη μάχη τώρα που έχουν βγει οι αγρότες στο δρόμο. Οπως ξέρετε εσείς οι κομμουνιστές. Και μέσα στη Βουλή αλλά και κοντά. Γιατί αν ο κλάδος της κτηνοτροφίας καταρρεύσει, ο ελληνικός λαός θα τρώει φτηνοπροϊόντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ