ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ακραία μορφή κοινωνικού κανιβαλισμού

«Τα ναρκωτικά σκοτώνουν; Ρωτήστε τους επιζήσαντες»...
«Τα ναρκωτικά σκοτώνουν; Ρωτήστε τους επιζήσαντες»...
Η ισχύουσα κατασταλτική πολιτική και η πολιτική νομιμοποίησης των ναρκωτικών είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς δε θίγουν τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση και την εξάρτηση. Η νομιμοποίηση αφορά στη θεσμοθέτηση του κοινωνικού περιθωρίου και πίσω από το επιχείρημα του «καλού νοικοκύρη», που «πρέπει να κοιμάται ήσυχος», κρύβεται ο άγριος ατομικισμός. Ησυχία που εξαργυρώνεται με την αδιαφορία για την όλο και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των νέων ανθρώπων που θα εξαρτώνται νόμιμα και μηδενίζοντας τις δυνατότητες που έχει ένας εξαρτημένος για να επανεξετάσει τη ζωή του. Δεν πρόκειται μόνο για ιδεολογική χειραγώγηση αλλά για τη θεσμοθέτηση του πιο ακραίου «κοινωνικού κανιβαλισμού».

Η κατάθεση του πολυαναμενόμενου - από ομόκεντρους κύκλους - νομοσχεδίου «Κώδικας Ναρκωτικών», που νομιμοποιεί τη χρήση, διακίνηση, προμήθεια ναρκωτικών και καλλιέργεια ινδικής κάνναβης έρχεται όχι μόνο να ανοίξει δουλειές με ...φούντες για μικρούς και μεγάλους εμπόρους. Το σημαντικότερο «επίτευγμα» που επιδιώκει είναι να ξεπαστρέψει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο το «πλεονάζον» ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων ανθρώπων και όχι ανήμερων θεριών.

Σήμερα κάθε κοινωνικό δικαίωμα που καταργείται πλασάρεται ως «ατομική ελευθερία». ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΡΑΣΗ και όλο το συνονθύλευμα που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια τα ναρκω-φεστιβάλ πανηγυρίζουν για το «θετικό βήμα» που έκανε επιτέλους η τρικομματική κυβέρνηση και αναμένουν «σύντομα την ψήφισή του».

Λάσπη και ψέματα

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αντιεπιστημονικά διατυπώθηκαν από τη «Συμμαχία "Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά"», όπου συμμετέχουν τα παραπάνω κόμματα και φορείς.

  • Διαμαρτύρονται για τη «μη κατηγοριοποίηση των ουσιών» (δηλαδή διαχωρισμός σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά). Ομως, οι αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά δεν διαχωρίζονται σε «σκληρές» και «μαλακές», είναι κοινές για όλα τα ναρκωτικά. Το 1/4 του συνόλου των εξαρτημένων χρηστών της ΕΕ (98.000) ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη. Η συστηματική χρήση κάνναβης θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία από το 45% των νέων που την έχουν χρησιμοποιήσει (Eurobarometer 2011). Η συστηματική χρήση κάνναβης στην εφηβεία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κατά τη νεανική ηλικία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων και διαταραχών, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας - ΕΚΠΝΤ, για το 2010).
  • Με τον «Κώδικα Ναρκωτικών» θα αποσυμφορηθούν «σημαντικά οι φυλακές και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τους χρήστες», λένε. Οντως οι χρήστες δεν πρέπει να πηγαίνουν φυλακή, λέμε εμείς. Αλλά ποιες είναι οι συνθήκες βελτίωσής τους που προβλέπει το νομοσχέδιο; Στα «στεγνά» προγράμματα, που αντί να ενισχυθούν και να επεκταθούν, αιμορραγούν οικονομικά και απειλούνται με κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση; Σε μια κοινωνία που ο ένας στους δύο είναι άνεργος, που πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τον καθένα από μας και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για κοινωνική επανένταξη;
  • «Οι αντιαπαγορευτικές πολιτικές όπου έχουν εφαρμοστεί έχουν αποδεδειγμένα θεαματικά θετικά αποτελέσματα (...) για αυτό και επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες χώρες: Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ελβετία». Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2011, όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια από την Ελλάδα (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στα ναρκωτικά (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.
  • «Στην Ολλανδία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το μοντέλο των "coffee shops" έχει φέρει αύξηση στη χρήση κάνναβης ανάμεσα στους ενήλικες, αντίθετα το πληθυσμιακό ποσοστό χρήσης κάνναβης είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπάρχουν σχετικά λίγοι νέοι χρήστες οπιούχων». Σ' αυτό τους τον ισχυρισμό η απάντηση έρχεται από την Επιτροπή του ΟΗΕ (2004): «Η ολλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι "η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη" ούτε για τους χρήστες, ούτε για την κοινωνία. Τα coffee shops "δεν είναι άμοιρα ευθυνών" όσον αφορά τη συντήρηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δεν επαρκούν για την καταστολή του εγκλήματος, που συνδέεται με τα ναρκωτικά. Η κυβέρνηση, από κοινού με τις τοπικές αρχές, θα διασφαλίσει τη στενή παρακολούθηση του ναρκω-τουρισμού, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων, ενώ ανέφερε ότι θα εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για να αποθαρρύνει τη χρήση της κάνναβης, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές εκστρατείες πρόληψης εστιασμένες σε ομάδες υψηλού κινδύνου». Από τους χρήστες κάνναβης το υψηλότερο ποσοστό αυτών που κάνουν καθημερινή χρήση καταγράφεται στην Ολλανδία (80%) (Ετήσια Εκθεση για το 2004 του ΕΚΠΝΤ). Ο μαθητικός πληθυσμός της Ελβετίας κατέχει την τρίτη θέση και της Ολλανδίας την πέμπτη θέση στην Ευρώπη στη χρήση παράνομων ουσιών (Πανευρωπαϊκή Ερευνα «ESPAD» 2007 για τη χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό).
  • «Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ακόμη πιο ανθρώπινες πολιτικές μείωσης της βλάβης, περισσότερο πλουραλισμό θεραπευτικών μεθόδων», λένε. Δηλαδή, προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), τα οποία θα έπρεπε να είναι υψηλών προδιαγραφών και να απευθύνονται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα (φορείς ΕΪΤΖ κ.λπ). Ομως, σήμερα τα προγράμματα υποκατάστασης τείνουν να γίνουν η μόνη επιλογή για τους τοξικοεξαρτημένους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ. Στη Φινλανδία το 58% των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τη βουπρενορφίνη, στην Τσέχικη Δημοκρατία οι χρήστες βουπρενορφίνης είναι 40%. Σημαντικό ποσοστό των χρηστών δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τη μεθαδόνη και τη μορφίνη στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σλοβακία και τη Σουηδία. Στη Δανία το 44% των θανάτων από ναρκωτικά οφείλονται στη μεθαδόνη (στοιχεία ΕΚΠΝΤ).
Ιδεολογική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.

Την ίδια ώρα ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή προσποιούνται τους έκπληκτους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τη στιγμή που έχει προηγηθεί η συμφωνία τους στην Κυβερνητική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 2006 το νέο ορισμό της τοξικοεξάρτησης ως «Χρόνια υποτροπιάζουσα αυτοπροκαλούμενη νόσο», χαρακτηρίζοντας το χρήστη «ασθενή». Τα παραπάνω προσυπογράφουν και αναπαράγουν σε εκδηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Αποκωδικοποιώντας το συγκεκριμένο ορισμό: Είναι αυτοπροκαλούμενη άρα γιατί να υπάρχει δωρεάν περίθαλψη; Είναι χρόνια άρα μη ζητάτε δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, βολευτείτε με υποκατάστατα. Είναι υποτροπιάζουσα, άρα δεν υπάρχει λόγος για κοινωνική επανένταξη. Ποιος θα δώσει δουλειά σε κάποιον που από στιγμή σε στιγμή θα υποτροπιάσει παίρνοντας πάλι ναρκωτικά; Ο συγκεκριμένος ορισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των στρατηγικών πολιτικών σε ΗΠΑ, ΕΕ και Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για τα ναρκωτικά. Τυχαίο; Και τίθεται το ερώτημα: Οταν ο χρήστης βαφτίζεται «ασθενής» που δεν παίρνει γιατρειά, ποιος ευνοεί και καλλιεργεί το ρατσισμό;


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org