ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η ΕΕ στρώνει το χαλί της ανεξαρτησίας

Συμφώνησαν στην αποστολή «αστυνομικής και δικαστικής δύναμης» 1.800 ατόμων

Διχασμένο το εκλογικό σώμα της Σερβίας

Associated Press

Διχασμένο το εκλογικό σώμα της Σερβίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με την αποχή της Κύπρου, που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι χώρες της ΕΕ έδωσαν χτες το απόγευμα την έγκρισή τους για την ανάπτυξη της αποστολής 1.800 ατόμων στην περιοχή. Η προκαταρκτική απόφαση της ΕΕ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στις 18 του Φλεβάρη, πάρθηκε την επομένη της εκλογικής νίκης του φιλοδυτικού Μπόρις Τάντιτς στις σερβικές προεδρικές εκλογές, ενώ τις επόμενες μέρες ή βδομάδες αναμένεται η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου...

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ υποστήριζαν ότι η χτεσινή απόφαση συνιστά οικονομική και νομική στήριξη στην ανάπτυξη της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής της στην περιοχή, υπονοώντας πως περιμένουν πλέον τις εξελίξεις απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, αφού τα τελευταία σενάρια έφεραν την Πρίστινα να κηρύσσει την ανεξαρτησία της την Κυριακή 17 του Φλεβάρη, δηλαδή μία μέρα πριν την επόμενη υπουργική σύνοδο της ΕΕ.

Η προχτεσινή επανεκλογή του φιλοδυτικού Τάντιτς στην Προεδρία της Σερβίας με 50,5%, έναντι 47,9% που πήρε ο φιλορώσος αντίπαλός του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προκάλεσε ευφορία σε ΗΠΑ και ΕΕ, που θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως αντικατοπτρισμό της βούλησης του σερβικού λαού για ένταξη στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει τους Σέρβους διχασμένους ανάμεσα στην έως τώρα πολιτική της φιλοδυτικής κυβέρνησης και στην πολιτική μίας αντιπολίτευσης που διστάζει να αντιταχθεί ξεκάθαρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αντιπροτείνοντας σαν «πανάκεια» την ανάπτυξη πολύπλευρων στρατηγικών σχέσεων με τη Μόσχα...

Ο Τάντιτς βολεύει το Κρεμλίνο

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Μόσχα κάθε άλλο παρά δείχνουν προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σερβία. Ετσι θεωρούν πως σωστά η Μόσχα δεν επέλεξε πλευρά σ' αυτές τις εκλογές, προσπαθώντας να κερδίσει και από τους δύο υποψηφίους, σφραγίζοντας αυτήν την επιλογή της με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε με τη σερβική ηγεσία, υπό τον Μπ. Τάντιτς.

Οπως εκτιμά ο Β. Γκούτνικ, υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ρωσικού Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων, εάν νικούσε ο «φιλορώσος» Τ. Νίκολιτς τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η Ρωσία θα ήταν περισσότερα. «Η υποστήριξη από τη Ρωσία αυτού του ριζοσπάστη πολιτικού θα σήμαινε την όξυνση της έντασης με την ΕΕ», σημειώνει ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο Κ. Κοσάτσιεφ, επικεφαλής της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Κρατικής Δούμας, υπογράμμισε πως η Ρωσία «κράτησε ολοφάνερα ουδέτερη στάση» στις σερβικές εκλογές, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως «είναι έτοιμη να δουλέψει με οποιονδήποτε νικητή». Ο ίδιος σημείωσε πως είναι «απλοϊκοί» οι χαρακτηρισμοί «φιλοδυτικός» και «φιλορώσος», που χρησιμοποιήθηκαν για τους δύο υποψηφίους, υπενθυμίζοντας την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας παραμονές των εκλογών.

Την ίδια ώρα ο Κοσάτσιεφ απείλησε πως σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και πιθανής αναγνώρισής του από δυτικά κράτη, η Ρωσία μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγιση που έχει απέναντι σε άλλες περιοχές που έχουν αυτοανακηρυχτεί κράτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που μετέδωσε την παραπάνω είδηση, λόγος γίνεται για τις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία και της Υπερδνειστερίας, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία.

ΙΝΔΙΑ
Προπαγάνδα στήριξης της συμφωνίας με ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σκληρή προπαγάνδα υπέρ της πυρηνικής συμφωνίας Ινδίας - ΗΠΑ, πραγματοποιεί η ινδική κυβέρνηση, μετά την καταγγελία της από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και τη δήλωση ότι αν υπογραφεί θα αποχωρήσει από αυτόν, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές... Τη σκυτάλη στην κυβερνητική προπαγάνδα πήρε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, ισχυριζόμενος ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης εάν δεν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία.

Και τα δύο Ινδικά ΚΚ, σε ανακοινώσεις τους σημειώνουν ότι η επίμαχη συμφωνία, που καίγεται να υπογράψει η κυβέρνηση, θα υποθηκεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις αμερικανικές επιταγές, ενώ ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα τέτοιο βήμα.

ΗΠΑ
Περισσότερες δαπάνες για πολέμους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2009, το μεγαλύτερο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσίασε χτες το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, ζητώντας την έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 515,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2008 σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Μπους ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 30%.

Το παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνει κονδύλι 183,3 δισ. δολάρια για νέα οπλικά συστήματα. Δε συμπεριλαμβάνει όμως τις δαπάνες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και τις δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε εκ παραλλήλου από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου 70 δισ. δολαρίων ως «επείγουσα» χρηματοδότηση για Ιράκ και Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει το «Ρόιτερς».

«MICROSOFT» - «YAHOO!» - «GOOGLE»
Διαπληκτισμοί στο χρώμα του χρήματος

NEA YOPKH.--

Συμμαχία «Google» και «Yahoo!» φαίνεται να γεννά η πρόθεση της «Microsoft» να εξαγοράσει τη «Yahoo!», έναντι 44,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση των μετοχών. Η πρόταση εξαγοράς της «Microsoft» προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, με τις πολυεθνικές να αλληλοκατηγορούνται. Η μεν «Google» κατηγορεί ευθέως τη «Microsoft» ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα του ανταγωνισμού με την εν λόγω προσφορά, ενώ η «Microsoft» αντικρούει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία «Google» - «Yahoo!» δημιουργεί μονοπώλιο στον τομέα της αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

H «Yahoo!», από την πλευρά της, απέφυγε να απαντήσει αμέσως στην προσφορά της «Microsoft», σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι επιλογές, μεταξύ των οποίων και η ανεξαρτησία της εταιρείας.

Ωστόσο, η διένεξη και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ των δύο πολυεθνικών με μήλον της έριδος τη «Yahoo!», έχει το χρώμα του χρήματος, αφού αφορά αποκλειστικά και μόνο την κερδοσκοπική τους διάθεση και την εξασφάλιση του μονοπωλίου ή της μερίδας του λέοντος στη διαδικτυακή διαφήμιση...

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου καλεί την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ ζητά να μην αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιχειρήσουν να την επιβάλουν.

Πληθαίνουν οι πιέσεις τόσο των Αμερικανών όσο και της ΕΕ για την άμεση, ενδεχόμενα και τις επόμενες ώρες, ανεξαρτησία του Κοσσόβου και την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης της ΕΕ στην επαρχία.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις, έχουν ευθύνη για τη στάση που κρατούν στο ζήτημα εδώ και χρόνια.

Η ανεξαρτητοποίηση θα αποτελέσει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, εμπρηστική για την περιοχή. Θα είναι σε βάρος πρώτα απ' όλα του Αλβανικού και όλων των λαών της περιοχής και γενικότερα. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου σημαίνει επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια.

Η πράξη αυτή θα σηματοδοτήσει έξαρση των πιέσεων για επιβολή λύσεων σε βάρος του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού και κάθε άλλου αγωνιζόμενου λαού.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί και να παλέψει για να φύγουν τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τις ξένες χώρες, όπου βρίσκεται στρατός κατοχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ