ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες θεατρικές πρεμιέρες

«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος»
«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος»
Το «AALST» των Πολ Χέιβερτ - Ντμίτρι Φερχούλστ, που ανήκει στο «θέατρο ντοκουμέντο», θα παρουσιάσει από 7/2, το θέατρο «Θησείον», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Αγλαΐα Παππά, Βασίλης Βασιλάκης. Στην Ααλστ, μια μικρή πόλη στο Βέλγιο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, στις 6 Ιανουαρίου 1999, ξημερώματα, ένα ζευγάρι, με τα δύο ανήλικα παιδιά του, κάνει check-in σ' ένα ξενοδοχείο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τέσσερις μέρες μετά, από το δωμάτιο τα παιδιά βγαίνουν νεκρά και οι γονείς συνοδευόμενοι απ' την αστυνομία. Το 70% όσων λέγονται επί σκηνής είναι ακριβής μεταφορά της δίκης των γονιών, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι της φλαμανδικής τηλεόρασης. Παραστάσεις: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30μμ).

  • Τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας, σε συνεργασία με το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της μαστίχας» και την «Ελληνική Θεαμάτων», θα παρουσιάσουν (7-10/2) στο «Παλλάς» την παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», σε κείμενο - σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Το έργο είναι μια θεατρική πρόταση στα βήματα της παράδοσης, του θεάτρου σκιών. Ενας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο της πόλης και παραχωρεί νερό στους κατοίκους, αφού χορτάσει να τρώει ανθρώπους. Η όρεξή του ολοένα μεγαλώνει. Με διαταγή του Βεζύρη γίνεται καθημερινά κρυφή κλήρωση για τα επόμενα θύματα. Μια μέρα η κλήρωση ορίζει τη Ρωξάνη, τη μοναχοκόρη του Βεζύρη. Μουσική, στίχοι τραγουδιών Βαγγέλης Γιαννάκης, σκηνικές κατασκευές Εβης Χρήστου, κοστούμια - μάσκες Μαρία Πασσαλή, σκηνικός χώρος - χορογραφία - φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης, κινησιολογία Μαργαρίτα Μάντακα. Παίζουν: Αρης Μπινιάρης, Θανάσης Ζέρβας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Φένια Μάγιου, Αντώνης Δημητροκάλης. Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Αβδελιώδης, Γιάννης Βενιζέλος, Μάριος Παπούλιας, Θανάσης Ζέρβας.
  • Η Ρένη Πιττακή στο «AALST»
    Η Ρένη Πιττακή στο «AALST»
    Ο θίασος Ηλία Καρελλά επιστρέφει με παραδοσιακές και σύγχρονες παραστάσεις θεάτρου σκιών αποκλειστικά για ενήλικες, με τίτλο «Καραγκιόζης - 2 πακέτα τσιγάρα». Από τις 13/2, για λίγες μόνο παραστάσεις, ο Καραγκιόζης θα βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Με κεριά και ζωντανή μουσική, ο λαϊκός «φιλόσοφος», πίσω από το πανί, σκιά του καλού και κακού μας εαυτού, θα σατιρίζει τα πάντα ...έξω απ' τα δόντια! Οι μουσικοί κουρδίζουν κι ο καραγκιοζοπαίχτης με το βοηθό του ετοιμάζουν το χάρτινο θίασο. Ο Καραγκιόζης, κλασικός και επίκαιρος, παίζει και μιλά με το κοινό. Τραπεζάκι, ποτάκι, τσιγαράκι και ...αβάντι μαέστρο! Σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς. Παίζουν: Ηλίας Καρελλάς, Αναστασία Παράβα. Μουσικοί: Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο, φλογέρα), Γρηγόρης Λάγγας (βιολί), Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης (λαούτο). Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη 10.30 μ.μ.
Εικαστική πολυμορφία

Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Εργο του Γ. Μαυροΐδη
Στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο), φιλοξενείται (έως 24/2) η έκθεση «Σαμαρκάνδη» του Τάσου Χριστάκη (εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών). Βασίζεται στο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα έργο τριών διαστάσεων, που δανείζει τον τίτλο του στην έκθεση, και σε έργα δύο διαστάσεων. Ο Τ. Χριστάκης χρησιμοποιεί ως βασικά υλικά το ξύλο, το χαρτί και το κάρβουνο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη λακωνική διατύπωση και τη φειδωλή χρήση των μέσων. Η τραχύτητα της γραφής και ο βίαιος τρόπος που «σκάβεται» το χαρτί, δημιουργούν ανοιχτούς τόπους (ξέφωτα) που φωτίζουν τις μορφές.

Στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), φιλοξενείται (έως 23/2) αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μαυροΐδη. Σκοπός της είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δημιουργικής του πορείας με τριάντα πέντε έργα (πίνακες μεγάλων διαστάσεων και τερακότες). Η ζωγραφική του Γιώργου Μαυροΐδη αποκαλύπτει έναν κόσμο γεμάτο πάθος, ένταση, πόνο, εκφραστικότητα. «Κλειδιά» στο έργο του το χρώμα και το φως. Στη ζωγραφική του οι θερμές και ψυχρές πινελιές, απλωμένες με νεύρο, «πλάθουν» πρόσωπα, χώρους και τοπία. Ο Γ. Μαυροΐδης έμεινε ως το τέλος προσηλωμένος στο ανθρώπινο σώμα, δίνοντάς του ανθρωποκεντρική διάσταση.

«Ανθρώπινη κατάσταση / 2» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Κλεοπάτρας Δίγκα, (7/2-30/3) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου Α΄ και Κορίνθου). Στον κατάλογο της έκθεσης, η Πέγκυ Κουνενάκη σημειώνει: «Η νεορεαλίστρια Δίγκα, τώρα δεν ασχολείται με το φαίνεσθαι του κόσμου αλλά με το είναι του ανθρώπου... Με λιτές, αδρές γραμμές, σχεδόν βίαιες, έντονα εξπρεσιονιστικές, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το ανθρώπινο δράμα. Ο άνθρωπος σε πτώση, σε παρακμή, ένα σώμα πάσχον». Ο Βασίλης Λαδάς στο προλογικό του σημείωμα αναφέρεται στον τρόπο που η καλλιτέχνης αποτυπώνει τις ανθρώπινες μορφές, τονίζοντας πως η Κ. Δίγκα εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία των σωμάτων «λιτά και ρεαλιστικά. Δε μεταμορφώνει τα σώματα, δεν τα αδυνατίζει παράλογα ούτε τα χοντραίνει συμβολικά, δεν προεξέχουν κοιλιές ή καμπούρες, δεν επιμηκύνονται λαιμοί. Εχουν το σύνηθες μέτρο. Δηλώνουν πως είναι ύλη υποκείμενη στη φθορά και στην αγορά... Σώματα στην πρώτη σήψη τους και ταυτόχρονα στην πρώτη πνοή τους».

Εκθεση χαρακτικής του Γρηγόρη Κότσαρη (13/2-15/3) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Στις ξυλογραφίες που παρουσιάζει, τα θέματά του είναι εμπνευσμένα από τον τόπο της καταγωγής του, το Αιτωλικό.

Στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου), φιλοξενείται ζωγραφική του Γεράσιμου Σωτηρόπουλου, με τίτλο «Εσωτερικά τοπία».

Από τις 22/2-16/3 στο χώρο τέχνης «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός), θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά.

Πρώτη στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη του συναυλία στη Θεσσαλονίκη δίνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής (11/2,9μμ), στο θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42), παρουσιάζοντας τραγούδια από τους δίσκους του «Σκοτεινός Ερωτας», «Κυριακές μες στο χειμώνα» και τις ανέκδοτες μπαλάντες «Σκηνές από βουβή ταινία», σε στίχους Σ. Τριβιζά. Θα παρουσιάσει επίσης αποσπάσματα από τις μουσικές που συνέθεσε για τις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Η πεντάμορφη και το τέρας» και «Ο επισκέπτης». Τραγούδι: Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Συμμετέχουν: η σοπράνο Στέλλα Αδαμίδου, η βιολονίστρια Ανδρονίκη Δονουκάρα και η φλαουτίστρια Ελευθερία Παπάζογλου -Χαλικιά. Στο πιάνο, ο συνθέτης. Τη συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Συνέδριο περί ελληνικής γλώσσας

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα, με θέμα «Η διδασκαλία της νέας ελληνικής στον κόσμο», θα πραγματοποιήσει στο Μεσολόγγι (18-20/9/2008) ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, να συζητηθούν σχετικά θέματα: Ποιοι τη διδάσκουν, πόσες και ποιες μέθοδοι διδασκαλίας ακολουθούνται, ποια βιβλία χρησιμοποιούνται, πώς πιστοποιείται η εκμάθηση της γλώσσας και να καθοριστεί ένα γενικότερο πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων φορέων (πανεπιστημίων, κέντρων διδασκαλίας, σχολείων) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να αυξηθεί περισσότερο η τάση για εκμάθηση της νέας ελληνικής, που επικρατεί σήμερα διεθνώς. Περισσότερες πληροφορίες από τη γραμματέα της Επιστημονικής Επιτροπής, Βασιλική Καβάγια, στην ηλεκτρονική διεύθυνση hls@bhc.gr ή στο τηλέφωνο 210-8217710 ή στο φαξ 210-8215025. Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.odeg.gr.

«Ταξίδι» στο ρεμπέτικο

«Σαν τραγούδι μαγεμένο» τιτλοφορείται το πρόγραμμα - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Νταλάρας, παρέα με 13μελή ορχήστρα και ομάδα ηθοποιών που «υποδύονται» εμβληματικές μορφές του ρεμπέτικου, για πέντε βραδιές (14,15,16,18,19/2), στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής.

Πασίγνωστα κι αγαπημένα τραγούδια αλλά και κάποια πρωτάκουστα, περιλαμβάνονται στο μουσικό θέαμα, που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης. Ενα «ταξίδι», που φιλοδοξεί να καλύψει τους σημαντικότερους σταθμούς του ρεμπέτικου (θεματικά, γεωγραφικά και μουσικά), ξεκινώντας από το 1900 και το σμυρνιώτικο μινόρε και καταλήγοντας στη «χρυσή περίοδο του ρεμπέτικου», με τα χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καλδάρα κ.ά. Μαζί με τον Γ. Νταλάρα τραγουδούν οι Μπάμπης Στόκας, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Ασπασία Στρατηγού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τάνια Τρύπη, Αρτο Απαρτιάν, Νίκος Αλεξίου, Μάνος Σειραγάκης. Ερευνα - επιλογή αρχειακού υλικού: Παναγιώτης Κουνάδης, εισαγωγή-έρευνα: Λευτέρης Παπαδόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ