ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευθύνες κυβέρνησης και ΕΛ.ΑΣ. για τα εκτεταμένα επεισόδια

Ανδρες των ΜΑΤ με «χρυσαυγίτες» στην πλατεία Κολοκοτρώνη, λίγη ώρα πριν τα επεισόδια...
Ανδρες των ΜΑΤ με «χρυσαυγίτες» στην πλατεία Κολοκοτρώνη, λίγη ώρα πριν τα επεισόδια...
Εκτεταμένα επεισόδια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων - εκ των οποίων δύο με μαχαίρι - σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ανάμεσα στα ΜΑΤ, στους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής» και τους λεγόμενους αναρχικούς, ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί. Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις επιχείρησαν να κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, χώρος στον οποίο είχε προαναγγελθεί ότι θα γίνει συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» με αφορμή την επέτειο των 12 χρόνων από τα Ιμια. Ομως, εκεί, ήδη, βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ και περίπου 80 «χρυσαυγίτες».

Ομάδα των λεγόμενων αναρχικών ξεκίνησε πετροπόλεμο με τα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Οι αστυνομικοί και οι «χρυσαυγίτες» εφορμούν ταυτόχρονα (σ.σ. για το περιστατικό αυτό έχει διαταχθεί ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ.) και οι συμπλοκές γενικεύονται. Τέσσερα άτομα από την ομάδα των λεγόμενων αντιεξουσιαστών τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά με μαχαίρι, και οδηγήθηκαν στο «Ευαγγελισμό». Ο ένας από αυτούς χειρουργήθηκε, καθώς έφερε χτύπημα στη σπλήνα και διέφυγε τον κίνδυνο, ενώ ο δεύτερος είχε δεχτεί μαχαιριά στο χέρι και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από εκεί και ύστερα και για μια ολόκληρη μέρα η αστυνομία βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Οι λεγόμενοι αναρχικοί κάνουν στις 2.30 το μεσημέρι κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Μέλη του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου βάζουν φωτιές και στήνουν οδοφράγματα, ενώ στις 7.30 το απόγευμα αποφασίζουν να τερματίσουν την κατάληψη. Εκείνη τη στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά και σε πολλές προσαγωγές, μόνο όμως από τα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αλόγιστη χρήση χημικών. Σημειώνεται ότι από τις 106 προσαγωγές δεν υπήρξε καμία σύλληψη, εκτός από το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος μίας 24χρονης φοιτήτριας που στηρίχτηκε σε μαρτυρίες αστυνομικών.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με μια απαράδεκτη ανακοίνωση, κάνει λόγο για «ψυχραιμία, επαγγελματισμό και υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας» που έδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, διά στόματος Θ. Ρουσσόπουλου, εμφανίζεται ικανοποιημένη επειδή η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε για το καλύτερο. Επιπλέον, τόνισε πως «ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρχει συνεργασία τέτοιου είδους» μεταξύ αστυνομίας και «χρυσαυγιτών». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, μίλησε για «σχέδιο» που «υλοποίησαν από κοινού η "απούσα" Αστυνομία, ακροδεξιοί και οι "γνωστοί - άγνωστοι"». Ο Ανδ. Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, τόνισε πως «η αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην κλιμάκωση της βίας. Ενώ στη γνωστή τακτική του, των δήθεν ίσων αποστάσεων, που τελικά "αθωώνει" τους ακροδεξιούς προκειμένου ελεύθερα να ξεσπά το μίσος τους, κατέφυγε ο ΛΑ.Ο.Σ, ο οποίος «καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

Παρακαταθήκη οι αγώνες του

Με πολιτική τελετή, το περασμένο Σάββατο, είπαν το «ύστατο χαίρε» στον Παρίση Αγγελίδη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη θλίψη σύντροφοι και συγγενείς αποχαιρέτισαν για τελευταία φορά, με μια σεμνή πολιτική τελετή, που έγινε στο νεκροταφείο της Καλαμαριάς, τον κομμουνιστή Παρίση Αγγελίδη που έφυγε από κοντά μας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Παρίσης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1914 στο Καρς της Ρωσίας, αργότερα η οικογένεια του έρχεται στην Ελλάδα και το 1928 εγκαθίσταται στην Καλαμαριά. Το 1933 ήδη φοιτητής της Νομικής εντάσσεται στην ΟΚΝΕ. Το 1938 η μεταξική δικτατορία τον στέλνει εξορία στη Φολέγανδρο από όπου το 1941 κατάφερε μαζί με συντρόφους του να διαφύγει κατά τη μεταφορά τους από τον τόπο της εξορίας. Το 1941 γίνεται μέλος τους ΚΚΕ, μετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της παράνομης εφημερίδας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, της «Λαϊκής Φωνής». Το 1947 διαφεύγει τη σύλληψη και μαζί με τη σύντροφό του Μαρίτσα περνάει στο βουνό, όπου εντάσσεται στο ΔΣΕ με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Ακολούθησε η πολιτική προσφυγιά, Αλβανία, Τασκένδη, Βουκουρέστι, όπου ο Παρίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα». Από το 1958 θα ζήσει στην Πολωνία με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του Γιώργο και Ζένια. Αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων «Δημοκράτης». Το 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα, στην Καλαμαριά και συνδέεται με την Κομματική Οργάνωση Καλαμαριάς του ΚΚΕ.

Οπως τόνισαν στους επικηδείους που εκφώνησαν οι σύντροφοι του από την ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, την ΠΕΑΕΑ και την ΚΝΕ, ο Παρίσης «ήταν για εμάς, ζωντανή ιστορία του κόμματος. Ηταν ο συνδετικός κρίκος που ένωνε τις ηρωικές σελίδες των αγώνων του ΚΚΕ με την προοπτική της πάλης για το σοσιαλισμό».

«Εζησε μέχρι τα 94 χρόνια του, μια ζωή γεμάτη αγώνες, θυσίες, χαρές, λύπες, στερήσεις, οργή και αγάπη, αλλά κυρίως με αισιοδοξία. Μέχρι το τέλος. Αισιοδοξία για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Οχι από μόνες τους, όχι με παρακάλια, όχι με φτιασιδώματα. Αλλά με όραμα, με γνώση, με οργανωμένη, συντεταγμένη δράση μέσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτό μας δίδαξε, αυτό μας αφήνει παρακαταθήκη. Ηταν ο Παρίσης 67 χρόνια μέλος του ΚΚΕ. Ακόμα κι αυτήν την ύστατη στιγμή ήθελε να προσφέρει. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να προσφέρει το σώμα του στο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή, στην Επιστήμη».

Θάνατος αγωνίστριας

Στις 30 Γενάρη 2008, μετά από σκληρό αγώνα πολλών ετών με την επάρατη νόσο, απεβίωσε και κηδεύτηκε, χτες 4.2.08, στην ιστορική πόλη της Γερμανίας Γκελενχάους, η μεγάλη φιλέλληνας και γνωστή αγωνίστρια εναντίον της δικτατορίας στην Ελλάδα 1967 -1974, Ελισάβετ Χάιτς - Ζωγράφου. Το 1972 η Ελισάβετ, απ' αφορμή τα βασανιστήρια από τη Χούντα του συζύγου της Αλέκου και των 17 συντρόφων του στο Νταχάου της Κέρκυρας, ξεσήκωσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης ενάντια στη δικτατορία στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν να επέμβει ο, τότε, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πιέτρο Νένι για τη σωτηρία τους.

Χωρίς ταξί αύριο

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη τα ταξί σε όλη τη χώρα. Την απόφαση αυτή πήρε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Κυριακή 10 Φλεβάρη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, εκδήλωση - συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα της Ενωσης, στο κέντρο «ΠΑΤΙΡΝΤΙ (οδός Δαΐρπφελδ 5 - είσοδος από Πατησίων 339, τηλ.: 210.2025.220). Η συνεστίαση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, εμπνευστή, οργανωτή και κύριου αιμοδότη της Εθνικής μας Αντίστασης, όπως αναφέρεται. Στην εκδήλωση, εκτός από το καλό φαΐ, περιλαμβάνεται πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικά, λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια.

  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας πραγματοποιεί, την Κυριακή 10.2.08 και ώρα 10 πμ, τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή της στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη.
ΚΚΕ
Υπηρετούν άλλες πολιτικές επιδιώξεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τα επεισόδια του Σαββάτου τονίζεται:

«Ο "πόλεμος" ανάμεσα στα ΜΑΤ, τους τραμπούκους της "Χρυσής Αυγής" και τους λεγόμενους αναρχικούς, υπηρετεί σχεδιασμούς κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου και ίσως άλλες γενικότερες πολιτικές επιδιώξεις.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι παραπάνω από αυταπόδεικτες. Το ίδιο και της ηγεσίας της Αστυνομίας, που επί μία ολόκληρη ημέρα έπαιζε το ρόλο θεατή των εξελίξεων, βομβαρδίζοντας με καπνογόνα το κέντρο της Αθήνας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και για την ανοχή της απέναντι στη "Χρυσή Αυγή", πρωταρχικά για το γνωστό έργο που συνεχίζεται, με τη στήριξη των κουκουλοφόρων».

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάτρα

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή χτες το βράδυ στην Πάτρα και στο Αίγιο, στις 10.25 μ.μ. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας, η δόνηση ήταν 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Ερύμανθου (15 χιλιόμετρα νότια της Πάτρας στο ρήγμα Χαλανδρίτσας). Οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρουν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ