ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ
Μαχητικά και απαιτητικά

Οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και τόπο δουλιάς εντείνουν τις περιοδείες, τις συσκέψεις και τις εξορμήσεις

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η μάχη των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 13 του Φλεβάρη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Σήμερα και την Πέμπτη προγραμματίζονται οι εξής κεντρικές περιοδείες από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ:

  • Σήμερα Τρίτη, ο Θοδωρής Κούτρας, στις 2 μ.μ. στην ΕΡΤ.
  • Την Πέμπτη 7/2, ο Θόδωρος Κούτρας στις 10 π.μ. στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι.

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μεταφέρουν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη, με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης, χτες κλιμάκιο στελεχών της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Π. Τσίχλη, περιόδευσαν στο εργοστάσιο της «Αμέρικαν Σνακ» στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιήθηκαν χτες και σε δεκάδες άλλους χώρους δουλιάς (καταστήματα, βιοτεχνίες, υπηρεσίες, εργοστάσια κλπ.).

Σήμερα Τρίτη, θα γίνουν στην Αθήνα οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εξορμήσεις: «Κοσμοκάρ», «Βέλλα», «Προέλ», «Κάνα», «Γερολυμάτος», Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, ΣΜΑ Σχιστού, Δήμος Αθηναίων, Εθνικός Κήπος, ΒΙΕΜΕΤ, ΕΜΕΛ, Θερμοσόλ, Ευρωκαμπτική, ΕΛΚΟ, «Ελφον», ΟΔΔΥ, Νομαρχία, Επιμελητήριο, ΕΣΥΕ. Συσκέψεις διοργανώνουν ακόμα:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, αύριο Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, την Πέμπτη, σύσκεψη με μετανάστες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Καθολική και σε βάθος η επίθεση

Ολα τα σενάρια συγκλίνουν στις ρυθμίσεις που είχε εξαρχής ανακοινώσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του «κοινωνικού διαλόγου»

Δέκα ημέρες πριν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική Ασφάλιση, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολική και σε βάθος επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι διαρροές περί «ήπιας μεταρρύθμισης», μετά την παραίτηση Μαγγίνα, ήταν ένας ακόμα ελιγμός της κυβέρνησης.

Ολες οι συναντήσεις της υπουργού Απασχόλησης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και αυτά που διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στους αντιασφαλιστικούς της στόχους, όπως αυτοί υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι κανένας εργαζόμενος να μη λαμβάνει πλήρη σύνταξη πριν εργαστεί 35 χρόνια τουλάχιστον και συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Ετσι, σχεδιάζεται η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 και 35 χρόνια εργασίας στα 60 και 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη. Εννοείται ότι στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι εργαζόμενοι καθυστερούν να μπουν στην παραγωγή και συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα διαστήματα ανεργίας, έτσι και αλλιώς θα παραμένουν στην εργασία τους - όπως γίνεται άλλωστε - μέχρι τα 65 και 67 χρόνια.

Η περίπτωση των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων οι οποίες θα εργάζονται μέχρι τα 70 χρόνια για να θεμελιώσουν δικαίωμα και μάλιστα στην κατώτερη σύνταξη, είναι ενδεικτική της πορείας της Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχέση με τα όρια ηλικίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιό της για κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συντάξεων», αυξάνοντας κατακόρυφα τη μείωση της σύνταξης για κάθε έτος «πρόωρης αποχώρησης» - κοντά στο 6% ετησίως - ώστε στην πράξη να ματαιώσει το καθεστώς των πρόωρων. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί, οι οποίες θα περιοριστούν στον πλασματικό χρόνο (δύο χρόνια για κάθε παιδί), αλλά θα υποχρεωθούν να πάνε με τα γενικά όρια.

Η δυνατότητα εξόδου πριν τα ανώτερα όρια θα πάψει να ισχύει και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, αφού οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν στη ριζική ανατροπή των ισχυόντων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις αναπηρικές συντάξεις, καθώς με το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται ακόμα και οι αποδεδειγμένα ανάπηροι θα εξαναγκάζονται να παρατείνουν τον εργάσιμο βίο τους.

Ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις

Σοβαρές ανατροπές θα επέλθουν και μέσα από τις λεγόμενες ενοποιήσεις ταμείων και κλάδων. Η «ενοποίηση» - υπαγωγή ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ έτσι και αλλιώς παραμένει «ουρά» από την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ. Η εφαρμογή του νόμου αφορά τα ταμεία ΤΑΠ-ΟΤΕ, Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΒΑ, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ, ενώ πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εντάξει και το ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Με βάση τον ίδιο αντιασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση επιμένει στη συγχώνευση επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), αλλά και την ομαδοποίηση άλλων, ώστε να φτάσουμε σε 6-8 επικουρικά ταμεία. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι «ενοποιήσεις» θα γίνουν χωρίς να αλλάξουν οι όροι συνταξιοδότησης, πληροφορίες τη φέρουν να επιδιώκει την εφαρμογή για όλους της διάταξης, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης θα είναι μέχρι 20%.

Χτες στη συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με την Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η υπουργός Απασχόλησης επέμεινε στο σχέδιο για τη δημιουργία του «Ταμείου Επιστημόνων», χωρίς να απαντήσει αν τελικά σε αυτό θα περιληφθεί και ο κλάδος των δημοσιογράφων. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρακρατεί το 10% από τους κοινωνικούς πόρους των ταμείων, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε ότι για την κυβέρνηση «ώριμα δικαιώματα» αναγνωρίζονται μόνο σε αυτούς που απέχουν πέντε χρόνια από τη συνταξιοδότηση.


ΠΑΜΕ
Εξορμήσεις και πρωτοβουλίες για ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον ΟΑΕΔ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον ΟΑΕΔ
Πλατιά εξόρμηση σε καταστήματα του ΙΚΑ προγραμματίζει τις επόμενες μέρες το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων στις 13 Φλεβάρη και να αντισταθούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτή προωθείται και με την τελευταία απόφαση της Διοίκησης να εγκρίνει την «πρόσληψη» 1.500 ανέργων με πρόγραμμα ανασφάλιστης εργασίας «stage». Αύριο Τετάρτη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Νέο Κόσμο και την Τρίτη 12/2 στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Νικηφόρου.

Για το ίδιο θέμα, το ΠΑΜΕ έχει ήδη παρέμβει και με επιστολή του προς τον διοικητή και το ΔΣ του ΙΚΑ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση, να προσληφθούν σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργαζόμενοι με σταθερή και μόνιμη εργασία. Ενώ απαιτεί να προσληφθούν άμεσα με σταθερή και πλήρη εργασία όσοι σήμερα εργάζονται στο ΙΚΑ με stage και άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το ΠΑΜΕ επανέρχεται και στο ζήτημα των δελτίων ατομικών λογαριασμών που δεν έχουν δοθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, προειδοποιώντας ότι η πρόκληση δεν πρόκειται να περάσει.

Το συνολικότερο ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και της αντιασφαλιστικής επίθεσης, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΙΚΑ, έθεσε και ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με τον διοικητή του Ιδρύματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα 11/2 εξάλλου, στις 2 μ.μ., αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, με θέμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το 2008. Σε σχετική του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που παραδίδει τον ΟΑΕΔ ολοένα και περισσότερο στους επιχειρηματίες και στις ΜΚΟ, οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους απασχολώντας τζάμπα εργατική δύναμη, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας. Το σχέδιο αποτελεί συνέχεια παλιότερων του ΠΑΣΟΚ - σημειώνει το ΠΑΜΕ - και μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε Οργανισμό Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων. Τέλος, καλεί τα συνδικάτα να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο ΟΑΕΔ προς όφελος των ανέργων και μέτρα για την ουσιαστική προστασία τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org