ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Διαβεβαιώσεις στο ΝΑΤΟ για ενεργό συμμετοχή στις «στρατιωτικές δράσεις»

Με τον γγ της λυκοσυμμαχίας συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Αμυνας

Από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το ΓΓ του ΝΑΤΟ

NATO

Από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το ΓΓ του ΝΑΤΟ
Διαβεβαιώσεις στον ίδιο το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δε θα αμφισβητήσει σε τίποτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη έναντι της λυκοσυμμαχίας, αλλά ίσα - ίσα θα συνεχίσει να μετέχει αδιαλείπτως σε «κοινές ασκήσεις» και «κοινές στρατιωτικές δράσεις», έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Η συνάντησή τους έγινε χτες στις Βρυξέλλες, όπου ο Ελληνας ΥΕΘΑ πήγε συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο. Συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, Αλ. Βέρσμπαου, και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, Knud Bartels.

Κατά πληροφορίες, ο Π. Καμμένος γνωστοποίησε στον Στόλτενμπεργκ ότι και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θέλει να συναντηθεί μαζί του.

«Παραμένουμε στα πλαίσια των συμφωνιών»

Αργότερα ο Π. Καμμένος δήλωσε επί λέξει: «Διαβεβαιώσαμε για τις καλές σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Συμμαχία. Διαβεβαιώσαμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία και τις καλές σχέσεις με τη Συμμαχία σε κοινές ασκήσεις, σε κοινές στρατιωτικές δράσεις και βεβαίως σεβόμενη τις διεθνείς συμφωνίες.

Ξεκαθάρισα ότι οι σχέσεις με τις άλλες χώρες, εκτός της Συμμαχίας, δεν πρόκειται να πλήξουν τις καλές σχέσεις μας με τη Συμμαχία και ότι θα παραμείνουμε στα πλαίσια των συμφωνιών», συμπλήρωσε ο Π. Καμμένος. Εδειξε έτσι και τα όρια της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής και «στρατιωτικής διπλωματίας» που η νέα κυβέρνηση επαγγέλλεται ότι ασκεί επειδή «κλείνει το μάτι» και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ., Ρωσία), επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς βέβαια να θέτει σε κίνδυνο τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές αυτής.

«Εγκάρδιο» το κλίμα με τον Ουκρανό πρέσβη...

Στην ίδια βάση, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, λίγες μέρες αφότου υπερψήφισε με τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ απόφαση επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για άλλο ένα εξάμηνο, με αφορμή το Ουκρανικό, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, V. Shkurov.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η συνάντηση έγινε σε «εγκάρδιο κλίμα» και «αντηλλάγησαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση που διεξάγεται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας».

Στρατιωτική δράση όπου χρειαστεί

Σε ποια σχέδια θέλει να συμμετάσχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φανεί πολύ καθαρά άλλωστε και σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που συνέρχεται στις Βρυξέλλες (η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς ο Π. Καμμένος θα βρίσκεται στην Αθήνα για το άνοιγμα της Βουλής).

Οπως διαχέεται από το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο οι υπουργοί «θα κάνουν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής που έγινε στην Ουαλία τον περασμένο Σεπτέμβρη και θα λάβουν νέες σχετικές αποφάσεις».

Σύμφωνα, άλλωστε, με μια πρώτη ενημέρωση που έκανε προχτές η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, στο επίκεντρο της Συνόδου θα είναι το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan) και η παραπέρα εφαρμογή του, με στόχο την ανάπτυξη τέτοιων στρατιωτικών δυνατοτήτων ώστε η λυκοσυμμαχία να μπορεί να παρατάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή αξιόμαχες δυνάμεις, όπου χρειαστεί, για τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα στις κόντρες των μονοπωλίων του με κεφάλαια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ζητά ενισχυμένη «νότια διάσταση» στις επιχειρήσεις

Σημειωτέον, κατά πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θέλει το Σχέδιο να αποκτήσει και ενισχυμένη «νότια διάσταση», πέρα από την εστίασή του στην Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία. Αλλωστε στη συνάντησή του με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, ο Π. Καμμένος φέρεται να μίλησε για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από κύματα μεταναστών προερχόμενων από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, εντός των οποίων κινούνται και «επικίνδυνοι τζιχαντιστές τρομοκράτες».

Επίσης οι εργασίες της Συνόδου περιλαμβάνουν συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού («Nuclear Planning Group»), καθώς και συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας με τον Γεωργιανό υπουργό Αμυνας, M. Janeldidze (ένα ακόμα διαβούλιο στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διεισδύσει παραπέρα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε κόντρα με τη Ρωσία).

Τέλος, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η λυκοσυμμαχία στα ανατολικά και στα νότια, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη διαδικασία «αμυντικού σχεδιασμού» του ΝΑΤΟ.


Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Παλαιστίνιο πρέσβη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, Μουχάναντ Ζαράρ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ναζίρ Ηλίας, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση ο Παλαιστίνιος πρέσβης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αμπάς στο ΚΚΕ, τονίζοντας πως οι επιτυχίες του Κόμματος είναι επιτυχίες των καταπιεζόμενων λαών για την πραγματική δικαιοσύνη, και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον πρέσβη, τον παρακάλεσε να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του ΚΚΕ στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς και επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, τη σταθερή θέση για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε επίσης την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τις εκτιμήσεις του Κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ