ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Κοινό κάλεσμα διεκδίκησης μέτρων και αποζημιώσεων για τους πληγέντες

Σε κοινή σύσκεψη, με αφορμή τις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας στην Αρτα, καλούν για την Κυριακή 8 Φλεβάρη στις 11 το μεσημέρι στον Ανθότοπο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σκοπός της σύσκεψης μεταξύ άλλων είναι η απαίτηση για άμεσα μέτρα και πλήρη αποζημίωση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές.

Το πλήρες κείμενο της κοινής πρόσκλησης της ΟΑΣΝΑ και του Εργατικού Κέντρου Αρτας έχει ως εξής:

«Οι μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει στον κάμπο της Αρτας, ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Ανθότοπος, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπος, Παχυκάλαμος), του δήμου Αρταίων (Κεραμάτες, Γλυκόριζο, Λιμήνη), καθώς επίσης και η περιοχή προς Κομπότι, αναδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη και ανυπαρξία υποδομών στο Ν. Αρτας που την αφήνουν ανοχύρωτη από πλημμυρικά φαινόμενα, την ανυπαρξία σχεδιασμού, την άναρχη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές και υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργατών, των αγροτών, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στους νόμους του κέρδους.

Διαχρονικά τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και οι τοπικές αρχές (δήμοι, περιφέρεια), δεσμευμένες με την ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο το κέρδος, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να συμβάλλουν στην καταστροφή της φυσικής γεωμορφολογίας του Νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αράχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών. Ολα αυτά τα χρόνια ακολουθήθηκε και συνεχίζει να ακολουθείται η κερδοσκοπία στη γη, η αλόγιστη επέκταση της πόλης χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, οι καταπατήσεις, τα μπαζώματα, το κλείσιμο των ρεμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Αράχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη Αράχθου, καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του Αράχθου. Επίσης η μη συντήρηση των ανασχετικών φραγμάτων όπου υπήρχαν, που είναι η αιτία το γεφύρι στο Κομπότι να είναι έτοιμο να πέσει.

Οσο για τη λειτουργία του φράγματος της ΔΕΗ, είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ενέργειας σύμφωνα με την κατεύθυνση της ΕΕ που προώθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς επίσης και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με βάση το κέρδος. Ετσι επιλέχτηκε από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε μια προληπτική εκτόνωση του φράγματος, παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Ολα στο βωμό της παραγωγής κάποιων KWH.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αρτας (ΕΚΑ) καλούμε τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, όλους όσοι είδαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, να πνίγονται τα ζώα τους, να καταστρέφονται καταστήματα και επιχειρήσεις, να πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 11 το μεσημέρι σε καφενείο στον Ανθότοπο σε κοινή σύσκεψη, για να συζητήσουμε για τα άμεσα μέτρα και την πλήρη αποζημίωση απαιτώντας άμεσα:

  • Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων. Ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί 1.500 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε παιδί 500 ευρώ, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό διπλασιάζεται για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και ανέργους. Αποζημίωση οικοσκευών με ελάχιστο 2.000 ευρώ.
  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν οι δόσεις σε όσους τις έχουν καταβάλει.
  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) κάλυψη των ζημιών, απ' όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Στο «κόκκινο» ο Εβρος

Σε συναγερμό εξακολουθούσε να βρίσκεται και χτες ολόκληρη η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Εβρου, η στάθμη του οποίου κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασε τα 6,80 μέτρα, όταν το όριο συναγερμού είναι τα 5,70 μ.

Η ανησυχία των τοπικών αρχών συνεχίζει να είναι μεγάλη μετά και τη ρηματική διακοίνωση των βουλγαρικών αρχών που έστειλε τα ξημερώματα προς την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, ότι θα προχωρήσουν σε νέα αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα στο Πύθιο, που, για προληπτικούς λόγους, είχε κατασκευαστεί ανάχωμα κοντά στις κατοικίες που γειτονεύουν με την κοίτη του ποταμού.

Χτες, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τοπικών αρχών μετατοπίστηκε πλέον προς τον κεντρικό και νότιο Εβρο, όπου κατευθύνονταν οι τεράστιοι υδάτινοι όγκοι νερού πριν χυθούν στο δέλτα. Το τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνέχισε να είναι αποκλεισμένο, όπως και το τελωνείο στις Καστανιές, λόγω και των πλημμυρικών φαινομένων, που αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτ. Ζαριανόπουλος. Θα επισκεφτεί τις πλημμυροπαθείς περιοχές και θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, αλλά και με τους εργαζόμενους και τη διεύθυνση του εργοστασίου ζάχαρης.

Στα Γιάννενα

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα από τη νύχτα προκάλεσε νέα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων. Στο νησί των Ιωαννίνων ανέβηκαν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, «σπίτια και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μόλο πνίγηκαν».

Στα προάστια Πεδινή, Νεοκαισάρεια, Μπάφρα και Πέραμα έχουν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Σε οικισμό του Περάματος που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης εκκενώθηκαν σπίτια, αφού εκτός από τις πλημμύρες, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς το νερό ήταν κοντά στους πίνακες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή της Γότιστας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος προς Γότιστα, Κράψη και Ανατολική.

Ερχεται ξανά αφρικανική σκόνη

Το γύρισμα των ανέμων από δυτικούς σε νότιους φέρνει νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και μάλιστα όπως υπολογίζουν οι μετεωρολόγοι σε μεγαλύτερες ποσότητες από την προηγούμενη φορά. Από τη Δευτέρα, όμως, αναμένονται βοριάδες και ισχυρό κύμα ψύχους.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε καφενείο στο Λουτρό Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φιάλη υγραερίου χρησιμοποιούνταν σε σόμπα του καφενείου και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε έκρηξη. Από την έκρηξη, έσπασαν τζάμια και αλουμίνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι θαμώνες. Το ωστικό κύμα εκτόξευσε ορισμένους από τους θαμώνες του καφενείου αρκετά μέτρα έξω από αυτό. Κάποιοι από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα και σπασμένα μέλη.

Περιστατικό ένοπλης επίθεσης εκδηλώθηκε προχτές το απόγευμα στο δεξαμενόπλοιο «ΚΑΛΑΜΟΣ» με σημαία Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο Γκούα Ιμποε της Νιγηρίας περιμένοντας για φόρτωση. Η σχετική ενημέρωση έγινε χτες το απόγευμα στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρονται τα εξής: Το πλήρωμα του καραβιού αποτελείται από 23 ναυτεργάτες από τους οποίους οι 10 είναι Ελληνες. Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης σκοτώθηκε ο Ελληνας υποπλοίαρχος, ενώ απήχθησαν τρία μέλη του πληρώματος από τους οποίους οι δύο είναι Ελληνες. Το πλοίο ερχόταν από Κίνα κενό φορτίου.

Συνεχίστηκαν και χτες τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ ομάδων που αυτοχαρακτηρίζονται αναρχικές. Στο προχτεσινό κείμενο των Πυρήνων της Φωτιάς που χαρακτήριζε χαφιέ τον Χρ. Ξηρό απάντησε χτεσινό κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του «χώρου», μέσα από το οποίο αποκαλούνται «φυλακισμένοι μηδενιστές» οι ΣΠΦ. Πρόσθετα καταγγέλλονται οι ΣΠΦ για σχέσεις με μαφιόζους, για έναν εκ των οποίων, αφού αναφέρουν τα εκατομμύρια της περιουσίας του, συμπληρώνουν ειρωνικά πως πρόκειται για «κατατρεγμένο προλετάριο που βρέθηκε στη φυλακή και "γουστάρει" να κάνει παρέα με διάφορα "αετόπουλα" φίλους του».


ΙΛΙΟΝ
Δικάζονται σήμερα στελέχη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που παραπέμπονται στο δικαστήριο μετά από αναληθή μήνυση γονέα. Η μήνυση αφορούσε αρχικά τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και κατά της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη με κοινή τους ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ έχουν τονίσει μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Με απαράδεκτη προθυμία η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθήνας στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά νεολαίων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έσπευσε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά τριών μελών της ΚΝΕ, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας την αναληθή μήνυση γονέα για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση", όταν τον Σεπτέμβρη του 2013, οι τρεις κομμουνιστές διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου (...) Επιπλέον, επεκτείνει με προκλητικό τρόπο τις κατηγορίες και σε βάρος του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη", γιατί η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και τη συκοφάντηση των πρωτοπόρων αγωνιστών της, των μελών της ΚΝΕ. Τη δράση της ΚΝΕ και την επαφή της με τη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, δε θα τη σταματήσει καμία απαράδεκτη και χοντροκομμένη προσπάθεια ποινικοποίησης. Αντίθετα, η ΚΝΕ θα δυναμώσει κι άλλο τους δεσμούς της με τους νέους των λαϊκών οικογενειών, θα συζητήσει πλατιά τις θέσεις της Οργάνωσης με χιλιάδες νέους και νέες. Καλούμε τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τους φορείς της νεολαίας, τους γονείς να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό για μια ακόμη φορά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ