ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, βρέθηκε στο Κίεβο και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος

Συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία στη δίκη με στόχο την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας. Στη δίκη ως κατήγοροι ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας συμμετέχουν το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, το υπουργείο Εσωτερικών και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων. Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν φασιστικά κι εθνικιστικά κόμματα - απόγονοι των Ναζί κι άλλα αντικομμουνιστικά στοιχεία, κατηγορώντας το ΚΚ Ουκρανίας για «διχαστική προπαγάνδα». Το ΚΚ Ουκρανίας αναδεικνύει τόσο στο δικαστήριο όσο και συνολικά τον πολιτικό χαρακτήρα και τις στοχεύσεις των διώξεων και της μεθόδευσης για την απαγόρευση της δράσης του. Ανάλογες διώξεις σε βάρος στελεχών και μελών του βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με αβάσιμες και σαθρές κατηγορίες, τις οποίες καταρρίπτουν κι αποκαλύπτουν τα στελέχη του.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί με νέα συνεδρίαση την ερχόμενη βδομάδα.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του ΚΚ Ουκρανίας, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ κι ευρωβουλευτής. Στη συνέχεια συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΚΚ Ουκρανίας στα ουκρανικά ΜΜΕ, τονίζοντας τα εξής:

«Η σημερινή δίκη, που έχει συνέχεια, αποτελεί μέρος μόνο μιας βιομηχανίας διώξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και μεμονωμένα σε βάρος μελών και στελεχών του. Οι διώξεις και οι μεθοδεύσεις απαγόρευσης των κομμουνιστών και της δράσης τους είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Στρέφονται ενάντια στον ίδιο το λαό και τα δικαιώματά του. Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας έχουν μεγάλη συμβολή στην πάλη του ουκρανικού λαού, σε κάθε κατάκτησή του, τόσο στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών όσο και στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μέχρι τις μέρες μας.

Οι διώξεις αυτές είναι επικίνδυνες για τον ουκρανικό λαό, συνολικά για τους λαούς. Μαρτυρούν ότι επιχειρείται να δοθεί νέα ώθηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, που απεργάζονται όλη αυτήν την περίοδο η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η αστική τάξη της Ουκρανίας και η αντιδραστική της κυβέρνηση, με τη στήριξη και φασιστικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

Αποδεικνύουν, έτσι, ότι η συνέχιση του αδελφοκτόνου πολέμου για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και ο νέος γύρος αντεργατικών μέτρων βρίσκονται μπροστά στον ουκρανικό λαό. Οι κομμουνιστές είναι στόχος της αστικής τάξης γιατί είναι σε θέση να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή επίθεση και την εθνικιστική υστερία, μπορούν να δείξουν τη διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η παραχάραξη της Ιστορίας, η ωμή διαστρέβλωση της προσφοράς των κομμουνιστών, του σοσιαλισμού, δε θα περάσει.

Το ΚΚΕ για μία ακόμα φορά εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας και διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό γι' αυτήν την αντικομμουνιστική επίθεση. Με την παρέμβασή του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, θα συνεχίσει να αποκαλύπτει και να αντιπαλεύει τον αντικομμουνισμό. Οι λαοί, και μόνο αυτοί, μπορούν να βάλουν εμπόδια και να αχρηστεύσουν τα κάθε είδους αντιλαϊκά σχέδια και με την πάλη τους να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές».

Βομβαρδισμός κοντά σε νοσοκομείο

Η αιματοχυσία του λαού, αποτέλεσμα της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, συνεχίστηκε και χτες, μετά από το βομβαρδισμό που έπληξε περιοχή κοντά σε νοσοκομείο του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν σκοτωθεί πολύ κοντά στο νοσοκομείο τουλάχιστον 10 άμαχοι, ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου για άλλη μια φορά ρίχνει την ευθύνη στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Η κατοικημένη περιοχή πάντως που έγινε ο νέος βομβαρδισμός είναι υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων, που δέχονται επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό και τη λεγόμενη εθνοφρουρά, όπου αποδεδειγμένα δρουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα». Οι εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν επίσης ότι μετά από την ανάκριση αιχμάλωτου Ουκρανού στρατιωτικού προέκυψε ότι η αντιδραστική κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλο χτύπημα - προβοκάτσια, ώστε να αξιοποιηθεί και στη λεγόμενη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 6 - 8 Φλεβάρη. Ενώ σήμερα βρίσκεται στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση για την αποστολή ή όχι όπλων από την πλευρά των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο υποψήφιος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ (αντικαταστάτης του Τζ. Χάγκελ, αν εγκριθεί από το Κογκρέσο) τάχτηκε υπέρ της αποστολής όπλων χωρίς να προσδιορίσει το είδος τους. Ο δε Γερμανός ΥΠΕΞ Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ συνέστησε μη αποστολή όπλων και προέκρινε τις διαπραγματεύσεις.


ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αποφασίζουν για τη συνέχιση του αγώνα

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε σε χτεσινή συγκέντρωση στην Αγκυρα

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με σύσκεψη συνδικαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας, οι μεταλλεργάτες της Τουρκίας αποφασίζουν σήμερα για τη συνέχιση του αγώνα τους, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε δουλειά με δικαιώματα και δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιούργησε η ανοιχτή παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει ο απεργιακός τους αγώνας.

Χτες, έγινε αγωνιστική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Αγκυρα, όπου εργάτες διαδήλωσαν κατά των προσπαθειών της μεγαλοεργοδοσίας να χτυπήσει μισθούς και συμβάσεις, αλλά και ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία που συντονισμένα κλιμακώνουν κυβέρνηση - κεφάλαιο. Την ολόπλευρη στήριξη των Ελλήνων εργατών και του διεθνούς εργατικού κινήματος μετέφερε στην κινητοποίηση ο Νίκος Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ αλλά και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το διεθνές, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα θα δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Τούρκων μεταλλεργατών. Ακόμα, κατήγγειλε την κλιμακούμενη επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, όπως αναδείχτηκε και από την εμπειρία του πολύμηνου απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών στην Ελλάδα.

Στη χτεσινή κινητοποίηση καταγράφηκε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει την απεργία (αξιοποιώντας το δικαίωμα που της δίνει νόμος που είχε περάσει η χούντα του 1980), απεργιακές φρουρές έμειναν παραταγμένες σε αρκετά εργοστάσια. Μάλιστα, προχτές, Τρίτη, έγιναν αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε 40 πόλεις όλης της χώρας.

Παρέμβαση στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση συμπαράστασης του ΠΑΜΕ στους Τούρκους μεταλλεργάτες στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση συμπαράστασης του ΠΑΜΕ στους Τούρκους μεταλλεργάτες στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στους Τούρκους απεργούς έστειλε και η αγωνιστική παρέμβαση που έκανε χτες το ΠΑΜΕ στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη που φρουρούνταν από δυο κλούβες της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και θυροκόλλησαν το ψήφισμα καταγγελίας της τουρκικής κυβέρνησης που επιχειρεί να απαγορεύσει το δικαίωμα της απεργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ