ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η διαμαρτυρία για το φορολογικό

Στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών

Ενταγμένη στο γενικότερο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για κλείσιμο των καταστημάτων στις 20 του Φλεβάρη, είναι και η παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αύριο, Τετάρτη, 6 του Φλεβάρη, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΟΒΣΑ έχει μπει στη διαδικασία συντονισμού της δράσης των σωματείων - μελών της, προγραμματίζοντας μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε κεντρικό επίπεδο. Πέρα από την αυριανή κινητοποίηση στην Αθήνα, ετοιμάζει αγωνιστική παρέμβαση στη ΔΕΗ ενάντια στις νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σύντομα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα παιδιά και κοπή πίτας, θέλοντας να ενισχύσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Ωστόσο, η δράση δεν περιορίζεται στην Ομοσπονδία, αφού τα σωματεία - μέλη της καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί και στην ανάπτυξη δικών τους πρωτοβουλιών στους κλάδους και τους τομείς ευθύνης τους, με το συνδυασμό των ειδικών και των γενικών αιτημάτων. Στο δυναμικό της ΟΒΣΑ εντάσσονται μερικά από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας, από χώρους όπως μικρά συνεργεία, βιοτεχνίες σιδήρου, το ξύλο και εργολάβους ηλεκτρολόγους, τεχνικούς καυστήρων, ανελκυστήρων, υδραυλικούς, φωτογράφους, κομμωτές, αργυροχρυσοχόους, μηχανικούς αυτοκινήτων, εμποροράπτες, όπως και πολλά ακόμη επαγγέλματα. Είναι πραγματικά μια πολύτιμη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, που απλώνεται σε όλες τις γειτονιές της Αττικής και ένα σύνολο επαγγελματιών που πλήττονται βάναυσα και παρατεταμένα από την ασκούμενη πολιτική η οποία τους έχει «προγράψει». Ολοι αυτοί, οργανωμένοι στα σωματεία τους και μη, συνιστούν ένα τεράστιο πλήθος που ακόμη και ένα μικρό μέρος του εάν δραστηριοποιηθεί, μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δυναμική των αγώνων των μικρών ΕΒΕ.

Σε πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων της, η ΟΒΣΑ έθεσε με έμφαση τα ζητήματα της οργάνωσης του αγώνα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική δράση. Με αρχή το φορολογικό, ζήτησε να γίνουν συζητήσεις στα ΔΣ των οργανώσεων, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, όπου είναι δυνατό, και πλατιές συσκέψεις ενημέρωσης για την κατάσταση, το διεκδικητικό πλαίσιο, τις κινητοποιήσεις. Η αύξηση της επαφής των σωματείων με τα φυσικά τους μέλη είναι μια σημαντική αναγκαιότητα αυτής της περιόδου, όπου κρίνεται ότι μεγάλες δυνάμεις ΕΒΕ είναι εγκλωβισμένες σε αγωνιστική αδράνεια, παρά τη δυσαρέσκειά τους, κάτι που μπορεί να ανατραπεί εφόσον ενημερωθούν για τις διεκδικήσεις και τη δράση των οργανώσεων που παλεύουν με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ.

Η ΟΒΣΑ τοποθετείται και για άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, την ακρίβεια, την υποβάθμιση της Υγείας, το Ασφαλιστικό, την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων και φυσικά την επιχειρούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πειραιά

Σήμερα δικάζονται οι πρώτοι 123 αυτοκινητιστές για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2011

Η ένταση της μονόπλευρης κρατικής βίας για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων από τη συγκυβέρνηση θέτει στο στόχαστρό της και τους αυτοκινητιστές, που το καλοκαίρι του 2011 ξεδίπλωσαν μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης» των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Παράλληλα με τη συστηματική συκοφαντία από τους μηχανισμούς προπαγάνδας, τις συλλήψεις και τις ωμές επιθέσεις των ΜΑΤ, οι αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη φάμπρικα μαζικών δικαστικών διώξεων που έστησε η τότε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 7.500 περίπου απεργών. Οι πρώτοι 123 αυτοκινητιστές δικάζονται σήμερα Τρίτη στα δικαστήρια του Πειραιά και ενόψει της νέας επίθεσης στον κλάδο που ετοιμάζει η κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη τους επόμενους μήνες εκατοντάδες ακόμη αναμένεται να «συρθούν» στα δικαστήρια.

Συλλαλητήριο καταδίκης των τρομοκρατικών διώξεων και αλληλεγγύης στους διωκόμενους αυτοκινητιστές πραγματοποιούν στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά οι Επιτροπές Αγώνα στα Ταξί. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που εξέδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα (Ε.Α.) επισημαίνουν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και καλούν όλους τους αυτοκινητιστές να σταθούν αλληλέγγυοι στους διωκόμενους συναδέλφους τους και «να οργανώσουν την απάντησή τους, όλοι μαζί σαν μια γροθιά».

Στην ανακοίνωσή τους ακόμη καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΣΑΤΑ, η οποία αρνήθηκε να προχωρήσει σε απεργία συμπαράστασης την ίδια ώρα που καλλιεργεί τη λογική του συμβιβασμού και την ηττοπάθεια: «Γυρίστε τους την πλάτη. Καταδικάστε τους. Εξοφλούν γραμμάτια σε βάρος του κλάδου, και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, τους μεγαλοξενοδόχους και τα μονοπώλια που θέλουν να διεισδύσουν στον κλάδο», υπογραμμίζουν οι Ε.Α.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, οι Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ στα Ταξί, μαζί με τους δικηγόρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, όπου ζήτησαν να τεθούν οι σχετικές υποθέσεις στο αρχείο. Παράλληλα, με τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ετοιμάζεται Επερώτηση στη Βουλή, με την οποία θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων.

Το ΠΑΜΕ

Τη συμπαράστασή του στους 123 αυτοκινητιστές που οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια, δηλώνει το ΠΑΜΕ:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 123 αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές που η κυβέρνηση σέρνει στα δικαστήρια, την Τρίτη 5 Φλεβάρη 2012.

Οπως και με τους εργαζόμενους έτσι και με τους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί, επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους.

Εχει σχηματίσει 7.500 δικογραφίες σε βάρος των αυτοκινητιστών που το καλοκαίρι του 2011 αγωνίστηκαν ενάντια στην απελευθέρωση του κλάδου τους, κόντρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η ποινική δίωξη.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

  • Η Ενωση Σιδηρο - ΑλουμινοΒιοτεχνών Αθήνας «δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αυτοκινητιστές και τονίζει ότι τέτοιες πρακτικές τρομοκράτησης δεν έχουν πέραση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Απαιτούμε να σταματήσει η κυβέρνηση αυτήν την τακτική και να σταματήσουν οι διώξεις των Συναδέλφων Αυτοκινητιστών τώρα!!!».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει τώρα η δίωξη!

«Να σταματήσει τώρα η δίωξη των 123 ιδιοκτητών ταξί που σύρονται σε δίκη επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του κλάδου» ζητά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου τονίζεται ακόμα:

«Μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που κηρύσσουν τη μία μετά την άλλη τις απεργίες παράνομες, μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό, τα ΜΑΤ απέναντι στους αγρότες, την κυβερνητική προβοκάτσια, επίθεση και δίωξη κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αυτή τη φορά 123 ιδιοκτήτες ταξί σύρονται σε δίκη την Τρίτη 5/2, επειδή συμμετείχαν στις περυσινές κινητοποιήσεις του κλάδου. Πρόκειται για άλλη μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης, που φανερώνει ότι όσο πιο βάρβαρη γίνεται η αντιλαϊκή πολιτική τόσο πιο ωμή γίνεται η καταστολή. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και γι' αυτή την εξέλιξη.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η μαζική δίωξη! Η επιχείρηση της κυβέρνησης και των συμμάχων της να αλυσοδέσει το λαό με τον αυταρχισμό και την καταστολή, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που τον θυσιάζει για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να αποτύχει. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι το δόγμα "Νόμος και Τάξη" αποτελεί επιχείρηση φίμωσης του αγωνιζόμενου λαού. Δε θα περάσει».

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέχρι τέλος Ιούνη οι αντιλαϊκές αλλαγές

Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιούνη σκοπεύει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις αντιλαϊκές επεξεργασίες για τις νέες σημαντικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέρος των οποίων είναι και οι βάναυσες παρεμβάσεις στα τιμολόγια, («απελευθέρωση» οικιακών, αυτόματοι μηχανισμοί αύξησης κύριων και επιμέρους χρεώσεων, νέοι μετρητές για υπερτιμολόγηση των «σπάταλων»), αλλά και οι κανόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία και τις αποζημιώσεις των εταιρειών παραγωγής - προμήθειας, για διασφάλιση της υπερκερδοφορίας τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), αποδέχτηκε χτες και επίσημα, τη συνολική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ζήτησε την ενεργοποίηση τριών ομάδων εργασίας, όπως έχει προταθεί από τη ΡΑΕ, για τις περαιτέρω επεξεργασίες και ειδικότερα, για:

  • Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς (θέματα αγοράς εφεδρειών, μηχανισμών ισχύος και ανάκτησης μεταβλητού κόστους, κανόνας 30%, κ.λπ.).
  • Δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων.
  • Εναρμόνιση με το «Target Model», τροποποιήσεις κανόνων χονδρεμπορικής αγοράς.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και η εφαρμογή του, θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της αγοράς, στην άρση των στρεβλώσεων και εν τέλει στη δημιουργία του κατάλληλου μεταβατικού πλαισίου, μέσα από κανόνες για μια υγιή και ανταγωνιστική εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ