ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ζητά παράταση της διαθεσιμότητας

Σε γενική συνέλευση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Πλήρη επιβεβαίωση του ηρωικού αγώνα που έδωσαν οι χαλυβουργοί για εννιά μήνες αποτελούν οι εξελίξεις στην «Ελληνική Χαλυβουργία»: Η εργοδοσία επανήλθε, ζητώντας να παραταθεί το καθεστώς της διαθεσιμότητας που, στις 12 του μήνα θα συμπληρώσει ήδη ένα τρίμηνο. Δηλαδή, εδώ κι ένα τρίμηνο, ήδη, οι εργάτες παίρνουν μόνο το 50% του μισθού τους.

Η εργοδοσία απειλεί ότι αν δε γίνει δεκτό το αίτημά της θα επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση.

Σήμερα, οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προχωρούν σε γενική συνέλευση στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Θυμίζουμε ότι το επιχείρημα, με το οποίο ο Μάνεσης είχε θέσει θέμα διαθεσιμότητας τον περασμένο Νοέμβρη ήταν ότι η επιχείρηση έχει πρόβλημα «ανταγωνιστικότητας». Πριν «χτυπήσει» στον Ασπρόπυργο, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει μείωση μισθών 18% στα εργοστάσια της Μαγνησίας, με τη σύμφωνη γνώμη των εκεί συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Ακόμα μία φορά, δηλαδή, επιβεβαιώνεται πως δεν είναι οι εργατικοί αγώνες που κλείνουν τα εργοστάσια (όπως ωρύονταν επιχειρηματίες, κυβέρνηση, εργατοπατέρες καθ' όλη τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας) αλλά ακριβώς η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα». Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» είναι που κατεδαφίζονται εργατικά δικαιώματα, αχρηστεύονται και κλείνουν παραγωγικές μονάδες, αυξάνονται οι άνεργοι, ενώ η παραγωγή συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια καπιταλιστών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά και τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οργανώνει την αλληλεγγύη στους απεργούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στην πλατεία της Ελευσίνας

Από πρόσφατη διαδήλωση των απεργών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από πρόσφατη διαδήλωση των απεργών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των εργατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στην πλατεία Ελευσίνας, αποφάσισαν συνδικάτα και φορείς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, προχτές Κυριακή. Οι εργάτες των ναυπηγείων βρίσκονται στη 15η μέρα απεργίας απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Είναι απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο, ζουν από κάτι ελάχιστα έναντι που τους καταβάλλει η εργοδοσία και, πλέον, έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση.

Η προχτεσινή σύσκεψη έδωσε βαρύτητα στην ανάπτυξη ταξικής αλληλεγγύης προς τους απεργούς. Κρίσιμος, σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι ο ρόλος των Λαϊκών Επιτροπών, των συνδικάτων και των φορέων που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα. Οπως σημειώθηκε, η αλληλεγγύη στους εργάτες των ναυπηγείων, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, μέσα από τη δράση των ίδιων των σωματείων, αλλά και με την πλατιά ενημέρωση του λαού της περιοχής, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους οι απεργοί. Γι' αυτό αποφασίστηκε να γίνουν πλατιές εξορμήσεις στο λαό της περιοχής με ανακοίνωση της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ των Σωματείων και των φορέων και να καταλήξουν σε πρόγραμμα δράσης και, κύρια, να γίνει συζήτηση με κάθε εργάτη των ναυπηγείων.

Η άλλη πλευρά της δράσης που θα αναπτύξουν οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής έχει να κάνει με το συντονισμό της δράσης των μεγάλων εργοστασίων της περιοχής. Για παράδειγμα, το Σάββατο, στη «Χαλυβουργική» ανακοινώθηκε πρόγραμμα 170 απολύσεων, με μείωση μισθών κατά 20% και διευθέτηση χρόνου εργασίας (τρεις μέρες 12ωρο και μία 8ωρο). Αντίστοιχα, στη ΒΙΒΕΧΡΩΜ οι εργάτες είναι απλήρωτοι, ενώ στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» παραμένουν τα προβλήματα.

Ετσι, τονίστηκε η ανάγκη ενός κοινού μετώπου πάλης των εργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Απαραίτητη κρίθηκε, λοιπόν, η ανάγκη να αποκαλυφθεί ο ρόλος των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που κυριαρχούν στους περισσότερους απ' τους μεγάλους χώρους του Θριασίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνδικάτα και φορείς δηλώνουν έτοιμοι να μπουν και στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Το Σωματείο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο «Χαλυβουργίας Ελλάδας» Ασπροπύργου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ελευσίνας, η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας. Επίσης, οι παρατάξεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, το Θριάσιο Νοσοκομείο και τη «Χαλυβουργική».

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Θέλει 170 απολύσεις και 20% μείωση στους μισθούς

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε οργάνωση με τους εργάτες των εργοστασίων όλης της περιοχής

Σε απολύσεις, περικοπές μισθών, αλλαγές εργασιακών σχέσεων και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, προτίθεται να προχωρήσει η εργοδοσία της «Χαλυβουργικής», όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση της εταιρείας σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο των Εργαζομένων το περασμένο Σάββατο. Στο μεταξύ, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργατών της «Χαλυβουργικής» αποκαλύφθηκε, άλλη μια φορά, ο ρόλος και η δράση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ), καθώς, άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτικών σχεδιασμών.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία, προτίθεται να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

  • 170 απολύσεις, μέσω «εθελούσιας» εξόδου.
  • 20% μείωση αποδοχών.
  • Κατάργηση των έξτρα δώρων που παίρνουν οι εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, 150 και 250 ευρώ αντίστοιχα.
  • Κατάργηση του έξτρα επιδόματος 12,5 ημερομισθίων στην άδεια.
  • Διευθέτηση χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα.
  • Συμψηφισμός στα επιδόματα γάμου και τριετίας.
  • Κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες όπως και των πούλμαν για τη μεταφορά των εργαζομένων.

Κι ενώ η εργοδοσία δεν αφήνει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργατών, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, που βρίσκονται στην ηγεσία του Σωματείου, στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων έκριναν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν πως δε θα απαγορεύσουν σε κανέναν εργάτη να αποχωρήσει οικειοθελώς...

Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν αποδέχονται κανένα από τα μέτρα της εργοδοσίας και κάλεσαν σε οργάνωση του αγώνα, με κοινό μέτωπο των εργαζομένων της περιοχής. Αναφέρθηκαν στο παράδειγμα των εργατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που βρίσκονται ήδη στη 15η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και στα άλλα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, τη «Χαλυβουργία Ελλάδας», τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ), τη ΒΙΒΕΧΡΩΜ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα προβλήματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων θα συνεδριάσει αύριο. Την Παρασκευή, η εργοδοσία περιμένει τις απαντήσεις των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΜΚΟ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στην Ομόνοια, στη 1.30 το μεσημέρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα μέσω ΜΚΟ, στη 1.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Συντονιστικής σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα δούλευαν με τους χειρότερους όρους. «Αυτή η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ήρθε να υλοποιηθεί κατά γράμμα από Δήμους και Περιφέρειες. Είναι απαράδεκτο, δημοτικές αρχές να εκμεταλλεύονται τους άνεργους και να γεμίζουν τις τσέπες των ΜΚΟ. Θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους σε προσωπικό. Και αφού δεν έκαναν ούτε αυτό, τώρα μας ζητάνε να δουλέψουμε εθελοντικά (!) γιατί οι δήμοι δεν έχουν λεφτά! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να δουλεύουμε τζάμπα, όταν είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Οι περίπου 1.500.000 άνεργοι, και μαζί μ' αυτούς κι εμείς πλέον, δεν ζητάμε χάρη, ούτε ελεημοσύνες. Διεκδικούμε: Καταβολή όλων των δεδουλευμένων, σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επίδομα ανεργίας και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.

Ο αγώνας συνεχίζεται όσο υπάρχουν ανάγκες!

Γι' αυτό απαιτείται η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή, η οργάνωση στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που ήταν στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή».

Συνέντευξη στη Λάρισα χτες

Στο μεταξύ, χτες, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τις άσχημες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Ζητούν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να αφήσουν κατά μέρος τα προσχήματα, τις πονηριές και τις απειλές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καταδικάζει την άνανδρη επίθεση σε βάρος του προέδρου της

Την «άνανδρη επίθεση, που έγινε την Πέμπτη 31 Γενάρη, σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων» καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό της Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Και σημειώνεται: «Προειδοποιούμε αυτά τα θρασύδειλα υποκείμενα και όσους τυχόν βρίσκονται πίσω τους ότι στο στόχο τους να μας τρομοκρατήσουν έχουν αποτύχει. Δε μας φοβίζουν τέτοιες τραμπούκικες ενέργειες, αντίθετα μας δυναμώνουν στον αγώνα που δίνουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να καταδικάσουν έμπρακτα αυτήν την ενέργεια, με τη μαζικοποίηση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δράση των σωματείων και της ομοσπονδίας του κλάδου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ