ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων

Την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και της οργανωμένης ανυπακοής στη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» (φωτό από κινητοποίηση στα διόδια)

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και της οργανωμένης ανυπακοής στη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» (φωτό από κινητοποίηση στα διόδια)
Την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και της οργανωμένης ανυπακοής στη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Εισαγγελία της Αθήνας

  • που είχε θάψει για δύο ολόκληρα χρόνια τη μήνυση του εργαζόμενου και απολυμένου από το μεγαλοκατάστημα Jumbo Ν. Νικολόπουλου για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχθηκε από εκπροσώπους της εργοδοσίας και που χρειάστηκαν οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του ταξικού λαϊκού κινήματος για να ασκήσει επιτέλους ποινική δίωξη,
  • που δε βλέπει και δεν ακούει τίποτε για τα εργοδοτικά εγκλήματα με δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, για την προκλητική παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για τις καταπατήσεις και την καταστροφή δημόσιων χώρων από μεγαλοσχήμονες και μεγαλοεργολάβους, για την παράνομη ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον από τους βιομήχανους, για την αυθαίρετη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εγκατάσταση κεραιών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τόσα άλλα,

- κινητοποιήθηκε "εν ριπή οφθαλμού", εναντίον των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην απεργία κόντρα στις επαναλαμβανόμενες και άνωθεν υπαγορευμένες δικαστικές απαγορεύσεις

- έσπευσε να προωθήσει τη μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία "Αττική Οδός" που εκμεταλλεύεται τα διόδια Αφιδνών εναντίον κατοίκων που αρνούνται να πληρώσουν τα ληστρικά χαράτσια των διοδίων, ασκώντας ποινικές διώξεις για ανυπόστατα αδικήματα, ευθυγραμμιζόμενη με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη συκοφαντία των ΜΜΕ που μιλούν για "τσαμπατζήδες".

- προετοιμάζει - επίσης άνωθεν υπαγορευμένες - ποινικές διώξεις, με αφορμή τη μεταφορά των 300 μεταναστών από την Κρήτη, για αδικήματα που επισύρουν κακουργηματικές ποινές 10ετούς κάθειρξης και χρηματικές ποινές 10.000 - 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο μετανάστη, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το νόμο 3772/2009, που θεωρεί κακούργημα την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες

- καλεί ως ύποπτο τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν αποφάσισε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από την πρώτη στιγμή.

Απέναντι σε αυτό το απροκάλυπτα ταξικό κράτος, απέναντι στην κυβέρνηση που ετοιμάζει νομοθεσία για την ποινικοποίηση της λαϊκής ανυπακοής στην παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτα ταξική Δικαιοσύνη και τη νομιμότητά τους, οι εργαζόμενοι κανένα σεβασμό δεν μπορεί να δείχνουν, αντίθετα έχουν συμφέρον και ηθικό χρέος να αντιτάξουν την οργανωμένη, λαϊκή απειθαρχία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η "Δημοκρατική Συσπείρωση" θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις».

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ «ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ»
Θα ικανοποιεί το κεφάλαιο και θα χαρατσώνει το λαό

Η κυβέρνηση φέρνει και τροπολογία, που θα επισύρει και ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν πληρώνουν εισιτήρια και διόδια

Σε όφελος των μεγαλοκατασκευαστών και των τραπεζών αναμένεται να είναι οι οποιεσδήποτε αλλαγές συζητιέται να γίνουν στις ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» των αυτοκινητοδρόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε προχτές ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, η αρχική κυβερνητική πρωτοβουλία για ανασχεδιασμό των συμβάσεων «κόλλησε» στην κρίση και στα υψηλά επίπεδα των ελληνικών spread, που καθιστούσαν «ασύμφορο για το Δημόσιο να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα με αυτό το ύψος των επιτοκίων».

Οι διαπραγματεύσεις, επομένως, ξεκίνησαν πλέον με πρωτοβουλία των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Οι πρώτες άσκησαν πίεση σταματώντας τη δανειοδότηση των κατασκευαστικών ομίλων και οι δεύτεροι ανακοινώνοντας αθρόες απολύσεις και απειλώντας με σταμάτημα των έργων, παρότι την ίδια στιγμή επέβαλαν αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων.

Μέσα από τις διαπραγματεύσεις αυτές, οι τράπεζες επιδιώκουν κυρίως την αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα δάνεια συνάφθηκαν πριν το 2008 με ευνοϊκότερους όρους από τους σημερινούς, θέλοντας προφανώς να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Από την πλευρά τους, οι μεγαλοκατασκευαστές επιδιώκουν κυρίως να τρενάρουν τις συμβάσεις από τα 30 στα 35 χρόνια εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και για να εξασφαλίσουν διάφορα τεράστια ποσά ως αποζημίωση, φορτώνοντας στο Δημόσιο όλες τις καθυστερήσεις, για τις απαλλοτριώσεις, τις μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλαγές χαράξεων κ.λπ., που θα τις πληρώσει και αυτές ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» για όλες αυτές τις παραχωρήσεις, ζητά να γίνουν κάποιες μειώσεις στην τιμή των διοδίων ή και μειώσεις των ...αυξήσεων, περιορίζοντας όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών, αλλά το ποσοστό που προβλέπεται να εισπράττει το ίδιο το Δημόσιο επί των διοδίων από το 2014 έως το 2037. Οπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί «η δραστική μείωση της τιμής των διοδίων στα τμήματα που είναι υπό κατασκευή, η γενική μείωση των διοδίων στο σύνολο της παραχώρησης του κάθε αυτοκινητοδρόμου, η καθιέρωση εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια, αλλά και η διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών με εκπτώσεις και μειωμένες τιμές». Οπως, όμως, και να έχει, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν κοροϊδία για το λαό, καθώς από το 2008 μέχρι τώρα οι αυξήσεις που έγιναν στα χαράτσια των διοδίων υπερβαίνουν ακόμη και το 400% σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων! Ο υφυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι οι ληστρικές συμβάσεις που ισχύουν τώρα και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. προβλέπουν εντός του 2011 νέες τεράστιες αυξήσεις έως και 50%!

Και ποινικές κυρώσεις!

Στο μεταξύ, την εισαγωγή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών όπου εκτός από την καταβολή προστίμου σε όσους «συλλαμβάνονται» χωρίς εισιτήριο θα προβλέπει και την επιβολή ποινικών κυρώσεων, ανακοίνωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών, Χ. Τσιόκας, μιλώντας χτες το πρωί στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι σύμφωνα με την παραπάνω τροπολογία θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και η «παρεμπόδιση» των επιβατών να ακυρώνουν εισιτήρια. Στην ίδια τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και για όσους δεν πληρώνουν διόδια...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποκριτικές οι ανησυχίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για τις εξελίξεις στον ΟΣΕ

Υποκριτική χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) τη στάση στελεχών της Τοπικής Διοίκησης και των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα Εργατικά Κέντρα Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως και στη ΓΣΕΕ, που δείχνουν ότι δήθεν ανησυχούν για τις αρνητικές εξελίξεις στον ΟΣΕ, όπως έκαναν σε πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ επισημαίνει ότι «οι πλειοψηφίες αυτές που στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, σήμερα δηλώνουν δήθεν ανησυχία για την περικοπή δρομολογίων και τα προβλήματα των σιδηροδρομικών». Και σημειώνει: «Με τη νέα αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση του νόμου "Καλλικράτης" και στο όνομα της αποκέντρωσης οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούν σιδηροδρομικά δρομολόγια που εξυπηρετούν πολίτες της διοικητικής αρμοδιότητάς τους και που ο ΟΣΕ θα παρουσιάζει ως ζημιογόνα. Ο νόμος "Καλλικράτης" ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., όπως, επίσης, και ο νόμος ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ θεωρήθηκε ως διοικητική μεταρρύθμιση που θα αποκεντρώνει και θα ισχυροποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα άδεια, αλλά και ελλειμματικά ταμεία των δήμων, όμως, γρήγορα απέδειξαν ότι θα λειτουργούν ως μηχανισμός αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος».

Καταλήγοντας το ΕΚΛ, υπογραμμίζει: «Μόνο ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για λαϊκή εξουσία, μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες για δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, τόσο για την ανάπτυξη της παραγωγής, όσο και των αναγκαίων υποδομών. Ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το σιδηρόδρομο και, γενικά, τις μεταφορές, την τηλεπικοινωνία, την ενέργεια, το νερό, κατοχυρώνοντας την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας».

ΜΟΛΑΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Αγρια επίθεση σε καταλύματα μεταναστών

Αγρια επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή των Μολάων, σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί μετανάστες. Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μολάων και ένας εξ αυτών κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, καθώς χτυπήθηκε βίαια με σιδεροσωλήνα στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 40 ατόμων με οργανωμένο τρόπο εισέβαλε σε τρία καταλύματα μεταναστών στους Μολάους, σε δύο καταλύματα στο χωριό Πάκια και σε ένα κατάλυμα στο χωριό Συκιά και κρατώντας ρόπαλα, στειλιάρια, σιδεροσωλήνες ξυλοκόπησαν αδιακρίτως όποιον μετανάστη έβρισκαν μπροστά τους. Οι μετανάστες που στην πλειοψηφία τους είναι μαροκινής καταγωγής, εργάζονται τώρα, κυρίως, στη συγκομιδή εσπεριδοειδών, ελιάς και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Η αφορμή αυτής της ρατσιστικής επίθεσης δόθηκε από δύο περιστατικά, τα οποία συνέβησαν την περασμένη Τρίτη και αποδίδονται σε μετανάστες, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ή κάποια καταγγελία για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με μαρτυρίες κάποιων κατοίκων της περιοχής, δύο μετανάστες φέρονται να έκλεψαν μια τσάντα από μια δασκάλα και λίγο αργότερα κάποιοι άλλοι ...μετανάστες παραβίασαν την πόρτα μιας εκκλησίας και της προξένησαν σοβαρές ζημιές.

Επεισόδια σε θέατρο

Υλικές ζημιές προκάλεσαν περίπου 25 άτομα νωρίς χθες το βράδυ στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» στην Πλάκα. Οπλισμένοι με μολότοφ, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα, μπήκαν στο θέατρο 30 λεπτά πριν ξεκινήσει η παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» και έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ευτυχώς, μόνο η μία από τις δύο μολότοφ που πέταξαν εξερράγη. Αμέσως μετά την πράξη τους εξαφανίστηκαν, ενώ η αστυνομία τους αναζητά. Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, οι άγνωστοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ολυμπιακού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ