ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις αποχώρησης προς Μουμπάρακ

Εύλογο το πλακάτ στη χτεσινή νέα μαζική διαδήλωση: «ΗΠΑ μην επεμβαίνεις, είναι δική μας εξέγερση»
Εύλογο το πλακάτ στη χτεσινή νέα μαζική διαδήλωση: «ΗΠΑ μην επεμβαίνεις, είναι δική μας εξέγερση»
KΑΪΡΟ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.--

Χιλιάδες κόσμου παρέμεναν μέχρι αργά χτες βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ, όπου, μετά από δύο ημέρες αιματηρότατων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ομάδες παρακρατικών - «οπαδών» του Χόσνι Μουμπάρακ, επικρατούσε ηρεμία. Από νωρίς, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή, είχαν τοποθετήσει σημεία ελέγχου και τανκς και έλεγχαν εξονυχιστικά, μαζί με ομάδες εθελοντών από τους διαδηλωτές, όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία για να αποτρέψουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την είσοδο οπλισμένων «φιλοκαθεστωτικών», που τελικά πραγματοποίησαν μια μικρή διαδήλωση αρκετά μακριά.

Η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία ήταν σχεδόν το μοναδικό σύνθημα του πλήθους που συγκεντρώθηκε και το οποίο ήταν εντυπωσιακό σε όγκο, αν και μικρότερο από τη διαδήλωση της Τρίτης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, οι διαδηλωτές και το σύνολο της ετερόκλητης αντιπολίτευσης επέμενε στην αποχώρηση Μουμπάρακ ως όρο για να αρχίσει ο οποιοσδήποτε διάλογος με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν ή με όποιον άλλο αξιωματούχο για την κατάληξη ενός «μεταβατικού σχήματος εθνικής συνεννόησης». Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να πολιτικοποιήσουν παραπέρα την πάλη τους και να στραφούν κατά της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Ο Μουμπάρακ, πάντως μιλώντας στο δίκτυο ABC, δήλωνε «βαθιά στενοχωρημένος από τις εικόνες εμφύλιας σύγκρουσης» που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο του Καΐρου και ότι επιθυμεί ν' αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, «αλλά αυτό θα προκαλούσε χάος». Αυτό φέρεται να απάντησε ο Μουμπάρακ και στις επίμονες σχετικές παραινέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ παρόμοιες ήταν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας Ταντάουι προς τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ, τους οποίους επισκέφτηκε.

Θέσεις λαμβάνουν Μούσα, Μπάρανταϊ και «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

Την εκτίμησή του ότι ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην προεδρία για κάποιους μήνες ακόμη εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που μετέβη, χτες, στην πλατεία Ταχρίρ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μούσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα σε επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο αξίωμα στη νέα κατάσταση.

Αντίθετα, δεν ξεκαθάρισε σαφώς τις προθέσεις του ως προς το αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, μέσα από συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που ηγείται μιας οργάνωσης - ομπρέλας πίσω από την οποία έχει στοιχηθεί σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση. Ο Μπάρανταϊ, για τον οποίο πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν έχει ακόμη ισχυρό λαϊκό έρεισμα εντός Αιγύπτου, τόνισε ότι «το βασικό δεν είναι ποιος θα είναι υποψήφιος, αλλά πώς θα διασφαλιστεί πραγματικά η εκκαθάριση από όλα τα άσχημα του καθεστώτος Μουμπάρακ», καταλήγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες, γιατί θα είναι επιφανειακό.

Αναλόγου περιεχομένου με του Μπαράνταϊ ήταν οι χτεσινές δηλώσεις και των εκπροσώπων της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφών Μουσουλμάνων», που ξεκαθάρισαν ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει ούτε την προεδρία ούτε συμμετοχή σε κάποια «μεταβατική κυβέρνηση». Απαντώντας δε στην πρόσκληση του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν σε διάλογο, η οργάνωση υποστήριξε ότι «όλα είναι ανοιχτά, εφόσον αποχωρήσει ο Μουμπάρακ».

Μαραθώνιος επαφών

Σε συνεχείς επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία φέρεται να πιέζει, επικαλούμενη εκτιμήσεις για εξελίξεις προς το χειρότερο ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, για άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχοντας, ήδη, προσανατολιστεί σε μια λύση «μεταβατικής κυβέρνησης» με την υποστήριξη του στρατού, υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι «ικανοποιεί» και το Ισραήλ, καθώς ο Σουλεϊμάν υπήρξε βασικός συνομιλητής του εδώ και χρόνια.

Για αναγκαιότητα «σαφών σχεδίων δράσης και χρονοδιαγραμμάτων» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ενώ ο Γερμανός υπουργός Αμυνας επισήμανε κυνικά ότι «θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδράσει γρήγορα για να μη δώσει την εντύπωση στην αραβική κοινή γνώμη ότι υποστηρίζει δικτάτορες, κάτι που θα μειώσει τη δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής παρέμβασής της στην περιοχή».

Τέλος, συνεχίζονται από παντού οι αντιδράσεις για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, που προκάλεσαν τραυματισμούς, καταστροφές εξοπλισμών. Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι αγνοούνται ακόμη, ενώ νέες επιθέσεις κατά δημοσιογραφικών γραφείων αναφέρθηκαν χτες.

ΕΕ - ΝΑΤΟ
Προτεραιότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ως εκπρόσωπος του ιμπεριαλισμού ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει αύριο στο Κάιρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ισες αποστάσεις και περίσσευμα υποκρισίας χαρακτηρίζουν τη δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ, στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σπεύδει να καταδικάσει τη βία «και όλους όσους τη χρησιμοποιούν και την ενθαρρύνουν», υποστηρίζοντας ότι ο αιγυπτιακός λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώσει «ελεύθερα και ειρηνικά στο πλαίσιο της νομιμότητας»...

Η ΕΕ καλεί σε «μεταρρυθμίσεις» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων μαζί με τις ΗΠΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ, με την οποία συνεργάζεται, να προχωρήσει σε «ομαλή μετάβαση» προς μια κυβέρνηση ευρείας βάσης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει «τώρα».

Η ΕΕ σημειώνει ιδιαίτερα τη δέσμευσή της για μία «νέα και αποτελεσματική στήριξη» σε χώρες που επιδιώκουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με παράλληλη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και της Μεσογειακής Ενωσης σε αυτούς τους στόχους. Στα συγκεκριμένα σχέδια εκτός από την Αίγυπτο περιλαμβάνεται και η Τυνησία.

Σε αυτά τα πλαίσια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα πάει την Κυριακή στο Κάιρο για συναντήσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη «Σοσιαλιστική Διεθνή», όπου προεδρεύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει μετά η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθι Αστον. Γίνεται έτσι φανερό ότι η κοινή ανησυχία τους είναι να ελέγξουν τις εξελίξεις. Τα περί «ομαλής μετάβασης σε δημοκρατικές αλλαγές» στην Αίγυπτο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο λαός, για διάδοχες λύσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με το δικαίωμά του να καθορίζει την τύχη του, αλλά με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Προκλητικός ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, έδωσε έμφαση στην ταχύτητα των εξελίξεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ιορδανία, την Υεμένη και αλλού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το αποτέλεσμα αυτών των ταραχών παραμένει ασαφές και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους απρόβλεπτες. Αλλά γνωρίζουμε ένα πράγμα: οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πλέον, οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο η παγκόσμια οικονομία, αλλά η παγκόσμια τάξη»... Τις δηλώσεις αυτές έκανε χτες στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας της λυκοσυμμαχίας στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «μειώνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους σε σχέση με τις ΗΠΑ».

Ο Ράσμουσεν, εκφράζοντας και τα συλλογικά συμφέροντα των καπιταλιστών που έχουν σχέση, είπε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αντιδράσουν στη σκληρή οικονομική συγκυρία, με τη συγκέντρωση πόρων και ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη των πολυεθνικών αμυντικών προγραμμάτων και με τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή, με άλλα λόγια, λέει, πως προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική πρέπει να ελεγχθούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στους λαούς του αραβικού κόσμου

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σημειώνει πως «παρακολουθεί από κοντά τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά αραβικές χώρες. Κινητοποιήσεις που έχουν σαν αφετηρία την άθλια οικονομική κατάσταση, την έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, την καταστολή κάθε αντίθετης άποψης για την πλειοψηφία του λαού στις χώρες αυτές.

Οι κινητοποιήσεις αυτές σε χώρες όπως η Αίγυπτος παίρνουν τις διαστάσεις εξέγερσης, ανατρέπουν αντιδραστικές κυβερνήσεις δεκαετιών, όπως στην Τυνησία, κατεβάζουν στο δρόμο χιλιάδες λαού, όπως σε Αλγερία, Ιορδανία, Υεμένη, Συρία, σε πόλεις του Σουδάν, στο Μαρόκο, ακόμα και στη Σαουδική Αραβία.

Οι περισσότερες από αυτές τις κυβερνήσεις μέχρι χτες για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούσαν υπόδειγμα δημοκρατίας και σταθερότητας, όντας ο καλύτερος σύμμαχός τους για τα σχέδιά τους στην περιοχή. Σήμερα σπεύδουν να τις εγκαταλείψουν και να τις αντικαταστήσουν με άλλες, εξίσου πειθήνιες και πρόθυμες να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους στην πλούσια αυτή περιοχή του κόσμου».

Καταλήγοντας η ΕΕΔΔΑ «καλεί τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλάι των λαών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες της χώρας τους, για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, χωρίς ξένες επεμβάσεις, απ' οπουδήποτε κι αν προέρχονται».

  • Την αλληλεγγύη του στον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού, που ενέκρινε ψήφισμα μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ. Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηλείας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ